Kahve

Yıllarca her gün ortalama 1lt civarında kahve içtikten sonra geçen ay kahve içmeyi bırakmaya karar verdim. Bırakma sebebim sağlığımı etkilemesi değildi fakat bir el alışkanlığı ya da otomatikleşmiş bir davranış şeklinde kahve içtiğimi farkettim ve bıraktım. İlk iki hafta bir tuhaf gezdim açıkçası, yani sanki az uyumuşum ya da akşamdan kalmışım gibi bir his... Sonra o geçti ve normal ritmime döndüm. Şu anda içmiyor olsamda kahve çok güzel bişey.
Evde french pressle starbucks kahvelerinden yapıyordum bir de en iyi arkadaşımın hediye ettiği tschibo'nun (umarım doğru yazdım!) kahve makinesinde rastgele o değişik kahvelerden alıp içiyordum. Güzel günlerdi. Benim içinde için :D
 
Az önce karar verdim; doğum günümde Anamorphian kahve makinesi alsın. Savarain sen de konuştuğumuz 3 farklı Starbucks kahvesinden 250'şer gram alıver canım. Joseph senden termos istiyorum. Lütfü sen de şu terliklerimi getir bakiim.

Yalnız hakikaten, bir kahve severe bu kahve mamüllerinden güzel doğum günü hediyesi olur bence. Evet evet bunu not alalım.
 
Kahve demişken.. arkadaşlar kahve termosu- mug artık neyse adı :) onlardan lazım evden içine kahvemi koyup cantama atacagım sıcak soguk oldugu kadar oldugu gıbı kalacak. cantama dökülmeyecek ve tadını değiştrmeyecek bır seyler arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
En son 2014'de tavsiyeler verildiği için, hortlatmak istedim. 2017deyiz ve yeni tatlar, aromalar keşfeden ve bunları paylaşmak isteyenler var mıdır aramızda diye sorayım. Günde 5-6 kupa bardan kahve içiyorum. Klasik damak zevkine sahibim. Sıfır şeker, klasik kahve. Ancak farklı şeyler istiyorum yine.

Bir de, filtre kahve için önerebileceğiniz makineler var mıdır? Kullandığınız ve beğendiğiniz. Lütfen abartı olmasın fiyatları da :D
 
Ucuz ve gayet işlevsel öneri: Sinbo SCM-2924

Şimdi bu aletin rezistansı bir süre sonra arıza veriyor. Zaten başka da bir teknolojik aparat yok üzerinde :D ama sıkıntı yok, Sinbo Müşteri Hizmetleri herhalde Türkiye'de en iyi çalışan kurum olabilir. Hemen yapıyorlar veya yenisiyle değiştiriyorlar, kargoyu da karşı ödemeli gönderiyorsunuz, cebinizden para çıkmadan tamir oluyor çoğunlukla. Takdire şayan.

Evde de Tefal'in T Design Bamboo'su var. Onun da şekli güzel ama aynı şey sonuçta. Bence Sinbo daha iyi.
 
Ucuz ve gayet işlevsel öneri: Sinbo SCM-2924

Şimdi bu aletin rezistansı bir süre sonra arıza veriyor. Zaten başka da bir teknolojik aparat yok üzerinde :D ama sıkıntı yok, Sinbo Müşteri Hizmetleri herhalde Türkiye'de en iyi çalışan kurum olabilir. Hemen yapıyorlar veya yenisiyle değiştiriyorlar, kargoyu da karşı ödemeli gönderiyorsunuz, cebinizden para çıkmadan tamir oluyor çoğunlukla. Takdire şayan.

Evde de Tefal'in T Design Bamboo'su var. Onun da şekli güzel ama aynı şey sonuçta. Bence Sinbo daha iyi.

Sinbo gerçekten taktire şayan bir firma. Ben de king'in bir tane vardı kahve makinesi, bozuldu. Yeni bakınıyorum işte. Madem çok içiyoruz, bari kaliteli içelim diye hem yeni tatları hem de yeni makineleri araştırıyorum :) Forumda da kahve-severlere yarar diye buradan yazayım dedim.
 
Arçelik filtre kahve makinasiı+Sinbo kahve ve baharah öğütücüsü kullaniyorum.
İcecegim zaman ki haftada 6 gün demliyorum, kahvemi taze cekip kullaniyorum.

Kullandığım kahveler, Starbucks Christmas Blend olarak Aged Sumatra ve Aged Espresso getirmişti kırmızı ve mor paketlerde. Normal Sumatra ve Espresso'ya göre daha çok hoşuma gitti. Ama Christmas Blend olduğundan, stoklarla sınırlıydı ve bitti malesef...
Kahvesini yoğun ve sert sevenlerde şiddetle Sumatra ve Espresso(decaf olmayan) tavsiye ederim.

Daha önce Verona da kullanmıştım ama o biraz daha yumuşak içimliydi ve damağıma çok hitap etmemisti.

Bir de geçenlerde Coffeemania'da bi filtre kahve ictim. İnanilmaz lezzetliydi, biraz baharat aroması vardı içinde. Ayrıca çekirdek olarak da satılıyordu ama o dönem elimde çok kahve olduğundan almamıştım. Şimdi ise o kahvenin ismini hatırlamıyorum... Hatırladığım zaman onun hakkındaki görüş ve önerilerimi de belirtirim.

Ayrıca ben de, içimi sert ve yoğun, orta-az kavrulmuş kahve çekirdeği önerilerine açığım :)
 
Ben de bir katkıda bulunayım. Kahve Dünyası'ndan aromalı kahveler kısmından çekirdek olarak eşit miktarda fındıklı ve vanilyalı alıp karıştırtıyorum ve french press'e göre çektiriyorum (miktar olarak 100'er gram alıyorum ama daha az veya fazla da alınabilir, ben eşit miktar seviyorum). Bu kahveyi ağırlıklı olarak kahvaltı ve yemek sonrasında, mümkünse hafif çikolatalı bir tatlıyla birlikte tavsiye ederim. French press ile ilgili yukarıda gerekli miktarlar zaten verilmiş.
 
3. Nesil kahveleri oneririm eger french press vs sikildiysaniz. V60, siphon, chemex gibi demleme yontemleri var. Chemex en begendigim, bulursam eve almayi planliyorum. Prensip olarak aslinda kahve makinesine benziyorlar, sadece daha yumusak icimi var. Pahali makinelere gore daha alternatif bir cozumleri var ve bardagi da isciliginden oturu sanirim daha pahali starbucks veya herhangi bir kahveciden kartonda aldiginiza kiyasla. Deneyin derim;)
 
Kahve demişken.. arkadaşlar kahve termosu- mug artık neyse adı :) onlardan lazım evden içine kahvemi koyup cantama atacagım sıcak soguk oldugu kadar oldugu gıbı kalacak. cantama dökülmeyecek ve tadını değiştrmeyecek bır seyler arıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şekil olsun istiyorsanız starbucksta 90 lira civarında gayet güzel termoslar var. Geçenlerde migrosta 30 tllik my bottle markalı termoslar vardı kalmışsa onlardan da alabilirsin gördüğüm kadarıyla kaliteliydi.

Bir de çok fazla bilinmeyip ekşiciler tarafından yadırganan kendi kahveni alıp starbucksta yaptıma olayı var :D(donanım ölücüleri-ekşi savaşları).
Çok sık kahve içmeyip eve makine almayı düşünmüyorsanız ve çevrenizde starbucks varsa kahvenizi alıp starbucksa verip yaptırabiliyorsunuz bi araştırın derim.
 
Ben öyle kahve tiryakisi falan değilim açıkçası. Akşam film koyup izlerken bi tane espresso bazlı sütlü kahvelerden yapıp içiyorum o kadar. Öyle sayko damak tatları, gramlı, öğütmeli, çekirdekli falan işlere gelemiyorum.

Süt haznesi olup, süt köpürten espresso/cappuchino makinesine sahiptim deloghninin bir modeliydi. İşin içine süt girdiği zaman, aleti mutlaka temiz tutmak gerekiyor yoksa hem süt bakteri barındırıyor hemde feci ekşi bir koku yapıyordu. Haliyle 1 bardak kahve yapıyordum 1 saat aleti temizleme işi çıkıyordu. Bundan vazgeçtim süt haznesi olmayan sadece buhar çubuğu olan modellere geçtim. Buhar çubuğunun suyunu al, kahveyi koy kilitle suyunu ayarla falan derken yine istediğim pratikliği elde edemedim. Yine 1 bardak latte için bissürü yıkanacak kap kacak çıkıyordu.

Sonra amazondan lightning deal ayağına çok ucuz bi fiyata nerdeyse türkiye fiyatının 5'te 1 fiyatına kapsüllü nescafe dolce gusto modelini aldım. Bakıldığında daha önce kullandığım espresso makinelerinin yanında oyuncak gibi kalıyor ama işini görüyor. Tchibo ve nespresso gibi diğer kapsüllü makinelerde olmayan süt kapsülleri olduğundan süt köpürtme işide olmuyor. 1 bardak kahveyi yapmak topam 1 dakika alıyor ve kahve bardağından başka yıkanacak temizlenecek kap kacak vs çıkmıyor. Sıcak çikolata falanda yapabiliyor. Yanlız bu pratikliğin bi maliyeti oluyor haliyle. Kapsülleri pahalı, cappuchino latte, chai tea vs. gibi hem kahve hem süt kapsülü kullandığınız içeceklerin bir bardağı yaklaşık 2.5TL'ye falan mal olmuş oluyor. Normal sütsüz espresse ristretto lungo americano falan yarı fiyatı oluyor 1.25 TL.

Kullanım amacınız benimki gibiyse tavsiye ederim.

brg32Z.png
 
Moka pot kullanıyorum kahve için. Ikea marka olan gayet uygun fiyatlı ve güzel. Kahve tercihim Pellini Top her zaman ama Türkiye'de yok bildiğim kadarıyla.
 
Kahve makinesi arayanlar için kendi deneyimimi paylaşayım. Ben her gün birkaç fincan kahve içmeden yapamayan biri olarak Electrolux EKF7800 kahve makinesi kullanıyorum. Filtresi altın(?) filtre dediklerinden, zaman ayarı var ve oldukça pratik kullanımı var (kullanım kılavuzu berbat). Kullanılan malzeme kaliteli, şık bir görüntüsü var. Buna rağmen abartılı fiyatı yok. Oldukça güzel aromatik kahve yapıyor ve 30 dk sıcak tutuyor (isterseniz uzatabiliyorsunuz). Kahve olarak da Starbucks bence piyasada kolay bulunabilen en iyi kahveyi satıyor ancak kahveyi çok tüketenler için fiyat fazla gelebilir. Ben Jacobs 500gr çekilmiş kahve paketlerinin ikilisi Migros'ta indirime girince satın alıyorum. Şu an en iyi fiyat/performans kahve benim için budur :) . Ikea'nın filtre kahvesi deneyimlerim içinde bence en kötüsü.
 
Geri
Üst