Ton Ton Ton

selamlar
sadece 30 saniyenizi ayırıp şu tona kulak kabartabilirmisiniz? kulağınıza hoş gelen/rahatsız eden taraflarını belirtirseniz sevinirim. mix yapılmadı ham kayıt.
kullanılan ekipman çin malı gitar amplitube 3 addictive drums. gitarı mic girişinden girdim.cubase kullanıyorum bu arada. ton kulağıma hoş geliyor bir kaç farklı kulaklık ve kolonda dinledim ama referans monitörüm olmadığı için yanlış duyuyor olabilirim.
mix aşamasında iyileştirme olarak neler nasıl yapılabilinir? tavsiyelerinizi bekliyorum
 
Merhaba. Öncelikle eline sağlık, ancak iyileştirme için pek çok şey yapman gerekiyor. Basslar çok fazla ve midler çok az geldi bana. Zira kayıt sırasında kayda giren tonun ne kadar iyi olursa işlemesi de o kadar kolay olacaktır. Bu nedenle bir ses kartı edinirsen daha sağlıklı giriş yapacağın için, işin daha kolaylaşacaktır[usb girişli bir processor de tercih edebilirsin, gitar arabirimi olarak da kullanılabiliyor çünkü]. İnternetten amplitube ile ilgili videolara göz atmanı öneririm öncelikle. Buna ek olarak da, kayıt ve mix sırasında, kaydettiğin soundtrack e mümkün olduğu kadar yakın tarzdaki bir soundtrack i medila player vs ile aç. Parametreleri kurcalayarak deneme yanılma yolu ile o şarkıdaki gitar tonlarına mümkün olduğu yaklaşmaya çalış. Bu şekilde de gelişme kaydedebilmen mümkün. Çalım olarak da ölçülere ve metronoma dikkat etmeni öneriyorum. İyi çalışmalar, kolay gelsin :)....
 
Tondan önce icra düzeyindeki sorunlarınızı düzeltmeniz gerekiyor. Tona pek çok şekilde dijital zeminde müdahale edebilirsiniz. Ama icra böyle bir şey değil. Metronom ile sekmeden çalamıyorsanız kayıt için erken demektir.

Dijital devrimden önce böyle bir sıkıntı yoktu. İnsanlar önce çalışlarını geliştirir, sonra kayıt yapmak için stüdyoya girerdi. Artık insanlar enstrüman ile aynı anda kayıt teknolojisine sahip oluyorlar. Herkes de kayıt yapmak istiyor haliyle...

Tona gelince... Dijital işlendiği çok belli. Yapay tınlıyor. EQ olarak da oldukça yavan geliyor. Bu tarz midleri alınmış tonlar eski 80ler thrash tayfasında olurdu. Artık tümüyle demode olmuş bir ton, ama eğer istediğiniz şey buysa sizin bileceğiniz şey.

Şunu da söylemek lazım: Enstrüman çalmak gibi, ton da yapa yapa öğreniliyor. Bu açıdan başkalarının fikrini almak akıllıca, insan kendi yaptığı işe objektif bakmakta zorlanıyor çünkü. Ama mic girişinden gitar girmek filan da olacak iş değil, bu konuda ciddi iseniz basit de olsa bir ses kartı alın. Hesaplı pek çok alternatif var.
 
Hoparlörünüz bassları duyurmuyor. O yüzden kısma ihtiyacı duymuyorsunuz. Bir subwoofer edinin. Çok faydasını göreceksiniz.

İcrada sıkıntınız varsa audio quantize işini ve audio warp işlerini öğrenin. 70 metronomda çalın 110 metronomda dinletin.
Bu hile değildir. Eğer siz besteciyim/kompozitörüm diyorsanız bu bir imkandır. Herkes kullanıyorsa sizde kullanacaksınız.
Kimse Malmsteen olmak zorunda değil fakat dinleyici Malmsteen gibi gitarı duymak istiyor. Sizin hatalarınız dinleyici tarafından
samimi değil kötü olarak değerlendirilecektir. Efekte, quantizeye, edite acımayın. Dinleyici için müzik yapıyorsanız sonuç en önemli şey.
 
Öncelikle böyle bir ton varsa elimde ilk müdahele olarak high pass filter ve low pass filter uygularım.
Güzel bir kayıtta en güzel bas hissini bas gitar verir low end'ler sağlam olmalı, gitarın basları da altta kalmasın deniyorsa en azından 140 hz ile başlanmalı bass desteğine. Ben kişisel olarak kayıtlarımda 170-220 civarını biraz desteklerim edit'lerken, o da çok fazla olmamalı ama. 140'dan aşağısını bas gitara bırakmaya çalışın. Eğer yoksa, 140 aşağısını çok fazla arttırmayın ki böyle kulağa hoş gelmeyen boğukluk olmasın.

High pass filter da, genel olarak bu bahsettiğim frekansa kadar olan bölümü kademeli olarak tıraşlamak demek. Yani 0'dan 100 hz (hatta biraz daha fazlası) aralığını kademeli olarak tıraşlamak, bu ne demek 0 hz'e yaklaştıkça bass neredeyse hiç hiç olmayacak, 100'e yaklaştıkça daha çok olacak ama yine de daha az olacak. Parametric Eq kullanıp yapacaksınız bunu Cubase'de var. Frekans olarak 80-90 arası bir şey seçip 'cut' özelliğini seçerseniz görürsünüz.

Bu arada gitar davula göre çok çok önde olmuş, bunların her biri dinlerken can sıkan şeyler, yani tonunuz kötüyken daha da kötü duyulur.

Ses zaten dijitalliğinden ötürü eq haricinde de kalitesiz geliyor ama amplitube ile bunun çok daha iyisini bile alsanız, yine de bana hiçbir zaman güzel gelmeyecek. Bir süre sonra size de gelmeyecek. Bunu neden söylüyorum, çalımdaki sıkıntılardan çıkarımla yolun başında olduğunuz belli :) İlerledikçe ton zevkiniz daha çok oturacak emin olun.

Low pass filter da yukarıda yazdığımın tiz tarafında olanı. Ben 7 khz'den itibaren başlatıyorum tıraşlamayı, 7 khz - 20 khz arasını kademeli olarak (7'khz'de daha az, 20'de neredeyse hiç tiz kalmayacak şekilde) tıraşlamaktan bahsediyorum. Frekans değeri olarak 10-11 khz civarını seçip yine 'cut' özelliğini seçerseniz, karşınızdaki görselden de anlarsınız.

Amplitube'de graphic eq ile yapayım derseniz manuel olarak da yapabilirsiniz, en düşük frekansta ne varsa onu sıfırlayın, yani düşürebildiğiniz kadar düşürün, 140 civarından sonra düşürmeyin, hala bas desteği istiyorsanız yukarıda bahsettiğim 170 civarını boost'layın. Rakamlar değişebilir tabi.

Tüm bu frekans analizi için programlar var, bir tane edinebilirsiniz. Frequency analyzer diye aratırsanız bulabilirsiniz herhalde. Amplitube ile sınırlandırmayın kendinizi, başka plug in'ler edinin. Cubase'in içindekileri de kullanın.

Son olarak mid işi görecelidir, thrash sevdiğiniz belli her halinizden ancak kulağınızı mid'e alıştırın :) Bu kadar mid yoksunluğu, yaptığınız cambazlıkları da gizler, tonunuzdaki önemli detayların duyulmasını engeller. İlla düşecekseniz 1,5 khz civarını (atıyorum 1400 hz 1800 hz arasını) biraz düşebilirsiniz, tabi tonun doğal halinde hangi frekanslar yoğun geliyor, siz hangisinden rahatsızsınız vs. bunlar zamanla olacak şeyler. Öncelikle kulağınızın oturması lazım. Bunun için de yukarıda bahsettiğim analyzer'ları kullanmaya bakın, bir süre sonra duyar duymaz 'hmm şu kısım yoğun olmuş bunları düşeyim' ya da 'upper mid'ler az geliyor boost'layayım' diyeceksiniz zaten.

Kolay gelsin.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8
yorumlar için teşekkürler hepinize.
metronom sıkıntısı değilde davulun bpm ini ayarlayamadım tam olarak. daha doğrusu çaldığıma uygun hazır loop nasıl ayarlanır bilmiyorum. bu örnekte 175 bpm olarak ayarladım davul ritmini ama sadece ritm var atak filan yok o yüzden sırıttı.
audio warp ve frequency analyzer ise hiç bilmediğim bir konuydu araştıracağım özellikle teşekkürler. özellikle teşekkürler.
çalım olarak yeni değilim ama bilmiyorum neden iş kayıt alma kısmına geldiğinde bir yerde muhakkak sıçıyorum. bu kayıt işleriyle çok yeniyim daha ve hala vahşi bir orman gibi geliyor gözüme.
o zaman yapılacak listesi çıkartıyorum kendime
1-metronoma dikkayt kendi kulağımın sallamadığını başkasının kulağını tırmalıyor
2- ses kartı alacağım belli. usb veya firewire farkı varmıdır? bütçe geniş değil oyüzden 2. el bakacağım. firewire usb farkeder mi? laptopda firewire portu mevcut ve ilan sitelerinde firewire uygun fiyata bulmuştum bir kaç tane.
3-eq ayarlarını kurcalamam lazım.
4- git önce para topla düzgün bir gitar edin lan kendine :)

tekrardan teşekkürler hepinize 30 saniyenizi çaldım :)
 
Selamlar, çalımına değil de tonunu eleştirmek gerekirse -ki arkadaşlar bahsetmiş- tonun boğuk kalmış, eq ile manuel olarak giderebiliyorum, aynı sorunla karşılaştığım zaman, ama mix işinden hiç anlamadığımdan yanlış da yapıyor olabilirim.
Referans monitörü ile eminim düzelteceksindir, iyi çalışmalar
 
Geri
Üst