1-ben geldim,hoşgeldim 2-mastering+pc+kulaklıklar

A

AlpayZeren

:D
selam all
Süper bir site hakkaten..
Amiga'dan beri bilgisayar müziği ile ilgiliyim.7-8 sene ve öncesi
(Commodore oyun müzikleri! ! ! nasıl etkilemez insanı !?)
Pc'de tracker'larla ve bikaç programla müzik yapıyorum.
(FL 4,Storm,Rebirth,Reason v.s.)
Lakin;mastering dedin mi işler değişiyor.sound blaster value var bende.
Param da yok,sanırım uzuun zamanda olmayacak yenisi için..
Cool edit pro'da tüm wav dosyalarımı editleyip son halde wav'a
çeviriyorum.Sonra da parça iyiyse track'e çeviriyorum.
Derkeen! kulaklıkta çalıştığım için dandik hoperlörlerden gelen zavallı
sesler beni üzüyor.
Müziğimin her ses ortamında-pek de zavallı olmayanlar ses ortamları-için
bası-tizi helal yoldan kulağa hoş gelmesini istiyorum!?
Cool edit-soundforge dışında bana parçalarımın normal bir ses
sisteminde nasıl duyulacağını gösterebilecek bir edit-master programı
bilmiyorum............!?!
Kulaklık önerileriniz!?
En genel önerileriniz!?
Şimdiden teşekkür ederim...
Ne güzel dedim siteyi bulunca..Kısıtlı imkanlarla müzik yapmaya kasan
bis sürü insan varmış...
 
Önceklikle hoş geldin

Benimde zamanında Atari St 'im vardı :) Ah o oyun müzikleri :) Sonunda bitanesini coverladık :) Neyse konuya dönmek gerek:

1 Cool Edit ve SoundForge master programı olarak adlandıramayacağımız programlar. Cool edit kullanmadım bilmiyorum ama SF wave editing programı
2 Şayet bunlar mastering programları olsalardı, yine istediğin olmayacaktı,
normal bir ses sisteminde nasıl tınladığını duyurmaz mastering ile alakalı materyal, nasıl tınladığını değiştirirmene alet olur, eq du compressing di fln
3 Senin istediğin aslında referans monitörü dediğimiz cihazlar. Bu aletler flat response a sahip oluyorlar, yani kendi kendine hiç bir frekansı arttırmıyo azaltmıyo ( abi senin kulaklıkların bassları çok iyi ya gibi olayların zıttı, ne kaydettiysen onu duyuyosun) Ama buda başka bir hadise ki norma bir ses sistemi flat değildir dolayısıyla flat monitörlerle yapacağın miks /kayıt /mastering in her yerde düzgün tınlaması gibi bir olay yoktur. Bu aletleride tecrübe ile kullanabilirsin, neyin nekadar olması gerektiğini zamanla öğrenmen gerekir.

Örnek bir ref. mon. için www.compel.com.tr den M-audio Bx5 lere bakabilirsin. Kendinden amplified, çifti 370 euro + kdv ( hala birikmedi param, bikaç aydır almak istiyorum ama para çıkmıyo :( )

4 Eğer benim durumumda isen, para yetmiyorsa en mantıklı yol " normal bir ses sistemi" edinip, masteringini mix ini fln bunda yapman, sonra yaptığın kaydı arabada, anneannenin teyibnde, bakkalın müzik setinde nerde bulursan irili ufaklı sistemlerde dinleyip ona göre düzeltmeler yapmak. Bende flat lazımdır flat flat flat diye tutturup paranın yettiği en iyi kulaklığı aldım, ama kulaklıkla olmuyo bu iş, kulaklık herşeyi aşırı detaylı veriyo, kulaklıktan değilde müzik setinden dinleyince yaptığın kaydı bir anda bütün reverbler ile yarattığın atmosfer daralıyo fln. Bildiğim kadarıyla sound engineerlar kulaklıkları pan kontrolü ve hata bulmak için kullanıyorlar

5. Ayriyetten örnek bir mastering programı için T-Racks e bakabilirsin ama masterin çok çok detaylı ve hem müziğe hemde bilime dayalı bir iş öyle netten indirdiğin 3-5 megabytelık programla kolay kolay bişey yapamıyorsun

Şimdilik kolay gelsin, tekrar hoş geldin
 
Mastering olayı çok ciddi bir olay, burada iki kelime ile izah edip geçiştirilebilecek bir iş değil. Kullanılan ampliler, kabinler ve Mastering'in yapıldığı odanın şekli şemali düzenlemesi filan hepsi neticeye etki eden faktörler. Ancak eğer kafayı taktıysan sana önerebileceğim program olarak Izotope firmasının yazdığı Ozone 2 DX Mastering Plug-In'i var:

http://www.izotope.com

Oradan bir demosonu indirebilirsin, tek kelimeyle muhteşem bir program, ancak çalıştırabilmen için DX plug-in'leri okuyabilen Sonar gibi bir program kullanman gerekir. Elindeki programlar DX kullanabiliyor mu kullanamıyor mu bir bilgim olmadığından belirtmekte yarar gördüm. Eğer ingilizcen varsa orada Guides bölümünde Ozone'un kullanma kılavuzunu PDF halinde indirmenize izin veriyorlar, mutlaka indir ve oku, Mastering'i bundan daha iyi ve kapsamlı anlatan başka bir bedava kaynak bilmiyorum, tek kelimeyle mükemmel ve zevkli bir kaynak, ufkunu açar.

Mastering hakkında satışa sunulmuş şu ana kadar okuduğum en kapsamlı ve zevkli kitap ise Mastering'in krallarından Bob Katz'ın yazdığı Mastering Audio: The Art and the Science. Tıklarsan kitabın Amazon'daki sayfasına götürür. Bu kitap daha yeni çıkmasına rağmen ses mühendisleri çevrelerinde "Mastering'in İncili" diye anılmaya başlandı bile.

Kulaklık ve monitörlerle ilgili burada bazı başlıklarda önerilerde bulunmuştuk, o sayfalarla ilgili bir arama yapıver, eğer daha ileri soruların olursa elimizden geldiğince yardım etmeye çalışırız.

Sevgiler.
 
cooledit ile mastering yapılabiliyor benim yaptıgım bütün masteringler cooleditte dx destegi var vst pluginler içinse wavelab kulaklık mevzusuna gelince o sadece pan ve dip gürültüleri vs iyi duyup düzenlemek için ben kendi imalatım monitörleri kullanıyorum 30 44100 hz aralıkta ses veriyor.. özellikle bu iş için tek tek ösilatörle hopları denedim vs karmaşık biraz...
 
CrazyLead'in harbi deli bir adam olduğuna kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum.Kendini beğenmişlikten zerre yok adamda.Adam gibi adam gerçekten.Buradan yardımları için bir daha teşekkür ediyorum kendisine.Bu forumda onun gibi birisinin bulunması benim ve benim gibi amatör altı gruba dahiller için bir şanstır.GOD BLESS YOU!!! :)
 
Geri
Üst