Bir Custom Gitar Hikayesi...

Merhabalar.

Sizlere özel yapım bir gitarın hikayesini anlatmak istedim. Biraz uzun yazacağım. Sıkılmayın sakın, sonunda güzel şeyler olacak:)

Geçen sene bu zamanlar forumdan bir gitar almıştım. Aslında gitara ihtiyacım falan yoktu. Hali hazırda birden fazla, farklı türlerde gitara sahiptim. Gitar İstanbul'da bir Luthier tarafından Prs Al Di Meola modeli baz alınarak yapılmıştı. Sahibi Urfa'dan satıyordu. Daha önce de başka sahipleri olmuştu.
Hayatımda hiç resmini beğendim diye gitar alacağımı tahmin etmezdim ama gitarın üstünde prs dragon 2 set vardı ve gitarın fiyatı manyetik setinin ebay fiyatı ile neredeyse aynıydı. Kaybedecek bir şey yoktu. En kötü ihtimalle gitar duvara süs olacak, manyetikler gitarlardan birine takılacaktı.
Gitar kargo ile geldi. Köprüsü sıkıntılı, sap kötü durumdaydı. Buna rağmen sesi fena değildi.

Bir iki Luthier arkadaşım baktı. Pek umut verici değildi durum. Geri gönderecektim ama satan arkadaşın haline de üzüldüm. Maddi olarak zordaydı. Göndermedim.

Gitarı yapan Luthier i bulmaya karar verdim. En doğru bilgiyi ondan alabileceğimi düşündüm. Ayrıca, gitarın durumu pek iyi olmasa da ustanın bu işte pek suçu olmadığını hissediyordum. Sonuçta, gitarın geçmişini bilmiyordum..
Aradım, taradım ve gitarı yapanın atölyesi Bahçelievler 'de olan, yetenekli gitaristimiz Özgür Çalı' nın gitarlarinı da yapan Orhan Kemal Aydın olduğunu öğrendim.

Orhan Abi yıllar önce yaptığı gitarı görünce şaşırdı ve mutlu oldu. Gitarın kondisyonunu o da beğenmedi. Gerekli tamiri yapmayı ve düzelmezse de gitarı geri almayı teklif etti. Bu devirde böyle adam kaldı mı diyerek sevindim ve gitarı ona vererek ayrıldım.

Orhan Abi ile hikayemiz böyle başladı.

Atölyeye gidip geldikçe ve onun yaptığı gitarları gördükçe, acaba bir tane de ben mi yaptırsam dedim.

Sonunda, eski gitar için ödediğim parayı düşerek bir hesap yaptık ve Eylül ayında başlamak üzere anlaşıp ayrıldık.

Yaz boyu araştırma yaparak geçti. Hangi ağaç, hangi form.. Hangi manyetik, hangi köprü derken.. Okumadığım kaynak, izlemediğim video review kalmadı neredeyse. Kafada bir sürü fikir. Elimde bir sürü resim ve çizim..

22 senelik gitarcıyım. Üstelik klasik müzik eğitimi almış bir gitarcıyım.

Bizim enstrümanda manyetik, mikrofon veya kablo yok..Duyduğun ses ağaçtan ve parmaktan gelir..

Az çok ağaçtan, gitardan da anlarım. Ama yeni gitarlarda kullanılan birçok farklı ağaç var. Egzotikler vs.. Hangisi olacaktı? Geleneksel maun, maple mi? Gönlüm gövde için bu ikiliyi istiyordu. Orhan Abi'de birçok ağaç vardı. Egzotik seçimleri sapta kullanmaya karar verdik. Pau ferro sap, cocobolo tuş olacaktı. Son anda sap da maple olsun dedim ve ağaçlara karar vermiş oldum. Daha konservatif bir seçim olmuştu ama ortaya çıkacak sound daha kestirilebilirdi, aynı zamanda.

Bu aşamada Orhan Abi'yi pek delirttim diyemem. Esas zıvanadan çıkartma bundan sonra başladı :) :)

Kendisine yaklaşık olarak 100 tane resim ve çizim yolladım. Kafamdaki bütün karışıklığı hiç utanmadan kendisine bulaştırdım :) genel anlamda, hep olgun ve halden anlayan bir adam olduğu için, sağolsun, bıkmadan usanmadan dinledi. İlgilendi.

Şu sözünü hiç unutmuyorum : "Gitarı sana yaptığımı sanma. Ben gitarları hep kendime yaparım. Sonra sen alır gidersin"

Bir iki ay tasarım hakkında çalıştık. Bilgisayarda benim yolladığım taslakları çizip, üç boyutlu olarak gösteriyordu. Sonunda hiçbir gitara tam olarak benzemeyen bir formda karar kıldık.

Orhan Abi'de cnc makinası olduğu için tasarımın aynısını, ne kadar uçuk olursa olsun, yapma şansı var. Bu müşteri için zor bulunacak bir nimet bence. Zaten tanınmış Luthier arkadaşlarımız da kendisine gövde siparişi veriyormuş. Gerçi, bununla uğraşacak vaktim yok deyip yapmıyor ama..

Gitarın yapımı sırasında bana öyle fikirler verdi ki.. Onun fikirleri olmasa bu kadar güzel bir sonuç olmazdı, diyebilirim.

Örneğin, gövdenin içine ses kanalları açmak onun fikriydi. Resimlerde o aşamaları gösterdim. Ses kanalını açmışken f deliği de eklemek benim isteğim oldu ama f deliğinin şeklini benim çizdiğimden daha güzel bir şekilde koydu oraya. Kendisi okullu ressam olduğu için, çizim ve tasarım kısmında harikalar yaratabiliyor..

Sapın gövdenin içinden geçmesinde yani yekpare veya neckthru olmasında da ısrar etti. Ben set neck e de razıydım ama konuştuğumuz rakamı yükseltmeden yekpare yapacağını söyleyince mutlu oldum tabii.

Gövdenin maununu önceden finger tap denen yöntemle seçmiştim. Aynı işlemi kapak için de yaptık. Bütün seçenekler içinden değişik bir yanar dönere sahip olan bir maple sevdim, nedense. Quilted gibi bir şeydi ama daha kendine özgü desenleri sahipti. Standart bir şey değildi. Kimine göre kötü bir desen olabilirdi ama ben onu istedim. Tuş için de 5 cocobolo seçeneği arasından ikinci beğendiğimi seçmek durumunda kaldım. Birinciyi benden önce kapmış bir müşteri vardı maalesef.

Bundan sonrası yapım sürecini takip etmek ve beklemekle geçti. Son aşamada boyama kısmını yaptık birlikte. Ben mavi-yeşil alacalı bir renk diye gittim. Orhan Abi, "bak sana nasıl bir renk hazırladım" dedi. Pamuğu örnek bir ağaca sürmemizle " Abi bu renk harika. Bunu yapalım" demem bir oldu.

Aralık ayında da gitarı teslim aldım.

3 ay içinde her şeyiyle bana özel, benim istediğim gibi bir gitarı hazır hale getirdi. bu kadar ince işin olduğu bir yapım süreci için gayet mantıklı ve uzun olmayan bir süre.

Knob, manyetik kapağı, arkadaki elektroniklerin kapakları vs hepsi wenge ve cocobolo ağaçlarından, el ile yapıldı. İşte bu kolay bulacağınız bir şey değildir :)

Sapın gövdeden görünmesi için maunu iyice azaltmak gerekiyordu. Bu yüzden istememiştim ama görünsün de istiyordum. Burada da ustanın sihri devreye girdi. Üst kapağa Sapın üstünde kullandığı paduk, maun gibi filetlerden koydu ve aynı görünümü elde etti. Resimlerden birinde, sapın gövdeden geçtiği yeri ve üst kapağa eklenen bölümü görebilirsiniz.

Manyetiklerde bulunan kapakları son gün bana sürpriz olarak eklemiş. Onlar da wenge ve cocobolo laminasyonu. Muhteşem göründüğünü düşünüyorum şahsen.

Sonrasında, sevgili Alen Emre ile bir miktar daha ekleme yaptık. Onun mükemmel booster pedalı Junkie uzun zamandır bendeydi. Bence muhteşem bir pedal. Başka booster'a elimi sürmem.. Bir dönem herhangi bir şey boost etmediğim için satmaya kalkmıştım. Aklım hemen başıma geldi allahtan da, vazgeçtim. Meğer booster denen aletleri fx loop ta kullanmak gerekirmiş:):):) Öyle deneyince, bir de 18v ile çalıştırınca amplinin dünyası değişti.Dünyası değişen de Mesa Express 5 50. Roland Cube değil:)

Her neyse, gitarın içine junkie pedalın biraz daha gelişmiş bir versiyonunu onboard olarak ekledik. Sonradan coil split yapmaya karar verdiğim için potansları push/pull olarak değiştirdik ve wiring denen kablolama sistemini yeniledik.

Gitarda booster, amplinin preamp kısmında da booster olunca garip bir tecrübe yaşamış oluyorum ama duyduğum "kırılma" bana hep çok güzel geliyor:) booster kare şeklinde çalıyorum habire:)


Gitarın liste halinde özellikleri:

Gövde : Maun + Custom Maple
Sap : Maple+wenge+paduk 7 parça laminasyon
Fingerboard : Cocobolo
İnlay : 3e Emre Köz Signature
Köprü : Gotoh tremolo
Burgu : Sperzel
Manyetikler : Sap Seymour Duncan jazz
Köprü Gibson dirty fingers
Electronic plus : Booster Alan Geere junkie preamp Booster
Potanslar : dimarzio 500k push pull

Wenge manyetik çerçeleri, ve knoblar..
cocobolo + wenge+maple laminasyon manyetik kapakları....

Bu da Orhan Abi'nin facebook sayfasından benim gitarın linki:

GİTARTS' tan Sevgili Emre Köz'e... | Facebook

Orhan Abi'nin facebook sayfası üzerinden irtibata geçebiirsiniz. Bende cep numarası var ama ona sormadan burada paylaşmam doğru olmaz. Kendisi ile görüştüğümde izin verirse numarayı buraya eklerim.

Yarın ses örneği kayıtlarımı tamamlayacağım ( kar tatili devam.. )

Alen Emre'nin custom analog pedals sitesinde görünen Chorus pedalı ve Junkie için de kendisine söz vermiştim. tanıtım videosu için. Hem gitarı, hem pedalları tanıtmaya çalışacağım.

Herkese iyi akşamlar. Buraya kadar okuma zahmetine katlananlara da teşekkürler:):)

Resimleri...
20150219_135843~2.jpg
20150219_135959~2.jpg
20150219_140012~2.jpg
20150219_140040~2.jpg
20150115_233146~2.jpg
20150213_091512~2.jpg
20150213_091541_HDR~2.jpg
20150213_091635~2.jpg
20150213_091709~2.jpg
20150213_091747~2.jpg
20150213_091801~2.jpg
20150213_091811~2.jpg
IMG_20141001_184948.jpg
IMG_20141013_213825.jpg
IMG-20141013-WA0005.jpg
IMG-20141013-WA0008.jpg
20150213_091843~2.jpg
IMG-20141203-WA0008~2.jpg
20141213_215809.jpg

 
Son düzenleme:
Basabilseydim beğen düğmesine 10 defa daha basardım. Çok güzel ve orjinal bir tasarım olmuş. İşçilikte çok başarılı görünüyor.
Güle güle kullan :)

"" bir de bence Orhan bey'in irtibat bilgi ve numaralarını da bu başlıkta paylaşman çok iyi olacaktır.
 
Neresinden trolleyeyim, neresinden vurayım şaşırdım. Adam utanmadan kendine signature gitar edinmiş.Bir de Mesa amfi çekmiş vayyy utanmaz vayyy!!! Şu pedallara bak, şu güzelliklere baaak! Bir de okumuş adam haa!! Neredesiniz bre haset, fesat, infaz timi?! Vayy gevur mezarından sesiniz gele he miii??!!

Maşallah diyelim :)

2061-nazar-boncugu_8271.jpg
 
Neresinden trolleyeyim, neresinden vurayım şaşırdım. Adam utanmadan kendine signature gitar edinmiş.Bir de Mesa amfi çekmiş vayyy utanmaz vayyy!!! Şu pedallara bak, şu güzelliklere baaak! Bir de okumuş adam haa!! Neredesiniz bre haset, fesat, infaz timi?! Vayy gevur mezarından sesiniz gele he miii??!!

Maşallah diyelim :)

2061-nazar-boncugu_8271.jpg
Çok güldüm ya:) teşekkür ederim. Evet, forumda okuyana bir uyuz olma durumu var.yazarken kesin geçirirler dedim içimden:):)

Bu vesileyle önceki mesajlara da teşekkür etmiş olayım.
 
Geri
Üst