Fender'in Telecaster ve Stratocaster harici gitarları...

arkadaşlar bu aralar gitar alcam ya bütün gitarları iyice araştırıyorum, almayı düşünmesemde kafama takıldı fenderin sitesinde okadar model var fakat ben bu forumda hiç bu modellerden bahsedeni görmedim..strat ta strat telede tele, biriside çıkıp bi mustangim olsa ah be ah dese nolurki:D

fender diğer modelleri neden hiç revaçta değil? (athena çıktıda tv ye ordan aklıma geldi bu topic)

muhtemelen strat ya da tele dışındaki modellerde solak olmadığı için bu modelleri almak isteyen solakların bedduaları sonucunda bu modeller böyle kıyıda köşede kalmış...

cidden strat ya da tele harici fender çalan var mı? neler hissetti? :D
 
Yoo jaguarlarda çok istenir :) Bide Nocaster, telecaster'a çok benzer vs. Çeşitlilik vardır fender firmasında :) fakat benim gördüğüm bütün gitarlar sanki strat ve telecaster'ın üzerine inşa edilmiştir, eskiden beri en çok tutulan modeller olmuşlardır. Bu satışlarını çok etkiler. Firmalarda neden tutulmayan modeli getirelimki düşüncesinde olduklarından diğer fenderlere pek rastlanmaz.

-Abi Fender Mustang var mı?
-Yok abicim, hatta öyle bi model mi var? Nerden uyduruyosunuz bunları? Biz sana bi stratocaster vereydik?
 
teoman'ın kliplerinde kullandığı 60 küsür model jazzmasterı çaldım. eridim resmen, harika bir gitardı. action çok yakın olmasına rağmen pek cızırdama,susma falan yoktu ve hayatımda duyduğum en tatlı clean tonlardan birini veriyordu kendisi..
 
Stratocaster Fender'in en Efsane gitaridir.. Belki de Dunya tarihinde uretilmis en mukemmel gitardir..

Telecaster ise Broadcaster adinda Fender firmasinin urettigi ilk elektro gitardir, daha sonra biraz daha modifiye ederek Telecaster i cikarmistir.. Telecaster da kendi alaninda cok iyi bir gitar oldugundan o da cok tutulmustur.. Sanirim simdi nocaster adinda urettikleri gitarlar eskinin broadcaster'lari.

Ve tabi Fender Jaguar ve Mustang belkide Dunya'da sahip olabileceginiz nacizane gitarlar..60'larin Blues ve Rock Dunyasinda en favori gitarlardan biridir bu ikisidir. Ancak Turkiye'de bu ikisi o kadarda cok bilinmiyor..

Bu 4u Fender'in efsaneleri, ve Fender'i Fender yapan gitarlar..

Showmaster modelleri bazi Alternative, Rock, punk gruplarinda kullanilmakta ama o tarzda Ibanez, Gibson cok daha basarili.Belkide bu yuzden o kadar revacta deildir diger modeller..
 
Fender'in ürettiği gitar Brodcaster'dır ama Gretsch firmasının "Brodkaster" adlı davul modeli olduğu için Fender'e dava açılmıştır ve gitarların kafasından "Brodcaster" yazısı bir süreliğine kaldırılmıştır. Bu dönemde yeni bir isim bulunana kadar üretilen gitarların kafasında model ismi yoktur sadece "Fender" yazısı vardır. Günümüzde bu "isimsiz" gitarlara Nocaster denmektedir. Sonra Telecaster ismi bulunmuştur ve kafalara o basılmaya başlanmıştır. Yani ortada modifikasyon falan olmadan isim değişmiştir, düzelteyim dedim. Daha sonradan gitaristlerin istekleri doğrultusunda Stratocaster modeli çıkmıştır ve bu iki model Fender firmasının yıldızları haline gelmiştir. Jazzmaster modeli jazz gitaristleri için üretilmiştir ve şahane clean tonu vardır. Kısa bir süre sonra 60'ların sörf müziği devrimine uyum sağlamak için sörf gitaristlerine hedeflenmiş bir gitar, Jaguar çıkmıştır. Tabi bu iki model pek beğenilmediği için üretimi durdurulmuştur. Aynı sıralarda çıkan Mustang de aslında diğer Fender'lere göre düşük kaliteli ve ucuz bir öğrenci gitarı olarak piyasaya sunulmuştur. Jazzmaster, Jaguar ve Mustang modellerinin tremolo sistemi pek beğeni tutmamış o zamanlar çünkü çok akord kaçırıyormuş. Mustang bence görünüş bakımından güzel bir gitardır, drive tonu fena değildir ama bu kadar ünlenmesinin tek nedeni rahmetli Kurt Cobain gibi bazı grunge gitaristlerinin kullanmasıdır. Zaten rahmetli Mustang'lerini tremolo köprüsünü çıkartıp yerine Gibson tarzı tune-o-matic köprü takarak kullanırdı ve manyetikleri de değiştirirdi. Bu modellerin neden çok tutulmadıklarına gelirsek hepsi vintage reissue olarak satıldıkları için pahalılar ve ülkemize çok az geliyorlar. Ben de çok isterdim bir Jazzmaster sahibi olmak ama şimdiki hedefim Les Paul. Türkiye'de Athena solisti Gökhan'ın Jazzmaster, Mustang ve Jaguar'ı var. Replikas gitaristi Barkın'ın Jaguar ve Jazzmaster'ı, Teoman'ın Jazzmaster'ı, Ogün Sanlısoy'un Tornado'su var. Türkiye'de bu gitarlara sahip olan ünlülerden şimdilik aklıma gelenler bunlar. Saygılar...
 
kısaca şöyle diyelim;jazzmaster tarzı gitarlar zamanında ('60larda) gibson es335 serisine rakip olarak caz müzikte kullanılmak üzere piyasaya sürülmüş (adından da anlayabilceğimiz üzere :)) ama pek tutmamış çünkü haddinden fazla ağır ve kullanışsız modeller kendileri..tipini sevsem de gidip böle bi gitara dünyanın parasını saymak aklımın ucundan bile geçmedi hiç :)

konuyla ilgili daha geniş teknik bilgiler vermek gerekirse,bi modelin piyasada tutunabilmesi için ingilizcede "major artist" denen bir ya da daha fazla gitarist tarafından efsaneleştirilmesi gerekiyo..buna örnek olarak '59 gretsch white falcon ve yine '59 gibson Les paul standart gösterilebilir..

dönemin çoğu ünlü gitaristi daha solid body elektriklere alışmadığı için grestshin o günkü en üst modeli olan hollow body white falcon modelini kullanıyolarmış,tabi o zamanlarda bi gretsh verip iki gibson lp std almak da mümkün böyle olunca..ama yıllar sonra bugün grestch yerinde sayarken (en fazla 25000 dolar ediyo çok temiz bi örneği) '59 gibson les paul standart neredeyse istisnasız tüm gitaristlerin hayali (25000 dolara akort burguları,pickguardı,potları ve manyetikleri alınabilir sanırsam :))..bunun sebebi de tahmin edebilceğimiz gibi jimmy page,slash,billy gibbons..
 
Tabi ünlü isimler gitarın ünlenmesine katkıda bulunuyor ama genelde kullanıcıların o gitarları tercih etmesinin sebebi görünüşünün, sesinin, rahatlığının çok güzel olması oluyor. Jimmy Page Danelectro da kullanırdı ama kendime bir Danelectro almak aklımın ucundan bile geçmez. Aynı şekilde İbanez kullanan birçok ünlü gitarist var ama para verseler İbanez çalmam (İbanez kullanıcıları alınmasın, tamamen kişisel tercih meselesi bu). Ayrıca birşeyi düzeltmek isterim ki, White Falcon güzelliğiyle ve muazzam clean tonuyla, 59' Les Paul da sapının rahatlığıyla ve alıştığımız harika Les Paul tonuyla ünlenmiş gitarlardır, bugünkü "major artist" ler bu gitarları efsaneleştikleri için alıp çalmaya başlamıştır. Yani bunlar bir süperstar gitaristin olmazsa olmazları arasında sayılabilir (daha böyle birçok gitar var tabi ama bunlar örnek). Bi nevi amerikalı gangster rapçilerin Cadillac Escelade ya da Rolls Royce Phantom'ları gibi; bunlara sahip olmazsan saygı görmezsin :D
 
çoğu majör artist gitarın rahatlığından falan kullandığı markayı seçmez..yani steve vainin gitar kolksiyonunda onlarca strat ve prs var :) zaten ibenze için endorseelik yapmaya başlamadan önce kendisi prs,charvel ve bi sürü marka kullnamış bi şahsiyet..

tabi buna chet atkinsin gretsch için endorseelik yapmaya başladıktan sora çok sevdiği d'ancelicosunu bi daha eline almaması,system of a down gitarsitinin kayıtlarda les paul kullanmasına rağmen konserlerinde ibanez icemandan şaşmamasını da örnek olarak gösterebiliriz...

verdiğin örnekler yetersiz olmuş biraz..

ben de mesela aerosmithi çok sevsem de bone yard les paule 3000 dolar saymam kolay kolay..yani gözüne ibanez çok çok çirkin görünüyosa steve vai ne yapsın..sonuçta,içinde ibaneze karşı bi ilgi varsa bi de sevdiğin bi sanatçıyı ibanez kullanırken görürsen "aha o da bunu kullanıyo" dersin ve bu senin için ibanez ve jackson arasında ibanezi seçmene sebep olur..les paul hastasının steve vaiyi görüp les paule karşı ibanezi tercih etmesi gibi bi şi değil bu dediğim,anlatabildim umarım :)
 
Yazımı dikkatle okursan majör artist'lerin rahatlığından falan gitar seçimi yaptıklarını söylemedim. Ayrıca markadan da bahsetmiyordum ben efsaneleşmiş vintage enstrümanlardan bahsediyordum. Onları "efsaneleştikleri" için alırlar. Yani benim tek anlatmak istediğim şey şu: 52' Tele, 62' Strat, 59' Les Paul gibi efsane vintage gitarları seçen kişilerin seçim sebebi majör artistlerin kullanması değil onların zaten efsane olmasıdır.
 
ben ilk yazımı yazarken bugünün majör artistlerinden bahsetmemiştim sanırım sorun burdan doğdu..yani bugünün gitaristleri tabi efsaneştiği için tercih eder de 59 senesinde les paul kullanan adam neden efsane olduğu için les paulü seçsin ki 3-5 senedir piyasada olan bi modelmiş o zaman :)
 
Bildiginiz LP'un uretimini Gibson sanirim 1961 yili sonunda durdurur zira satamiyordur istedigi kadar.

O zaman gayet pahali bir gitar bu, bu arada bir araba fiyatina Amerika'da.

Neyse sonra John Mayall and the BluesBreakers'da Eric Clapton 1960 LP'u ile boy gosterince, daha once hic adam gibi kullanilmayan overdrive isini bir JTM45 (nami diger BluesBreaker) combo ile alinca birden LP'ler yeniden gozde olur. Yil 1967-68. Dolayisi ile albumu kaydettiginde gitar 7 8 senelik bir sey maksimum.

Ondan efsanelesmis bir tarafi yok.

Ve efsanedir bu diye adam akilli hic bir gitarist bir gitari secmez. Sesini seviyor mu sevmiyor mu mesele bu ve bu kadar basit.

Eger plastik BC richlerin sesini seviyorsa bir gitarci onu calar, efsanesine bakmaz etmez.

Ama isin icine para girdimiydi olay tamamen farklilasiyor. Bana da CORT yilda 20 bin dolar para verse ben de onu calarim ortalikta. Iste bundan Joe Satriani kayitta Duncan Pearly Gates kullaniyor ama ortalikta DiMarzio Fret ile boy gosteriyor.

Para olayinin farkinda olun ve buna kanmayin millet.

B
 
Vine_Inlay demiş ki:
ben ilk yazımı yazarken bugünün majör artistlerinden bahsetmemiştim sanırım sorun burdan doğdu..yani bugünün gitaristleri tabi efsaneştiği için tercih eder de 59 senesinde les paul kullanan adam neden efsane olduğu için les paulü seçsin ki 3-5 senedir piyasada olan bi modelmiş o zaman :)

Konu açığa kavuştu...
 
KaRaBaSH demiş ki:
teoman'ın kliplerinde kullandığı 60 küsür model jazzmasterı çaldım. eridim resmen, harika bir gitardı. action çok yakın olmasına rağmen pek cızırdama,susma falan yoktu ve hayatımda duyduğum en tatlı clean tonlardan birini veriyordu kendisi..
ya karabash ne şanslı adammışsın sen ya.o gitara hastayım ben.kıskandım bak şimdi seni... :)

the_answer kardeşim ben çok "ahh ulan ah bi fender jaguarım bi jazzmaster'ım bi mustang'im olsada çalsam" dedim(amma da çok şey demişim be ben :) )gerçi halada derim ama... :)
 
Geri
Üst