Beynimizin Yalnızca %10'unu Kullandığımız Söylencesi

yok canım muhamet niye %90ını kullansın, hepsini kullanması gerekmezmiydi size göre? ya isa %95 kullanıyosa? muhammetten daha akıllı çıkar o durumda.

ama siz kendi peygamberinize laf söyletmeyeceğiniz için o sayı %90dan %98e çıkıverir.

herşeyiniz üç kağıt yahu.
 
Belki de hepsini kullanıyordur, ekşisözlükteki arkadaş yanlış yazmış olabilir. Hz. İsa da bir peygamber olduğuna göre onun da beyninin büyük bir bölümünü, belki de tamamını kullandığı muhtemeldir. ama doğrusunu Allah bilir.

Cehalet içeren açıklamalarınızla komik duruma düşmekle kalmıyor; cehennemdeki yerinizi sağlamlaştırmaya emin adımlarla devam ediyorsunuz.

İnsanlığın medarı iftiharına ve ona inananlara üçkağıtçı demek cehalettir, dalalettir... Sizinle; bizimle geçtiğiniz dalganın daha fazlası yakın bir zamanda gerçekleşecektir. Az kaldı...
 
sorunlu_insan_paratoneri demiş ki:
bilim adları beynin hepsini çözemedi henüz daha.hepsinin ne olduğunu bilmedikleri birşeyin %10 unu nasıl hesaplıyolar?içinde kaç bardak kola olduğunu bilmediğiniz pet şişeden bir bardak kola aldığınızda kaçta kaçını almış olduğunuzu bilebiliyormusunuz?

bir organın %10unu kullanacaksan %100ü neden var.%10unu kullanan kişilerin kendi sorunu.ben hepsini kullanıyorum.ötesi mi var?

:arrow:

Tam bu başlığa yorum yazmadan önceden yazılmışları bi okuyayım dedim söyliyeceklerime tercüme olacak olan bu satırları gördüm.Belki biraz saçma ama beyin ameliyatlarında tehlikeli falan demesinler alttaki tümorle beraber cart diye ayırsınlar,işe yaramıyo etkisi yok ya....
 
Beynin kullanılma yüzdeleri üzerine yapılan tahminler karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor;

Yıllar Beynin Kullanılma Yüzdesi Tahminleri

1940’lar Beynin ancak % 50’si kullanılıyor
1960’lar Beynin ancak % 20’si kullanılıyor
1980’ler Beynin ancak % 10’u kullanılıyor
2000’ler Beynin ancak % 1’i kullanılıyor

İşin ilginç tarafı son yıllarda tahminin giderek çok azalmasıdır. Peki bu tahminler giderek neden düşüyor? Karşımıza çıkan tablo aklımıza çeşitli soruları getirmiyor da değil;

"İnsanlar 1940’larda beyinlerinin % 50’sini kullanıyorlardı da, 2000’li yılarda artık % 1’ini mi kullanıyorlar?"

Beyin kapasitesini kullanma açısından gerçekten bir gerileme içinde miyiz? Şüphesiz "Hayır".

Tahminlerin giderek azalmasının nedeni, beyin kapasitesinin sandığımızdan çok daha büyük olmasıdır. Yukarıda verilen bilgiler ışığında özetlersem, hafıza veya beyin eğitimi almamış bir kişi normal olarak beyninin % 1’inden daha az bir kısmını kullanıyor. Hafızamı eğiterek ben beynimi biraz daha etkin kullanabiliyorum. Bu oranın ne olduğunu tahmin etmemi isterseniz, hafıza eğitimi almamış bir kişiye oranla iki, ya da üç kat daha fazla kullandığımı söyleyebilirim.

Bu açıklamaya göre bir hesap yaparsanız, hafıza veya beyin eğitimi almamış bir kişi beyninin % 1’ini kullanıyorsa, ben onun üç katını kullanıyorum. Bir başka ifadeyle beynimin sadece % 3’ünü kullanıyorum.

dünya hafıza şampiyonu Melik Duyar
 
Yıllara göre insanların beynini kullanma yüzdesi kesinlikle düşüyor ve nedeni çok açık :Teknoloji. Televizyon,bilgisayar, vb... birçok teknoloji ürünü beynimizi (tabiri caizse) uyuşturuyor. Şu an Dünyadaki insanların birçoğu kitap okumak yerine televizyon karşısında saatlerini geçiriyor. Kitap okurken olayları veya olguları beynimizde canlandırıyor,irdeliyor,yorumluyoruz. Dolayısıyla beynimizi kullanıyoruz. Fakat televizyon karşısında bu mümkün değil çünkü tüm olgular görüntü ve ses olarak karşımızda.
Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Mesela insanlar en ufak hesapları bile hesap makinesiyle yapıyorlar. veya bilgisayarı kullanıyorlar.
 
Bencede teknoloji ve biraz da bizim işimize geldiği için tembelleşiyoruz.Özellikle televizyon beynimizi uyuşturuyor.Belli bir süre izlendikten sonra insanın kafası kazan gibi oluyor.Zaten televizyonda sürekli akıp giden görüntüler olduğu için beyin yoruluyor.Beynimizin bir kareyi anlaması ve hafızasına yazması için belli bir süre ona bakması lazım.KİTAP OKUMAK GİBİ MESELA.Televizyon izlerken aslında bildiklerimizide unutuyoruz...
 
Şöyle izah etmek lazım...
Bir insan beyninin %100'ünü kullanıyor olsaydı, bir kere kesinlikle bugünkü anlamda bildiğimiz insan olmazdı...

Bilim adamları bu sözde %10'luk kullanışımızla en güçlü süper bilgisaylara aynı anda taş çıkartabildiğimizi söylerken, %100'ünü kullanabildiğimizi düşünsenize! Eğer böyle birşey olsaydı hafızamızdan tutunda, bilgi-işlem kapasitemize kadar beynin tüm fonkisyonları bir anda 10 katı hızla çalışmaya başlardı, arada sırada gizli kapaklı olarak söz edilen ve beynin %10'ndan daha fazla kullanılması öğretilebilirse ortaya çıkabilecek psiyonik güçler dediğimiz becerilerden hiç bahsetmiyorum, (telepati, telekinesis, ESP , vs...) Dolayısıyla birgün böyle bir insanla karşılaşırsak, ya dünyayı şu an içinde bulunduğumuz durumdan kurtarabilecek bir insanüstü varlık olacak bizim tabirimizle, yada bu üstün meziyetlerini sonumuzu getirecek şekilde kötü bir şekilde kullanarak dünyanın işini bitirecek, yada dünyada mutlak bir hakimiyet ve diktatörlük kuracak... Eğer bu şekilde birden fazla insan kitleleri varsa, üstün ve zayıf ırklar meselesi doğacak... Üstünler güzel, zenginlik ve refah içinde yaşayacaklar, zayıf yani bu yeteneklerden yoksun olanlar ise üstünlerin buyruğu altında köleler olarak kötülük, kıtlık, sefalet içinde yaşayacak....
Ben söylenenlerin aksine beynin kullanılan bölümünün gittikçe arttığını düşünüyorum, eğer binlerce yıl önceki mağara devirlerindeki insanlarla şimdiki halimizi karşılaştırırsak bu açıkça belli oluyor... İlk önce sadece ateş yakarken, beynimizin kapasitesi yaşam standartlarının yükselmesiyle, beslenme rejimlerimizin değişmesiyle, yaptığımız eylemlerle arttı... Alet yapmayı öğrendik, tekerleği bulduk, tarımı yapmaya başladık... vs.vs. bu şekilde şu anki kullanığımız teknolojiyi geliştirdik.... Bu halimize yüzbin yıl önceki halimizle gelemeyeceğimiz aşikar, demek ki beynimiz azda olsa çokta olsa bir gelişmeye uğramış... O zamanlar beynimizin atıyorum %4,5'ini kullanıyorsak, şu an &10, 11'ini kullanıyoruz demek ki... Bu %10'luk halimizle içinde bulunduğumuz gelişme halimizi düşünürsek, gün geçmeden yeni şeyler keşfedip, araştırıp, ürettiğimizi varsayarsak, Binlerce yıl sonra ne durumda olacağımızı tahmin bile edemiyorum açıkcası.... O zaman belki %50'lik kısmına filan ulaşmış oluruz beynimizin... :) Ama dediğim teori doğruysa %100'e ulaşamadan sonumuz gelir büyük ihtimalle... Çünkü biz geliştikçe içinde bulunduğumuz yeri, dünyayı tüketip yokediyoruz...
 
Ve şimdi reklamlar

King_Crimson demiş ki:
Hz. Muhammed (SAV)'in beyninin yüzde 90'ını kullandığını okumuştum. Tabi bu bir takdir-i ilahidir. Çünkü o yaratılmışların en üstünü; insanlığın medarı iftiharı; inanan/inanmayan herkesin hayatta olma sebebi; kainatın yaratılma sebebidir. Allah'ın habibi (sevgilisi) nuruyla süslediği en büyük kulu O'dur.

Bari burda yapmayın ya.Bu konudan da bi pay çıkardınız ya.

Benim şahsi düşüncem insan beyninin tam kabiliyeti kapasitesi bile bilinmeden bu problem çözülemez.Yok % bilmem kaçını kullanınca şöyle olurmuş yok % şu kadarını kullanınca böyle olurmuş saçmalık bunlar.Belki %100 nü kullanıyoruz kimin haberi var.Belki %100 ün tüm kapasitesi bu kullandığımız nerden biliyoruz belki bu msj ı yazdığımız için beyini kullanmıyoruz bile...
Ama bi bakıma da insan zekası kıvraktır sadece gerekeni kullanır bu günkü teknoloji gereksnimleri karşılıyosa beyini o fonksiyonuna gerek kalmaz.Misal ilk insanlar yağmur yağacağını 1 hafta öncesinden bilirlermiş -Ama miş acaba gerçekten öyle mi- bu onların beynin daha fazla çalışıtığını gösterir ama şimdi biz böyle bi tahmin yapamayız.Belki yaparız ama sallamış oluruz :D

Saygılar...
 
Arkadaşlar beynimizin yalnızca %1 ini kullansaydık geri kalan kısım olmazdı.Kullanılmayan sinir hücreleri işlevini kaybeder.Ayrıca artık tahmin değil görüntüleme yöntemlerine güvenmeliyiz.Beynimizin tamamını kullanıyoruz.Bunu çeşitli şekillerde kanıtladılar.Sadece nasıl siz basit bir iş yaparken vücudunuzdaki tüm kasları kullanmıyorsanız beyinde gerektiği yerlerde gereken loblarını çalıştırıyor.
Hafıza ise tamamen ayrı bir konu.Vüdudumuzdaki tam olarak çözülemeyen önemli kısımlardan biri.Hücrelerin bilgiyi nasıl depoladıkları hala anlaşılamadı ama bundada bütün kısımları kullandığımız düşünülüyor.
 
Hz. Muhammed (SAV)'in beyninin yüzde 90'ını kullandığını okumuştum. Tabi bu bir takdir-i ilahidir. Çünkü o yaratılmışların en üstünü; insanlığın medarı iftiharı; inanan/inanmayan herkesin hayatta olma sebebi; kainatın yaratılma sebebidir. Allah'ın habibi (sevgilisi) nuruyla süslediği en büyük kulu O'dur.

Bence her okuduğuna inanma güzel kardeşim.

Dalda duran bir kuş resmine baktığında ordaki duranın bir kuş olduğunun algısının nasıl gerçekleştiğini dahi tam olarak çözememişken beyni bir su kabı gibi ifade etmek, böylece %kaçı dolu %kaçı boş gibi anlatmak yanlış bir ifade tarzı olacağını düşünüyorum.

Eğer öyle olsaydı insanın aklında normal olarak şu soru gelecektir:
bir organın %10unu kullanacaksan %100ü neden var.%10unu kullanan kişilerin kendi sorunu.ben hepsini kullanıyorum.ötesi mi var?

Zaten farkettiyseniz soyle bir tahmin sureci yasanmıs tarihte:
1940’lar Beynin ancak % 50’si kullanılıyor
1960’lar Beynin ancak % 20’si kullanılıyor
1980’ler Beynin ancak % 10’u kullanılıyor
2000’ler Beynin ancak % 1’i kullanılıyor

Bu da şunu gösteriyor bence, bilim ilerledikçe beyni daha iyi daha kapsamlı olarak inceledikçe muazzamlığını daha da iyi anlıyor insanoğlu ve aczinden ancak bu kadarını kullanıyor insan gibi bir çıkarım/kestirim yapmaya çalışıyor.
 
Beynin bütünü hakkında kesin bir bilgi var mı?

Çünkü bir insanın beyninin %1 ini kullanıyor olduğunu söylemek,bütünün ne olduğunu bilmeyi gerektirir.

% 100 ü ne ki %1 ini kullandığımızı iddia ediyoruz?

Bu konuda biraz cahilim galiba
 
yani beynin sadece %10u hakkında kesin bilgiye ulaşıldığı için %10u kullanılıyor sanılıyor, diğer kısımları tam çözülemedi.. doğru mu anladım, ne karışık konu be.
 
spdy demiş ki:
yani beynin sadece %10u hakkında kesin bilgiye ulaşıldığı için %10u kullanılıyor sanılıyor, diğer kısımları tam çözülemedi.. doğru mu anladım, ne karışık konu be.

Kesin bilgisine ulaştığımız kısmın %10 olduğunu söylemek için bütünün ne olduğunu bilmemiz gerekir.

Örneğin benim cebimdeki 100 YTL nin toplam sermayemin kaçta kaçı olduğunu söyleyemezsin değil mi?Çünkü sermayemin ne kadar olduğunu bilmiyorsun.
Ama Sermayemin 1000 YTL olduğunu bilirsen cebimdeki 100 YTL nin %10 olduğunu söyleyebilirsin.

Söylemek istediğim;beynin %100 kapasitesi biliniyor mu ki şu an sahip olduğumuz şeyin onun %10 u olduğunu söyleyebiliyoruz?
 
ben "%10u hakkında" derken fiziksel olarak bahsettim, yani işlevselliği açısından %100ünü bilmeden kaçta kaçına ulaştığımızı bilemeyiz, evet, ancak beynin boyutları, hacmi, vs açısından bakarsak, işlevselliği hesaplanan kısmın kaçta kaçı olduğunu belirtebiliriz. şimdi sorumu yineliyorum.
 
maresal demiş ki:
Arkadaşlar beynimizin yalnızca %1 ini kullansaydık geri kalan kısım olmazdı.Kullanılmayan sinir hücreleri işlevini kaybeder.Ayrıca artık tahmin değil görüntüleme yöntemlerine güvenmeliyiz.Beynimizin tamamını kullanıyoruz.Bunu çeşitli şekillerde kanıtladılar.Sadece nasıl siz basit bir iş yaparken vücudunuzdaki tüm kasları kullanmıyorsanız beyinde gerektiği yerlerde gereken loblarını çalıştırıyor.
Hafıza ise tamamen ayrı bir konu.Vüdudumuzdaki tam olarak çözülemeyen önemli kısımlardan biri.Hücrelerin bilgiyi nasıl depoladıkları hala anlaşılamadı ama bundada bütün kısımları kullandığımız düşünülüyor.

Sanırım bu sizi tatmin etmedi.Şöyle söyleyim arkadaşlar beynimizin fiziksel,hacimsel,kütlesel vs. olarak %100'ünü de kullanıyoruz.Sizin tartıştığınız olay beynimizin işlem kapasitesini gerçekten efektif kullanabiliyor muyuz.Biraz basit bir örnek olacak ama şöyle düşünün,bilgisayarınızı kullanırken işlemcinizdeki tüm transistörler çalışıyor ancak hepsi aynı anda çalışmıyor.Neden? Çünkü ihtiyaç yok.Ama ihtiyaç olduğunda kullanılıyorlar.Beynimizde böyle, fiziksel olarak var olan tüm bölümlerini kullanabiliyoruz,hangi bölümün tam olarak ne işe yaradığıda biliniyor.Ancak cpu'larımızdan ana farkı tam olarak nasıl çalıştığı bilinmiyor.İşte bu yüzden burada sormamız gereken asıl soru beynimiz nasıl çalışıyor olacak,ancak bunada felsefe ile değil deneylerle,araştırmalarla yani bilimle cevap aramak gerekir.Yani bence bu konuyu burada konuşmak bize hiç bir şey kazandırmayacak araştırıp yeni bilgiler eklemedikçe.
 
spdy demiş ki:
yani insan beyninin %100ünü kullanabilir midir?

Beynimizin tam kapasitesi bilinmiyorken ne kadarını kullandığımızı bilmek pek olası değil.Ama bence her ne kadarını kullanıyorsakta gereken durumlarda daha fazlasını kullanıyoruz.Bi nevi elektrik devresi gibi makina gibiyiz beynimizin sadece gereken kısmını kullanıyoruz.Gerekmeyen kısımlarıda zaten teknoloji yapıyor.Tabi bu benim görüşüm.
 
Geri
Üst