İnceleme Sx Sst 62 Strat Gitar

Artık gitardan bahsetme zamanı gelmiştir. SX, bilindiği üzere ucuz gitarlar üreten, fabrikası Çin'de bulunan bir marka. Fakat pek çok modelinde göze çarpan şey, bir kaç takviye ile gitarlarının fiyatının bayağı bir üzerinde performans verebilmesi. Bu konu stratları için de geçerli, zira yurtdışında biraz parça değişimi ile bu gitarları sahnede kullanan insanlar dahi var.

Ben de aslında SG ve LP seven bir insan olmama rağmen, içimde hep bir rosewood strat özlemi duymakta idim. Maple stratlara özel bir gıcığım yok. Ama sanırım tuşe olarak rosewood daha hoşuma gidiyor. Fakat çok abartılı bir para da vermeye niyetim yoktu açıkçası. Bu yüzden, fiyat performans olayında methini çok işittiğim ve bir arkadaşımın da Fender manyetik takviyesi ile kullandığı maple modeli sayesinde aklımda hep bir SX almak vardı. Kadıköy Moda Müzik'te bir anda -daha önce resmini astığım- SX'i görünce bir anda dükkana daldım, bilhassa da stok halini sevmediğim bir amfi olan Marshall DSL 15 ile denedim ve hoşuma gidince de aldım.

Gelelim bu fakir Fender'inin söz konusu ettiğimiz modelinin olumlu yönlerine. Belli ki ağacı iyi seçilmiş, klavyesi bayağı rahat. Sustain, rezonans durumu gayet iyi. Manyetikleri seramik ve verdiği ton gayet güzel. Tüm pozisyonlarda güzel bir strat havasını yakalayabiliyorsunuz. Aldığım gitar yeni seriden olduğu için headsock kısmı farklı. Fender'in SX'e açtığı davanın bir sonucu. Sap cilası iyi, rahatça hakimiyet kurmanıza yardımcı güzel bir cilası var. Ayrıca yeni modellerde çift yönlü truss rod olduğunu da belirteyim.

Ben 0.11 teller ile kullanmayı tercih ettim. Gitarın netliğinin üzerine tuşemin, vurguların 0,9’lara göre çok daha fazla belirginleştiğini düşünüyorum. Ki eski kafa strat kullanıcılarının "tel tokatlama" olarak da tabir edilen olayın hastası olduğu bilinir ki biraz da stratın şanındandır. Ama ben bu açıdan zayıf olduğumu keşfettim bu gitarla. Her an nefret edebilirim bakarsınız :) Gerçekten, çaldığım LP, SG vb. gitarlarda tuşe tutarlılığı açısından bu kadar zorlanmamıştım ki bunu yaptığım ilk kayıtta belki sonrakilerde de az çok göreceksiniz. Aradaki bazı mıymıntılaşmalar, tuşedeki düşüşler tamamen benim strat ve tel tokatlama alışkanlığı eksikliğimden kaynaklamakta.

Gelelim olumsuz yönlerine. Üst eşik kafadan gidici. Bendekinin tremolo yayları da yetersiz geldiği için değiştireceğim. Diğer modellerde durum nedir bilemiyorum. Akort burgularının da değişmesi gerek. Tremolo koluna yüklenince akort kaçıyor.

Gövde cilası kalın. Sanırım poliüretan falan olsa gerek. Benim gibi sakarlar için iyi de, kuru ağaç fantezisi olanlar için iyi bir haber değil. Sittin sene bu ağaç kurumaz, sahibinden sitesinde de "donu oturmuştur" yazılmaz, bilin hani :D

Ha, 133 dolara da hem sıfır, hem de potansiyeli bu kadar yüksek bir gitar bulmak bu devirde elbette kolay değil. Yine de her zamanki tavsiye ile tanıtımı bitireyim. Ne alırsanız alın, denemeden almayın :)

Hakan
 
Son halini hiç asmamışım. Gerçi resim biraz eski, üst eşik de Graph Tech oldu aslında:

DSCF7984_zpsmufv4ifc.jpg~original
 
sunburst renkli giitarımda pcikuardın rengi beyaz, aynı model gitara farklı renkte pickguard takan arkadaş varsa fotoğrafını atabilir mi? farklı pickguardlarla görünümünü merak ediyorum.
 
Merhabalar.

Teorik olarak bir fark yok. Ama pratikte SX kesinlikle denenerek alınması gereken bir gitar. Zİra aynı seride üretilenlerinin arasında dağlar kadar fark olabiliyor.
 
Sx gitarlar gerçekten çok başarılı. Şimdi forumdaki abilerimiz diyecekler fakirmisiniz nesiniz lan diye ama gerçekten iyiler. Düşük bütçe ile alınabilecek şüphesiz en iyi gitar diyebilirim. Bugüne kadar 3 tane sx gitarım oldu ikisi american alder strat biri ash body tele idi. Telenin tonları "bana göre" yumuşaktı. Hafif drivelı güzel tonlar almanız kaçınılmazdır ama biraz sert olsun vs derseniz kesinlikle manyetik takviyesine yönelmeniz gerekir. Stratların sapı bana göre çok uygundu ama telenin sapı daha oval olduğu için sololarda zorluk çıkarttı diyebilirim. Tabi renkler ve zevkler meselesi olduğu için kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Clean tonlarda strat modelleri de tele modelleri de çok başarılı. Drive ton için amatör olarak çaldığım bi solonun youtube linkini paylaşıyorum. Videoda herhangi bir amfi processor kullanılmadı. Cubase 5 (kayıt programı) ve guitar rig 5 simülasyon programı kullanılarak ton alınmıştır. Herkese en az bir kere sx denemesini tavsiye ederim. Sevgiler saygılar.

 
Bende de bir SX Tele vardı, eski headstock olandan. Sattım gitti nedense, hala neden sattım anlamam :)

Şimdi de bu stratlardan bir tane alayım diyorum. Ama çok hain planlarım var kendisi için. Finishi poly'den tamamen nitro'ya çevirteyim diyorum bir luthier'e. Hatta biraz da relicleştirme çalışması yapsın mümkünse. Bu tarz bir operasyon kaça patlar tahminen bilgisi/deneyimi olan var mı?
 
O zaman gerçekten buna değer bir SX bulmak lazım :) Malum solak nitro gitar MJT dışında yok gibi. Fenderler var sadece (o da tele) ama fiyat çok uçuk hatta MJT'ler bile artık uçtu kur sayesinde.

Bir SX alayım günahı ile sevabı ile tokatlayayım diyorum ömür boyu. Relic fantezisini sorayım bakalım ustalar ne fiyat çekecek...
 
O zaman gerçekten buna değer bir SX bulmak lazım :) Malum solak nitro gitar MJT dışında yok gibi. Fenderler var sadece (o da tele) ama fiyat çok uçuk hatta MJT'ler bile artık uçtu kur sayesinde.

Bir SX alayım günahı ile sevabı ile tokatlayayım diyorum ömür boyu. Relic fantezisini sorayım bakalım ustalar ne fiyat çekecek...

İyi avlar :)
 
Cok zor bir renk.Yapabildiklerini soylemisti.Bir arkadasin yonlendirmesiyle aramistim.Zaten oyle bir renk aslinda yok, bir cok renk bir cok kodla karistirilarak yapiliyormus.Ozellikle mavi istemedigimi, eski kadillak mavisi istedigimi soyledim ustune basarak."Abi bana Cadillac'i anlatma demisti" :) yalniz astar ve cilayi ben yapmak zorundaydim.SX lerin hepsini elimden cikardim.

Denemekte fayda var yapabiliyorlar mi diye.
 
Faith usta ile konuştum hiç bulaşma dedi :) Gitarı poly'den nitro finishe çevirmek ise 1.000 TL gibi bir rakam tutarmış. Fiyatlar bayağı bir uçmuş anlaşılan...

Başka luthier kim var önerebileceğiniz? Fiyat araştırmasına devam edeyim diyorum.
 
Matt Guitars | Facebook

Matt Guitars var, işçiliği güzel duruyor. Fiyatları nedir bilmiyorum ama.

Yalnız belirteyim de, kendileriyle bir alışverişim olmadı. Türk Luthierleri merak ettiğimden epey bi takip etmeye çalışıyorum, Erdem Koca ve Matt Guitars(Hakan bey olması lazım) dikkat çekici olanlar. Erdem hoca başka gitarları boyamakla ilgileniyor mu bilmiyorum, yaptığı işler zaten mevcut konusunda.
 
Matt Guitars harika işçilik çıkarıyor bence. Türkiyede şimdiye kadar gördüğüm en güzel finish'e sahip gitarları üretiyorlar. Sap, rezonans vs gibi detayları denemediğim için bilemeyeceğim ama finish kısmı gerçekten muazzam gözükmekte. Birçok luthier'in bence eksik kısmı olan boyama faktörü konusunda da ciddi güzel iş çıkardıklar kesin.

Onlara da danışacağım ama o kadar cafcaflı gitarları görünce boya fiyatının da öyle olacağından korkuyor insan :)
 
Faith usta ile konuştum hiç bulaşma dedi :) Gitarı poly'den nitro finishe çevirmek ise 1.000 TL gibi bir rakam tutarmış. Fiyatlar bayağı bir uçmuş anlaşılan...

Başka luthier kim var önerebileceğiniz? Fiyat araştırmasına devam edeyim diyorum.

Volkan Özdemir'i bir yokla istersen. Onda fiyatlar nispeten uygundur.

Banlanmasaydı Uğur Abi ile de konuşabilirdin bu konuyu. :(
 
Matt ile konuştum refinish işleminin 1000 TL civarında olabileceğini belirtti. Bu işin piyasası bu durumda galiba. 1-2 yere daha sorunca anlaşılır.
 
Geri
Üst