gitarda devreyi kurmak, manyetik takmak

http://www.seymourduncan.com/support/schematics/hum_vol_tone-w-coil_split.html

gitarıma yeni devre kurmak istiyorum. istediğim devre linkteki şemada var fakat şemadaki coil tab bölümünü anlamadım; bunu anlatır mısınız veya yeni bir şema çizebilir misiniz. (bende ikili switck var o yüzden anlamadım)

bir sorum daha olacak ton ve ses potansını aldığım yer ikisi için aynı potansları verdi, aynısının kullanılcağını söyledi. bu doğru mu? (potansları aldığım yer elektrikçi olduğu için tam bilmeyebilir diye size sorma gereği duydum.)
 
Tek manyetik kullanacaksın ha... Bazıları ses potansı için logaritmik potans kullanmayı tercih eder. Ton potansı için de lineer pot kullanılır ki piyasada lineer pot bulmak çok kolay, logaritmik pot bulmak zordur. Tahminimce elektrikçi sana iki adet lineer pot satmıştır. Direnç değerlerini yazarsan uygun olup olmadıklarını söyleyebilirim. Onun dışında lineer veya logaritmik tip olması sorun yaratmaz. Dikkat etmen gereken; ton potansında şemadaki gibi kondansatör bağlı olmalı ki ses sinyalindeki tiz frekansları kırpabilesin. Eğer o kondansatör (şemadaki yeşil renkli ve 0,22 değerli eleman) orada olmazsa ton potun volume potu gibi iş görür.

"Coil tap" humbucker manyetiği single gibi çalıştırmaya verilen isimdir. "Coil canceling" de denir buna. "Coil tap" için genelde "push pull" (bas-çek) ton potu kullanılır. Bu tip pot yerine gitarında yer varsa tek devreli switch de kullanabilirsin. Push pull pot hem pot hem switch gibi çalışıyor yani. Neyse, sendeki pot "push pull" değilse ve single manyetiklerin sesine özenmiyorsan, kısacası "coil tap" kullanmayacaksan kırmızı ve beyaz kabloları birbirine bağla ve izole et. Yeşil kabloyu toprağa bağlaman lazım. Tabi bu renk kodları seymour duncan marka manyetikler için geçerlidir.

Kolay gelsin ;)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
evet tek manyetik sap manyetiğini hiç kullanmıyorum bu yüzden ikinci bir manyetiğe gerek duymadım. potanslar 500k direnç (dediğin bu heralde). ben de o kondansatör dediğin şeyin ne olduğunu anlamamıştım. manyetiğim duncan designed bu arada yani dediğin renkler geçerli.

yalnız bir şey var: ben bu mesaj gelmeden önce kendi kendime o şemaya bakarak devreyi kurdum daha doğrusu kurmaya çalıştım. tabi devre çalışmadı. amfiye bağladım, bağlayınca amfiden ses gelmeye başladı tele elimle dokununca da bu ses artıyordu.

şimdi ben kurduğum devreyi, bağlantıları göstereyim burada çünkü şemayı yanlış anlamış, yanlış bağlamış olabilirim. coil tap olayını yapamayacağım için bu linkteki şemayı kullandım.
http://www.seymourduncan.com/support/schematics/1hum_1vol_1tone.html

bu da benim yaptığım bağlantıların şeması:

http://www.hemenpaylas.com/download/1015723/sema.JPG.html
 
Çok anlamadım olayını ama bir kaç şey gördüm, onları söyleyeyim...

Öncelikle, köprünün yayların üzerine yaptığın bağlantı şasi olmalı; yani onu pot'un metal gövdesine lehimleyeceksin.
Sen onu pot'un orta ucuna bağlamışsın; ki oraya kapasitörün bir ucu lehimlenecek (kapisötürün diğer bacağı da aynen yaylara bağlanacak olan şaşi noktasına... Yani kap., pot'un üstünde, orta bacak ile şasisi arasında olacak)...

Sen bu bağlantıyı, volume pot'u ile ve giriş cakı ile yapmışsın sanırım.

Onun dışında gereksiz boş kablo v.s. bırakmaman da iyidir. Amfinin "anten"leri seveceğini düşünmüyorum :)

ton kontrolünün orta bacağından başka sorun göremedim.

Bir de humbucker'ın doğru iki kablosunu aldığından emin ol istersen...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
aslında bağlantıda bir volume bir de tone potansı kullanmak istedim fakat kapasitörü anlamadığım için onu bağlamadım dolayısıyla iki ses potansı olmuş oldu. antenleri yok ederim onlar sorun değil.

humbuckerdan devreye kaç kablo gidecek ben onu tam olarak anlamadım. bi de potların medal gövdeleri boşluk değil mi yani herhangi bir yerle bağlantısı yok?
 
Ton potunun orta ucundan çıkıp "köprü yaylarırın gövdeye takılı olduğu vidaya" giden kablo yanlış. Köprüden gelen kabloyu direkt şaseye bağla (ton veya volume potunun demir gövdesine olabilir).

Kondansatör olmadan da ton potunu bağlama çünkü hiçbir işe yaramaz.

Boşta kablo kalmaması lazım.

Bu arada ilk mesajımda yanlışlık vardı, kusura bakma. Kırmızı ve beyaz kabloları birbirine lehimledikten sonra onları izole etmelisin!
 
Potların metal gövdelerini şase'ye bağlamalısın...

Şase dediğimiz, ana ses sistemindeki toprağa bağlanacak olan jack ucunun, gitarın metal aksamlarına (yaylar v.s. dediğin) ve tüm elektrik aksamın toprak kısımlarına bağlanması (kapasitörün bir ucu mesela; ya da, potların gövdeleri).

Potların gövdelerinin şasilenmesini sormuşsun.
Evet bir yere bağlı değil onlar; ama, elektromanyetik olarak da kılıf (magnetic shield) görevi görüyorlar.

Elektrik yükleri, kapalı (kabuk gibi) metal nesnelerde dışlara (dış yüzeyin dışına) kayar, ve o kabuğun merkezinde yük sıfır olur. Bunun gibi bir mesele. Dış kabuğu toprağa bağlamış olmakla, paraziti önlemiş oluyorsun...

Elektronik devrelerin metal kutu içine konması, tv-radyo alıcı-vericilerinin metalle ekranlanması filan hep bundan diye biliyorum...
 
bilgiler için sağolun. bir sorum daha olacak biraz fazla soru sordum ama bu sefer devreyi düzgün kurmak istiyorum. şema ton potansı 250k be 250k yerine 500k kullansam bir sorun olur mu?
 
İkisi de çok ve çokça kullanılır :)
Farklı amaçları olan şeyler.

Birisinde birim çevirmede direnç lineer (yani çizgisel; y=k*x gibi) olarak değişirken...


Diğerinde pot. eşit adımlarla çevrilirken direnç logaritmik olarak azalır (ya da exponansiyel olarak artar).

Yani, kablo bağlantısını yaptığın uçlara göre;
değişim ya birden çok hızlı, sonra yavaş gerçekleşir
ya da yavaş yavaş oluşur sonra birden artar.

Şimdi bir önceki mesajımda söylediklerim daha açık gelecektir sana.

Potların üstündeki kodları buraya yazarsan bir fikir verebilir yorum yapabilmemiz için.

Bu arada aldığın potlar gitar için değil mi?

Piyasada bulacağın standart potların gövdeye geçen vidalı kısımları kısa olur, gitarın gövdesinde inceltme yapman gerekir.
Hoş, ömürleri de kısa olur zaten o ucuz potların...
Söyleyeyim dedim aklıma gelmişken.
 
benim kullandığım potlar da o ucuz potlardan elektrikçiden gitar potu diye aldım, ucuz ve çin malı oldukları için 500k dirençlerinin olduğundan başka bir şey bilmiyorum ama gidip aldığım yere sorabilirim ya da kaliteli potlar alabilirim.
 
benim kullandığım potlar da o ucuz potlardan elektrikçiden gitar potu diye aldım, ucuz ve çin malı oldukları için 500k dirençlerinin olduğundan başka bir şey bilmiyorum ama gidip aldığım yere sorabilirim ya da kaliteli potlar alabilirim
 
bilmiyorum ama bence vardır sen yine de bir sor çünkü müzik dükkanındaki fiyatın onda biri fiyatına aldım ben, tabi aynı kalite değil ama.
 
Geri
Üst