M-box / Delta 1010

A

Apollo

Merhabalar.. uzun süredir müzik ve enstrumanlarla iç içeyim. birkaç yıldır bilgisayarla kayıtlar yapma ile ilgili bilgi edinmeye çalışıyorum. öncelikle bende sb. audigy var ama müzik dinlemekten başka işe yaramıyor malum. Yaptığım kayıtlar (bu arada mikrofon da tarihi) her mekanda ayrı kalitede.iyi bir ses sistemi kurup kaliteli kayıtlar yapmak istiyorum bu nedenle almışken iyi olsun istiyorum. Özellikle m-box ve delta 1010 la ilgili olarak.. hangisini tavsiye edersiniz :?: m-box 24/48hz diye yazıyor yanılmıyorsam bu bişey farkedermi? Ayrıca banim için özellikle vokal, klasik ve akustik gitarla klavye önemli. bunlar üzerinde hakimiyetim iyi ve audio kayıdı mididen daha fazla kullanacağım.
Elimdeki ekipmanlar: elektro, elektro klasik, elektro akustik gitar, behringer virtualizer 1000 pro effect, korg i-30 workstation (piyanistlikten kalma), oldukça sağlam bir pc... Bu arada kaliteli mikrofon(rode) ve referans monitörünü karttan sonra alacağım. yalnız kart için 800 dolar maksimum verebilirim. Kolay gelsin.
 
24 bit kelime uzunluğu / 48 kHz örnekleme ile ilgili bilgileri şu başlıkta detayı ile anlatmıştım, oradan okuyup bilgi sahibi olabilirsin. Piyasada satılan CD'lerin standardı 16 bit / 44.1 kHz 'dir. Yeni SACD ve DVD ses standardı ise 48kHz'dir. Büyük bütçeli stüdyolarda yüksek frekans tanımlaması daha iyi netice verdiği için kayıtlar yüksek örnekleme frekansları ile yapılmakta, sonra bu dijital bilgi bir takım ara hesaplamalar yapan çeviriciler ile istenen tüketici standardına indirgenmektedir. Sen kafanı onlara yorma, ben hâlâ 44.1 ile 48 arasındaki farkı duyabilmiş değilim, £350 verip aldığım Yamaha MSP-5 hoparlörlerim bile bana aradaki farkı duyuramıyor ;)

Digidesign MBox: Dünyadaki bütün stüdyolarda standart olmuş Pro Tools 6 LE yazılımı ile beraber geliyor, dolayısı ile hazırlayacağın projelerin pro stüdyolarla veya başka sistemlerle uyum sorunu yok. Mac ve PC versiyonları var, ama sana sadece bir tanesi veriliyor tercihine göre. USB üzerinden çalışıyor ve ekstra adaptör gerektirmediği için yolda laptop kullanımlarında ideal. Bir defada sadece iki kanal kayıda izin veriyor. Software ve hardware birbiri için tasarlandığından ve başka türlü zaten çalışmadığından hardware/software uyumsuzluğu diye birşey sözkonusu değil. "Does what it says on the tin", kutunun üstünde ne yazıyorsa içinden de o çıkar. Yüksek empedanslı gitar/enstruman girişi, üstün Focusrite tasarımı fantom voltajlı mikrofon preamplisi ve balanslı iki kanal line girişi var, ayrıca kulaklık çıkışı, efekt send/return jakları ve bir de SPDIF stereo dijital giriş/çıkışı mevcut. Sıfır-latency kayıt anında dinleme özelliği var (hardware).

Tek başına takılanlar için ideal, ancak bütün cihazlarının hepsini bağlayıp monitör etme diye bir şansın yok, harici mikser kullanman lazım, ya da tak çıkart yapacaksın ya da bir de patchbay alacaksın.

MIDI giriş çıkışı yok ancak bu harici bir USB'den-MIDI'ye çevirici arabirim ile çözülebilecek bir durum, bu günlerde herkes bir tane çıkardı bu arabirimlerden, Edirol (Roland)'dan tut Midiman (M-Audio)'ya kadar.

Wordclock girişi çıkışı yok ama dünyanın sonu değil, tek başına çalışırken harici wordclock'a ihtiyacın yok, senkronizasyon gerektiğinde de SPDIF çıkışı olan bir Wordclock'a senkronize edilebilen bir cihaz ile SPDIF girişinden senkronize edilebilir.

M-Audio Delta 1010: Yüksek kaliteli AD-DA konvertörleri olan 8 balanslı analog giriş çıkışı ve bir adet de stereo SPDIF dijital giriş çıkışı var. Bilgisayara kendi PCI kartı üzerinden bağlanıyor, dolayısı ile taşınabilir olma özelliği yok. Harici Wordclock sync giriş/çıkışı var. Sıfır-latency kayıt anında dinleme özelliği var (hardware). Beraberinde Pro Tools gibi bir program gelmiyor, dolayısı ile kendi programını kendin almak durumundasın.

Profesyonel bir kart. Tek başına kullanımda küçük bir stüdyo için ihtiyacın büyük bir kısmına cevap verebilecek özelliklere sahip, ancak harici miksersiz kullanmak çok büyük sıkıntılar verebilir. Ayrı bir monitör çıkışı yok dolayısı ile mikser kullanmama durumunda çıkışlardan ikisini monitör için harcama gerekir. Kulaklık çıkışı yok, dolayısı ile akustik kayıtlarında kulaklık çıkışı olan bir harici mikser ya da kulaklık amplisi kullanman gerekir. Mikrofon pre'si yok dolayısı ile ya mikrofon pre'si olan bir mikserin olacak ya da Focusrite Trakmaster/Voicemaster/Penta gibi bir mono, Twintrak gibi stereo ya da Octopre gibi sekiz kanal yüksek kaliteli mic-pre'lere sahip bir channel-strip alasın ki 1010'in güzel AD-DA'larının hakkını verebilesin.

İlk çıktığında "Mac ve Windows PC'lerde dört taneye kadar 1010'u aynı makineye bağlayıp 32 Analog I/O ve 8 dijital I/O'ya ulaşılabilir" diyordu reklâmları ancak bunun ancak Mac'larda mümkün olduğu, PC'lerde ise ancak tek başına kullanılabildiği ortaya çıktı. M-Audio ne yaptı ise PC driver'larında o sorunu düzeltemedi, dolayısı ile zaman içerisinde ihtiyaç artışı nedeniyle 8 giriş/çıkışı yetersiz bulan 1010 kullanıcıları tek başına çok güzel çalıştığı halde PC'de tandem çalışmayı bir türlü beceremeyen bu güzel üniteyi satıp Aardvark Direct Pro Q10, MOTU 828 ya da 896 gibi başka ürünlere geçmek zorunda kaldılar. Ama tekrarlayayım, tek başına hem PC'de hem de Mac'daki neticesi süperdir. Benim hiç 1010'im olmadı ancak 1010'de yapılan kayıtlar duydum, daha doğrusu albümler :D Süper berrak netice.

Yine de ben Delta 1010 yerine Aardvark'ın Aark 24'unu tercih ederim, çünkü 8 Analog I/O bana yetmiyor. Aark 24'un özellikleri Delta 1010'in aynısı, artı bir de Adat Optik giriş çıkışı var, üstelik içindeki clock osilatörü de bir "Aardvark" :D (Osilatör olayının Mercedes'i) 1010'ler Aardvark'ın yerini biraz zor tutar. Ya da şöyle söyleyeyim: Delta 1010 satın alanlar bir süre sonra aletin performansını yükseltmek için gidip Aardvark sync generator gibi bir harici osilatör alıp Wordclock'u oradan sağlarlar :)

Eğer biraz daha paran varsa benim daha yeni bir çiftini aldığım, Aark 24'ların girişleri hem mic pre'li, hem line hem de iki tane Hi-Z Gitar/enstruman pre'li (ama Adat'sız) versiyonu Aardvark Direct Pro Q10'leri tavsiye ederim. Mikser olayını tamamen gereksiz kılmakta. Benim iki mikserim vardı, iki Q10'im geldikten sonra şimdi ikisi de boşa çıktı, bekletiyorum eğer ihtiyacım olmayacağına kanaat getirirsem ikisini de göndereceğim Ebay'den.

Ayrıca Aardvark'ların öyle driver sorunları olmadığı gibi bütün Aardvark ürünleri aynı driverları ve kontrol panelini kullanır, dolayısı ile herhangi dört farklı Aardvark modelini de aynı PC'ye bağlasan tek kontrol panelinden gayet güzel çalıştırırsın (ki ben bunlardan biriyim :) )

Türkiye'de Aardvark satan var mı yok mu bilmiyorum. 800$ ancak Q10'in ABD'deki fiyatı, Türkiye'ye getirtmek için kurye ve gümrük masrafı ile 1000$'ı aşarsın, ama Aark 24 daha ucuz, ABD'de 630$ civarı, dolayısı ile 800$'a getirebilirsin internetten sipariş edersen.

Hatta eğer ABD'de tanıdığın filan varsa Ebay'de çok daha ucuza ikinci el bulman mümkün bunları, ben geçenlerde gördüm ebay.com 'da adam $450 veren alır götürür diyor $800'lük Q10 için. Bedava.

Delta1010-large.jpg

M-Audio Delta 1010

DirectProQ10-large.jpg

Aardvark Direct Pro Q10

Aark24-large.jpg

Aardvark Aark 24

Bu yukarıdakilerin hepsi PCI kartlı 10x10 çözümler. Bunların dışında hem taşınabilir hem de masaüstü kullanımlara uygun USB veya Firewire bağlantılı 10x10 üniteler de var, Firewire'lı MOTU 828 MKII, 896 veya USB2.0'lı Edirol UA1000 gibi. Var oğlu var.

"Oldukça sağlam bir PC": Bu terim müzik uygulamalarında farklı anlamlara gelebiliyor, şöyle ki, "hız herşey değildir" derler, Müzik PC'lerinde bu gerçekten daha fazla gerçektir. Mesela CPU tipin ya da RAM hafızan ne olursa olsun, anakartın VIA ya da SiS chipsetleri gibi bilgisayar oyuncularının gözünü büyülemek amacıyla norm dışı PCI bus frekanslarıyla çalışır, tasarımdan overclock edilmiş olarak yapılmışsa alacağın bazı ses/video kartları çalışmayı reddedebiliyor veya gürültülü çatırtılı patırtılı drop-out'larla dolu bir performans verebiliyor. O yüzden önce almayı düşündüğün ürünlerin üretici web sitelerine git, orada "Compatibility Issues" gibi bölümler vardır, oralarda o ürünler için tavsiye edilen ya da edilmeyen (kartın bağlantı biçmine göre) anakart, USB ya da firewire çipset tipleri listelenir. Elindeki "oldukça sağlam" bilgisayarın orada "aman ha!" denen çipsetleri kullanmadığından emin ol. Eğer Intel chipsetli ise makinan sağlamsın. Zannediyorum GeForce filan da tamam, ama özellikle via ve SiS çipsetleri "no-go".

Bakış açısı böyle, olaya nasıl bakman gerektiği hakkında fikir sahibi oldun, ona göre bu ürünleri, ihtiyaçlarını ve elindekileri değerlendir, en uygununu seç.

İyi şanslar.
 
:D Çok sağol Mahcem, gerçekten yardımcı oldun. Ben zaten tamamıyla tek başıma uğraşacağım. Araştırdığım kadarıyla m-box galiba daha uygun bana. Ayrıca mic girişleri bayağı kaliteliymiş harici olarak o preamp. baya pahalı. Bu arada chipsetim de intel. İyi çalışmalar.
 
MBox'un Mic Pre'leri Focusrite tasarımı, yanlış olmaz orada. Bende bir adet Focusrite Trakmaster var, hayatımda yaptığım en güzel alışverişlerden biri oldu diyebilirim. İçinden geçen ses billûr gibi çıkıyor arkadan, yalanım yok. Hatta şimdilerde bir de Stereo-link'li kompresyon kullanabileyim diye onun stereo versiyonu olan Twintrak'dan almayı planlamaktayım.

Pro Tools standarttır, MIDI Editing kabiliyetleri diğer sequencer'lara göre zayıftır ama Audio Editing tarafı çok kuvvetlidir. İleride daha büyük bir sisteme ihtiyaç duysan bile MBox'u kullanacak bir yer mutlaka bulursun.

Kolay gelsin.
 
Sadece iki input istiyorsan sanirim MBox en uygun. Focusrite dunyaca kabul edilmis bir preamp. Protools sanirim Sonar ile beraber en kolay ogrenebilen kayit ve editing programi, cubase veya logic audio gibi ogrenmek aylar surmuyor. Laptop'a takabilmek ayri bir avantaj, ilerde canli akustik gitar vokal kayidi yapmak istersen en ideal setup. Burada Atalay protoolscu sana software hakkinda daha yardimci olabilir, Mahcem ve ben Sonar'ciyiz. Protools en yaygin studyo sistemi dolayisi ile proje dosyalarini profosyonel kayit studyolarinda da acabilirsin o da iyi bir avantaj. Iyi muzikler
 
Gerçi çalışma prensipleri aşağı yukarı hep aynı bu programların ama Pro Tools'u öğrenmek lazım diye bir Pro Tools Power! kitabı alıp okumaya başladım bir süre önce, Pro Tools Free'yi de indirip benim küçük PC'nin Win98 partisyonuna yükleyip kurcalamaya başladım ama Atalay bu işi iyi biliyor, onda Digi002 vardı galiba, uzun bir süredir kullanmakta. Eminim sana çok yardımı olacaktır.
 
Anladım, yalnız soracağım bir şey daha var. Şimdi diyelim m-box aldım kayıt yaparken harici efekt cihazını direkt bağlayarak real time kayıt yapılabiliyormuş. Bu olayı sonradan programdan eklediğimde seste ciddi bozulmalar oluyordu, tabi benim şimdiki karttan da olabir, ayrıca acid kullanıyordum. yani kısacası donanımsal olarak efekt kullanırsam (m-box ve protools ile..) seste fazla bozulma olur mu? (gerçek zamanlı kayıtta.)
 
Sinyal seviyelerindeki ayarları iyi yapamadığın için ses bozuluyor olabilir, ya da giriş çıkış empedans uyumsuzlukları veya kullandığın kart da buna etki edebilir, sistemini görmediğim ve nasıl bir ses bozulmasından bahsettiğini bilemediğim için birşey demek mümkün değil.

Ayrıca Acid Timestretching fonksiyonu da doğal olarak seste bozulmalar yapar, sonuçta sesi doğal halinin dışında esnetip zaman sabiti ile oynuyorsun, haliyle belli bir orandan daha fazla esnettiğinde sesteki bozulmalar daha barizleşecektir, bunu da göz önüne al.

Insert ile araya efekt sokmak sesi bozmaz, değiştirir. Bağlantıları ve kazanç ayarlarını doğru yaparsan tabii.
 
Geri
Üst