Pür Dışavurum ve Alınan Tepki

bir insana veya bir ortamda felsefi birikimlerinizi veya bazı soyut kavramlar hakkında düşündüklerinizi dışa vurur,paylaşırsınız.gün yüzü görmemiş,en derin düşüncelerinizi insanlara anlatırsınız.bu konuda sizin gibi hisseden insanlar görmeyi beklersiniz.derdiniz vardır,sıkntınız vardır,beyninizi kemiren kavram çatışmaları vardır.siz bunları tüm çıplaklığıyla ve olabildiğince sade bir şekilde paylaşırsınız.birilerinin "aa hakkaten de benim gibi düşünüyo lan" demesini istersiniz.
gelin görün ki,bir iki kişi gelip sizin bu soyut kavramlarınızı,tamamen sığ,somut bir bakış açısıyla "bi kere insan nasssı hem öyle hem böyle hissedebiler keeee çok saçmaaa kendinla çelişiyosuaaan yaneee farkında mısaaan?" veya "arkadaşım bence senin tek ihtiyacın olan sıcak sütlü bi neskuik" diyerek sizi derin bir hicrana ve afedersiniz t.şak oğlanı gibi hissetmeye sevkeder.Bilinçaltının derinliklerine inerek konuya yeni boyutlar getirebilen insanlar beklerken bu cenabet ve tomruk insanlar sizi resmen resetlemiştir.anlayış ve ilgi beklerken duygularınızla dalga geçilmiş,eğlenilmiştir.siz ise en derin hislerinizi ortaya döktüğünüzle kalmışsınızdır,zaten konu daha fazla ileri gitmez bu tür kişilerin yorumlarından sonra.ciddiyet bozulur.her dediğiniz dalga malzemesidir artık.size hiç böyle birşey oldu mu desem çok mu büyük bir riske girmiş olurum yine :D
 
haklısın kötü bi durum ama işte herkesin düşüncesi, kapasitesi, değer yargısı aynı olmuyo senin için önemli olan konu başkasını ilgilendirmeyebiliyo... o yüzden çevremizdekileri kendimize benzer kişilerden seçeriz belki...Sana tavsiyem sadece seni anlayabilecek kapsitedeki insanlarla düşüncelerini paylaşman ;)
 
insanın oldugu her yerde iletişim de vardır... dertler anlatılır, acılar paylaşılır, vs vs... ve buna dediğin gibi cevap verenler de olur her zaman.. olacaktır da. bulunduğun ve içini açtığın yerde belki de çoğunluk onlardadır hatta... oradan uzaklaşmak lazım... azınlıktalarsa, yok etmen... // keşke söylendiği kadar kolay yapılabilse bu dediğim :/
 
Arkadaşım bence senin tek ihtiyacın sıcak sütlü bir neskuik :)

Çook oluyor senin dediğin forumlarda, mutlaka birkaç zibıdı çıkıp saçmalıyor gereksiz bir biçimde, laf salatası yapıyor; insanların ciddi olduğu konularda dalga geçmeyi bir entellektüellik, farklılık olarak algılayıp prim yaptıklarını zannediyorlar ve bence asıl onlar ozaman farklı olayım üstün görüneyim derken t.şa. oğlan durumuna düşüyorlar :)
 
Felsefi soyut kavramlar üzerine tartışacağınız kişiyi seçmekle alakalı bir hüsrandır bu.. Bazı insanlar bu tarz kavram karmaşalarına gelemez son derece reel sorgusuz yaşar kimisi ise sürekli kavram karkaşasının karmaşasında boğuşup durur.. işte bu tarz insanlar zaten tartışmak için gerekli ortamı uygun zamanda sağlarlar.. Ama yinede 2 taraf adınada saygı duyulması gerekir.. Kafasındaki sorulara cevap arayanın çabasına, kafasını yormayanın ise yaşam tarzına saygı duyulmalı.. Çünkü bunuda becerebilmek bir marifettir...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
gerçekten çok mantıklı ve güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz teşekkürler.hakikaten de en son novembre nin de belirttiği gibi,herkesin birbirinin düşünce tarzı ve kavramlara yaklaşımına saygı duyması yeterli olur.kimse madara olmaz.
 
acelya demiş ki:
haklısın kötü bi durum ama işte herkesin düşüncesi, kapasitesi, değer yargısı aynı olmuyo senin için önemli olan konu başkasını ilgilendirmeyebiliyo... o yüzden çevremizdekileri kendimize benzer kişilerden seçeriz belki...Sana tavsiyem sadece seni anlayabilecek kapsitedeki insanlarla düşüncelerini paylaşman ;)

Herkes aynı bilgi birikiminde olmnadığı gibi, aynı bilgiyi aynı derecede yorumlayacak kadar zeki ve tecrübeli de olmayabilir. Benim tavsiyem ise, düşüncelerini açıkladıktan sonra gelen ne tür yorum olursa olsun, güçsüzleşmemek, ve üstüne gitmek. Çünkü ilk olarak anlamayan ve basmayanların en büyük saldırısıdır aşağılamak, ve toplum içinde küçük düşürerek kendi küçüklüğünü gizlemek. Bu durumda pes etmek bunu kabullenmektir. Ama pes etmeyerek aynı zamanda karşıdaki bu tarz tecrübesizlik gösteren bir insana hem yeni bilgiler hem de yeni bir bakış açısı katabilirsin..
 
nedense hiçbir ortamda en yakınlarımla bile felsefe ve politika hakkında konuşmam.. bilmiyorum o an kitleniyorum..aşırı özele inildiğini düşündüğümden olsa gerek,senin anlattığım duruma düşeceğim ihtimalinin yüksekliğinden susuyorum galiba..yada anlasalar bile sanki insanlar böyle şeyleri başka yerlerde aleyhine kullanmaya çalışırlar diye susuyorum sanırım.şimdi güvendiğin insanla konuş o zaman falan demeyin,çünkü bu durum hariç her konuda güvendiğim birkaç insana bile konu felsefeyse güvenemiyorum..hep içimde saklı kalıyor,hatta işin komiği insanlar genelde konuşkan olmanızdan dolayı konu buralara geldiğinde sustuğunuz için sizi bilgisiz olarak etiketlendiriyorlar..ama hala sessizlik..
 
bazı konular kimliksiz konuşmayı gerektirir. Çoğu zaman "kimlik" hem anlatan hem anlayan için çeldirici bir unsurdur. Karşı tarafın kimliği kendi kimliğinden daha az çeldiricidir hatta.

Bunun dışında "sessizliğin" de konuşmanın içinde bir öğe olarak alınması taraftarıyım. Sonuçta senin bazı konularda susman diğer insanlara konuşmandan çok daha fazla şey anlatabilir bildiklerin hakkında.
 
çok haklısın.bugünlerde insanın ne olursa olsun konuşmasının,kendini anlatmasının sakıncalı olduğunu biçok örnekle anladım.Sükutun altın olduğunu çok iyi idrak ettim.Az ve öz konuşucam bundan sonra.teşekkürler bu topicte fikirlerime katkıda bulunan herkese.adminler dilerlerse konu başlığını kitleyebilirler,ihtiyacım olan yardımı aldım.
herkese sağlıklı iletişimler dilerim.
 
burdaki bir çok arkadşaa katılarak eklemek istiyorum...Ben de bu konuları herkesle konuşmam nedenleri şunlardır: snein anlattığın gibi tunc arkadaşım hem karşıdakinin ilgisizliğine mahrum kalabilmekten korkarım hem bilgi ve birikimine güvenmem hem de eğer her ortamda malesefg konuşulmıcak şeyler çünkü sığ insanlar çevremizde çoğalıyor ve size farklı gözlerle bakabiliyorlar sanırım Türklere özgü bir problem
 
sana senin istediğin gibi cevap verselerdi zaten dünyada değil de başka bir yerde yaşıyo olurduk...
burası dünya, burda her şey karmaşa ve karışıklık içinde, biz deli gibi esen rüzgardan koparabildiğimiz faydalıklarla beslenmeye çalışıyoruz ve bu sürüp gidiyor...
senin söylediğin cümleyi aynen senin anladığın gibi anlayabilecek kişi en çok senin ikiz kardeşin olabilir, aynı şartlar altında yaşamış, aynı şeyleri görüp, aynı şeyleri düşünmüş olmanız lazım, ama görünen dünyada milyarlarca insan her biri de farklı kendine has bir hayat ve bir bakış açısı yaratıyor...
sen kendi açından söylediğini diğeri kendi açısından alıyor ve kendi açısından cevaplıyor...
tamamen senin istediğin gibi olmuyor ama işte nasıl söylersin... rüzgardan ne kadarını koparabilirsen, bununla idare edeceksin...
 
"bilge kişi düşüncelerini karşısındakinin anlayabileceği şekilde anlatan kişidir"

buna benzer bi söz okumuştum biyerlerde, kime ait bilmiyorum ama tam senlik :D gerçektende benim de etrafımdaki bi çok kişiyle fikir ayrılığına düşütüğüm oluyor, günlük yaşamda. bazen gerçekten anlamıyorlar, bazen anlayıpta anlamamaktan geliyorlar, bazen anlamayınca sözlermi dalga geçmek için kullanıyorlar :twisted: , ama bence susmak kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülük. siz susarsanız SİZ olduğunuzu KENDİNİZ olduğunuzu, diyerleri gibi olmadığınızı, çevrenizdekilere nasıl anlatacaksınız?
 
felsefe herkes anlamadığı için felsefedir.antitez ileri sürmekten bile aciz olup senin tezini aşırı uç örneklerle çürütmeye çalışan insanlardan felsefi düşünceleri anlamasını beklemek saçma olur.
 
Geri
Üst