Kahve

3in1 gibi konsantre kahveleri ben de içtim.. ama gerçekten bir kahve içince anladım ki bunlar bulaşık suyu..
Sizlere tavsiyem iyi bir espresso makinası ve nitelikli çekirdek alıp, kendiniz anlık öğütüp içerseniz, gerçek kahve lezzetine nail olursunuz.
hangi makinaların barları iyi, hangileri f/p cihazı, hangi el değirmeni vs. iyidir diye google da aratıp, bunları meşkale edinmiş forumlarda bilgiye ulaşabilirisiniz..
dünyada yıllık 8 milyon ton kahve üretimi varmış, 15 milyon ton kahve satılıyormuş... mümkün olduğu kadar çekirdekden başka bişi satın almayın.
ayrıca demleme kahve içecekseniz mokapot'dan bi deneyin, frenchpressin yüzüne bakmazsınız..
eğer vaktiniz yoksa, kendiniz öğütüp ayarlayamıyorsanız, hazır kartuş kahve olarak f/p cihazı tchibo caffisimo yu tavsiye edebilirim. bizzat kullandım, iş görür alet. pico olanı almayın ama.. nescafe yide kullandım, aralarında bi fark yok. o kadar para vermeyin. ikinci elde temiz caffisimo 150 ye filan alınabiliyor. kartuşun tanesi 90 kuruşa filan geliyor.
 
Son düzenleme:
Bence de makine kesinlikle daha güzel. Ama ofiste ona sahip çıkmak, uğraşmak zor iş... Kahveyi kendimi bildim bileli şekersiz ve sütsüz tüketirim, şekerli mamül olarak zaten haftada 1-2 tatlı yerim o kadar. Şekerpare varsa ayrı ama : )

Açıkçası viskiye kola katmakla kahveye süt ve şeker katmanın arasında hiç bir fark yok bence, ikisi de cinayet kıvamında.

Çok fazla çeşit var gerçekten. Jacobs'un üzerinde aroma yazan kırmızı paketli kahvesini gördüm, 20 liraydı, yanında da 10 liraya Mehmet Efendi'nin Colombian dalgası vardı onu aldım. Zaten hazırda bir paket daha kahvem vardı, müsriflik etmeyelim. Mümkün mertebe Starbucks'a bulaşmamayı düşünüyorum.

O kahve dükkanları ayrı olay, onların kokuları ayrı olay... Girip böyle bakınarak yarım saat filan geçirebilirim o kokuyla.

Makina, French Press ile kıyaslarsan kesinlikle daha güzel. Fakat makinasına bağlı olarak lezzet değişiyor. Binbir tür makina var ki aynı tür makinalar dahi farklı demliyor. Evde kullandığımız makinaların çoğu köpüklü kahve yapamıyor bu yüzden ben cezve ile yaptığım kahveyi daha çok seviyorum. Poşetli yada kapsüllü makinalar var, hem çok pratik hem de köpüklü yapıyor ama onlarda sanki lezzeti biraz eksik gibi geliyor bana. Almanların Herdkanne dedikleri cezveyi kullanıyorum ben. Espresso cezvesi diye geçiyor olabilir ismi. Aynen öyle, hatta şöyle düşünüyorum kahvenin yanına tatlı bir şeyler olabilir. Çikolata, kurabiye, lokum gibi fakat içine şeker olmamalı, az bile olsa. Şekerparenin bende hastasıyım bu arada :D
Diğer dikkat ettiğim nokta çekilmiş kahve almıyorum, alacaksam o an orda çektiriyorum ve çok az alıyorum.

 
Jacobs Monarch bozdu. Ambalajının değişimiyle tedarikçi de değişti muhtemelen. Üzerince Bulgaristan üretimi olduğu yazılı (ve pek de güvenmem bu arkadaşlara). Ancak hala Jacobs Aroma gibi rezil değil. İçilebilir ve bu aralar Migros'ta indirimde.
 
@izzzyy İlk mesajımda bahsettiğim espresso'nun apayrı olması durumunu özetleyen bir video bu işte. Italian pot veya moka pot olarak geçer doğrudur. En doğru ve esas espresso demleme yöntemi budur. Düşünülenin aksine ben bu demlik espresso'nun daha yumuşak içimli olduğunu düşünüyorum.

Bir de şu jacobs ile ilgili bir öneri olarak; mümkün olduğunca bu ve benzeri tamamı çekirdekten çekildiği iddiasıyla satılan (tchibo kapsüller için demiyorum) hiçbir market ürününü kullanmayın. Tadı güzel gelebilir ama ne derece sadece kahveden ibaret olduğunu bilemezsiniz. Granül zaten komple yalan dolan ve artık neredeyse zehirli denebilecek kadar içeriği şaibeli. Paketli çekirdek kahveler bile kimyasallara maruz kalıyor. (Koruyucuar vs.) Sırf bu sebeple starbucks bile ürün skalasında ethiopia yirgacheffe gibi bir kahve barındırıyor ve açık açık "tamamen organiktir koruyucu içermemektedir" gibi bir ibare vardır paketi üzerinde.

Türkiye'ye bu şekilde başka bir türü gelmiyor henüz. Yirgacheffe de açıkçası tad olarak çok sevdiğim bir kahve değil ama aklınızda bulunsun.
 
Son düzenleme:
Ben Tchibo'nun Cafissimo kapsüllü kahve makinelerini kullanıyorum. cafissimo compact espresso ve kahve makinesi 280997 | Tchibo.com.tr. Kapsül tercihim ise Etiyopya. Espresso Ethiopia Abaya 465457 | Tchibo.com.tr

Bendeki compact versiyonuyla espresso, filtre kahve ve cafe crema yapabiliyorsunuz. Ben sadece espresso için kullanıyorum. Kapsüllü makinelerin bazı avantajları var. Öncelikle kolaylık yönü var. Kapsülü koyuyorsun düğmeye basıyorsun espresson, kahven hazır. İkinci avantajı ise tazelik. Bir kahve paketi açıldığı saniyeden itibaren aroma kaybetmeye başlar. İstediğiniz kadar iyi saklayın bu aroma kaybı hızla devam eder. Kapsüllerle her seferinde aynı taze aromayı alırsınız. Bir paket kahveyi bir iki güne bitiren bir ortamda değilseniz kapsüllü sistemlerden daha çok verim alabilirsiniz.

Nestle'nin de nespresso kahve makineleri var kapsüllü. Onlara daha iyi diyenler var ama ben denemedim.

Kahveye şeker ve süt konmaz denmiş şekere kesinlikle katılıyorum fakat espresso üstüne eklenmiş iyi bir günlük süt (lera fresca) çok iyi sonuç veriyor. Uzun ömürlü kutu sütleri önermiyorum.
 
Ev için de şu olay kanıma girebilir her an.

Hocam bu kapsül dediğin öyle sanıyorum ki oranlı, hazırlanmış ufak paketler... Bir kutu aldığında mesela günde 2-3 kupa kahve içen bir insan için ne kadar gider, ortalama bir rakam verebilir misin? Hazırlaması daha kolay olsa gerek.
 
Tchibo'nun kahveleri açık ara fiyat/performans olarak (forum sever böyle karşılaştırmaları) öndedir diğer kahvelerden. :D

Bunun dışında genelde farklı birşey gördüğüm zamam denemeye çalışıyorum.

Bir de esasen kahvenin tadını ve aromasını en iyi şekilde alabilmek için taze çekilmiş olması gerekiyor. Bu yüzden evimde kahve öğütme makinesi de var. Kahve severlere böyle bir makine edinmelerini ve kahveyi çekirdek olarak almalarını tavsiye ederim. O zaman kahve dükkanlarında sizi çeken kokuyu ve tadı evinizde de elde etmeniz mümkün oluyor. Oh mis!
 
Hocam bu kapsül dediğin öyle sanıyorum ki oranlı, hazırlanmış ufak paketler... Bir kutu aldığında mesela günde 2-3 kupa kahve içen bir insan için ne kadar gider, ortalama bir rakam verebilir misin? Hazırlaması daha kolay olsa gerek.

Bir kutuda 10 kapsül var her kapsülle bir kupa kahve veya espresso yapılıyor. Tchibo'da kampanyalar da oluyor 4 kutu alana 1 kutu bedava gibi.
 
Böyle bir başlık açılmış haberimiz yok. Açan arkadaşa tebriklerimi sunuyor başarılarının devamını diliyorum. Belli bir müzik keyfi etrafında toplanmış bu kadar kişiyiz. Bir ortak keyfimizi daha bulduk sanırım.

Bir süre önce gittim Delonghi'den filtre kahve makinası aldım. Kağıt filtre ile çalışan aroma ayarlı standart bir model. Bu noktada araya kağıt filtrenin önemini de sıkıştıralım; beyaz kağıtların içeriğindeki bazı maddeler aromayı bozabildiğinden daha koyu renkli olan katkısız filtreler tavsiye ediliyor. Bugün yeni makina almayı düşünene mesela zaman ayarlılarını tavsiye edebilirim. Akşamdan ayarını yapıp sabah kalkar kalkmaz hazır kahve isteyene ideal ürün.

Başlangıç olarak Marketten Jacobs Monarch aldım. Beğendim diyebilirim ama henüz çok fazla marka ve farklı aroma denemedim. İlerde fikrim değişebilir. Ekşi sözlükte okuduğum birkaç yorum ışığında Starbucks'a gittim ve bir paket Guatemala Antigua çektirdim. Starbucks'ın da hakkını vermek gerek, normalde içeceklerini pek sevmem ama kahveyi satarken çok yardımcı oldular. Çekirdekli kahveyi senin evdeki kahve hazırlama koşullarını öğrenip ona göre çekiyor. Bir paket kahve alana yanında bir de içecek ikram ediyorlar. Guatemala Jacobs'a kıyasla biraz daha sert ve aromalı. Onu daha çok beğendim diyebilirim. Sıra diğerlerine de gelecek, farklı aromalar da deneyeceğiz elbet. Sayın Purgatory'yi de bir kez olsun denemeye davet ediyorum Guatemala'yı. Satın almak istemiyorsan gel ikram edeyim öyle dene artiz.

Kahve Dünyası gibi yerlerde filtre kahve içerken yeterince sıcak gelmemesinden şikayet ederdim. Meğer ideal kahve sıcaklığı 60-70 derece civarındaymış. Daha yüksek sıcaklıklar kahvenin aromasının bozulmasına sebep olabiliyormuş. Evde yaptığım kahve makinadan dışarda içtiklerimle aynı sıcaklıkta gelince duruma ayıktım.

Bunlar benim başlangıç seviyesindeki yüzeysel görüşlerim. Yeni kahveler denedikçe öğreneceğiz bakalım. Ayrıca bastardbullet çok güzel bilgiler vermiş. Keyifle okudum.
 
Cumartesi Kadıköy'de çektirecektim de başka şeyler girdi araya. Ama Starbucks'ta Ethiopia diye hazır pakette vardı, 100 küsür gr. olsa gerek; 20 liraya satıyorlar. Bu sizin dediğiniz hazır paketli değil de, çekirdekli halinden ayrıca açık çekim sanırım sayın et savarain.

Hafta içi de başka bir Starbucks'a girdim ölçü kaşıklarından sordum. Dedi ayrı vermiyoruz, 50 liraya french press var onu alırsanız içinde hediye. Hmm dedim, e zaten bu kaşığa gerek yok ki normal kaşıkla da kahveyi koyabilirsiniz dedi... Önce hayal kırıklığına uğramış Stewie Griffin bakışı attım ve ardından ekledim: Yahu hiç mi ara sıra bakraçtan yoğurt yiyesiniz gelmez? Aha benimki de o şekil bir şey yani.

Bak ya, normal kaşıkla da yapabiliyormuşuz auhaush.

Hangi birini alayım, ne ara bu kadar çok kahve türü oldu lan? 500 sene filan sanırım :D

Tamam lan paraya kıyıp Starbucks'ın kapılarına dayanacağım tekrar. Eve makina olayını da ciddi ciddi düşünmeye başladım ama önce sendeki numuneyi içini filan söküp bir incelemem, çalışma prensibini özümsemem gerek.
 
Şöyle, her kapsül bir kupa olarak geçiyor. Bende de buhar çubuklu olanından var. Başarılı bir makine ev için.

Buhar çubuklu derken şu süt ısıtan çıbık mı o. Eğer öyleyse çok şahane bir alet olsa gerek o. Sütü ısıtırken bir köpürtüyor ki gelsin kapuçinolar gitsin makiatolar artık. Ben şahsen sade ve şekersiz seviyorum ama o sütlü olayların da lezzeti apayrı meraklısına.
 
Starbucks'ın da hakkını vermek gerek, normalde içeceklerini pek sevmem ama kahveyi satarken çok yardımcı oldular. Çekirdekli kahveyi senin evdeki kahve hazırlama koşullarını öğrenip ona göre çekiyor..
Strabucks'tan kahve çektirirken sordu eleman, French Press mi kağıt filtre mi diye. Bendeki makinanın değişik ipek benzeri bir malzemeden çok ince sentetik bir filtresi var.
Dedim böyle böyle.
Eleman "olmaz öyle şey" dedi.
"Tamam" dedim, "Kağıt filtre"
"Hah" dedi. Ona göre çekti verdi.
Böyle bir anımdır.
 
Arkadaşlar, hepinize İstanbul'un en bilimsel ve etik (çalışan ve üreticilere adil pay) kahvecisini şiddetle tavsiye ederim: AT ORIGIN (balmumcu). Volkan Bey size herşeyi anlatacak ve dünyanız değişecek.
 
@Purgatory, Starbukcs raflarında paket paket kahveler var ya onlar işte. Guatemala'sı ayrı Etiyopya'sı ayrı. O paketler zaten çekirdek haliyle ambalajlanmış. Alıyorsun kasaya veriyorsun, French Press için çekebilir misiniz diye soruyorsun anında yapıyorlar işlemini, aynı pakete doldurup veriyorlar. Bir adet ikram içeceğini kapıp çıkıyorsun. Kahve çok çabuk bayatlayan bir ürün olduğu için zaten ne zaman içeceksen o zaman çektirirsin. İlk denemeyi taze çekilmiş kahveyle yaparsın mis gibi.

Bir gün beklerim inşallah mübarek. Bak geçenlerde farklı aromalar peşinde koşarken tarçın yazan birinin aklına uyup tarçınlı kahve yaptım yapmaz olaydım. Bir çuval inciri ve bir parti kahveyi perişan ettim. Tarçın olmuyor beyler kahveyle aman diyeyim :D
 
Son düzenleme:
Strabucks'tan kahve çektirirken sordu eleman, French Press mi kağıt filtre mi diye. Bendeki makinanın değişik ipek benzeri bir malzemeden çok ince sentetik bir filtresi var.
Dedim böyle böyle.
Eleman "olmaz öyle şey" dedi.
"Tamam" dedim, "Kağıt filtre"
"Hah" dedi. Ona göre çekti verdi.
Böyle bir anımdır.

Kağıt filtreden de iyi olan öyle filtreler de varmış hakkaten. İlerde öyle bir makinaya geçmeyi düşünmüyor değilim. Ben de ikram ettikleri içeceği reddettim acelem olduğundan. Şaşırdılar biraz, ama ücretsiz veriyoruz diye ısrar ettiler gene de alamadan kaçtım oradan :D
 
O filtreden benim Arzum markalı kahve filtremde de vardı. Ben o filtrenin içinde kağıt filtre de kullanıyordum.

Mecburiyetten kağıtsız kullandığım olmuştu. Şahsen tek başına yeterince işe yaradığını düşünmüyorum (kahveyi biraz fazla hızlı akıtıyor) ve temizlemesi de biraz dert oluyor.
 
Son düzenleme:
Starbucks, filtre kahve, nescafe vs. nefret ederim. Türk kahvesi candır ;) Günde en az 2 fincan içerim. Sabah işyerinde 1 fincan, asla aksatmam (Evden kahvaltı yapıp çıktığım için o saatte sorun olmuyor :) ). Gün içinde işe odaklanma konusunda epeyi etkili ;)

Güneydoğu seyahatim esnasında Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'ndan aldığım cezve ve Diyarbakır'da hususi çektirdiğim kahve ile emsalsiz bir tat yakalıyorum :D

Bu arada, kahve-su ikilisi ile ilgili bir şey söyleyeyim (Konu içinde geçti mi, tam dikkatli bakamadım. Geçtiyse, affola):
Kahvenin yanında getirilen su, kahve içmeden önce ağzı ve gırtlağı temizleyip kahve içimine hazır hale getirmek içindir. Kahveden sonra su içilmez ki tadı uzun süre kalsın. Kahveden sonra içilen su, kahveyi yapana küfretmektir. Hani, bilen birisi, "kahveyi o kadar kötü yapmışsın ki, su içeyim de tadı gitsin ağzımdan, kalmasın" olarak algılayabilir.
 
Geri
Üst