Beynimizin Yalnızca %10'unu Kullandığımız Söylencesi

Beynimizin yalnızca ufak bir kısmını kullandığımız söylencesin kaynağı yaklaşık bir asır öncesine, içlerinde Albert Einstein'ın da bulunduğu bazı bilim insanlarının söylem ve bulgularının yanlış yorumlanıp çarpıtılmasına dayanıyor.

Örneğin 1920'li yıllarda yaptığı bir çalışma ile sıçanların beyin kortekslerinin büyük bir bölümünü ameliyatla alıp çıkaran araştırmacı Karl Lashley, bu hayvanların yine de bazı konulardaki öğrenme becerilerini yitirmediklerini gözlemliyor. Tarihsel süreç içerisindeki benzer deneylerse, özellikle de psişik ve fizikötesi deneyimlerin beynin kullanılmayan kapasitesine yüklenmesine olanak tanıdığından yıllardır gündemde sıcak tutulmaya çalışılıyor.

Oysa bilim insanları bu iddianın bir söylenceden ibaret olduğunun altını çizerek çeşitli ispatlar sunuyorlar. Beyin kapasitemizin küçük bir kısmını kullanabildiğimizle ilgili olarak ortaya atılan iddianın ardındaki somut gerçeklik sinirler bazında incelenecek olursa, her 10 sinir hücresinden 1ini kullandığımız anlamına geliyor ki, fizyolojik açıdan kabul görmeyecek bir fikir.

Çünkü sinir hücreleri , herhangi bir uyarıcı almadıklarında dejenere olarak işlevselliğini kaybediyorlar. Örneğin, görsel sistem.

Gelişmenin erken dönemlerinde göz sinirleri yeterli uyarıcıya maruz kalmadıklarında görme yetisi kayboluyor. Benzer şekilde eğer ki beynimizde kullanılmayan sinir ağları bulunsaydı, işlevselliklerini kaybetmiş olmaları gerekirdi.

Üstelik bilim insanları, herhangi bir eylem sırasında tüm beynimizin aktive olmamasının da doğal olduğuna dikkat çekiyor. Bugün, beyin görüntüleme yöntemleri sayesinde farklı eylemler anındaki farklı aktivasyon bölgeleri tespit edilebiliyor. Tıpkı bardağa uzanma gibi tek bir eylem sırasında bedenimizdeki tüm kasların çalışmıyor oluşu gibi. Ancak bu, iskelet sistemimizdeki diğer kasları kullandmadığımız anlamına gelmiyor. Fizyolojik kanıtlar bir yana iddia evrimle uyuşmuyor. Aktif olmayan, hayata kalma mücadelemize katılmayan ve üstüne üstlük enerji harcayan sinirlerden meydana gelmiş, kısacası canlıya hiçbir üstünlük sağlamayan büyük bir beyinden söz ediyoruz. Evrime ters düşüyor gibi siz ne dersiniz?

Alıntı: Bilim ve Teknik Sayı 466 Eylül 2006 Sayfa 98
Kaynak: faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
Not: Kaynağı da incelemenizi tavsiye ederim.
 
Pisişik ve metafizik öğeler için genellikle beynin kullanılmadığı iddia edilirdi.

Fakat materyalist düşüncede, metafizik için karar verilmez. Bilim ise materyalist olmalıdır.

Beyin, biyoelektrik jenaratörü olarak adlandırılabilecek bir organ. Tüm sinirsel iletimler elektrik benzeri bir akım sayesinde oluşur. Elektrik akımı kendi etrafında farklı dalgalar oluşturur. Örneğin akım geçen teldeki manyetik dalganın büyüklüğüne göre metalleri hareket ettirebilir. Bu durumda beyin de taşıdığı akımın büyüklüğü oranında dalgalar yaratabilir. Dalgaların da mekanik etkisi olabilir.

Bu durumda pisişik olmayan beyninin tamamını kullanamıyor düşüncesine gerek yok...
 
bilim adları beynin hepsini çözemedi henüz daha.hepsinin ne olduğunu bilmedikleri birşeyin %10 unu nasıl hesaplıyolar?içinde kaç bardak kola olduğunu bilmediğiniz pet şişeden bir bardak kola aldığınızda kaçta kaçını almış olduğunuzu bilebiliyormusunuz?

bir organın %10unu kullanacaksan %100ü neden var.%10unu kullanan kişilerin kendi sorunu.ben hepsini kullanıyorum.ötesi mi var?
 
beyinin yuzde 10 unun kullanıldığı bilgisi yanlıştır olay hakkında tam bilgiye sahip olmayan bilimadamlarının insanları şu an oyalamak için söylediği kolpa bir biligidir gerçekte yuzde kaçını kullanıyoruz henüz bilinmemektedir
çünkü bu kuram bilim adamlarının da kendi aralarında çelişmesine neden olmuştur kimisi kabu l ederken kimisi etmemiş kimisi insandan insana değişir gibi fikirler ortaya atmıştır
ama henüz ortada yuzde kaçını kullandığımıza dair kesin bir bilgi yoktur
 
sorunlu_insan_paratoneri demiş ki:
bir organın %10unu kullanacaksan %100ü neden var.%10unu kullanan kişilerin kendi sorunu.ben hepsini kullanıyorum.ötesi mi var?
Kutluyorum seni o zaman...
Bu %10 bir yuvarlama olmalı...iq testleri var biliyorsunuz ki.birinin iq sunun diğerinden yüksek çıkması buna bağlı olarak yorumlanabilir.insanlar kendilerine gerektiği kadar kullanır akıllarını.
Bir de bilimadamları beyinin bütün yapısını çözmemiş olabilir.Ama çözdükleri kadarıyla karşılarına çıkan sonuçların ve mistik olayların insan hayatının bir parçası olmadığını görüyorlar.Demek ki kullanılmayan ve kullanılması mümkün bölümler de var ve de beynin açılmayı bekleyen daha çok kapıları var...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Başlık açıp bıraksam yetermiş okunmadığına göre...

%10 diye bir şey yok adamlar ispat ediyor daha hala yuvarlama diyorsunuz :D

Ne de güzel kesin kesin konuşuyorsunuz bak bak bulamamışlar daha :) Allah allah neye dayanarak bu kanıya vardınız acaba?

Adamlar beynini okuyabilirken, beyninin verdiği her türlü tepkiyi ölçebiliyorken de yine neyi bilmemişler garipler...

Neyse birazdan mistik güçler, tanrı, büyü, doğa üstü olaylar basar burayı :D

Kolay gelsin
 
Burası ne kadar çok tuzakçılarla dolu böyle.Alışmışsınız heralde klavyenin başında 24 saat birilerine ayar vermeye.Neyse ben ikili konuşmaya girmeyip bildiğimce yazmaya devam edicem.Bari açılan başlık bir işe yarasın...

http://www.beyingucu.net/ Bu sitede belki bu konuyla ilgili birşeyler bulabilirsiniz.
(sitede yanlı başlıklar bulabilirsiniz onları atlayıp insan beyni hakkındaki bilgileri yine de bir görün derim ;) )
 
Guzel bir baslik turkegilmez, oncelikle tebrikler ;) umarim dedigin gibi ziyan olmaz :D daha once ustun koru acilmisti bu konu bir ara 'bilim mi din mi' basliginda ve orda da dedigim gibi, insanlarin sadece %3, %5, %10 kullandiklari bir beyinin gerisi kafatasindaki boslugu doldurmuyor heralde, orda olmasinin bir amaci var, ki zaten ben bu rakamlara inanmiyorum.

Herkesin beynini kullanis sekli ve kullandigi alanlar farklidir. Zaten herkes beyninin ayni yuzdesini kullansa sanirim dunya cok farkli bir yer olurdu. Arada cin fikirliler olmaz, super zekalar, dahiler, aptallar olmaz herkes birbirinin ayni olurdu.

Yalniz su son bir iki cumlende "evrime ters dusen bir iddia" dedigin kismi anlayamadim. Biraz daha acarmisin lutfen? Evrime ters dusen ne?
 
Kullanılmayan organın atılması sanırım.

İnsan evriminde kafatası büyüyor muydu küçülüyor muydu şu an hatırlamıyorum ama geleceğin insan modeli için kafatası daha büyük insan modeli çıakrtıyorlardı.

Beyin her hangi bir işte tamamı kullanılan bir organ değil.

Yüzle ilgili sinirler sol ön olsa mesela, eliyle ilgili sinirler sol üstte, vs.. Her olgu için ayrı bölümü var. Hepsini aynı anda kullanmak ise %100 ü kullanmak ne yapmak gerekiyor anlamadım, amuda kalkmışken burnunu yalayıp 68 x 243 işlemini çözmeye çalışırsak %100 e yaklaşır mıyız?
 
Evrim boyunca hayatta kalmamızı sağlayacak organlarımız gelişmiş gerisi körelmiş ve yok olmuştur yani aynı şekilde beynimizde de kullanmadığımız bölgeler olsaydı o sinirler hücreler yok olurdu yani yazıda da dediği gibi hiçbir işe yaramayıp sadece enerji tüketen bir organ evrime ters düşer...

Yani benim yorumum bu tabi yazının tamamı alıntı
 
Bence de yuzdece daha fazla kullandigi anlamina gelmez. Yani eger beyin yuzdeliginin fazla kullanilmasi daha cok catal/kasik bukebilmeye isaret olsaydi Einstein dunyadaki butun kasiklari bukmeliydi (eger Einstein'in beynini normal insanlarin uzerinde kullandigi iddiasi hala gecerliyse tabi) :D

O konsantrasyon teknikleri ile ilgili tabi. Bununla ilgili cok ornek var dunyada ama tabi bunlar psisik ya da metafizik konulara giriyor cunku bilim henuz bu insanlarin beyin gucleriyle bunlari yapabildigini ispatlama asamasinda degil.

Distopya, beynimizin 100% unu ayni anda kullanmak zorunda degiliz sanirim yani senin verdigin ornekteki gibi :D Ama bence kacta kacini kullanmaktan ote nasil kullandigimiz daha onemli..
 
Bang_Bang demiş ki:
Burası ne kadar çok tuzakçılarla dolu böyle.Alışmışsınız heralde klavyenin başında 24 saat birilerine ayar vermeye.Neyse ben ikili konuşmaya girmeyip bildiğimce yazmaya devam edicem.Bari açılan başlık bir işe yarasın...

http://www.beyingucu.net/ Bu sitede belki bu konuyla ilgili birşeyler bulabilirsiniz.
(sitede yanlı başlıklar bulabilirsiniz onları atlayıp insan beyni hakkındaki bilgileri yine de bir görün derim ;) )

Vallaha mesajımı silince oceanidesin mesajı havada kalmış ama değiştirmem lazım yine de tanrıyı güzelce işin içine yerleştirmiş verdiğin site(verdiğin sitede birşey yok demiştim sildiğim yazımda)

Bunun dışında tekrar edeyim o adamların o kaşığı bükmeleri beyinlerini benden yüzdece daha fazla kullandıklarını göstermez konsantre olabilmek alakalıdır, aynı şekilde o kaşığı ben bükebiliyorsam bu da beynimi yüzdece senden daha fazla kullandığım anlamına gelmez değil mi?
 
Birazcık felsefik olacak ama , %10 veya %20 ne fark eder.Bence insan vücudu varolduğundan beri hayatta kalıp soyunu devam ettirmeyi başardığından yüzdeyüz kapasitede çalıştığı kabul edilebilir.(Hastalıklar ve savaşlar hariç ama genel olarak başarılı :) )
 
%10'unu kullanabiliyorsak süper bilader....

birileri demiş ki %100 ü niye var?..evriliyoruz bilader.sinir sistemimizi kullanmayı uyarılarla öğreniyoruz..
 
Ama evrim bu yönde olmaz, yani senin ka o dediğin bilgisayar oyunu gibi olmuş, ''hali hazırda sinirler bizim onları keşfetmemizi bekliyor gibi'' :)

Yani senin işine yaramayacak organ evrim gereği gelişmez...
 
mesela, ayak kaslarımız yada sırt omurgamız hep vardı, ama bugünkü biçimini alması biraz zaman aldı.aynı şekilde, yaşan beyin hücreleri arası koordinasyon uyarı ile oluyor.yani çok bilgi sahibi bir insanın beyin hücreleri arasındaki iletişim çok daha hızlı oluyor...
 
Tabi ama bu beynin yüzdece daha fazlasını kullanmak değil, yukarıdaki yazıda yanlış yorumlamak dedikleri bu... İletişim daha hızlı oluyor, çok düşündüğü için daha iyi yorum yapabiliyor daha iyi kavrayabiliyor ama bu da yine beyni yüzdece fazla kullandığı anlamına gelmiyor...
 
Geri
Üst