Koro Kayıtları Hakkında Fikir Paylaşımı

Arkadaşlar müzik öğretmeni arkadaşlarla çalıştırdığımız, Samsun-Ladik etnik halk müziği çocuk korosunun sabancı vakfı tarafından maddi olarak desteklenecek tanıtım albümünü çıkarmak istiyoruz. Benden bütçe çıkarabilmeleri için ön çalışma yapma amaçlı tahmini bir bütçe istendi. ben de bütün enstrumanları canlı çaldıracağımı da hesaba katarak parça başı (toplam12 adet dil ve eser var) ortalama bin tl gibi bir tahmini tutar söyledim. Müzisyen arkadaşlarla görüştüğümde parça başı 150-200 tl arasına çalarız dediler, kayıt ve mixi kendim yapacağım ama mastering'e Hakan abiye (artlinemastering) göndereceğim muhtemelen bütçe ucu ucuna yetecek sanırım. Neyse bu kısımdan sonrasında birkaç öneriye ihtiyacım var:

Daha önce hiç koro kaydı almadım, net'te yabancı sitelerde bazı teknikler okudum ama her kafadan bir ses çıkıyor. Sizin bu konuda nasıl bir teknik öneriniz olur acaba? normalde 40 öğrenci var ama kayıtları 18-20 civarı öğrenci ile almayı düşünüyorum. hepsine küçük kulaklıklar vererek kayıt alınacak, koro hücum, enstrumanlar kanal kayıt olacak, yani önce entsrumanlar tamamlanıp sonra koro üzerine okuyacak. 3 tane kulaklık amfisini nasıl köprüleyeceğimi de düşünüyorum bi yandan, öbür taraftan da hangi mikrofonlama tekniği kullanılmalı, kaç mikrofonla kayıt alınmalı, diziliş nasıl olmalı gibi sorular dönüyor sürekli aklımda.

Ekipman eksiklerimi de öneriler doğrultusunda tamamlamayı düşünüyorum. misal 3 ya da 4 mikrofonu aynı anda kurup kayıt almam gerekirse ADAT çıkışlı preamp gerekecek, ses kartımda 2 analog giriş var çünkü. kulaklık preamp'ı olarak nasıl bir şey almalıyım onu da tam bilemiyorum, behringer'in amp800 modeli var bir birine köprülenerek kullanabilmek için link çıkışı var ama kaç adete kadar çoğaltabilirim yazmıyor. 8 kanallı modellerinde de link olayı yok. merak ettiğim başka bir konu ohm direnci düşük olan küçük mp3 player kulaklıkları kullanarak her bir kulaklık çıkışını da Y kablo ile 2'ye bölerek 8 kanal'dan 16 kanala çıkarabilir miyiz?

Çok fazla üst üste sorular sormuş olabilirim heyecanıma verin arkadaşlar
smile.png
Fikirleriniz benim için çok değerli...
 
T-Y-SPS-2SPF-2.jpg

Şöyle bir kablo ile stereo kulaklık çıkışlarını 2ye bölerek mono verme yoluna gidilebilir aslında. Nasılsa stereo imaj çok da önem taşımıyor o noktada.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Aslında diğer forumda bir arkadaş acayip bir fikir verdi, ses kartının out'larını küçük bi radyo sinyali dağıtıcıya verip her koriste de minik bir radyo ve kulaklık verilecek, hem kablo karmaşasından kurtulup hem de maliyetleri düşürcez. normalde bir kulaklık çıkışını bu tip Y kablolarla bölüştürdüğümüz anda iki ayrı donanım da akım çektiği için seviyelerde bir düşme oluyor, ama belki küçük 12-16 ohm'luk kulaklıklarda o kadar da zorlanmayabilir kulaklık amfisi. Bu yöntemleri denemiş arkadaşlar bizi aydınlatırsa mutlu oluruz...
 
Aaa bak hiç aklıma gelmedi, organizasyon işinde çalışırken kullanıyorduk o tarz bir sistem. Kızılötesi dağıtıcı kurup 2 adet, misafirlere kulaklık veriyorduk kablosuz. Yalnız ortamdan çok etkileniyorlar manyetik alan vb. ama var kiralayan şirketler o kulaklık ve dağıtıcıyı o yoldan da gidilebilir.
 
Geri
Üst