Yeni Bir Gitara Geçiş.

Böyle düşünsem de nasıl bir gitar almam gerektiği konusunda hiç bir fikrim yok. Yani washburn x10 gitarimdan hangi gitara geçiş yapmaya değer?
Daha önce de yazmıştım :
Ne tarz çalıyorsun, hangi şarkıları iyi çalabilseydin hoşuna giderdi ? Başlangıç noktan bu olmalı. Müzik tarzına göre 'ağaç' seçimi yapmalısın. Ya kızıl ağaçlı modellerden ( Fender muadilleri ), ya da daha sert çalıyorsan maun modellerden ( Gibson muadilleri ) başlamalısın.
Fender muadilleri için yukarıda bahsettiğim modele, daha sert tarzlar için maun gövdeli Schecter'lere bakabilirsin. Bunlardan daha ucuzuna da, gitarını yükseltmeye değmez. Bir de, sana masraf çıkartıyorum ama amfi de çok önemli :) Blackstar HT1r seni yıllarca götürecek, fiyat/performansı çok yüksek bir amfi.
İyi amfi olmadan iyi gitarın vereceği ton farklarını adam akıllı duyamazsın.
 
@insanity gitarın önemi elbette var. Lakin bazen de olmadık bir marka veya modelde bulursun aradığını. Ben Nighthawk'ı alana dek "Tamam! İşte buymuş!" diyeceğim klavyeye denk gelmedim yıllarca. Uzun zaman"SG de SG" diye inlerken, idealimi onunla yakaladım. Sonradan üstüne aldığım Greco'nun klavyesi de ilginçtir, teoride öyle olmaması gerektiği halde uydu bana. Ama, Nighthawk'ı alana dek modifiyeli Washburn Mercury de dahil çok al sat yaptım.

Aklında olsun, kalite her zaman fiyatla aynı anlama da gelmez. İki gitar da aslında öyle çok yüksek fiyatlı gitarlar değiller. Birisinin sıfırı 700 - 800 dolar civarı, diğerinin de (artık üretilmediği için) kondisyonuna göre 600 - 900 dolar arası. Ama "Kaliteliler mi?" diye soracak olursan, kesinlikle kaliteliler. Her ikisi de modifiye edilmiş bir Washburn Mercury de dahil, bugüne dek çaldığım hiç bir gitarla kıyas kabul etmezler. Bir de Strat merakım dinsin diye aldığım Framus'un fiyatı ise buraya yazılmayacak kadar ekonomiktir ki, sustain, rezonans, ton çok çok iyi. Bir manyetik takviyesi ile de iyice şahlanır ki köprüyü değiştirdim bile). Kusur aramak gerekirse, sabit köprülü ve 21 perdeli.

Seninki de bir macera sayılır aradığını bulana dek. Yolu kısaltmak istiyorsan çevrende (arkadaşların, dükkanlar) ne kadar marka - model varsa saldır, kurcala.

Daha spesifik şeyler söylememizi istersen de tarzın, elindeki amfi, setup ve bütçe hakkında bizi aydınlatman gerek.
 
Hmm Kore üretimleri de varmış demek.. Washburn çok "underrated" diyebileceğimiz bir gitar markası. En alt seri çin üretimleri dışında (x10,11,12 hattta x40'e kadar) hariç fiyatına göre çok iyi gitarlar üretiyor. Yıllar önce x50 pro FE demiştim zuhalde doların 1.1 olduğu zamanlar.. İbanez rg2550, japon dk2m den filan 200-300$ daha ucuzdu ama kesinlikle o gitarla yarışacak ağaç ve işçilik kalitesi vardı. Baya bir aklımda kalmıştı alayım mı almayayım mı diye, dükkana girdiğimde aklımda da yoktu gitar aslında sadece sağlam spoiler veren bir arkadaş "sen bir dene onu almadan önce " tavsiyesi üzerine "şuna da bir bakayım ama umudum yok " diye yaklaştım gitara lakin baya şaşırttı. Duncan modellisini denemiştim. Manyetik seçimleri de çok iyidi. Custom custom ve 59, coil tap filan da vardı. Kore yapımıydı. Yanlız aklımda abanoz diye kalmış tuşesi lakin elite modellerinde abanoz diye geçiyor benim denediğim elite değildi. (binding yoktu) Ama rosewood için oldukça koyu bir tuşesi vardı. Özellikle washburn'lerde beğendiğim sap rahatlığı bu gitarda da vardı. Ne ince ne kalın.. Süper bir amfide deneyemedim çok vakitim yoktu ama çaldığım roland'ı galiba çok fena değildi ses olarak da. Şu an dore'nin shecterları kore gitar seçeneğini domine etmiş durumda. Şu an o gitarı alırmıydım bilemem önce schecterlara mutlaka göz atardım. Bu aralıkta millet shecter'a yöneldiği için washburn'nun bu kore gitarları önceden zaten bilinmiyordu, şimdi hiç bilinmez olmuştur. 2. elde bakarsak piyasası yok gibi, alan yok ki 2. eli olsun.
 
Belirteyim, Washburn'ün güzel üretileri var. Ama özellikle 90'larda hep takozlarını getirip normal fiyatının üstünde sattılar.

Bu arada o Mercury'nin bana uymama sebeplerinden biri de parmaklarımın o klavye yapısına (ve genele) göre kısa olması.
 
Ben de kendimce fikrimi belirteyim. Bakın, linkteki videoda Joe Satriani'yi oğlunun sınıf arkadaşının evinde, ısrar üzerine Surfing with the Alien'ı çalarken görüyorsunuz. Çocuğun belki 100 dolar bile etmeyecek Çin malı çakma Strat'ı ve Digitech'in RP 200'üyle çalıyor şarkıyı. Evet, tüm manyetikler single coil, 21 perde, üstelik Satriani'nin numaralarını çekebileceği doğru düzgün bir tremolo sistemi bile yok.Paranızın yettiği en iyi gitarı almanız elbette iyi ama "gitarım daha iyi olsa çok daha iyi olurdu" deyip suçu enstrümana atmadan önce, onun hakkını verip vermediğinize bir bakın.


hocam o gitar 21 perde mi bir daha bakar mısın :)
 
@mahmuttuncer koca videoda verilen bilgide 21 fret olup olmadığına mı takıldın ? Diğer konuda da hardcase olup olmadığına takılmıştın da gereksiz ayrıntılar ilgi alanına mı giriyor yoksa trollemeyi seviyor musun ?
 
tam da fikrimi paylaşacaktım @Bottomdweller e katılıyorum,iyi çalmanın gitarla pek alakası olmadıgını düşünüyorum tabi çok çok kötü bir enstrüman değilse yalnız kişinin istediği gitarın da sahibi olması enstrümanıyla daha fazla vakit geçirmesine teşvik edeceğini düşünüyorum,o bakımdan bence piyasa araştırılıp gerçekten istenilen bir model alınırsa yararlı olacağı kanaatindeyim veya gitarı alabilmek için bir kenara para koymak bile heyecanı artıracaktır diye düşünüyorum.
 
çok gevezelik ettim son bir şey aklıma geldi yukarıda da arkadaşlar ifade etmiş washburn belli kalitede gitarlar üretiyoır zaten yalnız tel yüksekliği ve diğer ayarları güzelce yaparsanız çalım kolaylığı sağlayabilirsiniz.Bunu dikkate almanız gerekir özellikle tel yüksekliği,fazla yüksek teller elektro gitada çalımda sıkıntı yaratabilir,özellikle solo kısımlarda .Geri kalanı pratik ve zaman.
 
Geri
Üst