Bankamatik Dolandırıcılığı

Geçmiş olsun.genelde bu kartlarda çok basit bir ID numarası verilir ve kart okuyucu oradaki sayıları okur.bunu okuması genelde zorlastiriliyor sürekli fakat hırsıza kilit dayanmaz.her sistemin açığı vardır bankalar sırf guvenlige bütçenin buyuk kismini ayırmak zorunda. Şuan mesela bunu duyduğum için isbank mevduatima şüpheyle bakıyorum paramı çektim bunu okuyunca.yada parayı kartla ulaşılamayacak hesaplara (vadeli-altin-fon) gibi tutmakta fayda var.bu banka sizi her turlu korumak zorunda eskiden kredi kartı dolandırıcılığı coktu büyük ölçüde azaldi.dikkat etmek için belli başlı atmleri tercih edin.ben is yeri,universite,AVM gibi yerlerin iclerindekileri tercih ediyorum.bir miktar artırır güvenliği.
 
Benimde dün başıma farklı bir olay geldi Ankara'da tes-iş önündeki halk bank atmsinden para çekmek istedim ilk önce işlem gerçekleştirilemiyor yazdı bi daha denedim yine aynı yazı çıktı sonrasında bi baktım bakiyem düşmüş aradım bankayı söyledim şikayetinizi aldık geri dönüş yapacağız dendi akşam üzeri aynı atm önünden geçerken birini gördüm sordum onun da başıma aynı şey gelmiş sonucu bekleyeceğiz bakalım :) soğukta 30 dk bekledim atm önünden ayrılmayın diyo müşteri temsilcisi paşam orda sıcacık koltuğunda biz donalım :D
 
Bi olay daha anlatayım , İzmirde konak pier un oradaki isbank şubenin önündeki atmden para yatiracagim,bankamatik parayı aldı hesaba geçmedi para.15-20 dk bekledim para yi geri de vermedi.müşteri temsilcisi para görünmüyor bekleyin ayrılmayın diyor.sonra ertesi gün banka şubesine gittim de bankamatik parayı başka göze almış ordan çıkarıp verdiler de yuregime su serpildi.guvenilmiyor bankamatige :s
 
İşte bu yüzden fiziksel olarak kart kullanmıyorum. Müşteri numaramı ezberledim, para çekme/yatırma durumunda CepAnahtar'ı kullanıyorum.

Para transferi konusunda da gidip bankamatikten çekip vermem kimseye, havale/EFT en temizi.

Tavsiyem, bundan sonra siz de bu şekilde devam edin mümkün mertebe. Geçmiş olsun.
 
Son düzenleme:
geçmiş olsun kardeş.
geçen sene çalıştığım iş yerinden bi arkadaşın eşinin başına gelmişti böyle bir olay. bir avm'nin bankamatiğine kart kopyalayan cihazlardan yerleştirmişler, adamlar kaç kişinin hesabını boşaltmışlar öyle.
bankamatik kartlarında chip yoktur, üzerindeki manyetikte yer alır tüm kart bilgileri, bu şerefsizlerin yaptığı da zaten o manyetiği kopyalamak oluyor yalnız çok emin olmamakla birlikte bu dolandırıcılığı yapmaları için senin şifreni de biliyor olmaları lazım diye biliyorum.
yukarıda bu işin başına geldiğini söylediğim arkadaşın eşine geçen sene kamera kayıtlarını filan göstermişler, bi herif zulada yatıp milletin şifrelerini nasıl girdiğine bakıyormuş sürekli, sen paranı çektikten sonra da o atm'ye önceden yerleştirdikleri cihaz sayesinde önce kart bilgilerini alıyor sonra da senin elini izleyerek anladığı şifreyi girerek hesabını boşaltıyor. lakin senin olayında sen İzmir'den paranı çekiyorsun, adamlar İstanbul'dan paramı çekti diyorsun, bu nasıl oluyor bunu anlamadım.
bana eşi mağdur olan arkadaşın anlattığı bu yöndeydi. insanların hesaplarını nasıl boşalttıklarını duyunca o gün bu gündür atm'lerden para çekerken kılı kırk yarıyorum diyebilirim, beğenmediğim atm'lerden çekmiyorum, avm'lerden kesinlikle çekmiyorum ve en önemlisi şifremi girerken elimle kapatıyorum, uzaktan belki komik bir görüntü gibi gelebilir insanlara ama yapılacak birşey yok.
bankana başvur, paranı geri ödemeleri lazım, sen kartını çaldırmıyorsun, şifreni kimseye söylemiyorsun, kendi atm'lerine hırsızların yerleştirdiği bir cihazla seni mağdur ediyorlar sonuç olarak.
 
Arkadaşlar öncelikle hepinize teşekkür ederim.
Benim en son işlem yaptığım bankamatik baya merkezi biryerde bankanın kendi binasındaki bankamatiktendi. Kartın burda kopyalandığnı düşünüyorum. Kartı tamamen sarmıştı cihaz boşluk yoktu tuşlarda filanda bir terslik yoktu hatırlıyor gibiyim. İstanbula ise ben en son ne zaman gittim inanın onu bile hatırlamıyorum en az 4-5 ay olmuştur. Artık kopyaladıkları şeridi bir yöntemle elektronik ortamda aktarıyorlarmı yoksa kargoyla mı attılar ya da istanbula gideceklerdi zaten de benim işi de gittikten sonra mı yaptılar artık o kadarını ben de bilmiyorum.
Bugün sabah banka müdürüyle görüştüm aileden tanıdık. O bizzat ilgileneceğni ve takip edeceğini söyledi. Umarım bu iş bir an önce çözülür nasıl yapıldıysa burdan size de anlatacağım


Edit:
Şimdi hesap hareketlerinden bir daha baktım ben en son ayın 12sinde bankamatikten para çekmişim paramın çalındığı gün ayın 19u.
En son bu kartla big yellow taxi benzinde (İzmir/buca şubesi eğitim fakültesinin oradaki) hesap ödemişim(ayın 18i). Acaba bu kart pos cihazındanda kopyalanıyor olabilirmi? Taxi malum asıl yeri istanbul çalışanlar organize çalışıyor olabilirmi? Yukarıda arkadaşın gösterdiği video ile de banka şifreni rahatça bulabildiklerine göre... İnanın aklıma herşey geliyor şuan gerçekten büyük merak içindeyim
 
Son düzenleme:
@sandimas6 büyük geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda çözülür ve paranı iade ederler.

Herkes bankamatik kartlarının güvenli ve çipli olduğunu düşünür, malesef değil. Bu kartlar 100'lük kutularda, tanesi 10 kuruşa denk gelecek şekilde satılıyor. Basit bir manyetik kart yazıcısı, bir bilgisayar ve bu kartlarla kartın arkasındaki manyetik banta istediğiniz bilgiyi yazabilirsiniz.

örnek teşkilat:
sevdal62_1389889489180.jpg


En basit uygulamalarından biri otellerdeki kartlı sistemlerdir. Bu kartların üzerine oda numaranız, kalış tipiniz ( her şey dahil, oda-kahvaltı vs.) girilmesi ve basit bir okuyucuyla tanımlanması.

Bu şekilde bankamatiklere yerleştirdikleri cihazlarla o manyetik bantta ne bilgi yazılıysa kopyalanması ve üstte gördüğünüz boş kartlara yazılması yeterli. Kabartma harfleri de okumadığı için sistemler, kandırılması gayet kolay. Bu kartları kullanabilmeleri için şifrenizi de almaları şart haliyle.

Bir diğer metod da POS ile yapılan kopyalama sistemi, senin yazdığın gibi Big Yellow Taxi Benzin'de ödeme yaparken de kartını kopyalamış olabilirler, garsonun yanında da elinle kapamadan girdiysen şifreni, bu da oldukça mümkün. Genelde kart bilgisi kopyalamak için kullanılan POS taklit olduğu için çekim yapamazlar, bu cihazda arıza var, diğeriyle deneyeyim diyip gerçek POS ile çekim yaparlar ve o esna şifrenizi almaya çalışırlar.

Bu nedenle yukarıda arkadaşların yazdığı gibi, kartınızı kullandığınız her yerde ister bankamatik, ister POS; hem kartın üzerindeki numaraları, hem de girerken şifrenizi elinizle kapatın.

Tekrar çok geçmiş olsun, umarım kimse yaşamaz böyle bir olayı, çok üzücü ve sinir bozucu bir durum.
 
Bir atm cihazını parçaları bu kadar sök tak parça olmamalı. Daha sağlamı dıştan sökülmeyeni yapılamaz mı yani? Bu kadar zor bir işmi bu anlamadım.. Sizede tekrar geçmiş olsun can sıkıcı bir durum.
 
Arkadaşlar merhaba, başıma bir olay geldi paylaşmak istedim çünkü böylesini hiç bilmiyordum. Daha önce bankamatıiğin üzerinde türlü türlü dolandırıcılıklar gördüm ancak bu kadarını gerçekten bilmiyordum.
İzmirde bankamatiğe kartımı taktım etrafta kimse yoktu geç saatti. Sonra paramı çektim kartımı aldım ve paşa paşa gittim belki pek çoğumuzun 2-3 günde bir yaptığı sıradan bir işlem.
Çarşamba günü İzmirden memleketim fethiyeye geldim pamukkale gece 01.00 arabasıyla. Hiçbirşeyin farkında değildim tabi.
Cuma günü hem kiramı yatırmak hemde @scalloped ile bir alışveriş için hesabımı kontrol edeyim dedim. Bir de baktımki hesapta 6 lira para kalmış tabi anlamadım nasıl olduğnu ve hemen hesap hareketlerine baktım.
Perşembe günü saat 19.37 civarlarında bankamatiğmin günlük limiti olan 1500 lira paramı çekmişler istanbuldan.
Kalan parayı da saat 00.00 ı geçince 00.30 civarlarında çekmişler yine istanbulun başka biryerinden.
Görür görmez işlemleri başlattım ben bunu fark ettiğimde Cuma günüydü ve saat 16.00 civarıydı hemen müşteri hizmetlerini aradım gerekli işlemleri yaptılar. Sonra merkezdeki şubeye gittim diğer işlemleri yaptım. Ordan da asayişe gittim ama asayişte o gün işimi halletmediler şubeden almam gereken şeyler varmış güyya. Herneyse cuma akşamı babamın arkadaşlarından birkaç tanesine durumu açtık başkomserle konuştular benim işi cumartesi günü işleme koydular.
Bugün pazar daha olay taze yani. Bakalım ne olacak bende bilmiyorum. Pazartesi günü de işbankasının fethiye şubesindeki müdürle konuşucam.
Parayı geri alabilirmiyiz bilmiyorum kart bankamatik kartıydı yani internetten de alışveriş yapılabilecek bir kart değildi. Kartımı kimseye de vermişliğim yok. Kaybetme filan zaten söz konusu değil kart hala bende, tabi iptal filan edildi ama aslı duruyor cebimde hala. Bankamatiğe soktuğumda kartı kopyalayan bir cihaz varmış güyya ama arkadaşlar anlamanıza imkan yok yani hiçbir girinti çıkıntı yoktu bankamatikte çok iyi hatırlıyorum nasıl korunucaz bundan dedim. Hergün yeni birşey çıkıyor bizde bilemiyoruz artık dediler..
Merhaba,
Bir bankacı olarak kısa bir bilgi vereyim istedim. İş bankası ATM lerine dadanan bir dolancırıcılık ekibi var şu sıralar. Yaptıkları kartları kopyalamak. Kopya kartlarla bu hırsızlığı gerçekleştiriyorlar. Kullanıcı olarak sizin bunun farkına varmanız imkansıza yakın. Ama paranızı geri alacaksanız merak etmeyin. Tek sorun geri almanız 1 ila 3 ayı bulacaktır. (Sonuçta bankadaki paralarda sigortalı)
Bizimde maaşlarımız İş Bankasına yatırılıyor. Madem bankacısınız neden kendi bankanıza değil de İş bankasına maaşlarınız yatırılıyor diye sorarsanız. Sistem üzerinde yetkisi olan kişilerin dahi maaş bilgilerini görememesi için. Farklı bir bankaya yatırılarak bir nevi önlem anlınmış olunuyor. Aynı dolandırıcılık olayı mesai arkadaşlarımdan 2 tanesinin başına geldi. Biri İş Bankası Zincirlikuyu ATM inden diğeri de Fatih şube ATM inden yapılan işlemlerdi. Onlarda aynı sizin gibi gerekli müracaatları yaptılar ve birkaç ay sonunda paralarını aldılar.
 
manyetikli kartların yani bankamatik (atm) kartlarınınkolayca kopyalanabileceğini görüyoruz duyuyoruz. ya peki chipli kredi kartları?
benim bazen başıma kredi kartıyla ödeme yaparken şöyle şeyler geliyor; kredi kartımı kasa görevlisine veriyorum, pos'a takıyor, şifremi giriyorum, görevli "kartınızda bir sorun var, şifresiz çekim yapacağız" deyip benden imza alarak çekim yapıyor. ister istemez ben de tereddüte düşüyorum. bu olay çok değil en çok 2-3 defa başıma gelmiştir.
chip&pin'li sistemlerin imzalı çekimlere kapalı olması lazım değil mi arkadaş? yani kart sadece şifre yani pin girildiğinde çekimin gerçekleşmesi lazım, buralarda kullanıcının aklı karışıyor. çekimi yapan yerler güvenilir yerler olsa bile insan yine endişeleniyor, bu bile başlı başına bir güvenlik zaafiyeti.
 
manyetikli kartların yani bankamatik (atm) kartlarınınkolayca kopyalanabileceğini görüyoruz duyuyoruz. ya peki chipli kredi kartları?
benim bazen başıma kredi kartıyla ödeme yaparken şöyle şeyler geliyor; kredi kartımı kasa görevlisine veriyorum, pos'a takıyor, şifremi giriyorum, görevli "kartınızda bir sorun var, şifresiz çekim yapacağız" deyip benden imza alarak çekim yapıyor. ister istemez ben de tereddüte düşüyorum. bu olay çok değil en çok 2-3 defa başıma gelmiştir.
chip&pin'li sistemlerin imzalı çekimlere kapalı olması lazım değil mi arkadaş? yani kart sadece şifre yani pin girildiğinde çekimin gerçekleşmesi lazım, buralarda kullanıcının aklı karışıyor. çekimi yapan yerler güvenilir yerler olsa bile insan yine endişeleniyor, bu bile başlı başına bir güvenlik zaafiyeti.
Şifresiz işlemin, bankanızın belirlediği bir limiti var. Dolayısıyla o limitin üstü zaten şifresiz yapılamaz. Yani kartınızdan şifresiz olarak gidip 1000 tl lik işlem yapılamaz, dolayısıyla dolandırıcılarda 100-200 tl bir rakam içinde riske girmez. Meraklanmayın yani :)
 
yok benim başıma bu konuda herhangi olumsuz birşey gelmedi zaten, bilgi için sağol.
peki chipli kartların kopyalanıp kopyalanamayacağı konusunda bir bilgin var mı? "chipli kartlar kesinlikle kopyalanamaz" diye bir söylem var epeydir, herkeste böyle bir kanı var, chipli kart kullanırken daha bi rahat giriyoz şifreyi mifreyi, yanlış mı yapıyoz böyle yaparak napıyoruz?
 
Chip yada başka bir güvenlik teknolojisi, hiç farketmez. Şunu unutmayalım, güvenlik teknolojisini üreten insansa, kıracak olanda insan. Yani asla %100 güvenlik diye bir şey yoktur, olamaz ve olamayacakta. Dediğim gibi her + nın bir - si olacak. Biri yapacak bir bozacak. Bu işler böyle :) Ama soru şu an ile ilgiliyse evet şu anda chipli kartlar daha güvenli görünüyor, ama yarın birilerinin çıkıpta chipli kartlar içinde alternatif bir dolandırıcılık yöntemi bulması hiçte şaşılacak bir durum değil.
 
Bu işin bir çeşidini yapmak mümkün yalnız o sistem farklı. adam atm nin karşısında kameradan uzak bir yerde bilgisayarının başında oturuyor diğer birisi de gidiyor atmye sonra başlıyorlar işleme... öncelikle yapılan iş karmaşık olsa da yazılımdan iyi anlayan birisi hele ki bunlara kafa patlatmış birisi için gayet normal ama sorun yakalanmadan iş bitirmiş olmak. bu yüzden herkes bunu yapmaya cesaret edemez neyse gelelim olaya;
bilgisayardaki adam bir sistemle (yazılımcı olduğum halde tam olarak kavrayamadığım...) atm nin bütün parasını çıkarmak için hazır diğeri sadece giddiyor giriş tuşuna basıyor bir kaç tuşa basıyor rastgele farketmez yani. sonra atm bütün parayı çıkarıyor zaten bunun anlaşılması farkedilmesi mesai saatleri dışında çok zordur para bittiği zaman mesai başlangıcında dolduruluyor nede olsa... bütün parayı alıp yürüyorlar olay bu kadar basit hale gelmiş durumda kaldı ki atm üzerinde bunu yapan adamların kopyalama sistemine pek ihtiyacı olmuyor sanırım. bu yüzden de bankalarla kesinlikle çalışmıyorum. havale ise kartsız işlem, para çekmek ise cebe havale. yoksa her an soyulmanız zaten mümkün. tanıdığım birisi banka hesapları üzerinde oynama yaptığı için şu anda ceza yatıyor pek çıkacak gibi de görünmüyor herhalde... bu işlemler artık güvenilir değil yani arkadaşlar endişe duyulması gereken çok şey var sadece ATM de değil yani...

neyse hocam çok geçmiş olsun tekrardan...
 
Arkadaslar isbankasi parami iade etti. Henuz detayli bilgi alabilmis degilim ne oldugu konusunda. Cunku parami iade eden sigorta sirketi calisaninin konu hakkinda detayli bilgisi yok.
Bana soyledikleri sey:
Cok fazla teknik var inanin hepsini biz de bilmiyoruz, bazilari anlasilabilir ama bazilarini anlamaniz mumkun gozukmuyor. Simdi isbankasi atmlerine yeni bir sistem getirdik artik bunu yapmak bizim atmlerimizde daha zor.
Seklinde konustular. Eger bir bilgi alirsam yine yazarim buraya. Gecenlerde denk geldigim bir video anlasilabilir olanlara bir ornek olsun arkadaslar :)
ATM Cihazındaki Düzeneği Farkeden Genç - Video - Alkışlarla Yaşıyorum
 
Hocam benim başıma da 4 ay önde geldi bu olay ve aylarca iş bankasıyla tartışmama rağmen bana sigorta şirketinin parayı vermediğini, vermeyeceğini söylediler. Gerekçeleri ise sistemlerinden yapılan işlemin fake bir kart ile yapıldığını ispatlayamamaları...
 
Geçmiş olsun,
Yıllar önce benim de başıma gelmişti. Neyse ki düzeneği fark etmiştim. O günden beri önce düzenek olup olmadığını iyice yoklar sonrada şifre yazarken sol elimle üzerini kapatırım. Düzeneği fark etmeseniz bile mutlaka sol elinizle şifreyi kapatın... Şüphecilik aşırıya kaçmadıkça bazen paranızı bazen de canınızı kurtarır...
 
Geri
Üst