elektro da pena şartmıdır

G

Guest

selam arkadaşlar size bir sorum olacak duyduğuma göre klasik gitar çalarken pena kullanmak şart değilmiş ammavelakin elektro çalarken pena şartmış birincisi şart mı ikincisi niye?
 
eger ritmde parmaklarinizi kullanmamaniz gerektigini farkettiyseniz (ki zaten bunu yapmak gerekir.) tirnaginizla calarsiniz.
gitar calarken tirnaklarinizi uzatip iyi kotu bakimini yapmaniz gerekir kirilmamasi icin birde torpuleme hadiseleri vardir tirnagin tamamen puruzsuz olmasi gerekir.Tirnak hadisesini ararsaniz nette vardir pek cok yerde.
gitar parmakla degil tirnakla calinir arkadaslar niye yaralaniyorum diyorsaniz birde tirnaginizi kullanmayi deneyin isterseniz.

ama soyle bir olay var gitarist olmak taniminin icinde pena teknigide vardir.yani gitar caliyorum diyebilmek icin az da olsa hem pena hem de tirnakla calabilmeniz lazim.penasiz calma teknikleri icin klasik gitar derslerini ararsaniz bulursunuz.pena icin ise soyle basit bir kural var bir asagi bir yukari vuruslarla pena kullanilir asagi asagi asagi veya yukari yukari yukari seklinde degil.tabi ritm gitar icin bu hadise degisir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
wallahi joe benim parmaklar dayanıyo elektroyu penasız çalmaya bi de giterı çalarken kasmamak lazım kurallar die sesi düzgün çıkarabiliyosan daha de istiyon hem benim fikrim ne kadar rahat çalarsan o kadar iyi olur
 
evet sınırlara takılmamalı ama nereye kadar ? bence yaptığın müziğe göre deişir.elektro gitar üzerindeki bütün teknikleri uygulayamazsın parmakla
 
penayla yapılan bazı şeyler parmakla yapılamaz, ama parmakla yapılanların bazıları da penayla yapılamaz... elektro normalde penayla çalınır, ama parmakla çalanlarda yok değil, tırnakla değil "parmakla" çalanlardan mesela Mark Knopfler var.(doğru yazdıysam) ve arpejler parmakla çok daha kolay atılır, bazı arpejler penayla atılamaz, (aynı anda farklı yerlerdeki 2-3 tele ...) parmakla alternate picking yapamazsınız... ikisini de bilmek lazım bence...
 
ben ikisinide kullanıyorum valla.zaten kullanmakta gerek. örneğin bir nothings else matters ı penayla çalamazsın.çünkü aynı anda 4 tele birden arpej çekmek gerek. ama ritim çalarken penayı kullanırsın. ikisede bilinmesi lazım diye düşünüyorum ben..
 
Parmak mı penamı ayrımına başka bir boyutta şudur; elektro gitardan alınan sesin tonunu da etkiler pena kullanımı ve pena tipi. Kalın penalarla çok daha dolgun tonlar yakaladığımı düşünüyorum. İnce penalar da clean tonlarda daha hoş tınlıyor. Aynı havayı parmak teknikleri ile yakalayamıyorum.
 
Elektro gitarda teller birbirine daha yakın olduğundan klasik gitarda kullanılan parmak teknikleri rahatlıkla uygulanamayabilir. Gırnata abimin dediği gibi penanın kalınlığı tona etkisi olduğundan elle ritim atmak ile pena ile atmak arasında dağlar kadar fark olacağından yanayım.

Ama eski bir başlık hatırlıyorum orda üstadlarımızdan biri çalabiliyorsan çal gibi bir laf etmişti... :)
 
biz o videodakine legato diyoruz be mus-e-ician burda picking hadisesini soruyor arkadas.

bu arada elektroyu penasiz calarken tirnak degil parmak kullanilir diye israr edenler olmus peki nede bu adamlar tirnak uzatiyor kendilerine killik yapip parmakla vurdugu teli tirnakla susturmak ve hicbir sey calamamak icinmi?ha parmakla da vurulur vurulmaz demiyorum ama bu tonla alakali bir olaydir.kurala gore calacaksaniz tirnakla calin derler size.parmakla vurunca daha yumusak daha az parlak bir ses cikar.tirnakla ise parlak ve daha keskin bir ses cikar.
 
Xanair demiş ki:
biz o videodakine legato diyoruz be mus-e-ician burda picking hadisesini soruyor arkadas.

Siz ona ne derseniz deyin, ister legato deyin ister başka bişey deyin, sonuçta adam pena kullanmıyor ve arkadaşın sorusu da pena şart mıdır yoksa değil midir? di. Yani pena kullanılır veya kullanılmaz, şart değildir. Picking sormuyor adam....
 
icadından evvel notayada ihtiyaç yoktu ama zamanla kalıplaşmış şeyler vardır.. elektro gitar penasız çalınırmı..? bu sorunun cevabı tabiki evet olacaktır ama bu gitar üzerindeki gereksinimlerle doğrudan alakalıdır.. herşeyin ötesinde bu tür konularda kısıtlama getirilemez olay tamamen çalanın üretkenliğinde yatar, biyere ulaştırabiliyorsanız çekiçle piyano bile çalabilirsiniz ama bu genel görüşü değiştirmez..

örneğin elektro gitar icad edildi daha sonrasında efektler distorsion floydrose v.s. bunlar tutarlılıklarıyla beraber geçerlilik kazandı, penasız elektro çalmak bir tercihtir ayrıcada olabilir ama bunun genel bir geçerlilik kazanması için gerçek bir tutarlılık sağlaması gerekiyor, böyle bir tekniğin gelişmesi gerekiyor.. tabiki bu şekilde çalan gitaristler vardır ama bu genele yayılmamıştır..

penanın kullanılması gereken ve gerekmeyen yerler vardır bunun idrakında olması gerekende gitaristin kendisidir, birine nerde pena kullanması gerektiğini söylemek gerekiyorsa o arkadaşa gitarist diyemeyiz..

baştada söylediğim gibi elektro gitar penasız çalınırmı..? evet çalınır bu çalan adamın ne yapmak istediğine bağlı.. :)
 
penasiz distortion gitardan hic bi ton alamazsin
illa parmakla calinacaksa clean tonda arpej calarsin
tirnakla speed ritmi nasi calican
bak bana parmak uclariyla holy wars i caliyorum ama penanin verdigi o ton, ses, dokunus, ihtiras yok
James Hetfield bile penasini 2 li 4 lu vuruslarda atiyo, 16-32 lik ritmlerde aliyo penayi microfon sapindan
keep practicing
 
garip bi başlık ve tartışma konusu kim penasız metal müzik yapabilirki yada kim penayla nothing alse matter çalabilirki hakkını vererek varsa çıksın birisi ben pramkala whiplash çalıyorum desiin
 
Geri
Üst