Focusrite Vb. Ses Kartları Hakkında

Hocam ses kartları arasında aynı gain seviyelerini kullansanız da bi hassasiyet farkı oluyor, bence hacim'den kastı oydu arkadaşın. Örneğin ilk kartım M-Audio idi, Gain potansını nerdeyse %75'e getirmezsem (yaklaşık 35db) verimli tatmin edici bi sonuç çıkmıyordu, aynı mikrofonla daha sonra kullandığım focusrite ve şu an kullandığım RME'de o kadar yüklenmeme gerek kalmadan misal %50 potans'da (yaklaşık 30-35 db arası) istediğim soundu veriyor. DAW'da normalize etseniz de eğer kulaklarım beni yanıltmıyorsa ideal gain'de alınıp işlenen kayıtla, normalize edip yükseltilerek işlenen kayıt aynı sonucu vermiyor. kaldı ki preamp'larda bile farklı gain'lerde frekans dengeleri de değişebiliyor. Daha önce vtb1'den tutun da golden age, ART gibi preampların çoğu elimden geçti, şu an SPL Goldmike kullanıyorum, çok aşırı gainlere çıkmadıkça genel bi denge korunuyor, ama çok yüksek seviyelerde sesi biraz daha parlak ve tiz hissediyorum.
Aynn öyle @ugur86 demek istediğimi daha anlaşılır açıklamışsınız :)
 
Daw üzerinden volüm açmıyorum, gereken durumda kısıyorum :). Preamptan alınabilecek en iyi düzeyde clip yapmayacak seviyede ayarlama yapıp daw a yolluyoruz. Çünki preamp bizim yükselticimiz. Daw üzerinden volüm arttırırsak (fader daki 0 seviyesinin üstüne) normalize yapmış gibi oluruz buda istenen birşey değildir. Yani bu kadar basit birşey değil bence. Hacimden kastım sesi yüksek, dolgun alması ve iyi işlemesi. 300 TL'lik bir ses kartı ile 1000 TL'lik ses kartının preamp ı bir olabilirmi sizce.
Tabiki dediğiniz gibi daw üzerinden sesi arttırmanın birsürü yolu var comp, eq, limiter, maximizer gibi. Benim isteğim ham haldeki gelen sinyalimin güçlü olması. Yorumlarınız içinde çok teşekkür ederim ayrıca @Single_FACTOR :)

Söylemek istediğim şudur fiyatı düşük te olsa bir kondanser ya da benzeri mikrofon kullanımına yetecek kadar gain üretir bu kartlar. muhtemelen hatalı bir yönerge izliyorsunuz. daw dan ses yükseltmenin yolu comp, eq, limiter, maximizer kullanmak değildir asla öylebirşey kullanmayıon. mixerdaki line input seviyesini yükseltirsiniz. ve bu projenize zarar vermez. genel kullanılan uygulamalardır.
 

Dosyalar

  • cubase1.l.jpg
    cubase1.l.jpg
    89.6 KB · Gösterim: 275
Aynn öyle @ugur86 demek istediğimi daha anlaşılır açıklamışsınız :)
Benim asıl şaşırdığım nokta M-Audio'nun %75 potansta focusrite ya da rme'nin %50 potansta verdiği sesler DAW'da eşit db'de görünmesine rağmen, o bahsettiğiniz dolu dolu gelme hissiyatları da aynı değil, ama bakıyorsunuz DAW'daki fader'larda örneğin hepsi -10db civarında geziyor kayıtların, bu fark da aradaki preamp kalitesi ile alakalı sanırım. Şu an tamamen harici SPL Goldmike preamp'a bıraktım olayı, hem kattığı hacim, hem transient cevabı-netlik, hem de lamba makyajı ile dahili preamp'larla aradaki farkı sağır olmayan herkes duyabilir.
Ayrıca net'te tonlarca video var, aynı gain seviyelerinde kayıtlar alınmış preamp'ları karşılaştıran. Öbür türlü insanlar aptal mı da Avalon preamp'a 10bin lira veriyor. Bi kere ses seviyesi tek başına yeterli değil, kaydedilen sesin detayı, tonal balansı, kendi içindeki hacmi olayı tamamen değiştiriyor. Ben hep ideal seviyede kayıt alıp, fader'dan birkaç db kısarak mix yapabileceğim şekilde alıyorum kayıtlarımı, bu işi bildiğine emin olduğum herkes de gördüğüm kadarıyla öyle yapıyor. youtube'da İlter Kalkancı hocanın Creb Band adlı mix videosunu izlerseniz bana hak vereceğinize eminim.
 
Son düzenleme:
İyi bir gitarist değilseniz 10.000 TL lik bir gitara vereceğiniz para ile ancak s*çışınız kuvvetli olur. dolayısı ile bunların hepsi elinizdeki ekipmanı ne derece kullanabildiğiniz (uzmanlık seviyesi) ve nasıl kayıtlarla ilgilendiğinizle doğru orantılı şeyler. iş preampta bitmiyor. ben olsam preamp kalitesi yerine o önceliğim var ise parayı daha iyi bir mikrofon için kullanırdım.
 
Şurada bir gerçek var @ugur86 'nında dediği gibi %75 derecesinde açılmış bir pot yerine kaliteli kartta %50 açılmış bir pot seviyesi aynı işi çok daha dolgun ve hacimli yapıyor. Bu olan bir gerçek.
Siz ise hacimsiz ve kalitesiz gelen sinyali dawdan arttırmamı öneriyorsunuz. Aslında farklı şeylerden bahsediyoruz sanki.
Haklısınız her kartın preampı belli dereceye kadar bir ses seviyesi yaratır, bunu dawdanda yükseltebilirsiniz ama benim asıl istediğim doğal olan yolla daha iyi bir preamp ile hacimli ses elde edip ses artışı yapmaya gerek duymamak.
 
Mikrofonun frekans cevabı, karakteri, detayı, gürültüsüzlüğü; iyi bir preampın mikrofondan gelen elektriksel sinyalleri, converter'larda dijital olarak işlenebilecek seviyeye yükseltirken gösterdiği performans ile birleşince zaten tonlar içinize siniyor. Şu anki set up'ıma ulaşana kadar birçok mikrofon ve preamp alıp sattım, özellikle mikrofon karakteri kaydı birinci öncelikte etkiliyor, ondan hemen sonraki eleman bence preamp. RME Babyface gibi iyi sayılabilecek bir kartın bile dahili preamp'larıyla SPL Goldmike'ı bir tutamayız. aynı gain seviyelerinde alınan kayıtları dinlediğimizde SPL'nin verdiği detay, hacim ve sıcaklık bariz kendini farkettiriyor, bu aradaki fark DAW'da oynanarak düzeltilebilir mi , bence zor... Ha set up olayı da bir zincir gibi aslında, zayıf halka olmamalı, iyi mikrofon+iyi preamp+iyi converter'lar+iyi monitörler... diye gidiyor. burada bütçe ile doğru orantılı seçimler yapıp, F/P ürünlerini tercih etmek dar bütçeler için daha mantıklı görünüyor. Focusrite preamp üretimi konusunda kendini ispatlamış bir firma ki arkasında efsane Neve gibi bi mühendis var. harici hi-end bir preampla aynı olmasa da bence kendi fiyat skalasındaki kartların hepsinden daha sıcak ve hacimli preamp'lara sahip...
 
Herkese yardımları için çok teşekkürler. Kararımı Focusrite Scarlet 18i8 de kıldım ve dün aldım.
Doğru bir karar verdiğime inanıyorum. Gerçekten çok kaliteli bir kart ve beni baya bir yukarı taşıdı diyebilirim kalite konusunda.

Ama bir sorunum var gibi :) Gerçi çözdümmü yada devammı ediyor daha anlayamadım.
Sorunum şu;
Tarayıcıda herhangi bir video oynatıcıda, mesela youtube'da video izlerken belli bir süre sonra video duruyor ve ses kesiliyor.
Pc de hiç bir ses alamıyorum. Ses kartını arkasından kapatınca video başlıyor. Kartı açınca tekrardan ses geliyor. Mix controlün son versiyonu sorunsuz yükledim.
Yanlışlıkla onboard ses kartımı iptal ederken realtekin bilmediğim bir şeyini kapattım bios tan. Bu sabah aklıma geldi ve onu tekrar aktif ettim, bilmiyorum işe yaradımı ama 1 saattir bu sorun yok.
Acaba bir fikri olan varmı :) Büyük ihtimal yazılımsal bir sorun.
 
Ayrıca bir şey daha fark ettim kart buffer size ın yüksekliğine göre orantılı sürelerde kapanıyor. 1ms ye ayarladığım zaman youtubeda video izlerken 20-30 saniyede ses gidiyor. Buffer size ı arttırdığımda doğru orantıda süre uzuyor. Bir yerlerde bir yanlışlıkmı yapıyorum acaba. Böyle birşey nasıl olabilir.
 
Merhabalar,
Sorunu çözdüm sanırım.
Benim anladığım kadarıyla işlemci gücü ile alakalı. Ses kartının buffer size ayarını 1ms. ye getirdiğim zaman kayıt programında kayıt alırken veya herhangi bir kaydı oynatırken işlemciye yük çok fazla biniyor ve kayıt veya oynatma işlemi duruyor. Nedeni ise kayıt programımda işlemciye çok fazla yük biniyor ve maximum cpu derecesine çıkıp kayıt duruyor.
1 ms. değeri aslında çok gereksiz bir değer. Ben genel olarak 5 ms. değerinde tutuyorum ve hiç gecikme hissetmiyorum. Eğer daha iyi bir performans istiyorsam 3 ms. değerine alıyorum. 5 ve 3 ms. de gecikme hiç hissedilmiyor. Focusrite 18i8 çok iyi bir ses kartı tavsiye ederim.
 
Nasılda denk gelmiş, GMC forumunda bir arkadaş 18i8 aldı daha yeni ve bugün benzer sorunlar yaşamış. İngiltere'de focusrite'ın web servisinden chatle çözmüş işi, forumda muhabbeti kopyalayıp yapıştırmış ben uzun uzun yapıştırmadan cevap cümleyi paylaşıyorum belki yardımcı olur;

- Navigate to Control Panel > Sound > Playback > Right click on your interface> Properties > Advanced. Under Default Format change the Sample Rate to that of your DAW. Press Apply and then OK.

Yani DAW'da ne sample rate ile çalışıyorsan windows defaulta onu ayarla diyor (bahsi geçen windows 10)
 
Bilgi için teşekkürler.
Ben 44.100 ile çalışıyorum daw'da. Windows ses ayarlarım da 44.100 de.
Karttan yana bir sıkıntı yok tavsiye ederim, içiniz rahat olsun. Ultra gecikmesiz bir kayıt için sadece ses kartı yetmiyor ne yazıkki.
 
Merhaba yeni konu açmak istemedim buradan devam edeyim dedim aynı başlık açmaktansa..
Eski bir ses kartım var. Roland duo ex capture. Memnunmuyum evet ihtiyaçlarımı karşılıyor. Lakin eski nesil olduğundan değiştirsem mi diye düşünüyorum. Hem hesaplı hemde ihtiyaçlarım doğrultusunda focusrite scarlett 2i2 gen 3 ile değiştirebilirim. Neural dsp ile kayıt alıyorum. Yada amfi pedal kullanmaktansa evde bu şekilde pratik yapıyorum.
Merakım şudur; Eski kartımla herhangi bir gecikme cızırtı patırtı almıyorum. Giriş çıkışlarıda aynı sayıda fazlasınada ihtiyacım olmuyor. Değiştirsem daha iyi bir duyum alır mıyım? Roland 44 ve 48 hz destekliyor. Focusrite 192 khz. Yada barındırdığı preamfi vs.. fark hissedilir derece olur mu? Gereksiz bir değişim mi olur?
 
Geri
Üst