Gitar Mı Tonu Daha Çok Etkiler? Amfi Mi?

Merhaba,
Gitarı ruhun gibi düşün, Anfiyi yüzün veya bedenin gibi düşün .....
Ruhunda neler yaşarsın ama yüzünün veya bedenin ifadesi insanlara ne anlatır....

Eğer her ikisi de kaliteli ve senin tarzınla uyumluysa TİYATOROCU olursun,
Eğer gitarın iyiyse ve anfin kötüyse Tiyatro yazarı olursun,
Eğer ikisi de kötüyse bilgili bir Tiyatro izleyicisi olursun,

Daha gerçekçi örnekle anlatayım. Kullandığımız kulaklıklar 1TL ile 3000TL arasında fiyatlar ile satılıyorlar.
Kulaklığın takıldığı sistem ne olursa olsun 1TL kulaklıktan bazı sesleri duymayacağın garantidir. Anfiyede bu mantıkta bakmak lazım.
Anfiyi üç şekilde düşünmelisin.
(Gitar + Anfi Clean ve Drive kanalı) Pahalı anfi tavsiye edebilirim, lambalı spring reverblü sıcak dolgun tonlar yakalarsın, duygusal anlar yaşatır. Fonksiyonellik azdır.
(Gitar+ Pedallar veya Prosesör + Anfini FX kanalından giriş ) Ucuz anfide işini görebilir. Anfinin drive kanalı kullanmayacağını sadece ses yükselten bir yalın bir anfi olabilir.
(Gitar + Üzerinde prosesör olan anfiler ) Orta fiyatta bir anfi işini görebilir. Üzerlerinde 200 tane hazır present vardır. Ev kullanımı için idealdir.

Benim denediğim ve gözlemlediğim durum budur. Benim baktığım açıdan, alırken düşündüğüm şeylerdir. Tecrübemi aktardım. Sen denemeler yaparken ipucu vermekti. Kimisi doğru der kimisi yanlış der, herkes tecrübesine ve çalım ve duyum zevkine göre değişebilir. ACDC gitaristi Gibson SG alır Marshall lambalıya takar ve çalar keyif alır. Satriani arada pedallar, kat kat efekt prosesörleri ve anfi ile tonlar yakalar ve keyif alır. Başarılar...
 
Benim anladığım, ton olayı bilgi ve deneyim işi... bu ekipman işinde mutlak bir doğru yok. Önemli olan bir yerden başlamak ve gelişmelere açık olmak.
 
Tartışılacak pek bir şey yok kanımca. Gitarın, pedalın, manyetiğin vs. galaksideki en kaliteli ürünler olsa da amplin iyi değilse sonuç sıfırdır!
 
İyi bir ampli kişiye göre değişir. Örneğin jeff Beck' in çoğu zaman pro juior kullandığına şahit oldum. Ton demek ampli demek değildir. Bilgi, deneyim, yetenek, beceri, çalışma....
 
Tuşenin, ton üzerindeki etkisi tartışılmaz bir gerçek bunda hemfikiriz lakin ne olursa olsun öncelik amplide :) Neyse yeterince tartışılmış bir konuyu tekrar ayyuka çıkarmak pek doğru olmaz sanırım :)

Büdüt: Aslında yapılan müzik tarzına göre de değişkendir bu durum.
 
Bu konunun, CoolDog'ın da dediği gibi, forumda zilyon kez dillendirilmiş olması bir tarafa da... Başlığı açan adam "Tonu en çok ne etkiler?" diye sormamış ki. "Gitar mı daha çok etkiler, yoksa amplifikatör mü?" diye sormuş. O yüzden tuşe veya çalan kişi üzerinden verilen cevaplar / yapılan değerlendirmeler sanki biraz konu dışı olmuş burada.

Çalan kişi aynı olsun, çaldığı melodiler aynı olsun, gitar aynı olsun, hoparlörler/kabinler aynı olsun, farklı amplifikatörlere taksın ve çalsın.
Çalan kişi aynı olsun, çaldığı melodiler aynı olsun, ampli aynı olsun, hoparlörler/kabinler aynı olsun, farklı gitarlarla çalsın.

Bu iş dallandıkça dallanır. "Gitara daha çok bağlı" desen, manyetiği var, gövde ağacı var, klavye ağacı var... "Ampliye daha çok bağlı" desen, tüpü var, EQ devresi var, trafosu var... Her birinin önemi, bir birine göre üstün olacaktır. Şu meşhur, 20lik sunta ile yapılan gitardan çıkan tonu ve sustain'i duyanlar "Gitara daha çok bağlı" der, Ola'nın MG10 ile yaptığı videodaki tonu duyanlar "Ampliye daha çok bağlı" der. Ne desek boş yani :)

Bu mevzu, "Üçgenin iç açıları toplamı, üçgenine göre değişir!" mevzuuna döner böyle :)
 
Anlayamadım? Öncelikle size kim bu konuda cevap yazmadığımı söyledi? Ben zaten bu konuyla ilgili son 3 senede rahatlıkla 2-3 A4'ü komple dolduracak kadar cevap yazdım. Birçoğu da elimden zilyon ekipman geçtiği için kendi deneyimimdi.

Keşke siz de arama yapmayı bilseydiniz de bomboş yorumlar yapmayıp, karşınızdakinin foruma ne kadar katkı sağlayıp sağlmadını öğrenseydiniz. Kısacası bozacının şahidi şıracı durumu mevcut. Biz emek veriyoruz, burada safalar boyu yazıyoruz, sonra biri 3 ay sonra aynı konuyla geliyor, ona "araştırırsan benzer konular konuşuldu" diye yazıyoruz, aldığımız cevap "boş konuşmak" oluyor. Burada tek boş konuşan kişi malesef ki sizsiniz, ne fayda sağlamışsınız ne birşey, bir de üstüne karşıda tarafa saldırıyorsunuz.

:)
 
Adam ''gitar mı amfi mi'' ayrımında kalmış.Manyetik,tuşe,enerji,kıyafet bilmemne diye başlarsanız 70 tane faktör sıralarsın.
Amfi gitara göre ton karakterine daha etki eden bir alettir.Gitardaki çeşitlenmelerini manyetiğinden tut,gövdede kullandığın parça sayısına,elektronik aksamındaki iletkenin cinsine kadar yığınla şeyle oynayarak değiştirebilirsin ama bu değişimler amfi seçimindeki kadar majör olmayacak.
He bu demek değilki 2 lambalı amfinin ton karakteristiği arasında dağlar kadar fark var.Demek istediğim roland microcube'den alacağın tonla fender frontman'den alacağın tone arasında çok fark var.En basitinden birindeki amfi modellemeleriyle hi gain karakterli tonlara kada yolun varken diğerinde çamur gibi bir drive ve berrak-net böyle kristal gibi diye tabir edilen clean'ler alırsın.

Benim tavsiyem ancak belli bir seviyeye geldikten sonra ''Şu gitarda gövdede abanoz kullanılmış'' ''3 parçalı bunun gövdesi'' ''linda fralin mi taksam'' gibi muhabbetlere girmen.Çünkü o seviyeye gelmeden zaten ne o derece ayrıntı sound arayışın olacak ne de sen o aradaki minör ton farklarını ayırt edebileceksin.Ve inan bana bu iş çok paranı yemeye başlıcak o noktadan sonra.Yığınla para harcayıp ebay'dan el sarımı manyetik getirten ya da bi quilted maple bloğuna ''yuh artık'' diyebileceğin paraları gömen insanlar var.

Ben sorunun cevabını çok düz düşünceyle amfi diyorum.
Sadece ''tone'' poduyla oynarak,ki her amfinin üzerinde bulunur,ne demek istediğimi anlayabilirsin.
 
Geri
Üst