Hacker'lığın kısa tarihi

Taş Devri :twisted:
Her şey ilk telefon şirketinin, (Bell Telephone) kurulmasıyla başladı. O zamanlar acemi hacker'lar vardı. Tabi 1878'de daha onlara hacker denilmiyordu. Daha çok yerel santrallerde çalışmaları için tutulmuş muzip gençlerdi bunlar. Telefonları yanlış yönlendirmek, sevmedikleri müşterilere inanılmaz faturalar sağlamak gibi engel olamadıkları dürtüleri vardı (Santral, bu benim kuzenim Corc değil, beni kime bağladınız,... Alooo aloo!). Santral operatörlüğüne neden genç kızların konulduğu sorusu böylece cevaplanmış oluyor... İlk gerçek bilgisayar korsanlarının zamanın 69 Öncesi :twisted:
Sene 1960'lar. MIT (Massachussets Institute of Technology) öğrencilerinin her şeyin nasıl çalıştığına dair inanılmaz merakları var. O zamanların milyon dolarlık bilgisayarları soğutulmuş odalarda saklı, kocaman dolaplardan oluşuyor. Ve veriler kartonlara delikler delerek saklanıyor. Programcıların bu dev dinozorlara erişimleri epey sınırlı ve akıllı olanları hack denilen program kısa yolları oluşturuyorlar. Tek amaçları yapılması gereken işi daha hızlı yapmak. Hack (doğramak) kelimesinin bilgisayarlarla alakalı ilk kullanılışı bu tarihlere rastlıyor. :twisted:

Belki de bütün zamanların en iyi hack'i, 1969'da iki Bell Labs çalışanı Dennis Ritchie ve Ken Thompson, tarafından bilgisayarı işletmek için önü açık bir kurallar kümesi şeklinde yaratılıyor. İsmi UNIX ve ona artık hack değil işletim sistemi deniyor.
a doğru hızlı ileri alalım. 70-79 arası
70'lerde siber-topraklar daha keşfedilme aşamasında. Hacking dediğimiz şey, kurcalamak ve kablolu dünyanın nasıl çalıştığını çözmeye çalışmaktan ibaret. 1971'de John Draper isimli bir Vietnam gazisi Cap'n Crunch mısır gevreği kutularından çıkan düdüğün tam 2600 mHz'lik bir ses çıkardığını keşfediyor. Düdüğü bir telefon kulübesinde ahizeye öttürdüğünüzde makine ya da santral bir çeyreklik attığınızı zannediyor ve bedava konuşabiliyorsunuz. Bu yöntem, ABD'de hala yaygın olarak kullanılıyor. Tabii telefon şirketleri artık daha komplike sinyaller gönderiyorlar, ama bizim keratalar bu sinyalleri de kaydedip telefona geri dinletmeyi beceriyorlar (efsanevi hacker dergisinin adı bu yüzden 2600).
:twisted:
Hacker aleminde artık tek eksik iyi hacker'ların buluşup sosyal güdülerini doyurabilecekleri ama bir yandan da anonim kalmayı becerebilecekleri sanal bir kulüp ortamı. 1978'de Chicagolu iki çocuk, Randy Seuss ve Ward Christiansen, kişisel bilgisayar üzerinde çalışan ilk BBS'i (bulletin board system) yaratıyorlar. BBS denilen şey, birkaç telefon hattına bağlı bir bilgisayar sistemi. Başka bir modemli bilgisayar onu arıyor, kullanıcısı içinde gezebiliyor, mesaj ve dosya alışverişi yapılabiliyor. O dönemler Amerika içi telefon konuşma ücretlerinin mesafe ve süre ile bağlantılı olmadığını ve istediğiniz yerden istediğiniz yere söz gelişi 10 cent karşılığında istediğiniz kadar telefon edilebildiğini de hatırlatırsak, o dönemin bütün hacker'larının bu BBS üzerinde buluştuğunu gözünüzün önüne getirebilirsiniz sanırız.

Böylece dünyanın ilk siberalemi (cyberspace) kurulmuş oluyor. Daha sonra bu BBS'ler çoğalıyor ve kendi aralarında mesajlar alıp verebilen koca bir ağ haline geliyorlar
 
eXpert demiş ki:
Bilgisayar korsanına "hacker" değil, "cracker" denir. "Hacker" bilgisayar uzmanıdır. Kendine hacker diyorsun ama ne olduğundan haberin yok :!:

senin bu işi ne kadar anladığın ortada HACK=KIRMAK demektir.

HACKER=KIRICI DEMEKTİR BU İŞLERİ ÖÐRENMEDEN BİŞİ YAZMAYIN BENCE!
 
Benim bu işi ne kadar anladığım resmi bir belge ile kanıtlıdır çok bilmiş arkadaş. Ayrıca; internetin ayak takımı için evet, Hacker: Kırıcı... Bu işleri yapıp da kendisine "hacker" diyen kişi lamerden öte değildir.
 
Bilgisayarla işletim sistemleriyle ilgili kırma, korumayı aşma yöntemlerine to crack denir. Hatta crack dosyası adı verilen dosyalar korsan programları register olmadan kullanmanıza yarar. Bilgisayar dilinde kırmak cracktir. Hackerlık konusunu bilmesem de bildiğim şey bu.
 
Hack'in anlamları içinde kırmak pek bulunmadığı gibi, hacker da sözlüklerde dediğin gibi yer almıyor. Argo / slang kullanımı dediğin gibi olsa da, bilgisayar dilinde kırma işlemi için kullanılan kelime crack ise, cracker ifadesi o iş için daha uygun. Nokta mokta gibi yazılarla sinirlenmene gerek yok, ufak bir mantık kurarak da ulaşabiliyorsun.
 
ilk anlamı, at arabasını götüren yaşlanmış at. Burdan türeyerek külüstür araba, taşımacılık yapan eski araba olarak da çoğalmış.

İkinci anlamı, çentik, çentik atmak, buradan iş benzerliği ile, tarla sürmek anlamı kazanmış.

Başka anlamları da varmış.. Genel kullanım bunlarmış.. İnsanın filolog kuzeni olmasın. :p
 
Tüm açıklamalar kısmen doğru kısmen yanlış.

İşte en doğru açıklama:

wikipedia demiş ki:
A hacker is a person who creates and modifies computer software and computer hardware, including computer programming, administration, and security-related items.

Yukarıdaki tanıma uygun düşen, en ünlü hacker, kevin mitnick'tir.
Adam programcılık konusunda 1 numara idi.

Ortalığı duman etmişti.
Yakalandı, 4 sene hapis yattı.

Her isteyen kişi, biraz uğraşma ile cracker olabilir. Ama, hacker olamaz!

hacker'lar yakalanınca anında hapsi boylar!
cracker'lara ise dokunulmaz.
 
Cracker dediğin insanlara dokunulmaz diyorsan, lisanslı bir programı cracklemenin tazminatından telif hakları ihlalinden haberin yok sanırım. Cracker olduğuna göre tazminatı asla karşılayamayacapından, çünkü muhtemelen, en iyi ihtimalle, crack'in kullanıldığı oranda zarar tazminatı alacaktır firma, hackerdan daha fazla hapis yatar...

Ama wikipedia da benim için doğru bir kaynak değildir bu konuda.
 
Bir zamanlar fazlasıyla sarmıştım ama oturup, mantıklı düşününce bu işin tersine çalışmaya başladım. (Bilgi güvenliği vs.) Hatta Emniyet'in, Adliye'nin işini kolaylaştıracak, hızlandıracak şeylere de gönüllü olarak yardımcı oldum. Ayrıca konuyu açan arkadaşın kullanıcı isminden ne olduğu belli zaten. :LOL: Bence lamerliği aşmış bir cracker, ne olduğunu hiçbir zaman söylemez. Eğer ben crackerim gibi birşey söylüyorsa da, yalandır.

Saygılar,
U.
 
Hakaret değil, hani hacker olan var mı diye sormuşsun ya. İşte ben de konuyu açan arkadaşın kullanıcı adından, "hacker" olduğu belli dedim... Yazımdaki hiçbir unsur hakaret içermemektedir. ;)

A hacker is a person who creates and modifies computer software and computer hardware, including computer programming, administration, and security-related items.
Burada "hacker" için, "izinsiz erişim"e dair birşey yazmamakta. Oluşturmak ve değiştirmek kelimeleri mevcut. "Hacker" derken yukarıda anlatmak istenilen şey "izinsiz erişen" kişilerdir. "Crack" kelimesini korsan oyunlardan da bilirsiniz zaten... "Cracker"i de mantık yoluyla bulursunuz umarım. ;)

Saygılar.
 
ben bu işlerin artık böle ulu orta her yerde eğitiminin verılmesine karşıyım ..

herkes hackerlıge özenıp bireylerin bilgisayar msn ve mail gibi kişisel kullanım araçlarına saldıryor..

eger bu hackerlik işinin önu alınmazsa internet artıık girmeye korkucagmız bişi olucak
 
-SacrificE- demiş ki:
ben bu işlerin artık böle ulu orta her yerde eğitiminin verılmesine karşıyım ..

herkes hackerlıge özenıp bireylerin bilgisayar msn ve mail gibi kişisel kullanım araçlarına saldıryor..

eger bu hackerlik işinin önu alınmazsa internet artıık girmeye korkucagmız bişi olucak
Bu iletiye ve böyle düşünenlere şu şekilde cevap vereyim; bilişim suç ve suçlularına boyun eğmeyin!

Saygılar,
U.
 
Geri
Üst