Bekir Büyükarkın

İhsan Hoca'dan görünürlerde yeni kitap geleceği yok, bari onun kadar olmasa da o çizgiye yakın seyreden bir şeyler bulayım istedim. Niyetim buyken, karşıma Bekir Büyükarkın çıktı. Kendisi 1921 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1998 yılında vefat etmiş bir büyüğümüz. Bu arayışım öncesinde maalesef kendisinden ve eserlerinden haberdar değildim.

Henüz uzun uzun yazacak kadar malumat veya izlenim sahibi olduğumu söyleyemem... Fakat İhsan Oktay Anar hikayelerine alternatif ararken Amat'tan yola çıkan zihnim şöyle bir yol çizdi: Amat ==> Barbaros Hayreddin Paşa'nın Hatıraları (Ertuğrul Düzdağ) ==> Suların Gölgesinde (Bekir Büyükarkın).

Yani deniz temalı hikayelerden ilerleyerek, "Suların Gölgesinde" romanı ile oldu ilk tanışmamız. Şu anda onu okuyorum ama diğer kitaplarının bazılarını da biraz üstünkörü, biraz ayaküstü inceledim. Bu tip romanların beni enteresan bir çekiş güçleri var; kitapçıda dalmışım bir öğle arası, bir baktım 20-25 dakika geçmiş okuyorum. İşe de geç kaldık biraz... Neyse cıvıtmayalım.

Osmanlı dönemlerinden ve ilk Cumhuriyet yıllarından yana ağırlıklı olan romanları var. Bunların içinde gerçek tarihi karakterler ve araştırmalardan yola çıkarak yazdıkları olduğu gibi, kimi yerlerde kurguyu da hikayelerin içine yedirmişliği mevcut. Şu an okuduğum misal; Sultan Bayezit döneminde Akdeniz/Rodos/Mısır dolaylarında geçen bir korsan hikayesi.

Dili ve anlatımı benim hoşuma gitti. İlgiyle okutuyor. Bahsetmeye çalıştığım tarza yakınlık duyanlar varsa tavsiye ederim. Kendisinin eserlerinde benden daha tecrübeliler ve okumuş olanlar varsa izlenimlerini ve tavsiyelerini beklerim hatta. Ben de eserlerinde biraz daha ilerlediğim vakit bir şeyler yazacak/paylaşacak noktaya gelebilirim.

Aslında bitirmeden şöyle bir biyografik döküm yapsak yeridir;

Cadıların Kırbacı (1946)
Maske (1955)
Bir Sel Gibi (1962)
Son Akın (1963)
Belki Bir Gün (1965)
Suların Gölgesinde (1966)
Bozkırda Sabah (1969)
Tanyeri (1967)
Kutlu Dağ
 
Geri
Üst