İnceleme Sx Sst 62 Strat Gitar

Artık gitardan bahsetme zamanı gelmiştir. SX, bilindiği üzere ucuz gitarlar üreten, fabrikası Çin'de bulunan bir marka. Fakat pek çok modelinde göze çarpan şey, bir kaç takviye ile gitarlarının fiyatının bayağı bir üzerinde performans verebilmesi. Bu konu stratları için de geçerli, zira yurtdışında biraz parça değişimi ile bu gitarları sahnede kullanan insanlar dahi var.

Ben de aslında SG ve LP seven bir insan olmama rağmen, içimde hep bir rosewood strat özlemi duymakta idim. Maple stratlara özel bir gıcığım yok. Ama sanırım tuşe olarak rosewood daha hoşuma gidiyor. Fakat çok abartılı bir para da vermeye niyetim yoktu açıkçası. Bu yüzden, fiyat performans olayında methini çok işittiğim ve bir arkadaşımın da Fender manyetik takviyesi ile kullandığı maple modeli sayesinde aklımda hep bir SX almak vardı. Kadıköy Moda Müzik'te bir anda -daha önce resmini astığım- SX'i görünce bir anda dükkana daldım, bilhassa da stok halini sevmediğim bir amfi olan Marshall DSL 15 ile denedim ve hoşuma gidince de aldım.

Gelelim bu fakir Fender'inin söz konusu ettiğimiz modelinin olumlu yönlerine. Belli ki ağacı iyi seçilmiş, klavyesi bayağı rahat. Sustain, rezonans durumu gayet iyi. Manyetikleri seramik ve verdiği ton gayet güzel. Tüm pozisyonlarda güzel bir strat havasını yakalayabiliyorsunuz. Aldığım gitar yeni seriden olduğu için headsock kısmı farklı. Fender'in SX'e açtığı davanın bir sonucu. Sap cilası iyi, rahatça hakimiyet kurmanıza yardımcı güzel bir cilası var. Ayrıca yeni modellerde çift yönlü truss rod olduğunu da belirteyim.

Ben 0.11 teller ile kullanmayı tercih ettim. Gitarın netliğinin üzerine tuşemin, vurguların 0,9’lara göre çok daha fazla belirginleştiğini düşünüyorum. Ki eski kafa strat kullanıcılarının "tel tokatlama" olarak da tabir edilen olayın hastası olduğu bilinir ki biraz da stratın şanındandır. Ama ben bu açıdan zayıf olduğumu keşfettim bu gitarla. Her an nefret edebilirim bakarsınız :) Gerçekten, çaldığım LP, SG vb. gitarlarda tuşe tutarlılığı açısından bu kadar zorlanmamıştım ki bunu yaptığım ilk kayıtta belki sonrakilerde de az çok göreceksiniz. Aradaki bazı mıymıntılaşmalar, tuşedeki düşüşler tamamen benim strat ve tel tokatlama alışkanlığı eksikliğimden kaynaklamakta.

Gelelim olumsuz yönlerine. Üst eşik kafadan gidici. Bendekinin tremolo yayları da yetersiz geldiği için değiştireceğim. Diğer modellerde durum nedir bilemiyorum. Akort burgularının da değişmesi gerek. Tremolo koluna yüklenince akort kaçıyor.

Gövde cilası kalın. Sanırım poliüretan falan olsa gerek. Benim gibi sakarlar için iyi de, kuru ağaç fantezisi olanlar için iyi bir haber değil. Sittin sene bu ağaç kurumaz, sahibinden sitesinde de "donu oturmuştur" yazılmaz, bilin hani :D

Ha, 133 dolara da hem sıfır, hem de potansiyeli bu kadar yüksek bir gitar bulmak bu devirde elbette kolay değil. Yine de her zamanki tavsiye ile tanıtımı bitireyim. Ne alırsanız alın, denemeden almayın :)

Hakan
 
Delirdim dostlar. Piyasada mudukkan dışında Graphtech Black TUSQ bulamayınca delirdim. Kaburgadan kendim eşik kestim sonunda! İdare ettiği kadar gitsin gari :) Lollar Special'i de çaktım üstüne gitti.

DSCF7901_zps7a5aefe2.jpg
Hocam kendi eşiği çok mu kötüydü
 
Son virajlara doğru gitmekteyiz. @Clamper sayesinde de Meksika köprü ve blok geçtiydi elime. Bir de @garett sağolsun orta ve sap manyetiği yolladı hızır gibi. Manyetikleri deneme aşamasındayım, ama bence uydular. Tabii köprüdeki Lollar çok hırçın kaldı daha sakin orta ve sapın yanında. Ama humbucker, PAF kullanma alışkanlığından mütevellit bana da böyle bir köprü manyetiği lazımdı zaten. Sonuçları daha düzgün paylaşmak adına kayıt imkanlarını biraz daha iyileştirebilirim umarım.
 
Son durumlar ve toparlama diyeyim. İşler güzel bir mecraya oturdu. Keşke elimde iyi kayıt imkanları olsa da daha sağlıklı bir şekilde sonuç sunabilsem.

Yeni Vintage tarz Meksika köprü ve sustain bloğu. Üç yaydan ikisini bıraktım, iki sert bir de yumuşak yay ile bloku destekledim. Sorunsuz uydular. @Clamper e çok teşekkürler :

DSCF7954_zpsnf8t1efz.jpg


DSCF7956_zps9nq709gm.jpg



Manyetik olarak elimde bir Lollar Special vardı. Uygun fiyata - sağolsun @garett - birer de Reilander orta ve sap buldum. Bu yüzden tonu melez oldu. Hırçınca, yüksek gain ile başa çıkabilen, biraz Blackmorevari bir köprü, ama daha strat bir orta ve sap manyetiği. Bu melez hal, aklımdaki birleşimlerden biri idi ve bana hitap etti.
DSCF7972_zpsfziimkck.jpg



Fender Strattan çıkma burgular ve piyasada bulamayınca delirip kendi kestiğim koyun kaburgası üst eşik. Ama bri ara akıllanınca düzgün bir Graphtech TUSQ alacağım:
DSCF7957_zpsnnyvm4vb.jpg



DSCF7961_zpsuefk2ltf.jpg


Peki, toplam masraf nedir? Burgular 60 tl. Manyetikler 80 tl Lollar, 120 tl. Reilander orta ve sap toplam 200 tl. Köprü ve blok 100 tl, 10 dolar tremolo kolu (sıfır alındı), 60 tl. 22. perde. Aralıklı olarak yavaş yavaş toplamda 500 tl kadar bir masraf ettim. Bunların içinde manyetik masrafını zaruri sayıyorum. Klasik strat manyetiği, köprüde şimdiye dek LP, SG ve diğer humbuckerlardan kullandığım içinvolsa gerek, arada keyif verse de driveda daha dolu, tizleri daha dengeli ve clean ile az ve ortaca drive içeren soundlarda seramikten çok Alnico mıknatıslar tercihim. 22. perde zevk renk diyelim. Geriye sadece Graphtech TUSQ üst eşik, keyfime keder tosbağa kabuğu pickguard, siyah potanslar ve siyah manyetik kapakları kaldı.

Çalım ve ton açısından son derece keyifli, en önemlisi bana hitap eden bir gitar oldu. Kayıt konusunda da biraz yol alabilirsem mutlaka bir iki ekleme yapacağım.
 
@hackeiomi orjinal fender siyah pickguardın benden hem de bedava :) ö.m den adres yolla dostum.hatta dimarzio siyah volume ton ton ve switch başlığı da olacak siyah dimarzio

Yolluyorum Cengiz, eyvallah :)

Tosbağa kabuğu pickguard da siyah mı olacak..?

Yahu LPB gövdeye siyah Pickguard ve düğmeler çok kapkara olmayacak mı?

Yok abi, siyah da bana uyar. Ha, bunu düşünmekteyim aslında, o da uyanını bulabilirsem tabii:

Fender_57_Strat_Tortoise_Shell_0991349000_576.jpg
 
Geri
Üst