Bitlis'ten Abd'ye Gitar..

Cevizin ekonomik değerinden dolayı ağacının ömrü boyunca gıda sektörüne hizmet etmesi nedeniyle kereste olarak kullanımı kısıtlı kalmış olabilir. Nihayetinde seri üretim gitarlarda kullanılan diğer ağaçlar genellikle endüstriyel ormancılık ürünleri. (Kanada ve Amerika bu işte çok ileri.). Yapısal olarak uygun kesim ve kurutma şartları altında pek çok ağaç elektro gitar yapımında kullanılabilir, aralarında ton farkı elbette olacaktır ama marjinal kalite farkları olacağını düşünmüyorum. Elektro gitarın yapımında ağaç kalitesi akustik gitara göre daha geride kalmış bir belirleyicidir. Ustalık becerileri ve kullanılan ağaç haricindeki malzemeler elektro gitarın kullanıcı ihtiyaçlarına ne derecede karşılık vereceği konusunda bir adım daha önde. Ton belirleyicileri konusu her yerde tartışılıyor ama şahsi kanaatim iyi bir işçilik ve kaliteli hardware ve elektronik ile iyi bir ustanın her türlü ağaçtan kullanıcıların %95inin hoşuna gidecek bir ürün ortaya çıkarabileceğidir. (bakınız sx gitarları uç bir örnek 150 dolara aralarında çok iyileri çıkabiliyor.)
Bitlisteki arkadaşın durumu birazda çevresel olarak değerlendirilmiş. Normalde biraz elinden gelen herkesin yapabileceği bir işi bilginin ve imkanların kısıtlı olduğu bir yerde başarmış olması olaya anlam katıyor. Yoksa ekipmanları arasındaki kopyalama makinesi (manuel ayarlı cnc :) , duplicator, duplicarver v.s. ) gayet rahat 1500 -2000 liraya herkesin alabileceği bir makine.
 
Son düzenleme:
Haberlerde "Gibson model" gitarlar yaptığı söylenmişti.
Ceviz meselesi de nasıl bu kadar şaşırttı anlamadım, tuşe ağacı olarak bile kullanımı var.
Gövde ağacı olarak Gibson da Fender de senelerdir kullanır.
 
iyi yolda gidiyor. takdir ettim. işi büyütsün, ister ceviz, ister kavak, isterse suntadan yapsın. sonuçta zorla satmayacak.
fakat bu tür işler için en kolay yöntem, yöre insanını eğitip her evde üretim yapmak, ürünleri tek noktada toplamaktır. bursa çeliği, inegöl mobilyası, zeytinyağı üretimi gibi üretimlerde atölyeler satmaya çalışmaz. üretim yapılır, tek noktadan markalara veya ayrı olarak satılır. gövdesini, sapını bir yerde üretir, kontrolünü bir yerde yapar, montaj ve sonrasını başka yerde yaparsınız.
böyle bir sistem kurulursa hoş olurdu.

yalnız bu aşağıdaki şablon olayı hoşuma gitmedi, imkan yok belki tamam ama bu üretim değil kopya. sx alıp parçalamak, parçalardan şablon yapıp ölçü almaksızın kopyalamak yerine kendine uygun, en azından ufak tefek değişiklikler yapılmış şablonlar yapıp buna uygun üretim yapmak biraz daha güzel ve etik olurdu.
fft99_mf4054615.Jpeg


sonuçta arkadaş başarılı olsun ki yaygınlaşsın. "bitlis'e yolum düştü gitar aldım size hediye, biliyorsun bitlis'in gitarı meşhur." lafı neden denmesin?
 
ceviz yıllardır kullanılan bi ağaç aslında... neden cevizin keşfedilmesi gibi bişey yazmışlar halen anlayamadım. fakat ceviz oldukça pahalı ve ağır bir ağaç. tınısı da akçaağaç ve dişbudağa yakın farklı olarak mid frekansları daha yüksek.
 
Geri
Üst