Solo Atabilmek Için Başlangıç?

sorunum halrn devam ediyor, yavaş bişeyi çalışıp motor gibi çalabiliyorum ama hızlı bişeyi yavaşlatıp çalışmak eziyet gibi geliyor niyeysr direk hızlı yapmaya çalışınca olmuyor malum :D
 
sorunum halrn devam ediyor, yavaş bişeyi çalışıp motor gibi çalabiliyorum ama hızlı bişeyi yavaşlatıp çalışmak eziyet gibi geliyor niyeysr direk hızlı yapmaya çalışınca olmuyor malum :D
Normal bir şey bu. Kralı gelse zaten bilmediği bir şeyi yavaş ve temiz çalıp ondan sonra hızlanır. Dert edilecek bir şey yok, ilk başta hızlı çalmayı denemekten ziyade temiz ve doğru çalmaya uğraş. Ondan sonra nereye basacağını adın gibi bildiğin zaman gerisi gelir zaten. Yavaş yavaş ilerleyerek de istediğin hıza çıkabilirsin zamanla.
Naçizane bir tavsiyem de, hızlı bir parçayı çalışırken yavaşlatıp çalıştığında melodisinden kopma parçanın sadece daha yavaş çal.
Kaç saat çalışmaya da gelirsek şu kadar saat diye bir şey olduğuna ben de inanmıyorum. Okulda bir dersi biri 1saatte halleder biri 10saat çalışır anlamaz. Dolayısıyla orda işin içine kişisel becerin,gitara müziğe duyduğun sevgin,çalışma biçimin,verimliliğin gibi birçok konu girer.
 
Eşlik etmek konusunda kendinizi geliştirmenizi öneririm. İyi ritm gitar çalmayı öğrenin. Etrafınızda gitar çalan insanlarla bir araya gelin ve bırakın onlar solo atsın sizde onlara eşlik edin. Tabii bu sırada hoşunuza giden ve gitmeyen şeyleri anlamaya çalışın.
Müzik dinleyin, iyi müzik dinleyin. İyi müzisyenleri dinleyin. Şarkılara ritm gitar çalarak eşlik etmeye çalışın.
İyi bir dinleyici/gözlemci olmayı başardığınızda zaten çok güzel çalacaksınız. Başarılar dilerim.
 
En onemli sey dinlemek. Ustadlari dinleyeceksin. Hangi ustadlari hangi tarzlari sevdigini cozeceksin bu vesile ile. nekadar cok dinlersen okadar cok library edinmis olursun.

Istikrarli bir sekilde calismadan olacak is degil. Istikrarin yaninda duzenli de calismalisin.

Oncelikle temel armoni ve calim teknikleri hakkinda fikir sahibi olmani oneririm.



ve kendini istikrarla egitmeye karar verdikten sonra istikrarli bir tempo ile calismalisin.

Gitar uzerinde egzersizler yapmalisin. bunu istikrarli ve duzenli bir sekilde yapmalisin. Inanmalisin.

Dogru duzgun bir kaynak edinip o kaynaktan isin teori kismina da calismalisin. Bu da bir onceki madde kadar onemli.

gozun korkmasin. gercekten istiyorsan haketmelisin.

Haketmek icin de calismalisin.

Calismak icin ne yapacagini vs gercekten bilmiyorsan mesaj atabilirsin. yardimci olmaya calisirim.

sevgiler.
 
Siz daha yolun basindasiniz. Tabii ki ucan sololar calmak istiyeceksiniz. Arkadaslar yukarda bahsetmiş. Gunde 8 saat calismak gerekiyor diye. Konservutuar 4 yil suruyor. Dusunun butun gun teori ve enstruman hakimiyeti ile geciyor. Yetmiyor aksamda evde surekli pratik yapiyorlar.
Guzel solo atan bir gitarist olmak icinse iyi teori bilmek gerekir.
Parcanin hangi gam veya diziyle calinmissa ona hakim olun. La minor bir parca secin. Sarkida kullanilan akorlara bakın . Sarkinin riffini ogreniyorsonuz ama vokalistin sozlerini soyledigi melodiyide çalın. Cunku vokalist o gamda geziyordur. Solo calan kisi bir piyanist bir saksafoncu veya gitarist sırası gelince sarkida anlatılan duyguyu kendisinde yarattığı duyguyu enstrumani ile anlatır. Gitaristler birsey hissetmiyorsa 3-4 gami hizli hizli arka arkaya çalıp araya bir kac tane teknik hareket ekleyip bitiriyorlar. Gunumuzde solo calmanin bir anlami giderek kayboluyor. Çünkü karşı taraf gitaristi anlamiyor. Iyi gitarist olarak slash verebilirim. Icinde hem duygu hem teknik hem sound vardir.
Eger hizla bir seyler olsaydi. Dunyanin en iyileri japon ve kore vb gitaristleri olurdu. Youtube izlersen Amerika ve Avrupalilara ders verirler. Ne malmsteen ne satriani ne vai bu uzak dogulu kardeşleri yakalayamaz bile. Ama yaptiklari sarkilardan birşey hissetmiyorsun.
 
Geri
Üst