Ses Kartı Tavsiyesi

Ben ilk olarak M-Audio Fasttrack II kullanıyordum. Başlangıç için ideal ancak sonrası için yetersiz bir ses kartıydı. Sonrasında Roland'ın Cakewalk için ürettiği UA-25 Ex modelini aldım ve halen daha onu kullanıyorum. Gayet güzel bir ürün. Üzerinde çift neutric giriş ve her iki kanal için kullanılabilen +48 v. phantom var. Bunun avantajı akustik entr. kaydı aldığınızda çift condenser mikrofon ile tek seferde stereo kaydı halletmeniz. Önceden aynı şeyi iki kez üst üste çalmak durumunda kalıyordum ki bu vakit alıcı bir şey. Ayrıca alacağınız kartta jak ile enstruman girişinde hi-Z özelliği olan bir ses kartı alırsanız unbalanced sinyalini balanced a çevirip dalgalanmalardan uzak daha stabil bir ses almanıza yardımcı olur. Dediğim gibi bu özellikler Cakewalk UA25 ex de var.
Aynı ayardaki ses kartlarından Focusrite 2i2, Presonus Audiobox 22 VSl falan da ikinci elini 300-400 tl arasında bulabileceğiniz ve benzer özelliklere sahip ürünler. Bunlardan focusrite içerisindeki preampler çok iyi diye duydum ancak kullanmadım. Biraz daha fiyat çıtası yükseldiğinde ise Rolandın UA55 Quad Capture ı var ki o da bayaa güzel alet.
Vesselam bu ürünlerin hepsi evde son derece güzel kayıtlar almanızı sağlayacak güzel ses kartları. Kolay gelsin.
 
Kur farkları nedeniyle cihaz fiyatları hayli artmış ancak ev için ikinci el Roland ve Tc Electronic ürünlerine bakabilirsin. Roland ua-55 kullanmıştım uzunca bir süre güzel bir kart olduğunu düşünüyorum. Araştırmanı tavsiye ederim. Onun dışında Scarlet 2i2 de güzel bir seçim olabilir.
 
Sayın arkadaşım,
Sana samimi tavsiyem ; eğer imkanın var ise para biriktir ve 1200.-TL'ler civarına çıktığında bir tane temiz 2. el RME Babyface al ve her şekilde tatmin olabileceğin üst sınıf bir cihaz kullan.
İstersen ampli mikrofonlayarak kullan , istersen hi-zi girişini kullan , istersen bilgisayardan müzik dinle.
Bütün bunları tabii ki bütün ses kartları yapıyor. Ama RME hepsinden farklı yapıyor. Bunu ancak kullandığın zaman anlayabilirsin.
Çoğu arkadaşımız maalesef bunu bilemiyor. Esasında bu cihaza verebilecekleri parayı tasarruf yapmak adına , kendilerini bu zevkten mahrum ediyorlar ve
bu cihaza sarf edebilecekleri parayı gereksiz sayılabilecek bir sürü şeylere harcıyabiliyorlar.
Başka kartları kullandıktan sonra, yaklaşık 2 yıldır bir RME kullanıcısı olarak sana tavsiyem, bütün şartlarını zorla ve RME'den şaşma. Ancak kullandığın zaman benim ne demek istediğimi anlarsın dostum.
 
Preamp kalitesi, AD/DA kalitesi en belirleyici unsurlar. Bir diger unsur da kulaklik cikis kalitesi.
RME Babyface ortahalli bir kart ama kur degerlerinden dolayi fiyatlari cildirmis vaziyette.

Mac tarafinda Babyface yerine Apogee Duet 2 sorgusuz sualsiz tercih ederdim fakat Windows icin RME guzel olur.
O kadar butcem yok dersen 2. el bir TC Electronics Impact Twin de isini gorecektir.
Hatta kaliteli monitor veya kulakligin olmadigi surece istedigin kadar iyi DA Converter kullan, senin icin hic bir sey fark etmez. TC'nin Preamp kalitesi de gayet iyidir.
 
İyi hoş da babyface nere Impact twin nere. Kaldi ki simdi arkadasimiz 500 tl para var yazmis. Daha tutarli tavsiyeler verseydik daha iyi olmaz miydi?

Arkadasim sifir almayi dusunuyorsan kesinlikle steinberg ur22. 2 giriş var. Hi-z var. 192/24 . Taş gibi kasasi var duvara firlat üstünde tepin bozulmaz. Gayet güzel bir kart. Preampleri falan da öyle evde takilmak için falan fazlasıyla yeterli. Ha iyi bir kart midir neye gore dersen diyeceğim sudur. Giriş seviyesi kartlarda f/p olarak minimum bütçeye maksimum performans veren kartlardan biridir. Focusrite 2i2 almaktansa bunu al.

Ha dersen ikinci el olabilir. Gecen 2 ay içinde 2 tane roland quad capture sattim. Senin ev içinde isteyebilecegin bütün donanim yine mevcut. Bu kartin ekstra birkac özelliği var ve kullanici dostu. Clipping engellemek için mesela auto input gain ayarlama özelliği var. Ha profesyonel bir şey değil elbette ama ev içinde iste giriş seviyesi kartlarda alabilwcwgin maksimum performans bu kartta.

Focusrite lara gelirsek durum şöyle. Kartları güzel. Yani bu dediğim kartlar paralarini hakediyor. Bir m audio almaktansa önce kesinlikle bu markalara bakarim. Hepsi de kullandigim tanidigim cihazlar. Fakat focusrite sunduğu özelliklere gore biraz pahali. Yani şöyle aciklayayim steinberg ur22 ile focusrite 2i2 hemen hemen ayni fiyattalar. Fakat steinberge muadil olabilecek kart focusrite in bir üst modeli 2i4 olan. Olay giriş cikis sayisi meselesi değil. Olay hi-z girişlerinin olup olmamasidir misal bu seviyedeki kartlarda. Umarim aciklayici olabilmisimdir.

Yine de tercih senin fakat bana kalirsa eğer aciliyeti yoksa ikinci el 500 e quad capture al. Yoksa steinberg al derim kardeş. Quad capture in sunduğu özellikler ve donanim hemen hemen Impact twinle ayni ayardadir. Oldukça kaliteli bir karttir. Zaten roland ürünlerine bakarsan ülkemizde büyük girisimler yapildigini ve kalitelerine gore fiyatlarinin oldukça düşük olduğunu görebilirsiniz kardeşim. İyi aksamlar.
 
Usb arabirim için Focusrite scarlet 2i2 yada roland capture ex Firewire için Tc electronic Konnect desktop 6. Scarlet hariç diğer ikisini kullandım. Ev için gayet yeterliler.
 
Focusrite ya da Presonus markalarını tercih etmeni öneririm...ikinci el focusrite 2i2 ya da 2i4 yakalarsan kaçırma...ben sunduğu özelliklerden önce preamp kalitesine bakılması taraftarıyım, 10 yıldır home studyo mevzusuyla ilgiliyim evde direkt gitar kaydı ve amfi simülasyonları ile ilgileneceksen presonus ya da focusrite derim...tabii herşeyden önce bol bol youtube :)
 
Hi-Z Input, Sampling Rate ve Bit Depth, Phantom Power gibi ozellikler yan ozelliklerdir.
Giris seviyesi ses kartlarinda bile vardir.

Daha once belirttigim gibi Preamp kalitesi, AD/DA Converter ses kartinin asil para eden tarafi.
Duyuma para vermiyorsan neye para veriyorsun bir ses kartinda? Hi-Z Input'a mi? Empedans mi isin sirri yani :)
Focusrite Scarlett serisi DA tarafi oldukca sentetiktir. Kulaklik cikisinda ise belli bir seviyenin ustu distort olmaktadir.
2 tane Dynamic Open 1 adet Closed back kulaklik kullanan biri olarak deneyimlerimi paylasmak istedim. (Senn HD 25 I-II, AKG Q701, Senn HD800)
Bu nedenle onerilerimde yer vermedim.

Roland UA-55 cok iyi bir Audio Interface fakat monitor ve kulaklik cikisi tek knob ile kontrol edilebiliyor ve bu bir dezavantaj.
VS Preamp ve DA kalitesi ise Scarlett serisinden daha basarili. Headphone Out da keza oyle.
Bu forumda ve Muziktek'te UA55'i en cok tavsiye edenlerden biriyimdir :)

Eskiden TC Electronics Impact Twin 600 liralara bile satiliyordu 2. el olarak.
O nedenle arkadasa onerdim..
 
Ses kartı kronolojim: M-Audio Fasttrack II > Presonus Audiobox 22vsl > Focusrite Scarlett 2i2 ve şu an RME Babyface ile olayı üst sınıfa taşıdım diyebilirim. Bütçeniz 1000 tl üzerinde olsaydı kesinlikle tartışmasız RME derdim ki zaten yukarıda Mehmet hocam gerekçelerini gayet güzel açıklamış. Ama 500 tl bütçe ile alınabilecek en mantıklı kart Focusrite 2i2 olurdu. Bi kere preamp'ları dünyaca ünlü isim Neve'in ismini arkasına almış Focusrite firması tarafından üretiliyor, oldukça hacimli ve transparan. Kulaklık çıkışı ile ilgili progressiva arkadaşımızın bahsettiği gibi bir sorun hiç yaşamamıştım, hatta bi kayıtta Akg k77 ve k271'i çoklayıcı ile bağladım gayet güzel besledi bana göre. Cihaz herşeyden önce stabil, M-Audio ve Presonus'ta yaşadığım driver sorunlarını Focusrite'ta hiç yaşamadım, uzun bir süre mutlu mesut kullanabileceğiniz bir ses kartıdır, gönül rahatlığı ile alabilirsiniz...
 
Sayın arkadaşlar,
Açılmış bu başlık vesilesiyle ; her ne kadar arkadaşımızın bütçesinin üzerinde olsa da , bilgilendirme amaçlı olarak yeni çıkan bir ürünü refere etmek istiyorum.
Cihaz , dünyaca ünlü Alman orijinli bir audio firması olan SPL'in yeni çıkarmış olduğu ses kartı ve monitor controller olan SPL Crimson.
Ben Türkiye'ye de yeni gelmiş olan bu cihazı yaklaşık 10 gün önce distribütör firmada gördüm ve cihaz üzerinden müzik dinledim.
O an deneyebildiğim kadarıyla ; converter kalitesi olarak gayet başarılı bulduğumu söylemeliyim.
SPL bildiğiniz gibi dünyaca çok ünlü bir audio ve mühendislik firması. Ürün portföyüne bakıldığında , adamların bir çok high-end seviyede ürünü bulunmakta.
Gerçi bu cihaz high-end bir ürün değil ancak fiyatının bence epey üstünde bir cihaz. Zaten adamların bu ürünle ilgili sloganı şu şekilde :
"Professional sound at an incredible price"
Bu işlerle ilgilenen ve kaliteye önem veren arkadaşlarıma bu cihazı, yukarıda yaptığım RME tavsiyesine ek olarak önermek isterim.
Cihazlarla ilgili linkler aşağıda:
http://spl.info/en/products/interfaces/crimson/video.html
http://www.blmuzik.com/urun.aspx?product_id=1181&brand_id=35
 
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler,sanırım UA-55 alacağım şu ana kadarki izlenimim bu yönde araştırdım 350 $ sıfır fiyatı yani bütçemi biraz aşacağım ama deyeceğini düşünüyorum,elinde temiz 2.eli olan varsa görüşebiliriz.

Herkese iyi akşamlar...
 
Focustrike 2i2 kullanıyorum.
500 Tllik bütçeye alabıleceğin çok iyi bir ses kartıdır.
Gözün kapalı al derim hiç sağa sola bakma.
İlerde butcen olup elden cıkartmak ıstersende(ki gerek duyacagını sanmıyorum)
Çok rahat eldende çıkartabılırsın.
Kendim hem bir vokal hemde soloistim.
Yeri geliyor akustık gıtarımla kayıtlar yapıyorum yeri geliyor elektro ile backıng track uzerınden egzersızler yapıyorum.
Beni fazlasıyla tatmın eden bir cıhazdır.
Focustrike scarlett 2i2 öneririm.
Eğer kayıt olarak dinlemek istersen aşagıdakı lınken yaptıgım bır kayıda bakabılırsın.
 
Son düzenleme:
böyle bir başlık açmıştım 1 yılı geçti. @Mehmet B. Uzunosmanoğlu bana da rme babyface'i önermişti, tavsiyeler üzerine aldım çok memnunum. İkinci eline bakabilirsin ben o şekilde satın aldım şanslıydım aslında ikinci ele pek düşmüyor.
Kullanıcı desteği rme nin gerçekten iyi
Bir sorun yaşadığında internette yüzlerce argüman bulman mümkün
Performansı iyi ve pratik
Ustune üstlük bunları usb ile yapması bence işin en güzel kısmı. Firewire hep sıkıntı yaratıcak sana çünkü PC değiştirmek istediğinde hep aklında bu soru işaretleri olucak ama eğer fiyat olarak daha yukarı çıkamam ve firewire olsun diyosan tc electronic impact twin bence fiyatının çok üstünde performans veren bir kart
 
Geri
Üst