Fender Amerikan Akort Problemi

Selam arkadaşlar. Bilen bilir, Fatih Yılmaz türkiye'deki en iyi luthierlerden biridir. Hem bakım hem de akort problemi sebebiyle kendisine teslim ettim gitarımı. İlk teslimde problem hallolmadığı için bir defa daha verdim, ikinci teslimde de sorun giderilememişti. Fatih Yılmaz'ın elinden 2 defa çıkmasına rağmen hallolmadığına göre gitarın kendisinde bir sıkıntı var diye düşünmeye başladım artık. Sorun aslında çok basit, akort problemi. Yaptığım her bend, en kötü 2 bend sonra akort kaçıyor. Veya 3. telde bend yaparken ikinci telde bastığınız nota da geriye doğru kayıyor. Yok mudur bunun bir çözümü. Başka bir yere götürmenin faydası olacağını sanmıyorum. Ne yapabilirim, önerileriniz nedir?
 
Oncelikle gitariniz ile ilgili ayrintili bilgi verirseniz daha cabuk cevaplar alirsiniz.Akort kacirmaya sebep olabilecek bircok faktor var ancak iki defa fatih beyin elinden gecmis ise oncelikle kilitli burgular ile bir denemek lazim derim ben.
 
Alınabilecek basit önlemler , Burgularınız kilitli olmadığı için tel takacağınız zaman bass teller için en az 2, tiz teller için en az 5-6 sefer burgulara dolanacak uzunlukta kesin.Birde üst eşiğinizi graphtech tusq ile değiştirin derim.Eğer halen devam ediyorsa, burgularınız da bir sorun olabilir fakat normalde o burgular son derece sağlamdır.Fatih yılmazdan çıktığı için ayar konusunda bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum.
 
Olabilir, bazen saçma bir sebebi olabiliyor. Eşikteki nut kısmının içini kalemle çizin(grafit kendinden yağlama yapar) ve mümkünse tremoloya 5 yay takın. Teller yeniyse iyi ise oturmamış olabilir ve yeni olunca bol bol kayar, bir süre çalın, akort edin, bu işlemi tekrarlayın, bir süre sonra oturacaktır. Bir de köprüde tellerin çıktığı yerlere hafif makine yağı sürün.
 
Telleri yeni değişip akord ettikten sonra her teli asıla asıla yekrar akordlayın. Bi süre sonra olması gereken gerginliğe gelecek ve tel tam oturacaktır. Tremolo bloğunda 5 yay kullanmak, tremolonuzu sadece tek yönlü kullanımına izin vereceği için daha stabil akord etmenizi sağlar. Eğer telleriniz tunder deliğinden kayıp, sarımı azalıyorsa, teli aynı delikten aynı yönde iki defa geçirerek bağlayın. Bundan sonra akord edin. Özellikle mi ve si tellerinde bu işinize yarayabilir. Sarımlı tellerde bunu yapmanıza gerek toktur.
 
Aynı problemi ben de yaşamıştım, yüzer köprü bend yapınca oynadığı için diğer tellerde basılan notaları pesleştirir. Ayrıca sanırım akord kaçırma durumu da köprü kaynaklı olabilir. Köprüyü daha sıkı hale getirmek için birkaç yöntem var:
-Yay eklemek.
-Pençeyi gövdeye tutturan vidaları sıkmak.
-Köprü 6 vidalı ise en alt ve en üsttekiler dışındaki dört vida tam sıkılı değildir, bu vidalar da sıkılabilir.

Yan etkiler de var tabi:
-Tremoloyu fazla sertleştirebilirsiniz, bu da kullanımı zorlaştırabilir.
-Yapacağınız ayarlamalar gitarın sesinde nüans farkları doğurabilir, mesela köprü taş gibi sabitlenirse sustain artar ancak gitar daha tiz bir karakter alır.

Açıkçası gitarı bir luthiere vermektense, alın tornavidayı elinize kendiniz yapın köprü ayarını. (Tabi pençeyi bağlayan vidalarla oynayacaksanız önlemini de alın, gaz kapsülü gibi uçar sonra.) Sap ayarı, tesviye gibi işlemlerde tecrübeden faydalanmak önemli, ancak yüzer köprü ayarını bir luthier istediğiniz gibi yapamayabilir, sonuçta tuşenizi ve çalım tarzınızı luthier pek bilemez, en iyi siz bilirsiniz.
 
Üst eşiğiini kontrol etmende fayda var, çeşitli lubricant malzemeler mevcut, bulamazsan kurşun kalemin tozu da yeter, üst eşiğe yedirip teli üzerine oturt ve biraz ileri geri hareket ettir. Bazen bendlerde ilerleyen tel eşiğe takılır ve geri gitmez, bu duruma benzettim senin olayı da.
 
Üst eşiğiini kontrol etmende fayda var, çeşitli lubricant malzemeler mevcut, bulamazsan kurşun kalemin tozu da yeter, üst eşiğe yedirip teli üzerine oturt ve biraz ileri geri hareket ettir. Bazen bendlerde ilerleyen tel eşiğe takılır ve geri gitmez, bu duruma benzettim senin olayı da.

Gitar yeniyse ve/veya daha kalın tel taktıysanız sıkınıt çok büyük ihtimalle budur... Hatta durum buysa, bendden sonra bozulan akordu düzeltirken (akord ederken), üst eşiğin teli tutup bırakmasından dolayı çat çut diye tel sesleri de duyulur... Yukarıdaki gibi çözülebilir... "nut sauce" diye de bir ürün var, tavsiye ederim... Kurşun kalem de etkili fakat bu ürün daha temiz sonuç veriyor... Selamlar...
 
Arkadaşlar öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Haklısınız modelini yazmayı unutmuşum. Gitar Stratocaster model. Hepinizin cevaplarını okudum. Yenilikten kaynaklanacağını düşünmüyorum çünkü 11 model. Fatih usta köpründe sorun vardı onu da hallettim dedi, o yüzden köprüde de bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum. Aklıma sadece üst eşik geliyor. Onun için de çözümlerinizi araştıracağım, sağolun.
 
Geri
Üst