Gitar Çalındıkça Mı Tonları Oturur?

Şu gitarı yıllarca kuru kuru çaldık da bir defa da yaşına denk gelmedik. Şöyle nemli nemli çalsaydık. Nerede arkadaş bu henüz kurumamış gitarlar?
 
Cok nemli agaci olan bi bas gitara denk gelmistim. Kendisi bir Erkan Sizarlar yapimi, tonlari ve isciligi cok guzel olan bi gitardi. Ama haftada bir sap ayari istiyordu. Yani bu da tonun oturmasi degil, agacin tam kuru olmamasi idi.

Ton tuseyle oturur. Yillardir ayni tuseyle caldigimdan, hangi amfiye girersem gireyim, ayarlarimi kafamdaki sounda gore ayarlarim (ki aldigim ton hep ayniya yakindir). Tusem de ayni oldugundan ayni sound gelir. Su hurafeden kurtulun artik.

Neredeyse hicbiriniz 60'lar Alman, Bulgar, Italyan gitarlarinin yuzune bakmiyorsunuz. Olay Fender Gibson olunca bir anda degisiyor. Eskisi makbuldur, agaci kurumustur tonu oturmustur oluyor.

Agaci kuruysa ayda bir sap ayari yapmazsiniz gitariniza. Stabil ayarla yillarca devam edersiniz. Ki 2005 yapim Strat'imla 3 yil hic ayar degismeden caldim. Satmamis olsaydim ayni ayarla hala caliyordum. Kurumamis agactan zaten enstruman yapilmaz. Yapilirsa da basta anlattigim olayi gorursunuz.
 
Olayi yanlis bi yerinden anlamis, enstruman satanlarin klise lafidir bu ara. Hic bilmeyen birine sifir gitar yerine ikinci el satmanin guzel bir yoludur. Gitar 3 yilliktir, agaci bu surede kurumus tonlari oturmustur yazan yuzlerce ilana denj geldim. Artik bi zahmet zirvalamayin.
 
Şimdi asıl mevzuya gelebiliriz. Bu milyon dolarlik 18. yüzyıl üretimi kemanları bu kadar özel yapan ne? Ben tarafsız ve hakemli referansların bir kısmını aktarayım.

Hemen herkesin mutabık olduğu şey bu kemanların harika sesleri olduğu da, bakalım bu görüş ne kadar kesin.
Old violins reveal their secrets : Nature News
Dili yeten okusun pek enteresan. Makalenin sonundaki referanslara erişimi olmayanlara ben sağlarım. Özetle diyorlar ki bu kemanların akustik analizinde farklar görüyoruz. Lakin bu farkların ne kadar kayda değer olduğunu bu derleme makalenin referans verdiği orijinal çalışmadan okuyunca durum biraz farklı:

"Examining the totality of our experimental results for violins of widely varying quality it was impossible to reach a conclusion different than that of previous researchers, viz. that the very best violins measure little different from the worst assuming all had been properly setup, of course. All had similar underlying structural acoustic behaviors: signature modes with unexceptional frequencies and total damping, total damping trends, radiation efficiency trends, fraction of vibrational energy turned into sound, etc., etc. What was observed were different spectral balances as the relative magnitudes of various psychoacoustically important regions changed over the profiles, perhaps tilting toward the low or high ends of the profile, or emphasizing a specific region." Makaleye para ödemeden erişemezsiniz diye direkt alıntı yaptım: Structural acoustics of good and bad violins

Nature'daki bu haber makalesinin sonunda tuşeye de atıf var, @hackeiommi ve @Clamper gibi forumdaşların SX gitarı adam etmek yönündeki çabalarına da.

The alleged superiority of the best old Italian instruments is not necessarily all in the violin, however: Bissinger argues that, ultimately, a 'great' violin is created by a great violinist. He cites the case of the famous violinist Jascha Heifetz, who played a del Gesù. Heifetz was once approached by a fan after a concert, who complimented him on the "beautiful tone" his violin had had that night. Heifetz turned around, bent over, and put his ear close to the violin lying in its case and said, "I don't hear anything".

Yet Bissinger's studies suggest that the instruments themselves do matter. Even some 'bad' instruments can be made into 'good' ones by paying close attention to some basic details of construction and set-up, he says4. "Even a 'bad' violin somehow contains the essence of good violin sound, needing only the proper driving force at the bridge to elicit its capabilities."


"Violin-makers could actually use these results to help achieve a certain sound," he says. "There could be a much larger number of exceptional violins than there are.

Ama 18. yüzyıldan kalma her keman 300 yıl sonra bülbül gibi şakımıyor burası kesin. Enstrumanlara eski kaşar muamelesi yapmayı kesmenin tam zamanı. Herkesin mutabik olduğu ortak görüşü ilk @antbalci yazdı, o enstrumanlar o zaman da iyilerdi, iyilikten her ne anlıyorsak. Hatta bir bilimsel araştırma da diyor ki işin içinde kullanılan kimyasalların etkisi var, NMR ve IR spektoskopisi bu yönde işaretler veriyor, gavurların deyimi ile "chemical treatment of wood" pek mühim. @antbalci forumun en iyi veri madencisi. Mutlaka düzgün bir çıkarımı oluyor, hayret etmemek elde değil.
http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7119/full/444565a.html

Sabrı olup son üç mesajımı okuyan adamlar için gayet panaromik bir görüntü sundum zannediyorum. En sevilen yazarın 30 kelime ile yazan Yılmaz Özdil olduğu ülkede bunları tartışmak çok zor. Mutlaka özetin de özeti lazım, kendi güdük hayat görüşüne göre sokulmuş ama çıkarılmamış laf lazım. Her gerçekliğin tek cümlelik özeti olduğunu savunanlara bunu kim öğretti acaba?

2022 yılından geliyorum. Okudum tebrik ettim. Elimde 12 yıllık bir Alhambra var. Ne yapayım sanayiye mi yollayayım bunu şimdi :(
 
Geri
Üst