120 Hz Rezonans Problemi

Not: Geçici bir diğer çözüm de kulaklık ile miks olabilir mi acaba ? Benimki cahil cesaretiyle sorulmuş bir soru tabii...:)

Bu amaçla birkaç yıl önce bolca plug-in çıkmıştı, aklımda kalan (yazılımcısı çok sağlamdır) TB Isone . Sanal oda yaratıyor kulaklıklar için.

Denemiştim sırf meraktan alışılması gereken birşey bana pek gelmedi açıkçası. Diğer yandan saatlerce kafada kulaklık, rahatsızlığı bir yana kulaklar için çok zararlı ilerde çınlamalar, kayıplar...bunların tedavileri hem zor hemde başarı sadece kısmen oluyor. Yani kimseye saatlerce kulaklıkla çalışmayı tavsiye etmiyorum aynı şekilde (telefondan vs.) müzik dinlemekte buna dahil.
 
Ev stüdyosundaki her proje için böyle bir aşama düşünülmeyebildiğinden, insan gerçekten çıldırabiliyor bu nedenle. Müdahale edip düzeltemeyince iyice delirtiyor.
Belli bir notada "gümp gümp" şeklinde iğrenç bir tepki aldığınız zaman çalma şevki filan kalamayabiliyor. Hatta o notayı vuracağınız zaman kasılımaya başlıyorsunuz...
Bu gibi sorunlar yüzünden ben evde kayıt-miks işlerinden tümüyle soğumuştum.
Not: Geçici bir diğer çözüm de kulaklık ile miks olabilir mi acaba ? Benimki cahil cesaretiyle sorulmuş bir soru tabii...:)

Her ne kadar bu işle iştigal eden insanlar kulaklık ile mix olmaz deseler de ; zorunlu kalınan hallerde aşağıda link'ini verdiğim cihazı kullanarak ve kaliteli bir referans kulaklık ile başarılı mix yapmak mümkün. Yalnız bu tip cihazlar ; high-end cihazlar olduğu için maalesef oldukça pahallı segmentte yer alıyorlar. Örneğin linkini verdiğim cihazın fiyatı , nerede ise bir çift üst düzey referans monitörün fiyatına denk geliyor.
Bu cihazın en önemli özelliklerinden birisi ; bir kere üzerinde gerçek anlamda high-end bir kulaklık amplisi barındırması. İkinci dikkate çarpan özelliği ; monitörlerinizin kulağınıza yönelik sağladığı duyum açılarının , bu cihazın sahip olduğu teknoloji ile birebir simüle edilebilmesi sonucu , monitörle elde ettiğiniz duyumun cihazın bünyesinde orijinaline çok yakın bir şekilde modellenmesi. Tabii bunların dışında daha başka bir çok özelliği de var.
Bu cihazın tek sıkıntısı ; kulaklık ile gerçekleştirilen uzun çalışma sürelerinin , kulak sağlığı üzerinde yaratacağı olası riskler.
In Short: Sound Performance Lab
 
bu frekans aralığı şu ana kadar kime sorsam sorun yaşandığı belirtilen bir aralık. özellikle dikdörtgen yapılı odalarda kısa kenarlı bölüm kullanılınca bu frekanslar iyice iş yaptırmaz oluyor, uzun kenarlı bölüme geçip monitörleri de duvardan en az yarım metre aralıkla konumlandırmak bir nebze kurtarıyor.
 
Arkadaşlar yeni çalışma odamda da 110 hz civarında aynı uğultu ve yığılma sorununu yaşıyorum. Ancak dün birşey keşfettim, odaya eşyalarımı koymadan önce , bomboş olmasına rağmen bu kadar abartılı bir yankı yoktu. sonra çalışma masamın olduğu bölgede bu yığılmalar da yoğunlaşınca şüphelerim masaya doğru yöneldi. Enteresan bir şekilde masayı odanın ortasına doğru çekip duvardan uzaklaştırınca bu uğultular azalmaya başladı. Masanın arka kısmı ve yanları kapalı, yani 3 kenarlı ters duran bir kutu gibi düşünürsek, sanırım hem kendi iç köşelerinde, hem de arka kısımla duvar arasında bi paralel duvar sendromu oluşup sesler burada yığılmaya başlıyor. Çözüm olarak normal sütun tipinde ayaklar yaptırıp sonuç almaya çalışacağım arkadaşlar, sonuçları yine yazarım buradan. Masa da şu:

OK_2821227.jpg
 
Geri
Üst