Müzik Piyasası Ölmüş Herkeş Takasa Yönlenmiş...

2. ele yönelmesi gerekiyor insanların.

Katılıyorum, fakat forumda sıkça dile geldiği üzere alım - satımdaki ekipmanların çoğu nedense alınıp fişe takılıp çalışıp çalışmadığı kontrol edildikten sonra kutusuna konmuş ürünlerle dolu. O eski %60 olayı hak getire yani...
Thomann yolları taştan, gas çıkardı beni baştan... Yalnız o son kargom UKİM'e takıldı gidiş dönüş üç saatim köstebek gibi yer altında metrolarda geçti :facepalm:
 
İnsanlar ihtiyaçları olmayan şeyleri almak istedikleri sürece bu durum devam eder.

Öyle tabi ama bu her şey için geçerli... Evet ihtiyacımız yok belki, almazsak ölmeyiz ama kimi gömlek gibi telefon değiştirir, kimi gezer tozar boğazına harcar veya üstüne başına gömer parayı, kimi model araba model uçak peşinde koşar, kimi aksiyon figür toplar... Bunlar da elzem değil sonuçta.

Güzel bir hobimiz var sonuçta, beni mutlu ediyor, haliyle bu işlere para harcıyorum...

Ha, eğer herkes yalnızca sırf acaba çalışıyor mu diye meraktan satın alıp fişe taktıktan sonra "oh çalışıyormuş artık satabilirim" diyorsa başka konu :)

Safi al - sattan zevk alan da vardır belki bilemeyiz, o konu beni aşıyor. :D
 
@Buried bahsettiğiniz şeyler cebinde parası olmayan insanlar yapınca mantıksız hale gelen şeyler. Ben de heykel figür vs topluyorum mesela ama paraları gömüp bitirdikten sonra "elimde 6" iron man figürü var takasla bilmemne dioraması almak istiyorum" dediğim zaman komik duruma düşerim.

Türk halkındaki en iyisini alma takıntısı nedeniyle trafik hacizli bmw mercedes dolu. Herkes herşeyin en iyisine bir an önce sahip olmak istiyor ancak külfetlere katlanmak istemiyor.
 
Bu ikinci el fiyat belirleme konusu her zaman tartışma konusu olmuştur. Ben konuya şöyle bakıyorum...

Kişi satmak istediği ürünü için bir fiyat belirler. Fiyat belirleme konusunda nasıl bir yol izleneceği de kişiye göre değişir. Belirlenen fiyat alıcı buluyorsa sorun yok. Fiyatı abartılı buluyorsanız da, almazsınız olur biter.

Bizdeki temel sorun, alınan ürünlerin daha en başından "acaba satabilir miyim ?" güdüsü ile hareket edilip alınmasıdır. Bir de ihtiyaç olsun olmasın onu da deneyeyim, bunu da deneyeyim davranışı da arz-talep olayını etkiliyor sanırım.

Ben de çok alım satım yaptım ama artık yıldım. Üretmeye devam etmek en iyisi. En nihayetinde bütün pedal, medal falan herşey aynı.
 
Bu da bana göre yanlış bir algı, 2.el bir ürünün fiyatının sadece 10% düşmesi bana mantıklı gelmiyor. Oldu olucak sıfır fiyatına satalım :) Ben de sıfırı 500 lira olan bir ürüne 400 lira vermem, biraz geç alırım belki ama 100 lira fazla verir dükkandan sıfırını, üstelik garantiyle satın alırım. Bu yanlış bir algı değil esasında, bakış açısı farkı. Siz kullandığınız bir ürünü bu kadar az bir kayıpla satabileceğinizi düşünüyorsanız çoğunluğun da tam tersi yönde düşünmesine yanlış dememelisiniz.

500 TL'lik bir ürünü 400'e satmak %20 indirim yapar %10 değil :) Eğer bu ürün iyi durumda ise alınabilir ya da ben sıfırını alırım derseniz de 500'e alınabilir bunda bir sakınca yok, itirazım da yok.
Ürüne göre indirim ya da fiyat belirlemek uzun vadede herkesin ürün alıp satabileceği bir durum yaratır. Şimdi siz 1000 TL'ye sıfır bir gitar aldınız bir yıl tertemiz kullandınız ve ertesi yıl yeni bir gitar almak için satmak istediniz ve onun da sıfır fiyatı 1500 TL olsun. Sizin 1000 TL'lik temiz gitar piyasa kuralı bu %40 indirimle 600 TL'ye satıldı satılmaz ya neyse :) Siz gittiniz yeni gitarı aldınız 1500 TL verdiniz ilk gitar için de 1000 TL vermiştiniz 2500 TL verdiniz toplamda ve 600 TL'de satıştan aldınız. Reel olarak yeni gitarınız size 1900 TL'ye geldi. Paranızın değer kaybını ve dolar,euro'yu hesaba bile katmadım. Siz en fazla bir kere daha sıfır bir gitar alırsınız. Sürdürülebilir değil piyasa sizi kaybeder. Kimse sıfır ürün alamayacak duruma gelir. Bu oranın büyümesi pahalı ürünleri olan insanların aleyhine işler bir süre sonra piyasada kaliteli ürün bulamazsınız. Kaliteli ürün arz'ı olmaz piyasaya.
 
@Buried bahsettiğiniz şeyler cebinde parası olmayan insanlar yapınca mantıksız hale gelen şeyler. Ben de heykel figür vs topluyorum mesela ama paraları gömüp bitirdikten sonra "elimde 6" iron man figürü var takasla bilmemne dioraması almak istiyorum" dediğim zaman komik duruma düşerim.

Türk halkındaki en iyisini alma takıntısı nedeniyle trafik hacizli bmw mercedes dolu. Herkes herşeyin en iyisine bir an önce sahip olmak istiyor ancak külfetlere katlanmak istemiyor.

Sanırım ilk mesajınızda "İnsanlar ihtiyaçları olmayan şeyleri almak istedikleri sürece bu durum devam eder." dediğinizde her şeyin en iyisini ihtiyacını belirlemeden ve sonrasını düşünmeden alan insanları kastetmişsiniz sanırım. Katılıyorum, böyle bir şey var malesef.
 
Ben bu hesaplamaya katılmıyorum. Yeni gitarınız gayet 1500 TL'ye gelmiş oluyor, ilk aldığınız gitarı satışınızdan dolayı 400 lira eksiye geçmiş oluyorsunuz, bu da sizin 1 yıllık kullanmanıza karşılık gayet makul bir fiyat. "Tertemiz" olup olmaması tamamen sübjektif bir husus. Ben de bu konuda sonuçta 1 yıl kullanmışsın derim, 400 lira 1 yıllık kullanım bedeli için o kadar da büyük bir meblağ değil. 1000 liraya gitar alıp, 1 yıl çalıp 800'e satmak benim kafama yatmıyor (ceteris paribus varsayarsak tabi ki). 200 tl karşılığında 1 yıllık gitar çalmışsın ama diyebilir birisi de gayet :)

Reel olarak yeni gitarınız size 1900'e geldi diyince ilk gitarı kullandığınız bir yıllık süreyi gözardı ediyorsunuz. Tertemiz kullanmış olsanız dahi.
Yabancı para karşısındaki değer kaybını ve paranın satın alma gücündeki değişimi eklemiyorum diye belirttim. Şimdi Marjinal fayda vs. olaylarını içine girersek hiç çıkamayız.
Piyasanın durumu ortada para yok nakit satış yok. Bunun da en büyük nedeni sıfırından %40 fiyata düşük diye kapıpın açılması. Paragrafımın bir yerini kırpıp almışsınız. Uzun vadede bunun yansıması nasıl oluru yazdım. Önemli kısmı orası. Zaten piyasanın durumu da bunu destekler vaziyette.
 
E demek ki piyasada talep bu yönde :) Bu durumda fiyatın da bu şekilde oluşması bence doğal, ben yanlış bir şey görmüyorum. Size göre malınız daha yüksek bir fiyatı hakediyordur, olabilir, ancak neticede kişilerin vermeyi kabul ettikleri miktar en nihayetinde malın fiyatı oluyor zaten. Yukarıda @hipertansiyon gayet güzel özetlemiş bence.
Rica ediyorum alıntılarken hepsini alıntılayın. Ben tüm fikrimi belirli bir plana göre yazıyorum ardan bir iki cümle çekince anlamı bozuluyor.
Papa fıkrası gibi. Başka ülkeyi ziyareti sırasında uçaktan iner inmez "burada genel ev var mı varsa uygun değil bir önlem almalı" cümlesininden ertesi gün gazetelere uçaktan indi ilk işi genel ev var mı sorusu oldu gibi.
Piyasa bu duruma gelmiş mi? Gelmiş. Yoksa isteyen isteğinine satar o arzı belirler bu talebi belirler vs şu aşamada durumu çözmeye yardımcı argümanlar değil. Bakış açısın ve birşeylerin değişmesi lazım olay bu. Ben bununla ilgili bir hipotez öne sürdüm bunu çürütecek ya da yeni bir teori var mı? Yok. Eski beylik laflar. E durumdan memnunsanız başka bir bakış açısına ihtiyaç yok diyorsanız o da ayrı bir durum. Hala olayın özünü kavramayıp eski laflarla çözüm üreteme çabası çok anlamsız.
 
Sizin konuyla ilgili öneriniz nedir peki? Alışveriş yaparken insanların sizin bakış açınızı benimsemesi mi? 2. el fiyatlarının sizin öne sürdüğünüz ölçütler ile belirlenmesi mi? Tam olarak nedir önerdiğiniz şey piyasadaki sıkışıklığı açmak için onu pek anlayamadım.

"Hipotez"inizi çürütücek (kendimce) şeyi de yukarıda yazdım, dikkatli okumamışsınız herhalde. Beylik dediğiniz şey de halen daha piyasada fiyatın belirlenme şekli ve piyasa ekonomisinin temel ilkesidir. 2. el fiyatlarını belirleyecek şeyler öne sürmek ya da satış fiyatlarını etkilemeye çalışmak yerine fiyatın nasıl oluştuğunu anlamanız ve ona göre pozisyon almanızı tavsiye ederim. Diğer türlü pek bir yere varılabileceğini düşünmüyorum.

Siz benim ilk mesajımı dikkatlice okudunuz mu? Okudunuz diyelim anladınız mı? Eğer anladıysanız bu soruları sormazdınız.
 
Asıl konu insanlar alacakları eşyalara ederinde fiyat vermek istemiyorlar. Hakkını vermiyorlar. Daha ucuza nasıl kapatırım bunun burasından nasıl yırtarım peşindeler. Gitarın şurasında boya çiziği var hobaaaaaaaa anında 1000 tl düş fiyattan kafaları var. Birde olur olmaz takas teklifleri var ki adam gitar için evini verecek. Mübarek sen ki asgari ücretle Iphone 6 alan adamsın. Gitarada ederi değerinden versen nolur? Nolmaz abi nolmaz...
 
Bu kadar alım satıma kafa patlatmat
Asıl konu insanlar alacakları eşyalara ederinde fiyat vermek istemiyorlar. Hakkını vermiyorlar. Daha ucuza nasıl kapatırım bunun burasından nasıl yırtarım peşindeler. Gitarın şurasında boya çiziği var hobaaaaaaaa anında 1000 tl düş fiyattan kafaları var. Birde olur olmaz takas teklifleri var ki adam gitar için evini verecek. Mübarek sen ki asgari ücretle Iphone 6 alan adamsın. Gitarada ederi değerinden versen nolur? Nolmaz abi nolmaz...

Satıcılar da 1500 liraya aldığı gitarı 4000'e , 400 liraya aldığı gitarı 1500'e satmaya çalışıyor :D Öyle bir mantık yok sadece satan tarafı haklı çıkartacak.
 
Malı alacak en düşük, satacak ta en yüksek fiyattan satmak ister genel olarak. Geçmişten günümüze mekaniği budur.

2. elde buna malın değeri kullanıldığı zaman 40 ila 60 arasında ürünün temizliğine göre düşer. Malın alındığı tarih vs. önemli değildir. Bugünkü ülke birimine çevrilmiş ya da satış fiyatı neyse onun üzerinden düşer. Etik olarak 2. elin genel ana kuralı budur. Oran 3 aşağı 5 yukarı genleşme olasılığı malın ne kadar bulunabilir olduğuna göre değişebilir sadece...

Üst mesajlarda geçen "denemek için aldım, sıfır sayılır" ifadesine dayanarak sıfır fiyatının 100 lira 200 lira altına geri satmayı düşünmek bence yanlış. Bir ürün bir kere de kullanılsa 2. eldir. Ürünü denemek isteyen kişi ya birinden ödünç alır, onu da yapamıyorsa gider müzik markette ya da olan bir stüdyoda dener. Buna rağmen deneyecek yer bulamazsa internet yorumlarından gözünü karartıp zarar etme riskini göze alarak alır düşüncesindeyim.

Ürünü ucuz alıp fahiş fiyata satma durumunda ise, satan kişinin vicdanı elveriyor ve alan kişi de araştırma yapmadan alıyorsa; alan kişiye acımaktan başka yapacak bir şey yok. Çünkü bu tarz adamlar ilk değil, son olmayacak.
 
Malı alacak en düşük, satacak ta en yüksek fiyattan satmak ister genel olarak. Geçmişten günümüze mekaniği budur.

2. elde buna malın değeri kullanıldığı zaman 40 ila 60 arasında ürünün temizliğine göre düşer. Malın alındığı tarih vs. önemli değildir. Bugünkü ülke birimine çevrilmiş ya da satış fiyatı neyse onun üzerinden düşer. Etik olarak 2. elin genel ana kuralı budur. Oran 3 aşağı 5 yukarı genleşme olasılığı malın ne kadar bulunabilir olduğuna göre değişebilir sadece...

Üst mesajlarda geçen "denemek için aldım, sıfır sayılır" ifadesine dayanarak sıfır fiyatının 100 lira 200 lira altına geri satmayı düşünmek bence yanlış. Bir ürün bir kere de kullanılsa 2. eldir. Ürünü denemek isteyen kişi ya birinden ödünç alır, onu da yapamıyorsa gider müzik markette ya da olan bir stüdyoda dener. Buna rağmen deneyecek yer bulamazsa internet yorumlarından gözünü karartıp zarar etme riskini göze alarak alır düşüncesindeyim.

Ürünü ucuz alıp fahiş fiyata satma durumunda ise, satan kişinin vicdanı elveriyor ve alan kişi de araştırma yapmadan alıyorsa; alan kişiye acımaktan başka yapacak bir şey yok. Çünkü bu tarz adamlar ilk değil, son olmayacak.

İşte kanunlar da yazıldı. Alışveriş kuralları bunlar olmalı.
Bir madde de benden %60 düşmesi yetmez bazı ürünlerde temizliğe göre üstüne para istenmeli. Etik bunu gerektirir.
Benim niye aklıma gelmedi bu?
Şöyle bir pedal arıyordum.
Satılık - Xotic Rc Booster
Pluton müzikte 680 lira. %60'ını düşüyorum. 270 liraya RC booster. Çok iyiymiş bence. Bir teklif edeyim bakayım :) Potu da kırılmış acaba üstüne para mı istesem?

Bunu da alayım lazım olur Fueltank Junior fiyatına neredeyse.
Satılık - Vodoo Lab Pedal Power 2 Plus
hadi 0 mış %50 diyelim buna iyi günümdeyim.
Plutonda 770 TL 380 TL çalışır benden.
 
Son düzenleme:
İşte kanunlar da yazıldı. Alışveriş kuralları bunlar olmalı.
Bir madde de benden %60 düşmesi yetmez bazı ürünlerde temizliğe göre üstüne para istenmeli. Etik bunu gerektirir.
Benim niye aklıma gelmedi bu?
Şöyle bir pedal arıyordum.
Satılık - Xotic Rc Booster
Pluton müzikte 680 lira. %60'ını düşüyorum. 270 liraya RC booster. Çok iyiymiş bence. Bir teklif edeyim bakayım :) Potu da kırılmış acaba üstüne para mı istesem?

Bunu da alayım lazım olur Fueltank Junior fiyatına neredeyse.
Satılık - Vodoo Lab Pedal Power 2 Plus
hadi 0 mış %50 diyelim buna iyi günümdeyim.
Plutonda 770 TL 380 TL çalışır benden.

40-60 arası derken kesin bir kuraldan bahsetmiyorum. Ürün aşırı temizdir ya da "Marka Değeri" vardır. Satacak olan zaten sıfır fiyatından %20-25 düşüğüne satışa koyr. Karşı taraf bu fiyattan alırsa alır. Almazsa zaten ya satılmaz ya da fiyatını düşürür.

Bana doğru gelmeyen "denemek için" ya da "çok kullanılmadı" adı altında mevcut sıfırından yüzde 1-5 düşüğüne satmaya çalışmak. Tabi alıcısı çıkarsa isteyen alır, ben ya da Amerikan Başkanı gelse karışamaz :)

Ürün bir kere marketten alınmışsa artık 2. eldir.

Bahsettiğiniz %60 olan kısmı üzerinde kırıklar vardır, şuyu buyu düzgün çalışmıyordur dediğimiz şeyler zaten, kimse çalışır herşeyi fonksiyonel ürünü görüntüsü bozuk diye %60 oranında fiyatını düşürerek satmaya kalkışmaz. Birine şu şu nedenden dolayı ben bunu ucuza alırım derseniz basitçe teklifinizi geri çevirir ve satmaz.

Yukarıda dediklerim 2. elin kuralı denebilecek şeyler değildir, yanlış anlaşılmak istemem ama genel mantığı böyle işler.
 
Malı alacak en düşük, satacak ta en yüksek fiyattan satmak ister genel olarak. Geçmişten günümüze mekaniği budur.

2. elde buna malın değeri kullanıldığı zaman 40 ila 60 arasında ürünün temizliğine göre düşer. Malın alındığı tarih vs. önemli değildir. Bugünkü ülke birimine çevrilmiş ya da satış fiyatı neyse onun üzerinden düşer. Etik olarak 2. elin genel ana kuralı budur. Oran 3 aşağı 5 yukarı genleşme olasılığı malın ne kadar bulunabilir olduğuna göre değişebilir sadece...

40-60 arası derken kesin bir kuraldan bahsetmiyorum. Ürün aşırı temizdir ya da "Marka Değeri" vardır. Satacak olan zaten sıfır fiyatından %20-25 düşüğüne satışa koyr. Karşı taraf bu fiyattan alırsa alır. Almazsa zaten ya satılmaz ya da fiyatını düşürür.

Benim kafam karıştı ikisi de sizin ifadeleriniz hangisi piyasa etiğine göre olan rakamlar?
Net konuşmuşsunuz da 2.elde kullanılan malın fiyatı %40 ila 60 arası düşer Tarih vs önemli değil demişsiniz.

İkincisinde yorumunuz bu oran %20-25'lere satışa koyar olmuş.
pi yi kaç alıyoruz şimdi?
 
Geri
Üst