Gitar Mı Tonu Daha Çok Etkiler? Amfi Mi?

Merhaba arkadaşlar. Ben yakın zamanda gitar ya da amfi alacağım. Ama karar veremedim. Tonda en çok hangisi değişiklik yapar? Gitar mı amfi mi?
 
İşte o an. Bu konu 849843 defa forumda bitmek bilmeyen tartışmalarla konuşuldu, ufak bir araştırmayla en az 3 tane dolu dolu konuya ulaşabilirsiniz, keşke öncesinde bir araştırma yapsaydınız.
 
Sende bukadar boş yazacağına arkadaşın sorusuna cevap yazsandın keşke...

Anlayamadım? Öncelikle size kim bu konuda cevap yazmadığımı söyledi? Ben zaten bu konuyla ilgili son 3 senede rahatlıkla 2-3 A4'ü komple dolduracak kadar cevap yazdım. Birçoğu da elimden zilyon ekipman geçtiği için kendi deneyimimdi.

Keşke siz de arama yapmayı bilseydiniz de bomboş yorumlar yapmayıp, karşınızdakinin foruma ne kadar katkı sağlayıp sağlmadını öğrenseydiniz. Kısacası bozacının şahidi şıracı durumu mevcut. Biz emek veriyoruz, burada safalar boyu yazıyoruz, sonra biri 3 ay sonra aynı konuyla geliyor, ona "araştırırsan benzer konular konuşuldu" diye yazıyoruz, aldığımız cevap "boş konuşmak" oluyor. Burada tek boş konuşan kişi malesef ki sizsiniz, ne fayda sağlamışsınız ne birşey, bir de üstüne karşıda tarafa saldırıyorsunuz.
 
Amfi çok kötü olursa gitarı değil amfiyi dinlemiş olursun. Yeni başlayan biri için bu çok önemli değil, aldığın sesi sevmen yeterli. Tuşe cevabına da katılıyorum, ilerisi için.
Konu açmadan araştırmalısın, sonra arkadaşlar birbirlerini üzüyor. En azından gelip kusura bakmayın benim hatam diyebil. Kolay gelsin.
 
tuşe,amfi,gitar,pedalın sesi etkileme yüzdeleri ne zaman pasta grafiğinde gösterilecek acaba:D

ikisi de birlikte önemlidir. Çok iyi bir amfiniz ama kötü bir gitarınız varsa, amfinin vereceği ses sonuç olarak o gitarın kalitesi dahilinde olacaktır. Çok iyi bir gitarınız kötü bir amfiniz varsa bu kez de gitarın gerçek performansını amfi veremeyecektir. Yani bir yanda iyi gitar amfi yüzünden düzgün ton veremeyecek, diğer yanda kötü gitarın verdiği maksimum performans beklentimizi karşılamaya yetmeyecektir. Bu nedenle ortalama bir gitarınız varsa öncelikle güzel bir amfi almalısınız çünkü bence tonun şekillendiği esas yer orasıdır ama gitarınızın da beklentinizi karşılayacak düzeyde olması gerekir. Gitarınız çok çok kötüyse yanına çok iyi bir amfi almaktansa ortalama bir gitar, ortalama üstü bir amfi almanız daha verimli olabilir. (tuşe,efekt,kablo vb. etmenleri hiç katmıyorum bunlar zaten yılların geyiği, hepsi birlikte bir bütün)
 
Şöyle bir trick vereyim sana, amfinin speaker'ının modeli çok önemlidir. Karakteri değiştirdiği için, soundun dünyası değişir resmen. Ve gitardan ton değil tını çıkar. Tipine rezonansına göre tınlar, manyetikler ona karakter ve EQ verir biraz. Geri kalan tonlama genelde pedallardandır. Amfi de karakter verir. En basiti böyle sanırım.
 
Amfi, öncelikle tonunu Atlantik'in iki yakasından birine çeker. British veya American olmak üzere. Temel olarak Marshall - Vox, Fender - Mesa cepherinden birini seçersin. İşin bir de modern - vintage karakter yönü var.

Gitarda cephelerse temelde humbucker - single manyetik, alder - maun gövde, maun - maple sap olarak üç tanedir. Superstrat cephesi de var tabii ama ayrıntıya girmemek, göz yormamak adına orayı geçeceğim.

Bu açıdan bakınca, önem sırasında amfi bir tık önde gibi. Tabii kişisel görüşlere göre değişebilir bu önem sırası. Herkes benim gibi düşünmek zorunda değil.

Ama modern bir gitar ile vintage İngiliz karakterli bir amfide, modern Amerikan tonu yakalayamayacağın ortadadır sanırım. Veya vintage özelliklere sahip bir SSS strat ile modern soundlu Amerikan bir amfiden 70'ler İngiliz blues rock tonu çıkarmazsın. Bu bakış açımdan dolayı bende amfi bir iki tık öndedir her zaman.

Bir de genelde kaliteli amfi )özellikle lambalıları kasdediyorum) vasat gitarı tolare edebiliyor. Tabii aynı amfi kaliteli gitarla da çoşuyor. Ama kötü bir amfide güzel bir gitar genelde kendini gösteremiyor gördüğüm kadarı ile.
 
Geri
Üst