Grup İsminin Patentini Almak

merhaba Jacksonjr94;

öncelikle şunu anlatayım, grup isiminin tastiklenmesi diye bir şey yok. ancak bu ismin ve-veya grubun logosunun patentini alabiliyorsunuz. ve bunuda noterden değil TPE den yani Türk Patent Enstitüsünden yapabiliyorsunuz.

//bir sigara yakayım, sanırım uzun bir yazı olacak...

yaklaşık 4 ay önce grup ismimizin ve logomuzun patenti için TPE ye başvurduğumuz için biraz haberdarım işlerden. ismimizin bizden izinsiz kullanılması gibi bir durum vardı, artık sıkıyosa kullanın diyebiliyoruz.

öncelikle grup isminin patentinin alınması için grup için sadece isim de yazıyor olsa bir logo tasarlamanız lazım. çünkü bu grubu eğlence sektöründe iş yapan bir marka & şirket olarak göstericeksiniz.

en önemli şey, sizin sınıfınızda (aşağıda açıklaması var) aynı isim ve-veya benzeyen andıran isimde bir başvuru olmaması. önce gelen kapar olayı var...

hazırladığınız bu logo bir kenarda durakoysun, siz grup isminin telif haklarının kime ait olacağına karar vereceksiniz. isim hakkı bir çok kişiye patentlenebiliyor ancak ilerde aranızda bir anlaşmazlık doğduğunda bu ciddi bir sorun doğurabilir. (isimin kullanılamaması yada kullanım başına para ödenmesi gibi bir talepte bulunabilir isim hak ortağı.) ayrıca gönüllü olup bu isimden de vazgeçse bir çok kağıt işi ve mali bir yükü var.. (110 YTL kadar.)
ama gruba güvenin tamsa bizim gibi yapabilirsiniz... 5 kişi adına yani :)
ki bu isim 10 yıl bahsi geçen kişi ve veya kişilere patentli olacağı için, dikkatli olmak lazım :)

TPE nin web sitesinde başvuru için yaklaşık 60 sf lik bir başvuru kalvuzu var. siteye BURADAN ulaşabilirsiniz. başvuru klavuzuna da BURADAN.

TPE nin sitesi bizim gibi ismini tastikletmek isteyen müzisyenlerle fazla kaşılaşmadığı için bizim için pek bilgi yok sitede. keza vakit ayırıp TPE ye giderseniz;
-----
kunye.gif

-----
size çok yardımcı olamayacaklardır.

şirket ve markaları karışıklığı engellemek için ürettikleri ürünlere göre gruplandırıyor TPE. 39 u ürün 6 sı hizmet olmak üzere 45 patent grubu var. ve her sınıf (patent grubu) kendi içinde alt sınıflara ayrılıyor. bizi ilgilendiren sınıf 41.

ücretlendirme ve süreç; (fiyatların ayrıntısı başvuru pdf inde var)
ilk başvuru için 110 YTL veriyorsunuz, daha doğrusu yatırıyorsunuz ziraat bankasına.
bu dekontla ve hazırladığınız başvuru formuyla (en altta bir örnek birde boş başvuru formu için link vereceğim.) başvuruyorsunuz TPEye. sadece elden başvuru kabul ediyorlar bilginize. size bir barkod veriyorlar, internetten başvurunuzun durumunu kontrol edebiliyorsunuz.
bu ismin size ait olacağı konusunda resmi gazetede bir süre ilan çıkıyor, itiraz gelmezse; başvuru kabul ediliyor.
başvurunuz kabul edildikten sonra kaç sınıfta başvuru yaptığınıza göre bir ücret ödüyorsunuz. tek sınıf için bu ücrette yaklaşık 450 YTL. yok ama biz deliyiz bizim adımızı kullanan detejan firmasıda olmasın güderi üreten fabrikada diyorsanız, bütün sınıf ve hizmetlerden patent almanın ücreti 15.000 YTL civarı.

yukarıda bahsettiğim gibi eğer sizin sınıfınızda isimi size benzeyen yada aynı olan kimse yoksa 6 ay sonra isminizin yanına gönül rahatlığı ile R harfini koyabilirsiniz! ve bu ismi sizin sektörünüzde sizden izinsiz kullanan, afişini yapan, logonuzu kullanan, barındırdan her türlü organizasyon şirket grup vb.. ye dava açabilir, zengin olabilirsiniz. şaka bir yana, cezalar çok yüksek.. dava ile uğraşmadan uyarmak yeterli olacaktır.

ek bilgi; isminizi yazmamışsınız o yüzden uyarayım dedim. bazı kelimeler genel ahlaka aykırı olduğu için kabul edilmiyor. ayrıca kayseri mantısı gibi bir isim de koyamıyorsunuz çünkü çoğrafik özellik taşıyan isimlerde özel işlemlere tabii.

ek bilgi2; başvuru formundaki logolar 7cm*7cm olmak zorunda, bilginize..

aklıma gelenler bukadar; sorunuz olursa mail adresim [email protected]

Başvuru formu (örnek) (Nükleer başlıklı kız adına, 5 kişilik alınmıştır.)

Boş başvuru formu

Marka başvuru klavuzunu mutlaka okuyun; siteyide gezin mutlaka... bu formların daha ayrıntılısını sitede bulabilirsiniz...

hepinize kolay gelsin..

başlığın açılması isabetli oldu bence..
bu konu önemli çünkü...
 
meraba...gerçekten çok yararlı bi açıklama yapmışsın...elerine sağlık...kimbilir kaç kişi bundan faydalanıp sana teşekkür etmiyolar Sn. nükleer başlıklı kız :p saol saol saol...
 
hayır.
şarkıların patentini almak diye bir şey yok.. şarkıların beste ve güfte olmak üzere iki ayrı parça olarak düşünsekte düşünmesekte noterden tastikletiyoruz..

en kolay yolu guitar proda notalamak, ardından bir A4 de de sözleri yazmak..

şarkı tastiki bildiğim kadarı ile sadece 1 kişi üzerine olabiliyor.

30 40 civarı masrafı var..
 
p_god eyvalah ya süpersin. Benim enstrümantel bestelerim var söz yok doğal olarak. Onları nota mı, tab mı kayıt olarak mı tasdikletmem gerek peki??
 
Özgür, gerçekten verdiğin bilgiler çok faydalı oldu...

bizim grubun adı KATRE fakat katre diye türkü grubu gibi bişey, bir de tv programı çıktı... :D Bir de katre ısı sistemleri mi ne var :twisted:

Katre: Su damlası anlamına geliyor. Logo demiştin, onu hallederiz güzel logo çalışmaları var zaten ama başkaları bu ismi almış olabilir...
Farklı sektörler olunca belki biz de kullanabiliriz ismi... Bilgin varmı?

Bu sorun olurmu sence ilerde sence? İsmi almışlarmı acaba bilmiyorum, nerden öğrenebilirim onu?
 
ilk mesajda anlattığım gibi hizmet ve ürünler başlıklara ayrılıyor, o yüzden eğer müzik ve eylence sektöründe bu isimle biri yoksa başvuruda bulunabilirsiniz..

isim alınıp alınmadığını; http://online.turkpatent.gov.tr/ adresinden marka araştırma linki ile yapabilirsin.

ama söylediğim gibi farklı sektörlerde bu isim alınmış olsada senin sektöründe (41) alınmamışsa sorun yok..

***
ek bilgi:
41. sınıfta katresu diye bir patent görünüyor, o yüzden başvurunuz reddedilebilir. en temizi TPO ya gidip bir ön araştırma yaptırmak... ön araştırma 35 milyon tutuyor, 2 saat içerisinde patent için başvurunun kabul edilip edilmeyeceğini öğreniyorsun..
***
 
Marka Araştırması sonucu
41. sektorde bir tek

"patikatrek doğa sporları eğitim merkezi" diye birşey var. bu da kelimenin içinden çıkan bi katre :) diğerleri bizimle ilgisiz sektörler... hatta bu da katreyle ilgli değil...

sanırım bu güzel bi haber dimi ? :)
 
şarkıların tasdiklenmesi için bir yöntemde cd ye çekip iadeli taahhütlü kendinize mühürlü olarak göndermeniz ve zarfı açmamanız ama tabi bu devirde hiçbiri %100 garanti yöntemler değil...
 
benzer melodiler duyarsanız dava açıp şansınızı deneyebiliyorsunuz ancak herhangi bir amatör grubun böyle bir işe kalkışacak avukat parası olduğunu zannetmiyorum...
 
Geri
Üst