Fender 57/62 Manyetik Ve Squir Strat

Merhaba, arkadaşlar bende squier deluxe hot rails strat var ve duncan designed manyetiklerini fender 57/62 manyetiklerle değiştirdim. Doğal olarak potansları da değişti. Fakat sorunum hem çalarken tele her temasımda hışırtı çıkıyor ve ses eski manyetiklere göre aşırı tizleşti. Sap manyetiğine geçiyorum tone düğmemi 2-3'e getiriyorum anca normale yaklaşıyor. Acaba neden böyle? Açıkçası ya bizim daha alt seviye gördüğümüz duncan designed manyetikler fendere göre çok daha kaliteli ya da gerçekten bir sıkıntı var.
 
Bundan önce benzer set kullandınız mı? 57-62nin tiz tepkisi yüksektir. Daha kalitesiz olmasından dolayı değil, sizin single-coil'e alışık olmamanızdan kaynaklanıyor. Alışkın olduğunuz ve duymak istediğiniz muhtemelen hot-rails(veya benzeri) gibi tok ve bas-mid ağırlıklı tiz fakiri tonlar. Haliyle bundan önce amfi ayarlarınızı da hep humbuckera göre yapmışsınız. O sebeple damardan 57-62, bol quak ton fazla gelmiştir. :)

Tabii potans değerlerini verirseniz daha iyi olur. Anormal bir tizliğin tek sebebi potanslardır. Single-coiller 250k volume ve ton potansı ile kullanılmazsa gereğinden fazla cırtlar. Önceki set ile 500k hatta Squier ise muhtemel olarak 1mega-ohm potans olması %100. Fender genellikle Squierlara 500 veya 1m-ohm potans koyuyor, kendi Amerikanlarına ve Meksikalara 250k potans koyuyor.

İlgimi çeken sap manyetiğinin çok tiz olması, genelde öyle olmaz, herkes köprüden şikayet eder. Sap single-coil tonu duyabileceğiniz en güzel tondur. Bu arada 2-3 seviyesi de anormal. Acaba ton potansınız lineer mi? Kim değiştirdi potansları? Çok daha önce tepki göstermesi 6'nın yeterli olması gerekir. Siz en iyisi potans üstünde yazanları bir yazın ona göre devam edelim.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Potanslar'I 250k ile değiştirdik. Do-re müzikte değişti(Ankara) Zaten onlara da ayrı uyuz oldum ilk 3 gittiğimde on numara iş yaptılar son gittiğimde gitarın ne entonasyonu tam ne temizliği yapılmış.
Bu arada köprü demişken ben sapı örnek verdim ki köprüdeki tizlik ne reddeye vardı siz düşünün diye :( Bu arada evet eski manyetikler minihumbucker fakat benim nette dinlediğim single coil 57/62lerin de sesleriyle yakından uzaktan ilgisi yok. Acaba Ankara'da olup da bana 5dakikasını ayırabilecek birisi var mı gitarı ben getirsem de bir sesini duysa?

Cooldog, çok teşekkür ederim vakit ayırıp ilgilendiğin için.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #5
Kayıt için gerekli araç-gerecim maalesef yok :( bi kamera bile yok videoya alıp ekleyim. Bi arkadaşlarımı yoklayim güzel kamerası olan çıkarsa yarına veya salıya video eklemeye çalışırım. Tekrar teşekkür ederim.
 
Zaten kameralık bir durum yok, kamera mikrofonlarından genelde bir cacık olmuyor. Amfi-mikrofon veya POD-PC yeterli ama 2si de yoksa yapacak bir şey yok. Duymak gerek tabii ama anormal bir durum olduğunu sanmıyorum, bence alışlık olmamanızdan kaynaklanıyor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
Maalesef o kayıt için gerekli materyallerim yok. Sesin tiz ağırlığı konusunda haklısınız sanırım fakat bu ufak cızırtı neden onu araştırırım. Yarın, manyetikleri bağlattığım yere götürüceğim. Peki yanlış yere bağlamaktan dolayı olabilir mi? Yani köprü manyetiğini sap kısmına bağlasa böyle bir şey oluşur mu?
 
Dostum keşke manyetik karakterlerini araştırsaydın önce, çoğu manyetik farklı ihtiyaçlar için yapıılır ve mid tiz bas frekans aralıkları hep farklıdır. Zaten raylı humbucker manyetiklerle single coil ler çok farklı manyetiklerdir. Diyeceğim odur ki, eğer karakterinden hoşlanmadıysan eski manyetiklerine dönmeni, ya da fender manyetikleri istediğin manyetiklerle takas yoluna girerek elde etmeni öneriyorum. Bahsettiğin gürültü ise single coil manyetiklerin en karakteristik özelliğidir.
 
Evet ses aynı :) alttaki videoyu izlemiştim ama başka videolar da izlediğim için onlar ikna etmişti beni, demek ki ekipman dı şuydu buydu derken adamlar çok çok farklı tonlar elde etti. Bugün başka yerde de denedim ve sıkıntı yokmuş cooldog'un dediği gibi alışkanlıkmış sadece. Ben eski manyetikleri ton potanslarını hep en açıkta kullanmaya alışmıştım. Deneyim sahibi ola ola öğreneceğiz artık ama tabi olan cüzdana oluyor :) Bu arada lambalı amfide denedik de çok daha güzel geldi tonları. Kullanırım artık böyle.Bluecaster'ın önerisine uyup alıcı veya seymour duncan hot rails sahibi birini takasla tekrar geçerim o manyetiklere. Vakit ayırıp yardım eden her arkadaşa çok teşekkür ederim.
 
Kayıt için imkan bulursam sökmeden önce kayıtta yapıp koyarım, böyle bir işe girişecek arkadaşlara da yardımı olur.
 
Aslında ilki daha yakın ve tahminimce herşey komple açıkken kayıt edilmiş, bende de olduğu için oradan biliyorum. 2. videoda biraz daha tizler törpülenmiş, abi tona özenmiş.

Güle güle kullan şimdiden. :) Zaten potansların keşif sebebi single-coil. :D 1 gitarımda humbuckerın ton potansını iptal etmişliğim vardır, çünkü ton potansının tonu boğduğunu düşünüyorum. Yalnız single coil kullanımında ton potansları kesinlikle logaritmik olmalı, yoksa 2-3 birime kadar etkisiz kalır, amacına ulaşmaz.

İlk mesajda da belirttiğim gibi şaşırmanı anlıyorum ama şu an duyduğun ton oldukça geniş bir spektrumunda kompresyonsuz bir ton. Single-coil tonu her zaman daha doğaldır. Ben olsam custom69 tercih ederim, 57-62'de orta manyetik ters sarım olmadığı için 2. ve 4. pozisyonda gürültü gitmiyor ama birçok kişi bunun da tonu daha doğal yaptığını söylüyor. Yalnız manyetik yüksekliklerine dikkat et. Çok alçaksa çok cılız kalabilir.

Bu arada tize tiz deme, Fender USA Telecaster, sap manyetik tonunu duyana kadar. 1500 doları buna mı verdik demen olasıdır. Ben ki single-coil severim, ilk denememde bu ne dedim. Stratx5 filan ama nasıl kullanılıcağını öğrendiğinde tüm dünyan değişiyor. Özellikle drive tele-sap tonuna benzer tonu yakaladığım başka bir gitar olmadı. Örneğin sen de ton potansı hafifçe kapalıyken overdrive deneyebilirsin. Oran tuttuğu zaman, o tonu hiçbir humbuckerdan almanın imkanı dahi yok. Bol bol 2 ve 4 pozisyonları dene derim, çünkü stratın en büyük olayı o. Karıştırdıkça single-coil'in ne kadar farklı yerlere gittiğine şaşırman olasıdır.
 
Noise gate bir pedal belki bir çare olabilir. Dip gürültüsü ve hışırtıları temizleyebilir. Ama manyetiklerine olan tepkisi nasıl olur, oluşan tonu beğenir misin bilmiyorum. Video daki ton temizlenmiş bir ton. Fenderler o kadar temiz tonlar vermezler.
Manyetikleri içeri baya gömmüş. Çalarken tellerin çatlaması hiç yok. Bana orijinal anfiden duyulan fender tonu gibi gelmedi. Arkadaşların yorumlarını da merak ediyorum.
 
CoolDog'un dediği gibi tonu 2-4 arasına getirdiğimde gayet hoş tonlar çıktı sap manyetiğinde ama köprü manyetiği açıkçası beni tatmin etmedi. Bahsettiğim ses dip gürültüsü değil zaten ben öyle rahatsız edici bir dip gürültüsü duymadım gitarı prosesöre ve direk amfiye bağlıyorum noise yok, keşke kayıt imkanım olsa sesi iletirdim. Ankara Eryaman'dayım eğer buralarda kayıt imkanına sahip birisi var ve yardımcı olursa yükleye bilirim kayıt. Bugün telefonun ses kayıt kısmıyla bir deneyeyim eğer temiz olursa yüklerim.
 
Güzel köprü single-coil tonu gitardan gitara çok farkediyor, bazı gitarlarda gerçekten güzel tonlar alınırken bazılarında çok tipsiz, cılız tonlar alınıyor, sebebini yıllardır ben de çözemedim. Üst segment gitarlarda bile kötü single köprü tonu duydum, ucuzlarda çok iyilere denk geldim.

Single-coilli gitar farklıdır, bunu hep söylerim, birine alışınca diğeri garip gelir. İmkanımız olsa duymak isterdim tonları.

Kişisel görüşüm, köprüde seramik temelli bir single-coil manyetik her zaman daha iyi sonuç veriyor. Sapta da alnico5 hatta alnico2 daha iyi sonuç veriyor. Örneğin ucuz diye burun kıvırdığımız meksika fender single köprü manyetiği tonu canavar gibidir. Özellikle cleande açık akorlarda acayip güzel tınlar.
 
Telefonun ses kayıt kısmından biraz kayıt aldım ama nasıl yükleyeceğim buraya? Pek bir şeye benzemedi ses yükselip alçalıyor ama belki birinin işine yarar diye yükleyelim.
 
Geri
Üst