Hint Üretimi Jackson'lar

maxresdefault.jpg


Haydaaaa konu nerden nereye geldi yaa!
 
Burada herhalde fiyat/performans oranına bakılmadan Jackson'nın iyi gitar üretmediği üzerinde yorumlar yapılmış. Eski japon jackson'dan suhr, custom shop charvel usa beklentisindeyseniz tabi ki beğenmezseniz. Kendi fiyat aralığında oldukça kaliteli aletlerdi. Şu an 2. el piyasası için söylüyorum, 1000-1500 tl arası dk serisi gayet temiz jacksonlar var. Bu aralıkta rakipsiz olduğunu açıkca söyleyebilirim. Japon ibanez rglere kesinlikle tercih ederim. İbanezin bir kaç üst modelini kullanan biri olarak söylüyorum bunu. 2000'ler başı japon jackson dk 'ler içinse fiyat/performans oranına bakılıp da insaflı bir şekilde eleştirilirse, olumsuz denilebilecek yani tremolo-burgular yani hardware ile ilgili problemler dile getirilebilir. Daha eski 86-92/93 arası japon jacksonlardaki schaller yapımı made in Germany yazan ya da gotoh/schaller burgulara laf edebilmek için çok ciddi şekilde ya insaftan yoksun ya da cahil cesareti olması gerekir. Bugün bir çok kişi schaller yapımı bu FR'ler için hala en iyi üretim FR grubuna sokar ve şimdiki sıfır orijinal OFR ile karşılaştırırlar.

Diğer bir konu ise sap konusu, Eski japon jacksonlar quarterwasn kesim maple klavyeye sahiptir ki bu sap ağacı maliyetinde en üst maliyeti getirir.Maple tercihi de hardrock maple doğu maple'ı ya da kanada-amerikan maple'ı olarak geçer yine maliyeti arttıran bir ayrıntı. Bir ağaç kolonundan sadece 1-2 gitar sapı için freze kesim çıkıyor. Ayrıca gövde ağacı alder'dir 2 parça olur çoğunlukla.(Eski dk japon serileri için söylüyorum. Performerlar için değil zaten onların değerlendirileceği segment de fiyat/performans olayından dolayı başkadır) Jackson'nın klavye profili devrim niteliğinde de olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Hatta, jackson'nın hala yaşamasına sebeptir. 12-16 inch compound radius hem genelde ritim için kullanılan 1-9 perdeler arası hem genelde solo için 12-22/24 perdeler arası rahatça kullanılmaya imkan verir. Diğer ince saplı klavyeler her perde aralığında aynı radius'a sahip olduğu için ritim için genelde kullandığımız 1-9 perdeler arası bilekte yorulmaya ve rahatsızlığa sebep verir ve yeterince dolgun olmadığı için rahatlıkla kavramınızı engeller.

Compound radius'un bir eksisi 12-16 inch radius ağacın stabilliğini belirli ölçüde etkiler yani sapta eğilme bükülmeye karşı dayanıklılığı düşürür. Bunun içinse jackson freze kesim sap kullanır. Çok daha eski 1986-1991/1992 'ye kadar üretilen ilk japon üretimlerde freboard ağacı bile freze kesim üretilmiştir ki bu da neredeyse 30 yıllık olacak olan bu gitarın fretlerinde en ufak sorun olmadan şimdiye kadar gelmesini sağlamıştır. Zamanında satış fiyatları standart fender usa strat/tele fiyatları ile kafa kafayadır. Jazz/Blues'dan tut da enfes cleanler dahil olmak üzere rock/metale kadar bir çok sahada kullanabilirsiniz ki boşuna "super strat" tabiri almamıştır. 1/16'lık gövdesi de normal stratalra göre ölçüsü daha kçüçük olduğu için rahatca gitarın gövdesine çalarkan yaslanmanızı sağlar.

80'lerde ve günümüzde hala birçok sanatçı kullanır. 80'lerde nerdeyse yarısından fazlası bu gitarları kullanmıştır. Senin elindekini değil custom shop custom order kullananlara ise en güzel cevap Chris Oliva'nın jackson/charvelleridir. Bizzat japon üretimlerini kullanmıştır. Konserlerde elde ettiği soundu eleştiren insan olmaz sanıyorum. Beğenmiyorum diyen zaten Chris Oliva'yı beğenmiyordur o adamın da charvel'le işi olmaz zaten. Uzakdoğu'daki zamanındaki japon/kore'li neredeyse her grup ise japon charvellleri kullanmıştır. Shawn Lane Charvel 750xl ile videolarına bir bakın bizzat seris üretim japon charveldir. O zaman axe fx kemper filan bir dünya dijital alette yoktu. Yani bugünkü gibi ne gitar bağlasanız aşağı yukarı aynı tonu alırım diye bir sistem de yoktu. Doğrudur, ton için gitar herşey değildir lakin 80'lerde ve 90'ların başı bu işte gitar şimdikinden daha çok yer işgal ediyordu. Özetle, her gitarın iyisi/kötüsü vardır. Size kötüsü dandiği gelmiş olabilir ya da 2. elde 400-500 tl ye performer serisi bir alet alıp onu japon esp ile kore schecter ile karşılaştırmak insafsızlıktır. Kendi piyasasından ve fiyat aralığında en üst seviye aletlerdir. Hindi Jackson'lar için aynı şeyi söyleyemiyorum yalnız. Onun da iyisi kötüsü vardır ona bir şey diyemem tabi ki. Şuan uzak doğu üretim pro serisi içinse lafına, sözüne güvenebileceğimiz ya da eski toprak dediğimiz insanlar güzel şeyler söylüyor ama tecrübem olmadığı için bir yorumda bulunmuyorum.
 
Konunun yarısından çoğu konuyla alakasız bilgi dolmuş. Yazmayayım yazmayayım dedim ama ben de bu mesajla birlikte alakasız çoğunlukta yerimi aldım.
 
Jackson konusunda çok ilginç yorumlar okuyorum bugünlerde.

valla hocam şaka bir yana benim başlığı açarken beklentim bu doğrultuda değildi.

Merak edilen ya da beğenilmeyen kısımlarda sorular bekliyordum. Hatta beğenilmeyen kısmı nedeniyle beraber yazılıp, bana ve konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlara cevap hakkı doğar diye bekliyordum.

Ama ve lakin çoğu kişinin yazıyı tamamını okuduğunu ve tarafsız şekilde yorum yaptığından şüpheliyim. Bu da gereksiz tartışmalara neden oldu.

Not: Bu bir "gider" yazısı değildir.
 
Geri
Üst