" Her Ay Bakımını Ve Sap Ayarını Yaptırıyorum " ?

İlanlarda son zamanlarda sıkça okuduğum bir cümle bu. Gitarın kondisyonunun ve bakım periyodunun önemine değinirken bence kıllandırıcı bir durum yaratıyor.

"Her ay sap ayarı yapmak"

10 yıldır aktif olarak elektrik gitar ve teknolojileriyle uğraşır, severek araştırma yaparım. Bilmişlik taslamam, taslamaya başlayanla da sohbeti keserim, varsın haklı olduğunu düşünsün. Fakat bu konuda ciddi anlamda bir sıkıntı var. Onlarca gitar alıp sattım, ucuzundan pahalısına kadar. Elimdeki gitarlara A'dan Z'ye tğm bakımları kendim yaparım. Tüm modifikasyonlarını kendim yaparım, elim de yatkındır.

Hiç bir gitarda, her ay ya da iki-üç ayda bir sap ayarı yapmadım. Yapanlar da bana garip geliyor. Sap ayarına yaklaşık 6 yıldır dokunmadığım bir Jackson SL1 var ki kendisini 6 yıl önce aldım, bir kez sap ayarı yaptım. Ya da şu an sattığım bir Fender var, bundan önceki Fender'ler de aynı şekilde, düzgün bir sap ayarından sonra bir ayar gerekliliği olmuyor.

Kimseyi ya da hiç bir ilanı hedef alarak yazmadım, sadece çok sık görüyorum. Düzgün koşullarda kullanılıp saklanan bir gitarın her ay sap ayarının yapılmasının, gitara iyi yönde bir etki yaratacağını düşünmüyorum.
 
Aynen katılıyorum, öyle bir gereklilik kesinlikle yok. Bunu yazan kullanıcılar genelde ya çok bilinçsiz ya da sallamasyon bilgi veriyor. Bilinçli bir kullanıcı 6 ayda bir kontrol etse yeterli. Zaten bilinçli kullanıcı kendi ayarları değişince kontrol etmeden dahi anlayacaktır.

Tel kalınlığı değişmediği sürece de sap ayarı genellikle bozulmaz. Tabii ekstrem mevsimler, çok soğuk havada gitar çalma, kalorifer yanında devamlı durma durumları olmadığı sürece.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
bakım olarak neler yapmak gerekiyor? 5 ay önce aldım gitarımı hiç bişey yapmadım henüz

Ben yeni gitar aldığımda şunları yapıyorum. Yukarıdan aşağıya;

1) Burguların kontrolü ve pullarının sıkılması işlemi - Akort stabilizasyonu için çok önemlidir.
2) String tree mevcutsa genelde küçük, dandik ve zayıftır. Nal gibi olan Roller tipli string tree'ler ile değiştirirme işlemi - Rezonans konusunda önemlidir.
3) Eğer kilitli üst eşik değilse, üst eşiği uçurup, teflon üst eşik takılması - Akort stabilizasyonu, sustain, presence artışı, rezonans artışı, tel ömrünü uzatma konusunda çok önemlidir.
4) Gitarın durumuna göre klavye kenarlarının zımparalanması - Fretlerin ele gelen çapaklarını alır.
5) Truss Rod ayarı yapılması - Strat ve Superstrat tarzı gitarlar çaldığım için, sap çok hafif havuz olacak şekilde ayarlarım. Rezonans ve akustik sesi artırır.
6) Manyetik düzenine göre gerekli maymunlukların yapılması - Örneğin Push Pull, ara pozisyonların değiştirilmesi vs gibi önemli tonal kıvraklıklar katarım.
7) Kaliteli potans, kapasitör ve kablolar kullanarak elektronik kısmın upgrade edilmesi - Bu tamamen keyif, rahat dönen potanslar bir kalite göstergesidir bence.
8) Saddle'ların durumu - İş görür durumdaysa pek ellemem.
9) Manyetik yükseklik ayarının yapılması ve ardından entonasyon ayarının yapılması. Sıra önemlidir.
10) Köprü bloğu idare ederse kalır, yoksa çöp. Tremolo yaylarını duruma göre artırırım.
11) Arka kapağı söker, kenara koyarım.
12) Askı pinlerini genelde ellemem.
13) Güzel teller takıp çalmaya devam ederim.

***) Ekstra olarak, bazı gitarlarda yapıyorlar, hiç hoşlanmıyorum. Telleri asla klavyeye yapışacak şekilde ayarlamam. Buzz olmayacak şekilde yapılan maksimum yakınlaştırma işlemini hiç sevmiyorum. Strat ve Superstrat'ta mutlaka bu ayardan biraz daha yüksek action ile ayarlıyorum telleri. Elbette Bend yaparken ve notalara basarken konforu kaybetmeyecek şekilde bu ayarları yapıyorum. Ama yine de dokunmatik gibi yapmıyorum. Rezonans ve akustik sesi öldürme işi bana göre değil.
 
her ay sap ayarı yapmanın bi mantığı da yok zaten
Sap ayarı kişisel zevke göre de ayarlanabilir bence (yanlışsam düzeltin)
yani o gerilimi truss rod'dan sağladıktan,yeterli gerilimi sağladıktan sonra kişisel zevke göre ayarlanabilir.
bazısı düz klavye sever bazısı bombeli sever
genel manada biraz içe doğru hafif bombeli olması gerektiği söylenir
 
Son düzenleme:
her ay sap ayarı yapmanın bi mantığı da yok zaten
Sap ayarı kişisel zevke göre de ayarlanabilir bence (yanlışsam düzeltin)
yani o gerilimi truss rod'dan sağladıktan,yeterli gerilimi sağladıktan sonra kişisel zevke göre ayarlanabilir.
bazısı düz klavye sever bazısı bombeli sever
genel manada biraz içe doğru hafif bombeli olması gerektiği söylenir

Sizin dediğiniz radius olayı. Sap ayarı bozuksa, doğru notaları basamazsınız perdelerde.
 
Neck radius.jpg

2 adet radius var
 
Ben bir yaz dönemi birde kış dönemi yaptırıyorum. Yılda 2 defa yani.

Peki yaptırmadan önce bir fark hissediyor musunuz? Ya da görüyor musunuz? Sap ayarı yapılması lazımdır diyor musunuz?

Yoksa paket program mı bu bakımlar, ondan soruyorum. Yani bakımı yapan kişi bakıp gerek yoktur diyip yapmamış olabilir mi? Tel takıp, entonasyona bakıp geçmiştir belki de.
 
Peki yaptırmadan önce bir fark hissediyor musunuz? Ya da görüyor musunuz?

Yoksa paket program mı bu bakımlar, ondan soruyorum. Yani bakımı yapan kişi bakıp gerek yoktur diyip yapmamış olabilir mi? Tel takıp, entonasyona bakıp geçmiştir belki de.

Valla aynısını diyecektim. O paralar boşa gidiyor. Her gitar çalan gitarın ayarlarının bozulduğunu anlayabilecek seviyeyede olmalı.
 
bende aynı noktaya getirmek istemiştim konuyu
sap ayarı şart ya da zorunluluktan ziyade keyfe keder de yapılabilir yani.
eğer memnunsam action'dan ve çalımından ve
herhangi bi sıkıntı yoksa
sap ayarı yaptırmama da gerek yok.
truss rod durduk yere gevşeyen bişey değil ki gidip yeniden sıktırıyim :D
 
Aynen yok. :) 1. perde ile 17. perdeyi sabitleyip 7. ve 8. fret yüksekliklerini metal ölçüsüyle kontrol etmek gerek. Orada yok denecek kadar az bir boşluk olmalı. Tavsiye edilen 0.3 mm'dir. (1mm'i düşünürseniz, ne kadar düşük bir değer olduğunu kestirebilirsiniz.) Bu civardaysa sap ayarı tamamdır. Bazıları 0.5 mm'e kadar getirebiliyor, bu orta kısımda daha fazla boşluğa ve ilk perdelerde rahatlamaya sebep olur.

Yalnız tam tersi olmuşsa da kötüdür, yani bazen yapışabiliyor, bu sefer de hafif gevşetilmesi gerek. Burada da dual-action(biflex) truss-rod konuları mevcut. Her sap geriye adım atmayabiliyor ama burada girmeyeyim hiç.
 
Geri
Üst