Ipad Air Ve Müzik Imkanları...

Türkçe dikte özelliğinin işime çok yarayabileceğini düşündüğüm için I Pad Air 2 c,hazı şu ara çok cazip geliyor. Pad tipi cihazlara yabancıyım ve pek sıcak bakmıyorum aslında. Ama cihazın müzik ve özellikle gitar ile kullanım açısından da artıları varsa bu işime gelir. Kullanıcılar özellikle bu konularda yorum yapabilirlerse çok sevinirim.
 
Ben iPad Air kullanmaktayım. Aşağıda kısaca aklıma gelen uygulamaları yazacağım, yanlarına da bir kuple açıklama vereceğim.

Başlangıç Notu: Cihazı, aşağıdaki programlarla kullanmak için Tascam iXZ isimli ses kartını kullanıyorum. Bunun yerine Peavey Ampkit, iRig, Apogee Jam vs. gibi ürünler de kullanılabilir. Gitarı veya mikrofonu bu cihaza bağlıyorum, bu cihazdan çıkan kabloyu iPad'in kulaklık çıkışına takıyorum, bu cihazdan ses çıkışını stereo olarak alıp kulaklık ya da speaker'larla duyuyorum.

1) Bias: Bu uygulama en yeni ve en güzelidir bence. İçinde ampliler var ve istediğiniz amplinin istediğiniz detayına kadar değişiklik yapabiliyorsunuz. Power lambaları, preamp lambaları vs. derken, bu lambaların bias ayarlarına kadar değiştirmek mümkün. Mesa Boogie Mark IV kullanan bana bile fazla gelen detaylar var. Ücretlidir, 35TL vermiştim, insanların oluşturduğu preset'lar bile ücretsiz, hazır tonları kullanabilirsiniz ya da kendiniz yaratabilirsiniz elbette.

2) Jam Up: Bu programda 1-2 ampli modellemesi ve pedal simulasyonları var. İşin güzeli buradan pedal açıp, Bias programından da ampli açıp bir setup kurabiliyorsunuz. Ücretsizi biraz yetersiz, paralı almak gerekebilir.

3) Amplitube: Çok güzel ve ses konusunda başarılı bir çok programı var. Örneğin Jimmi Hendrix olanı alırsanız birkaç Fender Amp ve pedallar vardır. Slash paketinde ise Marshall Amp çeşitleri ve pedalları vardır. Bunun dışında normal versiyonunda karma ampliler var, Vox, Fender, Marshall, Mesa vs. gibi. Ses kalitesi epey iyidir.

4) Peavey Ampkit: Bu programda da hi-gain bir amp ve TS808 ücretsiz geliyor. Tonları bence gayet güzel.

5)Garageband: Bunu anlatmama çok gerek yok ama öneri olarak yazmam gerekirse; çok güzel kayıtlar almak mümkün. Fakat ampli simulasyonları berbat. Hazır bir enstruman sesini programın içinden kaydedip üzerine kayıt alınırsa güzel şeyler ortaya çıkıyor.

6) Alchemy: Harika bir synth uygulaması. Ücretsiz ve bu programlarla Garageband'e kayıt alıp atabiliyorsunuz. Inter-app gibi birşey diyorlar bu özelliğe yanlış hatırlamıyorsam.

Bunun dışında Ultimate Guitar uygulamaları, Guitar Pro vs zaten mevcut, tabi parasıyla. Ben satın aldığım hiç bir müzik programından pişman olmadım ve müzik için bence iPad harika bir cihazdır.

Aklıma gelenler bunlar, eğer sorunuz olursa elimden geldiğince yazarım. :)
 
Not: Uygulamalarda elbette latency var ve bu kulağın ayırabileceği seviyeye ulaşabiliyor. Buna çok takıksanız dikkatli olmanız gerekebilir.
 
Selamlar, iPad air kullanıyorum, kayıt almak için nelere ihtiyacım var? Latency olmadan mümkünse. Arayüz ve yazılımlar hakkında fikrim yok, nasıl bağlanır gitar onu da bilmiyorum. Çok profesyonel kayıt beklemiyorum tatbiki, ortalama bir fiyat listesi yazabilir misiniz?
 
Ben mydukkan.com dan denemek için Cherub Gb2i diye 28 liralık irig benzeri bir cihaz aldım, gitarı ona bağlayıp Cherub u da ipadin Kulaklık girişine taktım, cherubun da üzerindeki Kulaklık girişine Kulaklık takıp, jamup pro ile denedim, gayet keyifli tavsiye ederim, cherub 28, jamup pro 11 lira filandı, ekstra amfi ve pedal istersen program içinden satın alabiliyorsun.

Jamup xt pro alınca içinde hazır gelen Marshall JCM modellemesi ve Mesa Treadplate fena değil baya keyifli, hatta pc deki Amplitube ve Guitar rig programlarından bence daha iyi.

Daha üst seviye bir şey istersen irig pro, ondan da üst seviye apogee jam 96k öneririm ama Tabi o zaman fiyat bir anda 400liraya kadar çıkıyor, cherub alıp bir bak bence, çünkü beğenmesen bile verdiğiniz paraya üzülmezsiniz, ama o fiyata bence çok iyi bir cihaz.
 
Son düzenleme:
Bir süredir kullanıyorum ipadi jamup pro ve bias ile. Daha iyisini göremedim ben daha ücretsiz sürümü bile çok çok iyiydi. Amplitube ücretsizinde adam gibi seçenek sunmazken jamupda 3-4 tane seçenek vardı ki bana gayet yetiyordu sahnede, geliştiriciye destek olayım hem farklı şeylerim olsun diye aldım zamanında. Hatta indirimden biası 10tlye falan almıştım. Arabirim seçimi çok önemli, özellikle canlı ortamlarda nasıl kontrol edeceğiniz sorusu var. Şahsen ben mididen vazgeçemeyeceğim için iRig Pro ile kullanıyorum. Apogee Jam gibi bir alet alırsanız gidip bluetooth controller almanız lazım ki o da her platformda kullanılabilen bir şey değil. Bende fcb1010 var mesela, istersem üst sıra pedallarla ipadde synth nota çaldırır, alt sıra ile jamupda preset değiştirebilirim vb. O yüzden mididen vazgeçmiyorum ve 430tl civarı para verdim irig proya hem midi hem mikrofon girişi var ve +48de mevcut. Ama evde takılacak adama aşırı gelebilir, Cherub gibi bir seçenek çok daha mantıklı olabilir.
Son olarak şunu da koyayım şuraya, ipadin çıkışını monoya düşürüp ses kartına girerek yaptım bunu ayak üstü hiçbir şekilde eq vb yok sadece seviyeleri düzenledim biraz o kadar. Gitar Epiphone Plustop LP


Edit: Positive Grid (jamup uygulamasını yapan firma) yeni bir uygulama çıkartıyor canlı performansa yönelik ve beta testi için seçilen 50 kişi arasında ben de varım. Gizlilik anlaşması vb durumları olmazsa test başladığında bahsederim ondan da çok iddialı konuştular çünkü.
 
Alıp evde kayıtlara başlayayım, fikir edinirim diyordum ama masaüstü bilgisayarım varken iPad kullanmak mantıklı gelmedi sonrasında. Biraz daha para verip ses kartı ve monitör almak daha uygun değil mi? 1000lira fazla tutacak iRig almaktansa, ama daha verimli olur gibi geliyor
 
Alıp evde kayıtlara başlayayım, fikir edinirim diyordum ama masaüstü bilgisayarım varken iPad kullanmak mantıklı gelmedi sonrasında. Biraz daha para verip ses kartı ve monitör almak daha uygun değil mi? 1000lira fazla tutacak iRig almaktansa, ama daha verimli olur gibi geliyor

Ben de Ipad Air ile Positive Grid Jamup Plug kullanmaktayım. Ancak kayıt işlerim için ses kartım ve laptop'umu kullanıyorum. Yeri geliyor Ipad'den çıkış alıp ses kartına girerek kayıt yapıyorum. Sizin için şu an öncelik ses kartı ve monitör almak daha uygun olacaktır. Vst'ler ile de çok güzel sound'lar yakalamanız mümkün. Ayrıca Ipad müzik yapma konusunda ne kadar ileri olsa da kayıt programları (daw) konusunda henüz bir bilgisayar kadar ileri değil.
 
Yukarıda yazanları tam olarak okumadım, eğer bir konunun ya da tartışmanın ortasına dalıyor isem affola :)
Bende yaklaşık 2 aydır Ipad mini ve irig ile birlikte Jamup-pro xs - GarageBand - Bias gibi programlar kullanarak hem ufak deneme kayıtları alıyor hemde ton yazmaya calısıyorum.
Açıkcası oldukça memnun olduğumu belirtmeliyim çünkü hem fiyat/performans olarak harika bir ürün hem de taşınabilirliği açısından çok iyi.
Ayrıca bazı forumlarda kullanılan Ipad ürünü ile (ipad mini - ipad air) gibi işletim sistemi farklarında dahi programın daha performanslı sonuçlar verdiğini okumuştum. Ipad mini kullanırken Bias ile amfi modellerken altta çalışan programların açık olması durumunda program kapanabiliyor. Sizde ise bu konuda daha da performanslı sonuçlar alacağınızı düşünüyorum.

Dün ton yazarken deneme amaçlı bir kayıt almıştım ki benim gibi tembel insanlar için harika kolaylık sağlayan bir program ve ayrıca çok eğlenceli - kullanışlı bir arayüzü de bulunmakta.
Kayıt deneme amaçlı olarak alındığından sadece tonu yazıp kayıt ettim hatalı çalımlar söz konusu bu sebeple ama yine de fikir vereceği görüşündeyim.

 
Ipad mini kullanırken Bias ile amfi modellerken altta çalışan programların açık olması durumunda program kapanabiliyor. Sizde ise bu konuda daha da performanslı sonuçlar alacağınızı düşünüyorum.
Hocam düz mini ise sendeki A5 işlemci var üstünde, hele bir de low latency modu açtıysan kurtarmıyor olabilir bendeki A7 işlemci ile audiobus kullanarak jamup üzerine midi fx programı falan şeklinde 2-3 uygulamayı arka arkaya dizebiliyorum.

Kayıt konusunda ipad geride evet eğer amacınız aklınızdaki fikri kaydetmekten fazla ise. Ayrıca bilgisayara bağlayıp prosesör gibi kullanabilirsiniz fakat şunu unutmayın 2 kere gecikme giriyor bu sefer işin içine, kayıt girişini açmak lazım monitoring yaparken eğer çok gelirse gecikme. Benim ipad jailbreakli olduğu için birçok şeyi deneyebilme imkanı buldum, kayıt konusunda çok ciddi ilerleme beklememekte fayda var ama canlıda süper diyebilirim.
 
Not: Uygulamalarda elbette latency var ve bu kulağın ayırabileceği seviyeye ulaşabiliyor. Buna çok takıksanız dikkatli olmanız gerekebilir.

Ben ipad mini kullanıyorum boyutu dışında Air ile aynı özelliklere sahip (A7çip m7 hareket işlemcisi) latency dediğin gibi rahatsız edebiliyordu ancak sistem IOS8 e geçtiğinde performans hususunda çok iyileşti. (shreed - lülülülü çalıyorsanız rahatsız eder) bazen setup taşımaya üşendiğim durumlarda Sadece Ipad ve gitar kullanarak programa çıkmaktayım ve hissedilmediğini deneyimlereimle söyleyebilirim. Ha bir de yeni modellerde A8 işlemci kullanılıyor bu benim bildiim kadarıyla A7 ye göre 3-4 kat fazla işlemci gücü anlamına geliyor.
 
@KeremOktay Hocam öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.
Evet bendeki Ipad düz mini :) ve işlemci konusunda bahsettiğiniz gibi A5 işlemci bulunmakta. Bu sebeple Bias'ta sorun yaşamaktayım.
Ama GaragaBand - JamUp pro gibi programlarda hiç bir sıkıntı yaşamıyor hatta üst üste açarak kayıtlı tonlarımla kayıt alabiliyorum.
Latency konusunda ise aynen söyledğiniz üzere low latency modu açık olarak kullanıyorum. Şunu da belirtmeliyim ki beklediğimden cok daha iyi bir performans almaktayım.
Aslına bakarsanız basit kayıtlar dışında biraz daha düzgün kayıtlar almak, ev gitaristi modunda arada bir videolar çekmek istiyorum. Bu sebeple kayıt için daha sağlıklı programlar kullanabilirim ileride hatta Ipad Air almayı da düşünüyorum.

Hatta kayıt konusunda özellikle kayıt programı konusunda fikirlere de açığım :) ama bahsettiğiniz üzere araya cok fazla program, çok uğraş gerektiren arayüzler yerine olabildiğince basit ve kullanışlı arayışlar içindeyim.
Positive grid kullanma sebebim için bile basit ve kullanışlı bir kayıt / ton sebebi olarak söyleyebilirim.
 
Kayıt anlamında Cubasis güzel fakat .os8 versiyonu jailbreak ortamlarına düşmediği için interapp mevzuları çalışmıyor maalesef, orjinali de 100 küsur tl, biraz ağır gelebilir. Yapmadıysan JB tavsiye ederim bir çok şeyi deneme imkanı bulabiliyorsun ama jb yaparken kesinlikle kendi kablosu ile ve arada hub kullanmadan direkt kasa üstündeki usb3.0 çıkışına bağlayarak yapmak lazım. Ben kitledim hub kullandığım için sonra bi arkadaş uyardı da itunes ile 2 dakikada sıfırladım makineyi. Gband iş görüyor düz kayıt anlamında ama mix falan hikaye tabii.
 
Ipad için Jailbrake kullanmayı düşünmüyorum ama ilk firsat bulduğumda programı biraz daha araştırdıktan sonra indirerek kurcalayacağım.
 
Ipad Air ile ses kartı olarak Focusrite iTrack Dock kullanıyorum. 15 gün önce aldım daha pek kayıt mevzularına kurcalayamadım. Gecikme çok düşük, çok takılacağını sanmıyorum. Ses kalitesi aletten alete çok farkediyor bu programlarda, bu yüzden paramın yettiği en iyisini aldım. Bias ve JamUp Pro XT kullanıyorum. Evimde monitör yok şu an, kulaklıkla performansı "eh işte ufacık alet sonuçta" idi. Stüdyoda monitörlerle denedikten sonra Pod HD500'ümü açmadım. Garageband ile kayıtlar çok sınırlı, sadece kanal volume'ları ile oynayabiliyoruz. Adam gibi bir kayıt programı satın aldıktan sonra bir kaç cover kaydetmeyi planlıyorum.
Son olarak benim yorumum, gerçek bir amfiyle yan yana koyulamaz fakat tüm simülasyon yapan cihazlarla kapışabilir.
 
Ben ipad mini kullanıyorum boyutu dışında Air ile aynı özelliklere sahip (A7çip m7 hareket işlemcisi) latency dediğin gibi rahatsız edebiliyordu ancak sistem IOS8 e geçtiğinde performans hususunda çok iyileşti. (shreed - lülülülü çalıyorsanız rahatsız eder) bazen setup taşımaya üşendiğim durumlarda Sadece Ipad ve gitar kullanarak programa çıkmaktayım ve hissedilmediğini deneyimlereimle söyleyebilirim. Ha bir de yeni modellerde A8 işlemci kullanılıyor bu benim bildiim kadarıyla A7 ye göre 3-4 kat fazla işlemci gücü anlamına geliyor.
Bu cok iyi bir bilgi oldu. Ios 8 demek ki daha iyi bu konuda. Patlatayim guncellemeyi :) Ben ios 7.1.2 ile kullanmaktaydim ve evet latency rahatsiz ediyordu.

Tesekkurler guzel bilgi icin. :)
 
Geri
Üst