Kahve

Sturbucksın kahveleri çok kötü değil mi bana mı öyle geliyor.
Dışarıda çok keyif almam en güzeli 2 3 köpük çıktıktan sonra ocaktan alınan türk kahvesi.
 
Ben öyle kahve tiryakisi falan değilim açıkçası. Akşam film koyup izlerken bi tane espresso bazlı sütlü kahvelerden yapıp içiyorum o kadar. Öyle sayko damak tatları, gramlı, öğütmeli, çekirdekli falan işlere gelemiyorum.

Süt haznesi olup, süt köpürten espresso/cappuchino makinesine sahiptim deloghninin bir modeliydi. İşin içine süt girdiği zaman, aleti mutlaka temiz tutmak gerekiyor yoksa hem süt bakteri barındırıyor hemde feci ekşi bir koku yapıyordu. Haliyle 1 bardak kahve yapıyordum 1 saat aleti temizleme işi çıkıyordu. Bundan vazgeçtim süt haznesi olmayan sadece buhar çubuğu olan modellere geçtim. Buhar çubuğunun suyunu al, kahveyi koy kilitle suyunu ayarla falan derken yine istediğim pratikliği elde edemedim. Yine 1 bardak latte için bissürü yıkanacak kap kacak çıkıyordu.

Sonra amazondan lightning deal ayağına çok ucuz bi fiyata nerdeyse türkiye fiyatının 5'te 1 fiyatına kapsüllü nescafe dolce gusto modelini aldım. Bakıldığında daha önce kullandığım espresso makinelerinin yanında oyuncak gibi kalıyor ama işini görüyor. Tchibo ve nespresso gibi diğer kapsüllü makinelerde olmayan süt kapsülleri olduğundan süt köpürtme işide olmuyor. 1 bardak kahveyi yapmak topam 1 dakika alıyor ve kahve bardağından başka yıkanacak temizlenecek kap kacak vs çıkmıyor. Sıcak çikolata falanda yapabiliyor. Yanlız bu pratikliğin bi maliyeti oluyor haliyle. Kapsülleri pahalı, cappuchino latte, chai tea vs. gibi hem kahve hem süt kapsülü kullandığınız içeceklerin bir bardağı yaklaşık 2.5TL'ye falan mal olmuş oluyor. Normal sütsüz espresse ristretto lungo americano falan yarı fiyatı oluyor 1.25 TL.

Kullanım amacınız benimki gibiyse tavsiye ederim.

brg32Z.png
Espresso makinelerinde kahve temizlemek kolay. Suyun altina tut tamam ama sut temizleme isi gercekten slklntlLl. Bende buhar cubuklu olandan var bir nebze daha kolay ama yinede yaptiktan hemen sonra usenip temizlemezsen daha vahim bir hal aliyor. Tam keyfin gelmis kahveni icecen ylkayasln gelmiyor. Yazin buzlu sutlu kahve iciyordum ulen dedim devam edeyim kisin da. Buzlu degil ama soguk sut. Alistim da. Kurtuldum valla sut temizlemekten.
 
Konu güzel olmuş :) Bende şimdi kahve makinesi vs alacamda temel birkaç sorum olacak. Kahveleri çekirdek alıp Sinbo SCM-2934 gibi öğütücüde istediğim zaman istediğim miktar kadar öğütüp yapmam daha lezzetli olur değil mi? Yoksa tazelik açısından bir fark olmazmı? Ayrıca filtre kahve makinesimi almalıyım espresso vs makinesimi bilemedim :) Birde chemex mokapot vs var baktımda anlamadım ne fark var bunlar arasında :) Ve bulunduğum yerde starbucks yok kahveyi internetten nereden satın alabilirim?
 
Konu güzel olmuş :) Bende şimdi kahve makinesi vs alacamda temel birkaç sorum olacak. Kahveleri çekirdek alıp Sinbo SCM-2934 gibi öğütücüde istediğim zaman istediğim miktar kadar öğütüp yapmam daha lezzetli olur değil mi? Yoksa tazelik açısından bir fark olmazmı? Ayrıca filtre kahve makinesimi almalıyım espresso vs makinesimi bilemedim :) Birde chemex mokapot vs var baktımda anlamadım ne fark var bunlar arasında :) Ve bulunduğum yerde starbucks yok kahveyi internetten nereden satın alabilirim?

Kahveleri çekirdek olarak alıp öğütücüde istediğin zaman çekmek tazelikten ötürü bence güzel bir lezzet katıyor.

Espresso mu filtre kahve mi dersen o tamamen damak zevkine kalmış ona bir şey diyemem :) Ben filtre kahveyi daha çok seviyorum.

İnternette satın alabileceğin oldukça fazla seçenek var. Hem çekirdek, hem öğütülmüş envayi çeşit site var.

Mokapot espresso yapmanın en kolay yolu. Ofiste canımız espresso isterse onu kullanıyoruz. Mokapot alıp çay demler gibi kısa bir sürede espresso yapabilirsin :) Ben senin yerinde olsam bir tane filtre kahve makinesinin yanına mokapot alırdım. Çekirdek kahvenin bir kısmını filtre kahve için çeker, bir kısmını da espresso'ya uygun çekerdim. Artık hangisini canın isterse ondan yaparsın böylece. Espresso sert geliyorsa, üstüne bir miktar sıcak su eklersin olur sana Americano :)

Chemex, temelde yine bir filtre kahve demleme yöntemi olup, kendine has bir filtresi filan var. Tatta hafif bir fark yaratıyor normal makineye göre ama ben çok tutmadım :) Yani daha doğrusu gerek var mı bilemedim. Kendi özel filtresi filan var, daha pahalı filan...
 
Kahvenin öğütüldükten sonra kısa sürede tüketilmesi en lezzetli sonucu doğuracak. Tad, aroma, asidite, sertlik vs. için önemli. Tabi öğütücünün kalitesi, ne kalınlıkta öğüttüğü vs. bir sürü bir sürü detay var. 3. dalga kahve muhabbetinin bir kısmı da bununla ilgili. Genelde otomatik ve ucuz makinelerdense el değirmenlerini (Sözen gibi) daha çok öneriyorlar. (Tabi paraya kıyıp sağlam birşey almıyorsanız.)

Bunun haricinde Espresso başka, filtre kahve başka, french press başka, moka pot başka, chemex başka. Hepsi başka kahveler, içimleri farklı, başka tadımlar, başka keyifler; biri diğerinin yerine geçmez, zevk meselesi.

İlave: Ben de şu Starbucks kahvesinde ne buluyorsunuz bir anlayamadım. (Christmas Blend iyiydi emme bak; hatta bah...)
 
Yıllardır filtre kahve içen birisi olarak bence jacops krönung. o kadar kahveden sonra içimi en yumuşak kahve bence bu ne şeker ne de süt koyma ihtiyacı duymuyorsunuz. Normal bir kupa için 1,5 kaşık (tatlı kaşığı bu çay kaşığının bir büyüğü olan :D )en güzel kıvamı veriyor. Birde filtre kahve kullananlara Önerim paketi açtıktan sonra mutlaka hava geçirmez kutularda muhafaza edilmeli yoksa özelliğini kaybediyor.
Edit:
Kahve makinesi alamayanlar yada makinede yapmaya üşenenler french pressi sıcak suyla ısıttıktan sonra kahveyi koyup sıcak su ekledikten 4 dakika sonra hazır :)
 
Sert çekirdek için Sumatra ve Verona, orta ve yumuşak çekirdekler için Kenya, Veranda ve Etiyopya çok hoşuma gidiyor. French Press'te 4 CC demliyorum; günlük kafein ihtiyacımı karşılıyor.

Espresso bazlı İtalyan kahvelerinden en sevdiklerimse Macchiato ve Americano. Ayrıca takriben yoğun, 3 shot'la yapılan Latte de hoş bir tercih.

Türk kahvesinin yeri ayrı, yazmaya gerek yok.

Starbucks'ı beğenmeyen arkadaşlar Reserve mağazaları bir denesin.
 
Geri
Üst