Palm Mute Yaparken Sorun Yasıyorum Yardım Lütfen

Tartışmak değil, beyin fırtınası yapmak açısından son bir noktaya değineceğim. izzzyy'nin çizim yaklaşık olarak doğru. Sinüs dalgalarında üst frekanslar fonksiyonun kendisinden dolayı daha çok azalır fakat pratik açıdan 2 önemli eksik var.

1) Hesaplamak ya da ölçmek lazım fakat çizimdekinden belki çok daha düşük db'li bir tiz frekans tepkisi mevcut. Bunun hissedileceğini düşünmüyorum. Yani hissedilmeyecek kadar düşük db'e sahip bir şeyin 10 ya da 100 kat düşmesi de hissedilmez. Mixte de örneğin 60hz karakterinde bir frekansın, 3-5khz üstü komple kesilir, çünkü duyulmaz fakat bir şeyleri de sönümlemesi veya arttırması istenmez. Yani artık olarak görülür.

2) İnsan kulağı logaritmik olarak algılar, yani bahsedilen azalma hissedilebilecek bir durum dahi olsa bu kadar düşük değişim hissedilmeyecek ve kulak manyetiğin ürettiği düşük frekanstaki değişmeyi daha fazla algılayacaktır. Zaten pratik de bize bunu gösteriyor.
 
Ben pratiğe göre yorum yaptım. Sorun belli, benim soruna uyguladığım çözüm belli, bu tesadüfen oluşmuş bir şey de değil. 'yapılacak en yanlış hareket olur' diye taban tabana zıt bir görüş ortaya atılıyor ve esprili bir şekilde yaklaşmaya çalıştığım halde, aşağılanıp kahvede ülke sorunlarını çözen dayı ilan ediliyorum. Hoş silmiş yorumunu. Canı sağolsun. Benden bu kadar, kahveden eve gitme vakti :)
 
Tartışmak değil, beyin fırtınası yapmak açısından son bir noktaya değineceğim. izzzyy'nin çizim yaklaşık olarak doğru. Sinüs dalgalarında üst frekanslar fonksiyonun kendisinden dolayı daha çok azalır fakat pratik açıdan 2 önemli eksik var.

1) Hesaplamak ya da ölçmek lazım fakat çizimdekinden belki çok daha düşük db'li bir tiz frekans tepkisi mevcut. Bunun hissedileceğini düşünmüyorum. Yani hissedilmeyecek kadar düşük db'e sahip bir şeyin 10 ya da 100 kat düşmesi de hissedilmez. Mixte de örneğin 60hz karakterinde bir frekansın, 3-5khz üstü komple kesilir, çünkü duyulmaz fakat bir şeyleri de sönümlemesi veya arttırması istenmez. Yani artık olarak görülür.

2) İnsan kulağı logaritmik olarak algılar, yani bahsedilen azalma hissedilebilecek bir durum dahi olsa bu kadar düşük değişim hissedilmeyecek ve kulak manyetiğin ürettiği düşük frekanstaki değişmeyi daha fazla algılayacaktır. Zaten pratik de bize bunu gösteriyor.

Oncelikle tesekkur ederim, ben o grafigi kafadan salladim demek ki yaklasik olarak tutturmusuz, fakat ben, sinus dalgalarinda ust frekanslar, fonksiyonun kendisinden dolayi daha cok azalir demedim zira boyle birsey yok :D Ust frekans cevabinin dusmesinin sinus fonksiyonu ile ne alakasi var.

Birkez daha tesekkur edecegim musadenle, pratik acidan eksik oldugunu da farkedemedim cunku ben hayatimda hic gitar gormedim, manyetik falan sarmadim mesela hatta onu da gormedim, dolayisiyla eksikligi farkedemedim sagolasin hatirlatmissin.

1- Mixte yaptiklarin sana kalsinda 3-5 khz ustu nasil duyulmuyormus onu bir anlat bakalim ben baya baya 18 khz sinusu duyuyorum hatta 20 khz duyan insanlar var. Insan kulagi 20-20kz araligini duyabilir ve bu aralikta olan harmonikler dusuk genlikli dahi olsa temel sinyal uzerinde etkisi hissedilir.

2- Insan kulagi logaritmik olarak algilamaz. Insan kulagi frekans cevabi, alt frekanstan orta frekanslara yavasca azalan, ust frekanslara dogru aniden artan bir fonksiyon seklindedir. Dolayisi ile 10 khz ve cevresindeki frekansi orta frekanstan daha cok algilar, yani ust frekans diye tabir edilen bu frekanslardaki degisimleri kolaylikla algilar. Manyetigi dusurdugunde sen ust frekansin zayifladigini farkedemiyorsan, doktora gitmeni oneririm. Hic olmassa kucuk bir arastirma yap, o da olmadi yukarda verdigim linki oku. Yazinin basinda soylemis adam manyetik tellere yaklastikca daha tiz olur diye.

Bak cok rica ediyorum bilmedigin konuda yorum yapma. Ben senin aldigin egitimi bilmiyorum, gecenlerde metalurji dedin daha oncesinde elektronik dedin. Metalurji ile ilgili bir ton sey soyledin, benim alanim degil birsey soylemem, fikrimi soylerim gecerim en fazla. Ama is elektronige geldimi iste benim alanim oldugundan rahatlikla goruyorum ki, terimleri bilmiyorsun, yukarida logaritmik ve sinus fonksiyonlariyla ilgili yorumlarindan acikca belliki fonksiyonlar hakkinda bilgin yok hatta logaritma dahi bilmiyorsun. Elektronik konusunda egitim almanidigin cok nette, anlamadigim sey; harmonik analiz hakkinda boyle yorumlar yaptigina gore fourier serilerini de bilmiyorsun ve fourier serileri hatirladigim kadariyla termodinamik analizde de kullaniliyor, metalurji egitimi aldiysan bunu bilmen gerekir. Kalbini kirmak canini sikmak istemiyorum fakat once birsey soyledin duzelttim, sonra soyledigim uzerine birsey soyledin ki dedigimi bile anlamadigin ortaya cikti simdi baska birsey soyledin burdan da insan kulagi frekans cevabini, harmonik analizi, logaritmayi vs... bilmedigin ortaya cikti. Bilmek zorunda degilsin ama bilmedigin konuda pratik acidan eksik var falan diye gelirsen olmaz. Lutfen devam etmeyelim.
 
Valla yazdıklarımı sildim. Bunların hiçbirini demedim, isteyen mesajımın orjinalini okuyup bilgi sahibi olabilir, genlik A=AoSin(kx-wt)'dir ve sinüsün fonksiyonudur. :D Fourier analizini bildiğine emin misin? Bunun bile tersini iddia etmişsin, demek ki sizin oralarda logaritmik yayılıyor. 3-5khz insan kulağı duyamaz da demedim. :D Kastettiğimi bile anlamamışsın. Keza diğerleri de çarpmış gitmiş. Valla yoruldum okurken. Metalurji değil, malzeme ile alakası var bunun. Malzeme mekaniğiyle, elastik yapılarla, malzemenin katı-hal yapısıyla ilgilenen herkes dalgaları, titreşimleri, analizlerini bilir, sadece klasik mekanik değil, kuantum mekaniğini de bilir. Bu konular sadece elektroniğin tekelinde değil. Keza herşey bunun üstüne. Neyse. Uzatmaya gerek yok. Sayende hiçbirini bilmiyorum onu öğrendim diyelim, kapatalım.
 
Elektronik derken? Bunlar bildiğin Fizik. Benim de alanım. Titreşim veya elastik salınımlar elektroniğe özgü bir alan değil. Katı-hal(malzeme) yapısını az çok bilen herkesin derin olarak bilmesi gerekir. Çünkü en basitinden atomlar bile frekans-enerji yapısı ve salınımlarıyla açıklanır. Frekans genliği de A=Ao.Sin(kx-wt) ile orantılıydı en son. Yoksa değişti mi? Üstte sinus fonksiyonu yok filan, ne demek anlamadım? Sizin oralarda ses dalgaları logaritmik mi yayılıyor?
Dediklerimin hepsi çarpmış, kaza yapmış. Ben 3-5khz mix de duyulmaz demedim, 80hz'nin sebep olduğu üst harmonikleri duyulmayacak akdar azdır dedim. Senin çizdiğini yorumladım. İnsan kulağının yapısı logaritmiktir de demedim, logaritmik değişimleri seste daha iyi algılar dedim. Sen de bunun neden böyle oluğunu anlatmışsın? Beni destekliyorsun ama haksızsın diyorsun.

Neyse, haklısın, her konuda olduğu gibi, kendi alanında olsun olmasın yağ gibi üste çıkmaya çalışmışsın. Uzatmaya gerek yok, hakikatten ben de seni kırmak istemiyorum. Burada kalsın. Haklı olduğunu düşünmüyorum ama rahatlatıkça hiçbirini bilmiyorum diyeyim. Sen de rahatla. Başka bir forumda görüşmek üzere.




Peki ozaman rica etsem su sorulara cevap verenilirmisin;
Frekans genligi ne, elastik salinim nedir?
Elimizde elektriksel bir sinus sinyali var yukarida yazdigin formulde Ao, kx ve w hangi buyuklukleri temsil eder?

Sinus dalgalarinda ust frekanslar, fonksiyonun kendisinden dolayi daha cok azalir diyorsun, Sinus ust frekansta neden azaliyor ve sinusten fonksiyonundan dolayi olan azalma nedir?

Sesin yayilmasi ile ilgili herhangi birsey soylemedim. Sen kulak loagaritmik algilar dedin bende hayir logaritmik algilamaz dedim. Kulagin frekans cevabi logaritmik bir fonksiyon degildir. Simdi ise logaritmik degisimleri daha iyi algilar diyorsun, logaritmik degisim neymis soyle bakalim? Kulak neden ve nasil daha iyi algiliyor?

Gitarin en ust telinin temel frekansi 82,4 hz manyetik cikisida asagi yukari 1 V, bu sinyalin 6. harmoniginin genligi ve frekansi nedir? Ondan sonra gitarin ust telinin yani 82.4 hz sinyalin, 5 khz ustu harmonikleri nasil bal gibi duyuluyormus, burda boyle hesabiyla kitabiyla anlatacagimin sozunu veriyorum.

Demogoji ile konuyu saptirmaya calisma lutfen, sorular gayet net ve senin iddia ettigin seyler. Cevaplari biliyorsan bizimle paylas biz de ogrenelim.
 
Almadığımı iddia ettin harmonik dalgalar ders notlarının fotosunu ilgili bölümlerini çektim. Değerlidir haaa, Itu de fotonik ve dalgalarla ilgili bir doktora dersinin ilk hafta konusu. Sorduklarının sözel karşılığını öğrenebilirsin. Şimdi ben yazınca, kulp takacaksın, saçmalayıp duracaksın ben de direkt hocamızın yazdığının fotosunu çektim. Anlamadığın yerleri sor mutlaka.


IMG_20140926_030008.jpg
IMG_20140926_025850.jpg

82,42ün 6. harmoniğinin nasıl hesaplandığı alttaki ders notunda zamandan bağımsız ilerleyen dalga konusu olarak mevcut: 574hz gibi birşey çıkar, bunu A=Aosin(kx-wt) formülünde yerine koyarsan maksimum genliğini yani A'ı da bulursun. Noldu kurudun kaldın mı? Mix de 80hzlik bir frekansın 5khz harmoniğinin pratik olarak hiçbir anlamı ve değeri yoktur. Tabii mixleme ile ilgili bir eğitim görmediysen, bunu anlaman zor. Anca vardır vardır diye konuşursun, soruyorsan bence de vardır ama önemsizdir. İstersen kitabıyla ben de çok güzel açıklarım sana.

İnsan kulağı logaritmik değişimleri daha iyi algılar, bunda bir tartışma konusu göremiyorum. Üstte zaten vasatta olsa bir açıklama yapmışsın. Ses ölçüm birimleri bile logaritmik olarak ifade edilir. Oturup onların da ders notlarını çekeyim ister misin? Ses ve ışık hızı üstüne nefis defter noktalarım mevcut. Yine copyrighted by ITU.

Madem olay buna döndü, öyleyse sen de şunlara cevap ver. Çok değil, 2-3 temel soru:
-Fonon varlığından yani bir atomun harmonik titreşiminden hangi durumda bahsedebiliriz? Her kristal simetrisinde atomik titreşimler aynı mıdır?
-Bir fononun 2-3 kelvindeki durumunu Einstein ve klasik teori nasıl açıklar?
-Metallerin yüksek frekanslarda bağlı elektronlarının titreşimi nasıldır? Hangi varsayım ile bu elektronların davranışı açıklanabilir?

Güzel bir fourier sorum da var ama onu başka geceye sakladım. Hadi şimdi kolunun altına manyetiğini al, güzel güzel uyu.
 
Demogoji ile konuyu saptirmaya calisma lutfen, sorular gayet net ve senin iddia ettigin seyler. Cevaplari biliyorsan bizimle paylas biz de ogrenelim.
Demistim ama anlasilmamis galiba bir de buyuk yazdim, belki etkili olur.
 
Ben senden ders notu istemedim, su bu dersi almadiginida soylemedim, sorulara cevap vermeni rica ettim, zira kafamdan soru uydurmadim senin iddialarinin aciklamasi olacak o sorularin cevabi.
 
Ben mi demogoji yaptım şimdi? :D Hadi izzzyy... İyi geceler...

Rica etmeme ragmen sordugum sorulara cevap vermedin, yani bilginle degil, onun yerine ders notu paylasarak ve bu yolla statu kazanmayi amaclayarak tartismada ustunluk elde etmeye calisiyorsun. Evet demogoji tam olarak bu yaptigindir. Simdi tekrar rica ediyorum, sorulara cevap ver lutfen;

1-Frekans genligi ne, elastik salinim nedir?
2-Elimizde elektriksel bir sinus sinyali var yukarida yazdigin formulde Ao, kx ve w hangi buyuklukleri temsil eder?

3-Sinus dalgalarinda ust frekanslar, fonksiyonun kendisinden dolayi daha cok azalir diyorsun, Sinus ust frekansta neden azaliyor ve sinusten fonksiyonundan dolayi olan azalma nedir?

4-Sesin yayilmasi ile ilgili herhangi birsey soylemedim. Sen kulak loagaritmik algilar dedin bende hayir logaritmik algilamaz dedim. Kulagin frekans cevabi logaritmik bir fonksiyon degildir. Simdi ise logaritmik degisimleri daha iyi algilar diyorsun, logaritmik degisim neymis soyle bakalim? Kulak neden ve nasil daha iyi algiliyor?

5-Gitarin en ust telinin temel frekansi 82,4 hz manyetik cikisida asagi yukari 1 V, bu sinyalin 6. harmoniginin genligi ve frekansi nedir? Ondan sonra gitarin ust telinin yani 82.4 hz sinyalin, 5 khz ustu harmonikleri nasil bal gibi duyuluyormus, burda boyle hesabiyla kitabiyla anlatacagimin sozunu veriyorum.
 
Son düzenleme:
Cevapları var üstte ama benimkilerin yok. Hayırlı geceler desem oluyor mu?
Sorulara numaralar verdim, sen de cevaplari numaralayarak yazarmisin? Zira ben cevaplari bulamadim, herhalde kafa basmadi. Mesela 6. harmonik 574 hz gibi birsey demissin, fakat 82,4 hz frekansli temel dalganin 6. harmonigi 494.4 hz'dir. Genliginin ise formulde yerine koyarak bulunacagini iddia etmissin. Bir zahmet koyuver formulde yerine, ben neyi nereye koyacagimi bilemedim.

Ben soyledigin seylerin aciklamasini istedim, sorularim da buna yoneliktir ve amaci anlasilirligi artirmaktir. Senin sorularin ise rastgele secilmis, yaptigin demogojiye hizmet disinda amaci ve konu ile baglantisi olmayan sorular. Dolayis ile sormani ayri cevap beklemeni ise ayrica gulunc buluyorum, zira herhalde, umuyorumki takdir edersin, burda soru cevap oynamiyoruz veya sidik yaristirmiyoruz.
 
Son düzenleme:
"dalga" diye Dalga gecmeyelim lutfen :)

1- Insan kulagi mucizevi bir sekilde 120dB gibi bir "dynamic range" sahiptir ve logaritmik duyar.
Inanmayan ve formulunu merak eden bu ders notlarini okuyabilir:
https://courses.physics.illinois.edu/phys406/lecture_notes/p406pom_lecture_notes/p406pom_lect5.pdf

"The human ear is exquisitely sensitive to detecting sounds (n.b. dogs hear ~ 100× better!)
Due to this large dynamic range, our ears have an ~ logarithmic response to sound intensity. "

Simdi, bu sesin "intensity" , yani siddeti ile alakali, frekans ile ilgili degil. O zaman geciyoruz simdilik.
GEECCC...

2- Dalga yayiliminda "dalgaboyu", "yayilim hizi" ve "frekans" arasinda "wave equation" denilen basit bir iliski vardir.
Elektromanyetik dalgalarda bu (vakum isik hizi) = (vakum dalgaboyu)*(frekans) seklindedir.
Ses dalgalarinda ayni sekilde (ses hizi) = (ses dalgaboyu)*(frekans) oluyor. Buradan ses hizini standard
hava basincinda ve 20 degC sicaklikta sabit 343 m/s alirsak:
(Kalin E teli) 82Hz frekans, dalgaboyu = 4.18 metre
(ince E teli, 24. fret) 1318 Hz frekans, dalgaboyu = 26 cm

Yani ses frekansi arttikca dalgaboyu kuculur.

dalgalarla ilgili cok guzel animasyonlar: http://www.acs.psu.edu/drussell/demos.html
http://newt.phys.unsw.edu.au/jw/strings.html

3- 2. noktanin devami olarak, sesin yonsel dagilimi frekansa baglidir (sabit sicaklikta). Dalgaboyunun
ses kaynagina buyukluk oranindan kaynaklanan bir "directivity" yani yonelim vardir.
Yuksek frekanslarin yonelimi "directivity" daha yuksektir, dusuk frekanslar ise daha genis bir alana yayilir.
Bu yuzden ses kaynagindan uzaklastikca tizler baslara gore daha cabuk kaybolur.
Guzel bir animasyonlu ornek, standard hoparlorun frekansa bagli dagilimi:
http://www.mcsquared.com/balloon4.gif

Simdi, bu etki piezoelektrik gibi hava basincina hassas pickuplarda daha onemli oldugu icin geciyoruz.
GEECCC..

5- Sesin havadaki emiliminin cok kuvvetli sekilde frekansa bagli olduguna deginmiyorum bile,
zira pickup orneginde mesafeler cok kisa sayilir. Gectiik..
GEECCC..

6- Bu problemin esas cozumu, gitar telinin uzerindeki olusturulan dalgalarin siddeti ile
alakali olmak zorunda - elektromanyetik pickup oldugu icin. Normalde gitar telindeki
ana/temel frekans dalgasinin siddeti 2, 3, 4. v.s harmoniklere gore cok daha kuvvetli oldugundan,
duran dalga "standing wave" sekline baktigimiz zaman baskin seklin birinci harmonik (temel frekans)
oldugunu goruruz. Boylece, diyebiliriz ki, manyetik pickup'a telin en cok yaklastigi noktadaki
frekans, o telin uretebildigi en dusuk frekanstir (temel frekans).
Bu yuzden, pickup telden uzaklastikca, sadece temel frekansin etkisi kalacak, diger harmoniklerin
tel salinimi pickup'un manyetik alanina pek bir etki yapamayacak duruma gelecek. Boylece , genel bir
volume dusukluguyle beraber, baslara gore tizler azalacak. Bunu teorik tek telli gitar
uzerinden soyluyoruz. Yani tek telde, pickup uzaklasinca iki efek oluyor: volume dusuyor,
ve baslara oranla tizler daha cok azaliyor.

Pratige gelirsek, 6 telli bir gitarda baslari azaltmak icin yapilabilecek en basit
sey , bas tellere yakin kisimda pickupu asimetrik olarak uzaklastirmak - Yani bu uzakligin
bir numarali volume dusurme ozelliginden faydalanmak.


6- Eglence olsun, bir elektro ve akustik gitarin "vibrational modes" yani salinim modlari:
http://www.acs.psu.edu/drussell/guitars/electric.html
http://www.acs.psu.edu/drussell/guitars/hummingbird.html

7- elemanin birinin isi gucu yok, oturup 1200 sayfalik elektrogitar fizigi kitabi yazmis :)
https://hps.hs-regensburg.de/~elektrogitarre/pdfs/gesamt.pdf
https://hps.hs-regensburg.de/~elektrogitarre/ (diger diller ve animasyonlar)
 
Son düzenleme:
Sadece basları kısmayı denemekte ve mümkünse farklı marka ve model teller denemekte fayda var bence. Bir de başka gitarlarla da aynı ekipmanda aynı sonuç alıyor musunuz ona da bakmanızı tavsiye ederim.
 
Kulaklığı takıp dinlediğiniz tonla sistemden gelen ton aşırı farklı ise, aradaki etken unsurları gözden geçirmek lazım.
(tabi burada kulaklıkla ilgili de şüpheler doğar, aslında herşeyden şüphe duyulabilir)
Yine de 'yüzeysel olarak' aklıma gelenler:
  • Muhtemelen bir miksere giriyorsunuz, DI box kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız, mümkünse çıkartın, kullanmayın. Direkt mikser'e girin, prosesörle mikser arasında kablodan başka bir şey olmasın.
  • Mikser üzerindeki ayarlar nasıl? Tüm EQ ayarlarını 'flat', yani etkisiz olacak şekilde ayarlayın (genelde saat 12 yönüne baktıklarında etkisizdirler, potans o noktada 'tık' eder).
  • Mikserin giriş seviyesiyle ilgili ayarlar var mı? (Input gain veya Input type) Input gain varsa bunu da etkisiz hale getirin (0db). Yani miksera gelen sinyalin mikserde tekrar yükselmemesini sağlayın: 'Input type = Line or Mic' şeklinde opsiyonlar sunan bir ayar var ise, 'Line' seçin. Prosesör zaten gerekli miktarda sinyal gönderiyordur, bunun mikserde yükseltilmesini engelleyin, sinyal az geliyorsa sesini mikserden değil prosesörden açmayı deneyin. Düzelme olmuyorsa, mikserin farklı kanallarına girin. Hatta arkadaşınızın kullandığı kanalı deneyin.
  • Prosesörle evde yaptığınız ton hiçbir sistemde aynı şekilde duyulmayacaktır. Bu yüzden artık bir çok prosesöre 'master eq' ya da 'Line Out Type' seçenekleri koyuyorlar. Bir çok prosesörde, onu nereye bağlayacağınızı, prosesöre belirtmeniz gerekiyor. Yani bağlantı seçeneklerinden ne tür bir amfiye girdiğinizi ayarlıyorsunuz, prosesör de ona göre çıkış seviyelerini ve frekans tepkilerini değiştiriyor. Böyle bir ayar sanırım o prosesörde yok, ama yine de bir araştırın. En azından miksere girerken sorun olmaması gerekiyor çünkü.
İşte prosesörlerle cebelleşmek böyle birşey. Benim tavsiyem, provalarda prosesörü bir kenara koyup gitarınızı amfiye bağlayın ve ton yapın, provalarda delay chorus vs şimdilik kullanmayın ve gitarın o yalın tonuyla çalın ve alışın. Çünkü amfiyle vakit geçirdikçe prosesörlerin 'ne ayak olduklarını' daha iyi anlarsınız. O cihazlar evde kulaklıkla pratik yapmak için iyidir. Ama iş 'ton yapmaya' gelince, hele provalarda hepsi birer 'pain in the ass'. Ama amfiyle haşır neşir oldukça prosesörlere hükmetmek çocuk oyuncağı haline gelir.

Örneğin:
Tide (sıkı) bir alt frekans tepkisi duymak istediğinizde (jınjın!) amfinin basını açmak değil kısmanın çok daha iyi sonuç verdiğine tanık olacaksınız.

Orada gerçeği dururken neden prosesör?? :)

Umarım faydalı olmuştur.
 
Son düzenleme:
"dalga" diye Dalga gecmeyelim lutfen :)

1- Insan kulagi mucizevi bir sekilde 120dB gibi bir "dynamic range" sahiptir ve logaritmik duyar.
Inanmayan ve formulunu merak eden bu ders notlarini okuyabilir:
https://courses.physics.illinois.edu/phys406/lecture_notes/p406pom_lecture_notes/p406pom_lect5.pdf

"The human ear is exquisitely sensitive to detecting sounds (n.b. dogs hear ~ 100× better!)
Due to this large dynamic range, our ears have an ~ logarithmic response to sound intensity. "

Simdi, bu sesin "intensity" , yani siddeti ile alakali, frekans ile ilgili degil. O zaman geciyoruz simdilik.
GEECCC...

2- Dalga yayiliminda "dalgaboyu", "yayilim hizi" ve "frekans" arasinda "wave equation" denilen basit bir iliski vardir.
Elektromanyetik dalgalarda bu (vakum isik hizi) = (vakum dalgaboyu)*(frekans) seklindedir.
Ses dalgalarinda ayni sekilde (ses hizi) = (ses dalgaboyu)*(frekans) oluyor. Buradan ses hizini standard
hava basincinda ve 20 degC sicaklikta sabit 343 m/s alirsak:
(Kalin E teli) 82Hz frekans, dalgaboyu = 4.18 metre
(ince E teli, 24. fret) 1318 Hz frekans, dalgaboyu = 26 cm

Yani ses frekansi arttikca dalgaboyu kuculur.

dalgalarla ilgili cok guzel animasyonlar: http://www.acs.psu.edu/drussell/demos.html
http://newt.phys.unsw.edu.au/jw/strings.html

3- 2. noktanin devami olarak, sesin yonsel dagilimi frekansa baglidir (sabit sicaklikta). Dalgaboyunun
ses kaynagina buyukluk oranindan kaynaklanan bir "directivity" yani yonelim vardir.
Yuksek frekanslarin yonelimi "directivity" daha yuksektir, dusuk frekanslar ise daha genis bir alana yayilir.
Bu yuzden ses kaynagindan uzaklastikca tizler baslara gore daha cabuk kaybolur.
Guzel bir animasyonlu ornek, standard hoparlorun frekansa bagli dagilimi:
http://www.mcsquared.com/balloon4.gif

Simdi, bu etki piezoelektrik gibi hava basincina hassas pickuplarda daha onemli oldugu icin geciyoruz.
GEECCC..

5- Sesin havadaki emiliminin cok kuvvetli sekilde frekansa bagli olduguna deginmiyorum bile,
zira pickup orneginde mesafeler cok kisa sayilir. Gectiik..
GEECCC..

6- Bu problemin esas cozumu, gitar telinin uzerindeki olusturulan dalgalarin siddeti ile
alakali olmak zorunda - elektromanyetik pickup oldugu icin. Normalde gitar telindeki
ana/temel frekans dalgasinin siddeti 2, 3, 4. v.s harmoniklere gore cok daha kuvvetli oldugundan,
duran dalga "standing wave" sekline baktigimiz zaman baskin seklin birinci harmonik (temel frekans)
oldugunu goruruz. Boylece, diyebiliriz ki, manyetik pickup'a telin en cok yaklastigi noktadaki
frekans, o telin uretebildigi en dusuk frekanstir (temel frekans).
Bu yuzden, pickup telden uzaklastikca, sadece temel frekansin etkisi kalacak, diger harmoniklerin
tel salinimi pickup'un manyetik alanina pek bir etki yapamayacak duruma gelecek. Boylece , genel bir
volume dusukluguyle beraber, baslara gore tizler azalacak. Bunu teorik tek telli gitar
uzerinden soyluyoruz. Yani tek telde, pickup uzaklasinca iki efek oluyor: volume dusuyor,
ve baslara oranla tizler daha cok azaliyor.

Pratige gelirsek, 6 telli bir gitarda baslari azaltmak icin yapilabilecek en basit
sey , bas tellere yakin kisimda pickupu asimetrik olarak uzaklastirmak - Yani bu uzakligin
bir numarali volume dusurme ozelliginden faydalanmak.


6- Eglence olsun, bir elektro ve akustik gitarin "vibrational modes" yani salinim modlari:
http://www.acs.psu.edu/drussell/guitars/electric.html
http://www.acs.psu.edu/drussell/guitars/hummingbird.html

7- elemanin birinin isi gucu yok, oturup 1200 sayfalik elektrogitar fizigi kitabi yazmis :)
https://hps.hs-regensburg.de/~elektrogitarre/pdfs/gesamt.pdf
https://hps.hs-regensburg.de/~elektrogitarre/ (diger diller ve animasyonlar)

1- Yukarida soylenen ses skalasi logaritmik oldugudur. Eger dedigin gibi olsa zaten cumle "insan kulagi ses degisimlerini logaritmik olarak algilar" olurdu. Logaritmik duyar olmazdi :D Eger oyle olsaydi 1 dB ile 2dB arasindaki farki insan kulaki 2 kat olarak algilardi, fakat oyle algilamiyoruz.

6- "Normalde gitar telindeki ana/temel frekans dalgasinin siddeti 2, 3, 4. v.s harmoniklere gore cok daha kuvvetli oldugundan" Demissin, nekadar daha kuvvetli 2,3,4. harmoniklerden, mesela 10 kat mi? Yoksa 20 kat mi? Lutfen aydinlat bizi.

Gerisinin konuyla alakasi yok zaten.

Birde bu aciklamadan sonra manyetikler hakkinda soylediklerin, oldukca iddiali geldi, kusura bakma :D

Manyetik pickuplarin calisma stili su sekilde: Manyetik parmaklarin olusturduklari sabit manyetik dalgayi titresimler
"disturb" eder ve bu durtuler elektrik akimina donusur sarimli tellerden dolayi. Direk tellerin hava uzerinden
ilettigi titresimler burada az kaliyor, gitarin govdesi uzerinden iletilen titresimler cok daha kuvvetli
etki ediyor alinan sese.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst