Potanslar Hakkında Birkaç Soru.

Sevgili Türkrock ailesi;
İbanez rg1570 gitarımın volume potansı arıza yapması üzerine; yakınlarda da iyi bir usta olmaması sebebiyle emin olamadığım ellere teslim ettim gitarımı. Kendileri volume potansının yerine ton potansını takmış ve ton potansı yerine de kıytırık bir 100 k lık potans takmış. Adam ısrarla bunun normal bir şey olduğunu iddia ederek; beni, ön yargılı olduğum konusunda ikna etti.
Şimdi size sorum,
Ton potansı, volume potansı yerine takılırsa ton olumsuz etkilenir mi?
Ton potansı olarak 100k lık bir potans kullanılırsa ton nası değişir?
Ben gitarı çalarken sanki wah açıkmış hissine kapıldım. Ses mühendisi arkadaş hala bunun ön yargıdan ibaret olduğunu savunuyor. Bilemiyorum belki de cidden ön yargılıyım.
Saygılar, Sevgiler, Hürmetler...
 
İki potans da ayni degere sahip ise bir sorun olmaz. Sizden fais bir ucret talep ettiyse kiytirik denir. Arkadasimin rg170 inde de kiytirik dedigin potanstan takiliydi.
 
100kı mı 1000k mı? Eğer 1000k ise iyi bile yapmış diyebilirim, çünkü rgler çok boğuk oluyor. 100k ise kötü yapmış, çünkü potans değeri arttıkça tiz frekansları filtrelenir, iyice çamursu, bas frekans ağırlıklı bir ton alırsın.
 
Potans psikolojik filan da değildir, kim söylemişse komple sallamış. Direkt tonu etkileyen birşeydir, hele ki normalde 500k potans'ın yerine 100k takmak ciddi anlamda ton ile oynar. Tizleri kathleder. Tabii 100k olduğuna emin misin diye tekrar soruyorum, 100k çok popüler değildir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
evet 100 k maalesef :( . peki ses mühendisi olmuş adam neden ısrarla bunun tonu etkilemeyeceğini iddia eder. Benim duyduklarımın da amfi, drive vs. farkından olduğunu iddia eder anlayabilmiş değilim. Elimde malzeme yok, yapamayacağım ben bunu demek ne kadar zor insanlar için.
 
Genelde 500k humbuckerlı gitarlarda bir standarttır. Tizleri elemek istersen 250k'ya dek düşersin. Single manyetikli gitarlarda zaten genelde 250k potans bulunur. Bunlar da standarttır. Ama 100k potans takanı ilk defa duyuyorum ne yalan söyleyeyim.
 
Aynen... 250k yine humbuckerda özellikle toplu, mid ağırlıklı ton sevenler için uygundur ama 100k kesinlikle uygun değil. Pahalı birşey de değil, elektronikçiden 1-2 TL'e alınabilir ya da kaliteli birşey olsun derseniz Solomusic 500k CTS'i 10-15 TL birşeye satıyordu.
 
onun disinda, pek yardimci olur mu bilmem ama, log pot bulamassan linear potansin degerinin %20 si direnci potansin 1. ve 2. bacaklarina koyarsan logaritmik pot yerine kullanabiliyormussun. Yanlisim varsa lutfen duzeltin
 
Dogru baglanti yapilirsa pot direncinin artisi lineer olmayacagi icin logaritma benzeri bir artis elde edilebilir ve pot logaritmik yerine kullanilabilir. Denemek lazim bilahare.
 
Ses ayarı potansının değerinin 100k, 250k, 500k filan olması çok bir şey fark ettirmez de, ton potansının değerinin değişmesi hemen hissettirir kendini. Adam 250k değil de 100k taktıysa, filtre kondansatörünün değerini de 2.5-3 katına çıkarmalıydı.
 
potansın değeri ne kadar azalırsa, o kadar tizleri filtreler yazıyor hep yabancı kaynaklarda volume potu hakkında. mesela p90 a 300k dansa 500k öneriyorlar, 300k tizleri filtrelediği için.
 
potansın değeri ne kadar azalırsa, o kadar tizleri filtreler yazıyor hep yabancı kaynaklarda volume potu hakkında. mesela p90 a 300k dansa 500k öneriyorlar, 300k tizleri filtrelediği için.

Şimdi araştırdım da, ses ayarı potunun da mümkün mertebe yüksek olmasını öneriyorlarmış. Tabii ben ton potu ile bir araya gelişini unuttum :) Düzeltme için teşekkürler.
 
Gençler ton potansi ayrı bir şeymidir.Yoksa direnç sayesinde potası görevi değişiyor.Öyle ise direnç değeri nedir
Bilinen ayarlı direnç aslında, ayrı bir şey değil. Pasif manyetikli gitarlarda 250k, 500k filan olabiliyor. Aktif manyetikli gitarlarda ise 10k, 25k gibi nispeten küçük değerli potlar kullanılıyor.

Bunu "Guitar pickup wiring diagram" şeklinde arama yaparak ulaşacağınız şemalardan da teyit edebilirsiniz.
 
Geri
Üst