Paralel Fx Loop

Merak ettiğim konu "paralel fx loop". Mevzusu nedir? Araştırdım ama bir şey bulamadım. Çok merak ettiğim bir konu. Bilenler aydınlatabilirse bizi çok sevinirim.
 
Efektli sesi ve efektsiz sesi birbirine karıştırmaya yarıyor.

Örnekle anlatacak olursak;

Gitarımızdan bir sinyal çıktı, amfimizin preamp katına gitti, orada bir miktar yükseltildi şekillendirildi. Sinyalimiz preampı terkedecek. Bu sinyale DRY (kuru) diyeceğiz. Seri FX Loop'a bağlı olan bir flanger ünitesinden geçiriyoruz sinyalimizin tamamını, efekt almış bu sinyale de WET (ıslak) diyeceğiz.

Paralel FX Loop'ta DRY sinyal, bir mix potansı ile ikiye bölünür, bir kısmı hiç bir değişikliğe uğramadan DRY olarak yoluna (istikamet power amfi) devam eder, bir kısmı da efektten geçerek WET olarak devam eder. Sonuç olarak efektli ve efektsiz ses aynı anda duyulur. (suluyla kuruyu karıştırdık burada). Mix potansı sayesinde de wet ve dry sinyallerinin birbirine oranı ayarlanır.

Mix %100'deyken Seri FX Loop gibi davranır, mix tamamen kapalıyken de FX loopa bir şey bağlamamışız gibi efektsiz ses duyarız.

Dijital üniteler sesi biraz geç işlediğinden dolayı, wet sinyal dry'a göre biraz geriden gelebilir, bu da faz farkına sebep olabilir. Prosesör kullanılacaksa şayet ben seri FX loop'u tercih eder, mix ayarını da prosesörden yapardım. Kullanacağınız modülasyon-reverb-delay ünitesinde mix ayarı yoksa kullanışlı olabilir.

Jargonda ya da teknik bir konuda hatam olursa izzzzy'nin düzeltmesini beklerim :)
 
Suhr Minimix gibi cihazlar var seri FX Loop'u paralel FX Loop'a çeviren. Yani yapılabilir.

Mevzubahis mix potansı da efektli ve efektsiz sinyalin birbirine göre şiddetlerini ayarlayan potansiyometredir. Oynanması wet ve dry sinyaller için birbirinin tam tersi etki gösterir. Wet sinyalin sesi yükselirken dry kısılır, dry yükselirken wet kısılır.
 
Merhaba,

Teknik olarak;
'Seri' gitardan gelen sesin drive ünitesinden sonra sesin anfiden çıkıp efekt pedallarında gezip tekrar anfiye girmesi ve power anfiden geçmesidir.
'Parelel' Gitardan gelen sesin drive ünitesinden sonra sesin anfiden çıkıp efekt pedallarında gezip tekrar anfiye girmesi (Preamp kısmından gelen doğal ses ve efektlerden gelen işlenmiş ses birleşerek) ve power anfiden geçmesidir.
Bunun amacı iki farklı gitar tonu elde etmektir. Daha geniş bir sound elde edilecektir. İki ses birleştiği için mix olmuş olur. Kişi zevkine göre doğal sesi veya işlenmiş sesi ön plana çıkarabilir.
Yeterince yalın oldu mu bilmiyorum.

SerialvsParllel.png

fxloop.png
 
Yukarıda yazılanlar doğrudur. Ama basitçe anlatmak gerekirse;
-Paralel efektler temel olarak reverb ve delay efektleridir.
-Amfinin kendi drive tonunu kullanıp, paralel efektleri amfiden gelen drive tonunun ardına eklemek için bu kanal kullanılır.
-Pahalı amfilerde olur. :(
 
Amfi öncesine analog pedallar, fx loop'a da t.c. g-major (ya da benzeri bir prosesör), ideal kombinasyon bence. Amfiniz paralel fx-loop özelliğine sahipse t.c. g-major'da 'kill dry signal' seçeneğini aktif edip, fx mix ayarını amfinin üzerinden yaparsınız.

Paralel FX-Loop'un Faydası:

'Dry Signal'
, yani preamfinin ürettiği 'kuru sinyal', amfinin içinde canlı bir şekilde kalır. Gücünden kaybetmez. (Serial Fx Loop'ta sinyal amfiden çıkıp, kablolardan, pedallardan geçip geri döneceği için -hele bir de dijital prosesörden geçiyorsa- illa ki kayıp olacaktır. Yine t.c. g-major kalitesinde bir prosesörle bu kaybı azaltabilirsiniz, ama yok edemezsiniz) Paralel FX'li amfide bu kayıp olsa da çok önemli değil, çünkü kayıpsız kuru sinyal cascanlı bir şekilde amfinin içinde duruyor, üstüne efektli/kayıplı sinyali yediriyorsunuz, sonuç bence mükemmel oluyor. Garantici zihniyetin sonucu ve takdir ediyorum şahsen bu tip loop'lu amfileri.

Paralel FX-Loop'un Zararı:

Efektlenmiş sinyalin kuru sinyalle karıştırılma oranını ayarlamaya yarayan potans, amfinin üzerinde, el ile kontrol edilebilen bir sıradan potanstır. (örneğin marshall jcm 2000 dsl 401 combo, bende var da oradan biliyorum :D ) Bu ayarı farklı tonlarda değiştirme ihtiyacı duyabilirsiniz, eğilip kalkmanız gerekebilir, canlı çalarken olacak iş değil, biraz kafa patlatıp pedal ya da prosesör ayarlarıyla çözebilirsiniz, ama tam olmaz.

Seri FX-Loop'lu amfim var ama Paralel FX loop istiyorum:

O zaman Boss Line Selector tarzı bir pedalla kendi paralel fx loop dünyanızı yaratabilirsiniz. Nasıl yapılacağının detaylarına girmek istemiyorum; Sonuçta sinyal kaybını en aza indirmek için yapılır bu işlem ki çok fantastik bir sinyal kaybı yoksa denemeye bile gerek yok bence.

Umarım yazdıklarım çok karmaşık değildir. Karmaşık olmuş diyenlere bir gün oturup bi Rocktron Patch Mate Loop 8 anlatırım, görürsünüz :)
 
Geri
Üst