Davul Kaydı için uygun ekipman

K

Kramer

Merhabalar, bir mixer ve bilgisayarım aracılığıyla amatör davul kayıtlar yapmak istiyorum. Daha önce hiç bir kayıt programı vs. hiç kullanmadım. ses kartı ne önerirsiniz? kayıt için hangi programı kullanabilirim? ve tabi en önemlisi bu davul mikrofonları, önerebiliceğiniz bi mikrofon setinin fiyatları nasıldır?
 
Hoşgeldin Kramer,

Bence bu konuda acele etme, eğer hiç deneyimin yoksa kendine biraz zaman ver. Davul kayıdı kolay bir olay değil, sana tavsiyem bir başlangış olarak şu başlığı baştan itibaren okumaya başla, bir takım temel bilgiler kafanda hazmolup yerleştikten sonra hangi cihazları alman gerektiği konusunda daha sağlıklı karar verebilirsin:

http://www.turkrock.com/ftopic322.html

Sevgiler.
 
Gerekenler:

1. en az 16 kanal bir mixer (channek Mix Sendli)
2. İyi bir davul mikrofon seti
3. İyi bir davul tabiki
4. eger parcaların seslerini ayrı kanallara kaydedeceksen en az 10 kanal aynı anda kayıt alabilen bir audiointerface veya ses kartı yok ben tek kanal kayıt yaparım dersen iyi bir ses kartı echo mia terratec m audio vs al

bunların hiçbiri yoksa sana hepsinin maliyeti
1500$ filan tabi bilgisayarın var kabul ettim

neyse aldın farzedelim ben olsam Davulu izole bir odaya kurmayla başlardım sonra monitorlerden ses alırsın ve bütün mikrofonları yerleştirdikten sonra tonlama yapacaksın istedigin tonu aldıgında kayda gecebilirsin
mixer kesinlikle odanın dışında olacak bütün kanallara girişleri balanslı yapacaksın eger kartın deskliyorsa neyse her davul parçası icin bir kanal acıcaksın ve seskartının record eden bölümlerinden mixerden aldıgın sinyali yönlenbdirdigini kaydeden bölümü sececeksin bütün parcaları ayarladıktan sonra bütün kanalları arm edeceksin yani kayda alacaksın sonra bir kanaldan bateriste kulaklıkla parcanın metrenomunu yollaman lazım . programın record tusuna bastıgında kayıt başlar kulaga metronom gider baterist calmaya başlar . kayıt alırsın ... iyi mikrofonlama compressor noise gate vs onlar isin ilerki kısımları ... onları mahcem ustaya bıraktım......
 
Yukarıda linkini verdiğim başlığın ikinci sayfasından itibaren yılbaşında yaptığımız davul kaydını anlatmaya başladım, onu takip edersen ne gibi sorunlarla karşılaştığımızı ve çözüm arayışlarımızı adım adım görebilirsin. Ancak şimdiden söyleyeyim: İyi davul kaydetmek kolay iş değil, ama bir iyi öğrenebilirsen de çok ekmek yersin.
 
Okulun bir stüdyosu var, orda davul setide var mikserde.. yeni bir ses kartı, mikrofonlar ve bir kayıt programı ihtiyacım olan...
 
Sabret biraz, işimiz gücümüz var, sırayla herşey, istediğin bilgi öyle basit değil. Acelen varsa bak müzik malzemesi satan sitelere, oku kendin bul. Bizim bildiklerimizi merak ediyorsan da biraz sabırlı ol. Destan yazacağız sonuçta, her cihaz her sitemde iyi netice vermiyor.

Elma armut önermiyoruz ki? Bütçen ne kadar? Onu söyle ki ona göre öneride bulunalım. Burada yığınla yerde değişik ihtiyaçlara öneriler verdik. Elindeki PC sistemini, varsa hardware mikser filan özelliklerini ve bu işe ne kadar para ayırabileceğini söyle, ona göre öneride bulunalım.

Yoksa Beyer'in de davul mikrofon seti var, AKG'nin de, Shure'un da, Audio-Technica'nın da, Red5'ın da... hatta daha idealist olup karışık set yapmak bile mümkün.
 
Düzgün bir davul kaydı için herşeyden önce güzel bi şekilde akustiği adam edilmiş bir mekan gerektiğinden maliyet iyi bi davul bir multi kanal ses kartı, izolasyon, mikrofonlar, kayıt programlarını öğrenmen diyerekten uzar gider

600 dolarlık bir davul seti 2 milyarlık izolasyon 400 dolara 2.el aldığın ses kartı 600 dolara aldığın davul mikrofonu seti evdeki bilgisayar korsan yazılım harcanan saatler dersek ve bu parayı 20 milyona bölersek kayıt işini senin yapıcağından kat kat daha iyi yapabilecek bir stüdyoda 250 saat davul kaydı yaparsın. Onca şeyi alıcan kurucanda kaç saat kayıt yapıcan. Bende bilirim taş duvarlar arasına sıkışmış okul stüdyolarını, benim tavsiyem ya git bir stüdyoya yada yaz davulu çaldır makinene inan daha iyi olur sound
 
Eveet, cevaplara gelelim, bunları Türkiye'de kim satar bilemiyorum, üretici web sitelerinden bakıp Türkiye temsilcilerini bulabilirsin ya da internetten sipariş edebilirsin, birkaç günde elinde olur. Resimlere tıklarsan ürünle ilgili web sitesine gidersin:

Davul mikrofon seti:

Red5 Audio RVK7 7-parça davul mikrofon seti



Alabileceğin belki de en ucuz fakat kaliteli davul mikrofon seti. Bizde bundan bir tane var, en son yılbaşı tatilinde 10 gün kayıt yaptık bunlarla, neticesi çok güzel, o fiyata gelen bir kitten beklenmeyecek kadar şaşırtıcı bir kalite. UK fiyatı £169 + Kurye. Bildiğim kadarı ile TC'de temsilciliği yok, ama doğrudan Red5 web sitesinden sipariş edilebiliyor, zaten o yüzden ucuz, aracı yok. Sitedeki fiyatı £199 ama oradaki fiyatlara %17.5 Britanya KDV'si dahil, AB dışından sipariş verenlerden KDV alınmadığı için fiyatlardan o oranı düştüğünde £169 oluyor. Türkiye'ye girerken TC'nin KDV'si ne ise onu ödeyeceksin Türk gümrüğüne.

Ayrıca yine Red5 Audio'nun RVK5 diye 5 parçadan oluşan bir seti var, fiyatı £123, ve RVK7+ diye 7 parça bir seti daha var, fiyatı £251, tek farkı Overhead mikrofonları olarak kalem condenser'lar yerine geniş diyaframlı mikrofonlar ve şoktutucuları geliyor. Yukarıdaki sayfada hepsini görebilirsin.



Shure PG DMK4 4-parça davul mikrofon seti

Fiyatı £229 + Kurye





Shure PG DMK6 6-parça davul mikrofon seti

Fiyatı £315 + Kurye





AKG Emotion 5-Parça Davul Mikrofon Seti

Fiyatı £275 + Kurye





AKG Drum Mic Set 5-Parça Davul Mikrofon Seti

Bu kitin içinde efsanevi Kick Drum mikrofonu D112 var.

Fiyatı £325 + Kurye




Ayrıca yukarıdaki setin üzerine iki adet C1000S kalem condenser eklenmiş hali olan 7-Parça AKG Drum Mic Set Plus da var, onun fiyatı £459 + Kurye


Bunların dışında Samson ve SuperLux'ın da ucuz 5 parça davul mikrofon setleri mevcut, fiyatları £150 + Kurye civarında.


Eğer okulun çok zenginse ona göre de davul mikrofon kiti var:

Audix DP Elite Fiyatı £2,250 + kurye


Ses Kartı:

Eğer bütün bu davul mikrofonlarına yetecek kadar kanalı ve mikrofon pre'si olan bir mikserin varsa o zaman Mic-Pre'si olan bir ses kartına ihtiyacın olmayacağından bütçene göre Line sinyal seviyesinde 8 analog giriş/çıkışı olan Terratec EWS88MT, Midiman Delta 1010 ya da daha ucuz versiyonu 1010LT, ST Audio (Hoontech) DSP 2000, RME HDSP Multiface, MOTU 828 MKII, Edirol (Roland) DA-2496, Digidesign Pro Tools Digi002 Rack gibi muhtelif ürünlerden birine bakıp mikserinin sadece mic pre'lerini kullanıp Bus ya da Insert çıkışlarından Line seviyesinde sinyali bu interface'lere girerek aynı anda 8 kanal kayıt yapabilirsin. Bunlarin fiyatları girişlerinin balanslı ya da balanssız olması, ilk iki kanalında mikrofon pre olup olmaması, harici Wordclock girişinin olup olmaması vs. gibi kriterlere bağlı olarak değişir.

Ancak bu arada dikkat etmen gereken bir husus var: Davuldan çıkan sesler çok dengesiz olduğundan ani çıkışlarda ses kartının A/D konvertör girişinin aşırı yüklenip sinyali dijital distorsiyona sokmasını önlemek için mic pre ile interface line girişi arasına Analog Compressor/Limiter sokman gerekebilir (ki çoğunlukla gerektiğini de kayıt yapmaya başladığında göreceksin), o yüzden miksersiz interface kullanacaksan interface'in üzerinde insert noktalarının olmasına dikkat et (Aardvark Q10'larda 8 kanalın ilk 4'ünde bu özellik var mesela).

Ayrıca dikkat etmen gereken husus, 8 kanalın tamamını genelde bir davul kiti doldurur, eğer komple grup kaydı yapıp o ânın canlı uyumunu yakalamak istiyorsan (bize olduğu gibi) sisteme bir 8 kanal daha eklemek isteyeceksin, o zaman bu kartlardan bazıları kullandığın bilgisayar platformuna göre sana problem yaşatabilir.

Mesela M-Audio 1010'lar Mac sistemlerde 4 taneye kadar bir arada çalışabilirken PC driver'ları maalesef bu fonksiyonu yerine getirememekte. Sırf bu sebepten dolayı 8 kanaldan daha fazla giriş çıkışa ihtiyaç duydukları için o çok beğenerek kullandıkları 1010'larını elden çıkarıp başka audio interface'lere geçmek zorunda kalan çok insan biliyorum zira PC'ye iki tane 1010 bağlamaya kalktığında o mavi ölüm ekranları görmeye başlıyorsun. Çok şikâyetler oldu, M-Audio'dan hiç ses çıkmadı, yabancı forumlarda da "evet, PC'de iki 1010'u yanyana çalıştırdım" diyebilen çıkmadı.

Aynı şekilde MOTU ürünlerinin özellikle yeni PCI-424 Audiowire kart üzerinden çalışan 2408 MKIII, 24I/O, 1296 gibileri Mac ortamında sorunsuz çalışırken bazı modelleri PC ortamında sorun çıkarabiliyor. Ancak standart Firewire üzerinden çalışan 828 MKII ve 896 gibilerinde sorun yok, ama orada da bilgisayarının Firewire Chipset'i önemli, bazı firmaların ürünleri bazı chipsetleri sevmiyor, sevmediği cihazla da düzgün çalışmıyor filan (mesela Playmaker'in dediğine göre kendisinin kullandığı 828 MKI modeli NEC Firewire chipsetlerini sevmiyor). Bunlarla ilgili detaylar genelde her bir üreticinin web sitesinde açtığı "Hardware Compatibility" bölümünde "Compatibility Issues" olarak geçer. Çoğu üretici anakart chipsetlerinde VIA ve SiS chipsetlerinden uzak durulmasını söyler, ürünlerinin onlarla uygun çalışacağına garanti vermez filan gibi bir yığın detay var.

Bunun gibi her ürünün başka bir problemi oluyor, bazıları bazı sistemlerde çok mükemmel çalışırken çok daha ideal sayılabilecek bir sistemde çalışmayı reddettikleri de oluyor.

Bunların üzerinde, mikserin tamamını devreden çıkartmak istiyorsan üzerinde A klas mikrofon pre'leri olan MOTU 896 Firewire ve benim yeni iki tane satın aldığım PCI kart ve breakout box'lu Aardvark Direct Pro Q10'lar de var. Çık çıkabildiğin kadar.

Bunun üzerinde 12 kanallı veya 24 kanallı giriş çıkış üniteleri de mevcut, bütçen ne kadar olduğunu bilmediğimden girmek istemiyorum fazla, çok fazla bilgi var. PCI karta mı gideceksin, Firewire mı gideceksin, MOTU'nun kendi Audiowire sistemi gibi ürüne mahsus bağlantıya mı gideceksin, USB 1.1 mi çalışacaksın, yoksa USB 2.0 mı yatırım yapacaksın, bunların yığınla detayı var. O yüzden "bana kart ve mikrofon tavsiye edin" demekle bitmiyor bu iş.

Ne kadar paran var? Elindeki sistem ne?

PC'de kayıt için yığınla program mevcut, benim önereceğim hardware bağımsız olanlardan Sonar 3.1 veya hardware bağımlı olarak Pro Tools LE olur. (Hardware bağımsız demek bilgisayarda ne kart varsa onunla çalışır demek, Hardware bağımlı demek de çalışması için bilgisayarda kendi ses katının olması gerekir, yoksa diğer kartları tanımaz demek.)

Ayrıca Cubase SX var, Cool Edit Pro var, başka bir yığın program var. İhtiyaca ve ayırılan paraya göre değişir.
 
benimde bir sorum olacak mahcem abi davul kaydıyla hatta firewire ara birimle ilgili daha çok.. yeni açacağımız stüdyo için M-Audio ProjectMix I/O almayı düşünüyorum..bütçe ancak ona yetiyor.. 8 mic preamp olması ve motorize faderları bulunması bana cazip geliyor..ev studyomda sonar 4 kullanıyorum ve cihaz sonar 4 ile motorize faderları uyumlu çalıştırabiliyor.. ProjectMix I/O aynı zamanda protools m-powered ilede çalışabiliyor..bu benim içn bir artı gibi gözüküyor ilerisi için.. şimdi bu cihazın kalitesiyle ilgili bir bilginiz varmı..firewire arabirim kullanıyor olması benim için önemli.. şuan evdede firewire arabirimli M-audio Firewire solo kullanıyorum bir sorunum yok.. alacağım alette 8 mic pre olduğuna göre davul kaydında kanal sorunum olmayacak..ama bize hücum kanal şeklinde tabir ettiğimiz yarı hücum yarı kanal kayıt işleride gelecek.. bu durumda 1 kanal gitar, 1 kanal bass ve 1 kanal vokal için gidecek en azından.. kaldı 5, yada duruma göre 4.. bu durumda 4 kanal ile davuldan hangi mikrofon konumlarını ve yerlerini tercih etmeliyim.. yani bu noktadaki sorum 4 mikrofon ile nasıl davul kaydı yapılır a dönüştü kanal yetmezliğinden ötürü.. elimdeki firewire soloyuda bir şekilde araya sokmayı denesem bunu başarabilirmiyim 2 kanala daha sahip olmak için
 
abi davul kayidina girmen icin bence bikere adam akıllı mixerin olması lazım pc nin en son teknolojilerle donanması lazım ki sen okuldaki mixerden bahsediyorsun Allah bilir ne alemdedir.Bu isin acelesi yok bece birazcık kendine zaman ver ;)
 
bir stüdyo sahibi olarak sadece şunu önerebilirim :
en kısa yoldan bize ulaş. boşuna bir sürü para harcayıp, ortaya adam gibi bir şey de çıkmazsa üzülürsün. çünkü bahsettin basit bit gitar ya da vocal denemesi değil.
Bilgi : "Pazartesi Demoları" promosyonun saati 15,00 YTL.

başarılar,
(MSN : nbstü[email protected])
 
merhaba mahcem abi ben davul akydı yapmak istiyorum izolasyon tamam akstikte tamam 24 kanal mikserim var samson 7parça davul kiti
son sistem pc yamaha stage custom advantage davulum da var tek eksiim ses kartı die düşünüyorum. delta 1010 lt alayım dedim ama herkes bişiy söylüyor. 10 giriş 10 çıkış die biliyorum ama bazı arkadaşlar streo alırken 4 çıkışa düşüyo deniliyor.. yardımcı olursanız uygun fşyatkı ses kartı önerşsş yada delta 1010 işimi görürmü
 
Mahcem artık bu forumda yazmıyor ki bakarsan forumun 3 yıllık olduğunu farkedersin.

Ayrıca bu tür sorularınız için sabit başlıklarımız var orayı kullanırsanız daha iyi olur.
 
Geri
Üst