Müzik Işinde Tecrübeli Kişilerin Tavsiyesi Gerekiyor

bas gitar çalmak kolaydır hurafesini kim çıkardı bilmiyorum.bunu diyen arkadas billy sheehan flea gibi adamları bir seyrederse muhtemelen pişman olur bu söylemine.he dersen ki ben dolanmıcam şarkıların kök seslerini vuracam o zaman kolay.ama aynı paralelde elektroyu da sadece akor basarak 3 5 ayda çalarsın.(akdeniz akşamları vs)..
 
Bass gitar başlangıçta daha kolay olabilir ama ilerledikçe onun da ucsuz bucaksız bir derya olduğnu anlıycaksın. Gitara ayırdığın vakti ona da ayırman gerekicek. Elektroda teknikler gözüne daha zor geliyor olabilir ama bassta da tuşe çok önemlidir. Her ne kadar yapabilirsen yap yine de yaptığının bir üst seviyesi her zaman olucak. Tuşen çok iyi de olsa senden daha iyilere bakıp yine çalışacaksın (en azından bu işe gönül verdiysen böyle olur) veya gitarda tapping sweep de atsan daha iyi daha temiz atanlara bakıp ona benzetmeye çalışıcaksın. Hatta başladıktan 4-5 yıl sonra ben adam gibi bend yapamıyormuşum ki dediğmi hatırlıyorum. Kısaca ne kadar ilerlerseniz ilerleyin hep yetersiz gelicek size yaptığnız ve her seferinde bu işe daha çok vakit ayırmanız gerektiğni anlıycaksınız. O yüzden ne elektro ne bass ne de blok flüt kolay değildir.
 
günümüz müziklerini takip eden biri için evet bas çoooooooooooooooooook pasif diyebilir. çünkü günümüzde bas gitar malesef olmasa da olur kafasında. o yüzden önce ne tür ne dönem bir müzik sevdin ne istiyorsun buna karar ver. doktorlar bile belli bir dalda uzmanlaşır, bilim adamları da öyle. müzik bir bilimdir en uç noktada. uzmanlaşmak isteyene tabi. yoksa her şeyi çalıom diyip her şeyi kendince çalan yerli yabancı o kadar çok insan var ki dünyada. ama sonunda hep zaman kaybı. al sana tecrübeli birinden nasihat. :)
 
Arkadaş sarı sayfalarda ilanlara bakıp gelmiş gibi.Şu daha çok aranıyor buna başlıyayım .Aslında davul da çok aranıyor ,bas çalarken bir ayağım kick te olsun. Hmmmm mikrofon bana göz kırpıyor.Şan dersi alayım bir yandan da vokal yapayım .Tam bir One Man Band.:cool::cool:
Burdan sonra ""Okuyucular-Oryanteller aranıyor dolgun ücret-kalacak yer-yemek "" ilanına geçmeyesin aman diyim.:D
 
Bass gitarla aktif olarak ilgilenmiyorum fakat konuyu açan arkadaşa şu konuda katılıyorum. Yani bu işin içine girmeden her şey göründüğü gibi güzel ve kolay geliyor. Ve haklı olarak pek bu işin içinde olmayan kişi bir mp3 dinlerken duyamadığı bass ların duyabildiği elektro sololarından daha değersiz ya da daha kolay olduğunu düşünür.

Halbuki nitelikli bir bassçının özellikle armoni bilgisinin iyi olması gerekiyor. Armoni müziğin matematiğidir, alfabesidir. Yani biraz da "çalışmak" kısmıdır.

İyi çalmak kısmına gelince ise iyi çalmak şudur bana göre: Tanınmış gitarcıların kendilerine has bir tonu , bir stili olur. Ben buna "gitarcının cümleleri" diyorum. Siz buna solo stili diyebilirsiniz. Gitarda kurduğu cümlelere göre insanlar tanınır. Yani misal bir solo dinlediğinizde atıyorum aa bak bunu kesin David Gilmour çalıyor diyebilirsin. İşte bu David Gilmour'ın kendine has kurduğu cümlelerden dolayı oluyor. Bir bakıma "ton parmaklardadır." olayı kesinlikle doğru bana kalırsa.

İşte benim görüşümce iyi gitarcı olmanın tanımı budur. Peki bu nasıl olur ? Gitarı öğrenirken yanında güzel bir armoni bilgisi ile bu eğitimi harmanlarsınız. Çünkü sizin de cümlelerinizin olması buna bağlıdır. Armoni demiştim müziğin matematiğidir, alfabesidir diye. Alfabeyi öğrenmeden kendi cümlelerinizi yazamayacağınız gibi iyi bir armoni bilgisi ile tekniğinizi geliştirdiğinizde yavaş yavaş doğaçlama kabiliyetiniz doğar ve gelişir. Ardından yine zevkleriniz,tekniğiniz ve bütün bu anlattıklarım doğrultusunda yavaş yavaş sizin de kendi cümleleriniz, tarzınız oluşur.

Yoksa iyi çalabilmek gitar bilindik şarkıları internetten akor ve tablarını ezberleyip de çalabilmek değildir bana göre.

Sonuç olarak öyle veya böyle bir şekilde bu işler emek istiyor.

Tavsiyem, ciddi anlamda müzikle öyle veya böyle bir şekilde tanışın. Öğrenmenin yaşı yoktur fakat öğrenirken dikkat etmeniz gereken ayrıntılar illa ki olacaktır. Misal ne öğrenmeye çalışırsanız çalışın, kaliteli bir eğitim almaya uğraşın derim. Çünkü -gitar tekniği adına konuşuyorum- bizzat çektiğim bir sıkıntı da şudur ki sıfırdan gitar öğrenmek, yanlış alışkanlıklarla dolu bir tekniği düzeltmeye göre daha kolay olabiliyor.

O yüzden bu işi çok da sallamasyon yapmayın. Zaten içinizde bir istek varsa bir takım şeylerden feragat edip de bir şekilde başlarsınız zaten. Misal günde 2 paket sigara içiyorsanız bunu 1 pakete düşürüp o parayla kursa başlamak gibi. Veya işten çıkınca eve 1 saat geç gelmek gibi. Tabiki bunlar basit örnekler. Ciddi emek, vakit ve yerine göre maddi durum isteyen bir kavramdan söz ediyoruz burada ama benim demeye çalıştığım şu ki bir yerden başlayın gerisi gelir diyorum. Ayrıca ben size ısrarla müziğe bir yerden dalın diyorum çünkü çoğu zaman insanlık hali olarak kötü durumlara düştüğünüzde müzik sizin en yakın arkadaşınız, terapiniz, doktorunuz olabiliyor.

İlkokulda müzik öğretmeniniz size senin ne güzel sesin var bak şuraya şuraya başlasana diyip yönlendirmemiş olabilir. Ama bu işlere bulaştıktan sonra emin olun gerek kendiniz gerekse bu bağlamda oluşacak çevreniz yardımıyla "gizli kalan yeteneklerinizin" de farkına varabileceğinize inanıyorum.

Yanlışım olduysa affola, saygılar, iyi forumlar.
 
Gam, armonik hatta onu geçtim solfej tamam bunuda geçtim parmak egzersizi olmadan(oturmadan) düşünmeyin bass gitarı.. 3-3-3-3-6-6-6 yaparak bass gitarist olunmuyor bil istedim. hiç yoksa bi lead kadar parmak egzersizi ve gam bilmelisin. onu geçtim. eğer farklı enstruman arıyorsan hevesin kırılıyor demektir, kendine farklı şeyler arama. çünkü gitar temeli atıldı mı çok rahat olan bir enstruman çalması.. hele az gitarist arkadaşlarla konuşunca, 2-3 saat studyo deneyimin olunca, 15 watt amfiden jet city333 e geçince falan insanın şevki yeniden geliyor. unutma muzik özgüven işi bence. özgüven artarsa düşünce şeklin, bakış açında değişir; "ulan ben neymişim yaa" , "dur lan haftaya bunuda çalışayım" "laan hysteria ya baksana yaa.. nasıl basslinedır o bee (ki bu benim kendi yorumum :))" gibi dersin. yani 2-3 gitarist arkadaşın olunca gitarın ne kadar yüce olduğunu anlayacaksın gibime geliyor. fikrinin değişmesi dileğiyle.. !!!
 
Geri
Üst