Mitoloji, Efsaneler, Tanrılar, Yaratıklar...

Benim inancım..Tekrar ediyorum özellikle Oceanides e..Benim inancım..Bu ister inanın ister inanmayın demektir bir anlamda..

Benim inancım sonsuz güç sahibi bir yaratıcının varlığıdır..Eğer benim inancımı yargılıyorsanız benimle tartışmayın..Sizlere inançlarımdan bahsediyorum elbette..

Evrende ve onun içinde olan tüm doğa fenomenlerindeki düzen yaratıcısız olamaz bana göre..

İnancımı bir örnekle sizlere anlatmak istiyorum..

Ormanda bir gezintiye çıktığınızı varsayın..Çiçekler,böcekler,ağaçlar temiz hava ve tür tür canlılarla dolu..Gezerken bir değirmenle karşılaştığınızı düşünün ..Aklınıza hemen şu gelir..Burda demek ki insanlar yaşıyor ki bu değirmen yapılmış..O değirmeni orda görüpte,buraya insan gelmemiş diyemezsiniz..Aklın bu sonuca ulaşması değirmenin bir sistem olması ve sistemlerin oluşmasında tasarımın gerekliliğidir..Değirmendeki tasarımı yapanın bir insan aklı olduğunu düşünürsünüz.... değirmenden önce gördüğünüz bitkiler ve onların yaptıkları fotosentezin bir sistem olduğu,hayvanların vücutlarındaki türlü türlü sistemlerin bir tasarım olup yaratıcısının olduğunu düşünmezsiniz..

Fotosentez başlı başına bir sistemdir..Hücre başlı başına bir sistemdir..DNA bir kodalama ve sistemdir..evrenin keşfedilen her noktasında da sistem var..Aklım bu sistemleri yaratan bir varlığın olduğunu söylüyor bana..
İster evrimle gerçekleşmiş olsun isterse başka türlü gerçekleşsin sonuçta bir düzen var ve bu düzen yaratıcısız olamaz bence..Aksini söylemek değirmenin tesadüfen olduğunu söylemek kadar akıl dışıdır bana göre..

Bu sizlere farklı türlü görünebilir..

Amacınız bizleri dinimizden ve inançlarımızdan vazgeçirmek mi??Eğer böyleyse hiç tartışmayalım

Amacınız bizlerin inançlarını kendi inancınız aynı olmasa da öğrenmek ve düşünmek mi??O halde kibir yapmadan dinleyin ve bunların bizlerin inancımız olduğunu ve saygı duymanız gerektiğini düşünün..

Oceanides ne demek plak gibi..Sen hep aynı tuşa basıyorsun bende aynı şarkıyı söylüyorum..

Slaytanic senin sorularına aklımın erdiği kadar cevap verdim..alıntı yaptım yani yazını..
Eğer yeterli gelmediyse sana senin sözünle cevap vereyim..Burası turcrock,ilahiyat fakültesi değil..(Burası turkrock,bilim merkezi değil demiştin bir soruma)

Ben bilimin önünü kesen bir inançtan bahsetmiyorum..Bilimi emreden ve hep araştıran ve soran bir inanctan bahsediyorum..
Bilim bana değirmenin nasıl oluştuğunu anlatıyor..Değirmenin oluşmasındaki materyallerin bir araya gelerek nasıl bütün oluşturduğunu anlatıyor..Sistemin nasıl çalıştığını ve diğer sistemlerle ne tür ilişkisinin olduğunu ortaya koyuyor..Değirmeni yapanı aramıyor..yapılanları ortaya koyuyor..Onu yapanın insan olduğu benim inancımdır sadece..
Aynı fotosentezdeki sistemin nasıl işlediğini bilim ortaya koyması ve onun detaylarına inmesi gibi..Onu yaratanda vardır ve Allah tır bence..
 
iyi de bize ne senin inancından? ister ateşe tap ister puta banane? takılı plak gibi aynı şeyi söyleyip duruyorsun.
hiçbir şekilde bilgi paylaştığın bilimle ilgili birşeyler yazdığın yok. tutturmuşmuşsun bir fotosentez bir dna öyle gidiyor. hayır işin komiği bunları doğru düzgün bildiğin yok veya bildiklerini paylaşmıyorsun. farketmez. benim gözümde bilgin "allahın varlığını ispatlama" kitaplarından alınma.
bu bilgilerle sıkıştığın yerde ancak "ben buna inanıyorum karışmayın" demekten öteye gidemezsin.

eğer inancının bilimin önünü tıkamadığını düşünüyorsan, cesurca okuyacaksın. evrim teorisinden kuranın kökenlerine kadar.

(boşuna yazdığımı biliyorum çünkü sana göre evrim asla olamaz ve kuran da gökten indi. istersen sen de fazla zorlama artık)
 
Bence dünyanın bu inceliği mükemmelliği Allah ın varlığına delil oluşturur. Bilim dünyadaki düzeni inceliyor da bu düzenin Allah tan olduğunu söylemek mi bilimsellikten uzak oluyor ki zaten bu konu felsefeyle, düşünceyle de alakalıdır. İllaki pozitif bilimlerden dayanak beklenmez.

ayrıca bi arkadaş sormus Allah ı kim tanrı seçti diye. Allah dünyayı yaratmış, ona hükmediyor. Seçilmenin gereği yokki zaten sen bunu kabul ediyorsan, onu kimin seçtiği gibi bir soru mantıksız olacaktır. Çünkü herşeyi yaratıp onlara hükmeden dururken, O'ndan başkasını tanrı seçmek saçmadır. Ama Allah ın varlığı konusunda tereddütte isen bu soru onu sormuyor bence.Allah'ın varlığı kendindendir cevabını da cevap kabul etmeme konusunda hiç bir gerekçe göstermemişsin. Oysaki bu da bir fikirdir ve gerekçen yoksa bu cevabı küçümseme lüksün yoktur. Düşünmeden karşındakini anlamadan terslemiş olursun bu şekilde sadece...

bir de islam kadını aşağılama amacı güdüyormuş dmeiş bazı arkadaşlar. Madem bu amacı güdüyor madem sizin dediğiniz gibi dediğiniz amacı da güderek (haşa) Muhammed asm yazmış bu kitabı, neden ozaman kadını miras konusu malken, miras hakı olan bir BİREY haline getiriyor. Neden babalarının kızları istemedikleri biriyle evlendirmeye hakkı yoktur diyor. Neden çokeşlilik zaten had safhada iken buna sınırlama getiriyor? Neden karısını çocuğunu dövenleri sert biçimde eleştiriyor? Madem islam kadını aşağılamaktan zevk alıyor neden böyle kurallarla aşağılanan kadına haklar veriyor? İslam kadına daha fazla hak verilmesini yasaklamaz. islam bazı emredici sınırlar koyar. Gerisini zamanın, toplumun, gelenek ve göreneklerin getirdikleriyle birlikte insanlara hakkaniyetle yorumlamaya bırakır. Kimse kadınları itip kakın, kadınları ezin demez islamda. Tam tersine evli çiftlerin birbirlerine sorumlulukları en az kişilerin anne babalarına karşı sorumlulukları gibidir... Önemlidir.
 
kadının aşağılanması ayrı eşitliği ayrı. konuyu saptırmayalım. kaldı ki kadının aşağılandığı ayet ve hadisler de mevcuttur. neyse, yeri geldikçe yazarız.

şunu ne için göremiyorsunuz? bu "mükemmelliğin" bilim tanrıdan geldiğini kabul ederse bilim olmaktan çıkar. bunu anlamak çıok mu zor?
herşeyi allahın kudretine bağlayan bir inanç hiçbir bilimsel araştırma yapamaz. neden osmanlı 200yıl geride kaldı? tanrı ister yıldırım düşer, bunu araştırmaya ne gerek var? ya da deprem oldu.
mesela bir hastalık. işte osmanlı. bir hastalığı allahın cezası olarak görüp iyileştirmeyi allahın işini baltalamak olarak görmüş. sonuç? ilaç kullanmak günah. böyle olunca tıb 200 yıl geri kalmış.
daha saymakla bitmez bu gerilikler.

yine tekrar ediyorum. neye inanır neye taparsanız tapın. ama bunu kendi dünyanızda yapın. çıkıp forumlarda insanlara "bakın ben allaha inanıyorum tamam mı" demenin anlamı nedir yaa?
 
Fyz19 demiş ki:
Benim inancım..Tekrar ediyorum özellikle Oceanides e..Benim inancım..Bu ister inanın ister inanmayın demektir bir anlamda..

Benim inancım sonsuz güç sahibi bir yaratıcının varlığıdır..Eğer benim inancımı yargılıyorsanız benimle tartışmayın..Sizlere inançlarımdan bahsediyorum elbette..

Evrende ve onun içinde olan tüm doğa fenomenlerindeki düzen yaratıcısız olamaz bana göre....

Fyz19, senin inancin kendine ben buna karismiyorum, degistir demiyorum, benim gibi dusun de demiyorum. Ben burda senin gibi bir suru arkadasla tartisip fikir alisverisi yapiyorum sadece. Bazen gereksiz kisirdongulere girse de bu alisveris ben kimsenin dusuncesini degistirmek icin ugrasmiyorum ama bu, CELISKILERI gozunuze sokmayacagim demek degildir. Sen bundan aliniyorsan o zaman tartismayi birakirsin. Ben sana ne kisisel bir hakarette bulundum, ne de kufur attim ama inanclarinizla ilgili hic bir celiskiyi, acigi gormediginiz gibi, size bunlari anlatmaya calistigimiz zaman bunu hakaret olarak aliyorsunuz.

Gelelim evrendeki ve tum doga fenomenlerindeki duzen yaraticisina. Bir onceki sayfada son msjimda dedigimi iyi okusaydin belki de bunlari tekrarlamam gerekmeyecekti. Dedim ki "evren herhangi bir enerji birikimi ile yaratilmis olabilir ama bu BILINCLI ve IRADELI ve insanlari odullendirip-cezalandiran, yani sizin inandiginiz sekliyle 'Allah' adindaki kutsal bir guc degildir.

Yani dinlerin, mitolojilerden gelme uydurma masallar olmasini ve insanlarin kendi terorlerinden kortuklari icin kendilerini korumak adina ortaya attiklari hikayeler olmasini geciyorum, sen kendini boyle kutsal bir guc yerine koy (hakaret olarak alma benzetme yapiyorum sadece)ve bir dusun.

Sen Tanri olacaksin, melekleri yaratacaksin, meleklerinden biri sana itaat etmeyecek onu Seytan ilan edeceksin, kendi elinle yarattigin insanlari kandirdigi icin de oturup film izler gibi bin yillar boyunca insanlarin seytana uyup uymayacaklarini gormek icin onlari test edeceksin, sonra da onlari ateste yakacak ya da elma agacli bir cennete atacaksin :!:

Yani koskoca Tanri'nin yapacak daha iyi bir isi yok mu? Herseyi yaratan kutsal bir guc en basta neden KOTULUGU yaratiyor? Neden KENDI yarattigi varliklari test ediyor? Neden koskoca bir Tanri bir INSAN gibi dusunuyor?

Uzun lafin kisasi, bu duzen inandiginiz gibi bir yaraticinin urunu olamaz! Ha bak Zeus'u tartisiyor olsaydik sana evet derdim, Tanri olmak isteyen insan, insan gibi dusunen ve yasayan Tanri :D Sen neye inanmak istersen inan ama evren boyle bir varlik tarafindan yaratilmadi!

Slaytanic inancinizin bilimin onunu nasil kestigini anlatmis zaten, kusura bakma ama karisini doktorun muayene etmesine izin vermeyen ve bunu "gunah" diye nitelendiren bir mentalitenin pek yakinda uzaya cikmasini, ya da bu mentalitenin Evrim gibi bilimsel bir gercegi kabul etmesini ben beklemiyorum zaten!
 
Slaytanic demiş ki:
iyi de bize ne senin inancından? ister ateşe tap ister puta banane? takılı plak gibi aynı şeyi söyleyip duruyorsun.
hiçbir şekilde bilgi paylaştığın bilimle ilgili birşeyler yazdığın yok. tutturmuşmuşsun bir fotosentez bir dna öyle gidiyor. hayır işin komiği bunları doğru düzgün bildiğin yok veya bildiklerini paylaşmıyorsun. farketmez. benim gözümde bilgin "allahın varlığını ispatlama" kitaplarından alınma.
bu bilgilerle sıkıştığın yerde ancak "ben buna inanıyorum karışmayın" demekten öteye gidemezsin.

eğer inancının bilimin önünü tıkamadığını düşünüyorsan, cesurca okuyacaksın. evrim teorisinden kuranın kökenlerine kadar.

(boşuna yazdığımı biliyorum çünkü sana göre evrim asla olamaz ve kuran da gökten indi. istersen sen de fazla zorlama artık)

Arkadaşım sen çok kibirlisin yaa..daha doğrusu yazıların öyle..

Benim fotosentez hakkında ne kadar bilgisiz olduğumu sen nerden biliyorsun..Neden yargılıyorsun????

Hele benim yazılarımın sadece alıntı olduğu iddian tam küçümseme..
Nerden biliyorsunnn..

Sana göre bilgi,senin fikrine paralel olan herşey..aksi bilgisizlik..

Benim ne kadar ne bildiğimi neden yargılıyor ve küçümsüyorsun..

İslam dininin,ortadoğu dinlerinin ve Meksika inanışlarından etkilendiğini söylemişsin..
Ben nerden bileyim ortadoğu yada Meksika dinlerinin Hz.İbrahim'in veya daha önceki ilahi dinlerden etkilenmediğini..
Türklerin bering boğazını geçerek Amerikaya yerleştiğini ve Kızılderililerin Türk olduğunu söylemişlerdi..Şimdi de Kızılderililerin bering boğazını geçip Türklerin Kızılderili olduğunu söylüyorlar :D :D

Benzerlik olunca alıntı tek taraflı neden düşünülüyor..Belki de söylediğinin tersidir..Yani o dinler ilahi dinlerden etkilenmiştir..Varmı aksinin ispatı..
 
Oceanides demiş ki:
Fyz19 demiş ki:
Benim inancım..Tekrar ediyorum özellikle Oceanides e..Benim inancım..Bu ister inanın ister inanmayın demektir bir anlamda..

Benim inancım sonsuz güç sahibi bir yaratıcının varlığıdır..Eğer benim inancımı yargılıyorsanız benimle tartışmayın..Sizlere inançlarımdan bahsediyorum elbette..

Evrende ve onun içinde olan tüm doğa fenomenlerindeki düzen yaratıcısız olamaz bana göre....

Fyz19, senin inancin kendine ben buna karismiyorum, degistir demiyorum, benim gibi dusun de demiyorum. Ben burda senin gibi bir suru arkadasla tartisip fikir alisverisi yapiyorum sadece. Bazen gereksiz kisirdongulere girse de bu alisveris ben kimsenin dusuncesini degistirmek icin ugrasmiyorum ama bu, CELISKILERI gozunuze sokmayacagim demek degildir. Sen bundan aliniyorsan o zaman tartismayi birakirsin. Ben sana ne kisisel bir hakarette bulundum, ne de kufur attim ama inanclarinizla ilgili hic bir celiskiyi, acigi gormediginiz gibi, size bunlari anlatmaya calistigimiz zaman bunu hakaret olarak aliyorsunuz.

Gelelim evrendeki ve tum doga fenomenlerindeki duzen yaraticisina. Bir onceki sayfada son msjimda dedigimi iyi okusaydin belki de bunlari tekrarlamam gerekmeyecekti. Dedim ki "evren herhangi bir enerji birikimi ile yaratilmis olabilir ama bu BILINCLI ve IRADELI ve insanlari odullendirip-cezalandiran, yani sizin inandiginiz sekliyle 'Allah' adindaki kutsal bir guc degildir.

Yani dinlerin, mitolojilerden gelme uydurma masallar olmasini ve insanlarin kendi terorlerinden kortuklari icin kendilerini korumak adina ortaya attiklari hikayeler olmasini geciyorum, sen kendini boyle kutsal bir guc yerine koy (hakaret olarak alma benzetme yapiyorum sadece)ve bir dusun.

Sen Tanri olacaksin, melekleri yaratacaksin, meleklerinden biri sana itaat etmeyecek onu Seytan ilan edeceksin, kendi elinle yarattigin insanlari kandirdigi icin de oturup film izler gibi bin yillar boyunca insanlarin seytana uyup uymayacaklarini gormek icin onlari test edeceksin, sonra da onlari ateste yakacak ya da elma agacli bir cennete atacaksin :!:

Yani koskoca Tanri'nin yapacak daha iyi bir isi yok mu? Herseyi yaratan kutsal bir guc en basta neden KOTULUGU yaratiyor? Neden KENDI yarattigi varliklari test ediyor? Neden koskoca bir Tanri bir INSAN gibi dusunuyor?

Uzun lafin kisasi, bu duzen inandiginiz gibi bir yaraticinin urunu olamaz! Ha bak Zeus'u tartisiyor olsaydik sana evet derdim, Tanri olmak isteyen insan, insan gibi dusunen ve yasayan Tanri :D Sen neye inanmak istersen inan ama evren boyle bir varlik tarafindan yaratilmadi!

Slaytanic inancinizin bilimin onunu nasil kestigini anlatmis zaten, kusura bakma ama karisini doktorun muayene etmesine izin vermeyen ve bunu "gunah" diye nitelendiren bir mentalitenin pek yakinda uzaya cikmasini, ya da bu mentalitenin Evrim gibi bilimsel bir gercegi kabul etmesini ben beklemiyorum zaten!

Bu düzeni yaratan bir yaratıcı var,ama sizin düşündüğünüz gibi değil demek mi bu yazı..
 
Oceanides demiş ki:
En son din Islam diyen siz ve sizin peygamberinizdir. Islam dan once baska dinler ve binlerce mitler vardi. Neyin nerden geldigi belli!

İslamdan önce de ilahi dinler vardı..
Mitlerin ve diğer ortadoğu inanışlarının ilahi dinlerden etkilenmediği nerden belli??
 
arkadaşım ben senin fotosentez bilginle ilgili tek bir kelime etmedim. öyle birşey yok. ben sana sürekli bu benim inancım ben buna inanırım kardeşim diyip duruyorsun. iyi yahu inan neye inarsan inan. yazdım binkere ben burada bilgi paylaşıyorum, sen işine gelmeyenleri kabul etmiyorsun.
al işte, bir çırpınış daha, bir yalanlama çabası daha. öncelikle iddialarının yanlışlığını ispatlayacağım kanıtla (benden kanıtla demişsin) peki sen hangi iddiana bir kanıt gösterebildin bu güne kadar?
neyse yaa,

şimdi kuranla bir kere bu kadar çelişkiye düşülmez. tersi olmuş olamaz mı?
olamaz, neden?
siz değilmisiniz islam en son dindir diyen? sabiilikte oruç var namaz var ezan var secde etme var abdest alma var sünnet olma var. bu inanışlar müslümanlıktan mı sabiiliğe geçti yoksa sabiilikten mi müslümanlığa geçti?

buyrun soru yukarıdadır. sen diyorsun ki bu inanışlar müslümanlık o tarafa geçmiş. hani müslümanlık son dindi? (sabiilik dini ayrıca kuranda da geçer ve gelmiş geçmiş en eski "kitaplı" din olarak anlatılır)
 
Slaytanic demiş ki:
arkadaşım ben senin fotosentez bilginle ilgili tek bir kelime etmedim. öyle birşey yok. ben sana sürekli bu benim inancım ben buna inanırım kardeşim diyip duruyorsun. iyi yahu inan neye inarsan inan. yazdım binkere ben burada bilgi paylaşıyorum, sen işine gelmeyenleri kabul etmiyorsun.
al işte, bir çırpınış daha, bir yalanlama çabası daha. öncelikle iddialarının yanlışlığını ispatlayacağım kanıtla (benden kanıtla demişsin) peki sen hangi iddiana bir kanıt gösterebildin bu güne kadar?
neyse yaa,

şimdi kuranla bir kere bu kadar çelişkiye düşülmez. tersi olmuş olamaz mı?
olamaz, neden?
siz değilmisiniz islam en son dindir diyen? sabiilikte oruç var namaz var ezan var secde etme var abdest alma var sünnet olma var. bu inanışlar müslümanlıktan mı sabiiliğe geçti yoksa sabiilikten mi müslümanlığa geçti?

buyrun soru yukarıdadır. sen diyorsun ki bu inanışlar müslümanlık o tarafa geçmiş. hani müslümanlık son dindi? (sabiilik dini ayrıca kuranda da geçer ve gelmiş geçmiş en eski "kitaplı" din olarak anlatılır)

slaytanic söylediğimi anlamamışsın..

Ben sabiilik dininin islamdan etkilendiğini söylemedim..İslamdan öncede ilahi dinler vardı..Sabiilikten öncede vardı..Hz Davut a gönderilen din sabiilikten önceydi mesela..
Nerden bilelim sabiilik dininin ondan önce gelen ilahi dinden etkilenmediğini diyorum..
Yada Meksika inanışlarının kendilerinden önce gelen ilahi dinlerden etkilenmediğini nerden bilelim diyorum..
Yani ortadoğu ve Meksika inanışlarının varlığı ilahi dinlerin kökenini oluşturur tezini tersine çevir..Bu da mümkün
Örneğin yahudilik sabiilikten önce gelmiştir..
 
şimdi ortada iddialar var,
"İslamdan öncede ilahi dinler vardı..Sabiilikten öncede vardı"
"Hz Davut a gönderilen din sabiilikten önceydi mesela"
"Örneğin yahudilik sabiilikten önce gelmiştir"

bu görüşleri kanıtlamanı rica edeceğim çünkü benim okuduğum kaynaklar (mesela kuran) senin iddia ettiğinin tersini söylüyor.
gerekirse kurandaki sabiliiği en eski din kabul eden ayet de bulunur yazılır.
benim için kuran sağlam bir kaynak değildir ama sana göre öyle değil. asla değişmemiş bir kitap. o halde niye kurana ters düşüyorsun anlamadım açıkcası.

bunun dışında okuduklarıma asla %100 doğrudur demiyorum fakat yalanlamalar nedense hep kaynak göstermeden yapılıyor.
 
Slaytanic demiş ki:
şimdi ortada iddialar var,
"İslamdan öncede ilahi dinler vardı..Sabiilikten öncede vardı"
"Hz Davut a gönderilen din sabiilikten önceydi mesela"
"Örneğin yahudilik sabiilikten önce gelmiştir"

bu görüşleri kanıtlamanı rica edeceğim çünkü benim okuduğum kaynaklar (mesela kuran) senin iddia ettiğinin tersini söylüyor.
gerekirse kurandaki sabiliiği en eski din kabul eden ayet de bulunur yazılır.
benim için kuran sağlam bir kaynak değildir ama sana göre öyle değil. asla değişmemiş bir kitap. o halde niye kurana ters düşüyorsun anlamadım açıkcası.

bunun dışında okuduklarıma asla %100 doğrudur demiyorum fakat yalanlamalar nedense hep kaynak göstermeden yapılıyor.

Kur an da sabiilik 3 yerde geçiyor
Bakara 62
Maide 69
Hac 17
Bu ayetlerde de sabiiliğin diğer dinlerden önce olduğu...yani en eski dinlerden olduğunu açıklayan bir anlam göremedim..
Benim bilmediğim bir yer varsa Kur an da ayet ismi verirsen sevinirim..

Sabiilik için http://www.dunyadinleri.com/sabailik.html okuyabilirsin..

Anlatmak istediğim şey şu..
İslama benzeyen dinlerin islamdan öncede var olması,islamiyet dininin o dinlerden kök aldığı anlamını içermiyor..
Çünkü Özünde islamiyetle aynı olan ve sabiilikten önce gelen dinler var..
Yahudilik gibi..

Verdiğim adresi ne kadar önemsersin bilmiyorum ama bir bak istersen..
 
anlatamadığım bir şey var, yahudiliğin sabiilikten önce geldiğini nerden çıkarttın?
tarihte ilk sünnet olan kişi ibrahim peygamber olarak gösterilir. 3 dinin de paylaşamadığı ibrahimin bir sabii peygamberi olduğunu kuran yazar.

mesela secde etmek. islamda fazla bir anlamı yoktur namazda secde etmenin. dinsel bir hareket olarak kabül edilir. fazla sorgulanmaz. anca secde etme muhammedin keşfettiği bir şey deiğildir, güneşe aya ve 5 gezegene tapan sabiiler için secde çok mühimdir. anlamı şudur:
güneşe tapan sabiiler, güneşin ilk günyaya düştüğü anda yere kapanıp secde ederek yeri öperler. aslında yeri değil yere düşen güneş ışınlarını öperler. onlar için çok önemli bir tapınma aracıdır bu hareket.
fakat islamda güneşe tapılmadığı için muhammed bu yeri öpme işlemini çıkarmıştır. yer öpülmeyince de secde hareketi anlamını yitirmiştir.

musa ise yahudiliği mısırlılardan öğrendiği inançlar doğrultusunda şekillendirmiştir. zaten musanın mısırlı olduğu söylenir. mısırlılar bu bilgilere ise sümerlerden ve sabiilikten elde etmişlerdir.
islamiyet öncesi arap inaçlarını okursan eğer islamın bu inançlardan ne kadar çok etkilendiğini görürsün (arap mitolojisi, sabiilik, putataparlık)

not: eklediğin ayetler sabiiliğin en eski din olduğunu yazmasa da en azından kabul ediyor böyle bir din olduğunu. kuranda imrahim peygamberle ilgili ayetleri bulmalısın orada sabiilik lafı geçmiyor fakat üstü kapalı sabiliğin en eski din olduğu anlatılıyor.
 
Araplar tarafından “Sâbiî” (Subbi ya da Subbâ) biçiminde adlandırılan bu topluluk, kendilerine “Mandenler” (bilgili olanlar, arifler anlamında; İngilizcede Mandaeans) adını verir. Kendileri için kullandıkları bir diğer ad “Nasuralar”dır (kutsal öğretileri koruyanlar anlamında; İngilizcede Nasoraeans). Manden adı tüm topluluk üyeleri için kullanılırken, Nasura adı yalnızca din adamları, topluluğun ileri gelenleri ve ataları için kullanılır. Mandenler, ayrı bir dil olan Mandence konuşurlar. Sâbiî sözcüğü ise Mandence’de “vaftiz olmak” ya da “suya daldırmak” anlamına gelen “sab” fiilinden türetilmiştir ve Araplar tarafından, Mandenlerin en dikkat çeken ve sık uyguladıkları ibadetlerinden biri olan vaftiz uygulaması nedeniyle, bu topluluğa bir ad olarak verilmiştir.

Mandenler, kendi dinlerinin Adem’le birlikte başladığını ileri sürerler. Aslında bu din, İ.Ö. 200 yıllarından başlayarak, Filistin-Ürdün yöresinde yaşayan heterodoks Yahudi akımları içersinde filizlenmiştir. Bu dönemde Kudüs’teki egemen Yahudi anlayışına karşı çıkan bir çok topluluk bulunmaktaydı. Bunlar arasında en önemlileri “Esseneler”, “Vaftizciler” ve “Nasuralar” idi. Mandenler açısından bunların içinde en dikkat çekeni Nasuralar’dır. Zira kendi kutsal metinlerinde Mandenler, Nasuralar’ı Filistin’deki kendi ataları olarak kabul ederler ve Nasuralar’ın Yahudiler ile yaptıkları mücadeleyi dile getirirler. Ortodoks Yahudi anlayışına karşı çıkan akımların içinde Nasuralar en güçlüsüydü. Bu yüzden Yahudiler, o dönemde karşılarına çıkan her aykırı akımı Nasuralar’dan olmakla suçladılar. Nitekim, İsa ve yandaşları da Yahudilerce önceleri Nasura adıyla çağrılmıştı
Kaynak : http://www.dunyadinleri.com/sabailik.html

Kur an da İbrahim peygamberin müslüman olduğu ve islam kurallarıyla yaşadığı yazıyor..(Ali İmran,67)
Bahsettiğin ayeti söylersen sevinirim..(İbrahim peygamberin sabii olduğunu işaret eden ayeti)
 
Slaytanic demiş ki:
anlatamadığım bir şey var, yahudiliğin sabiilikten önce geldiğini nerden çıkarttın?
tarihte ilk sünnet olan kişi ibrahim peygamber olarak gösterilir. 3 dinin de paylaşamadığı ibrahimin bir sabii peygamberi olduğunu kuran yazar.

mesela secde etmek. islamda fazla bir anlamı yoktur namazda secde etmenin. dinsel bir hareket olarak kabül edilir. fazla sorgulanmaz. anca secde etme muhammedin keşfettiği bir şey deiğildir, güneşe aya ve 5 gezegene tapan sabiiler için secde çok mühimdir. anlamı şudur:
güneşe tapan sabiiler, güneşin ilk günyaya düştüğü anda yere kapanıp secde ederek yeri öperler. aslında yeri değil yere düşen güneş ışınlarını öperler. onlar için çok önemli bir tapınma aracıdır bu hareket.
fakat islamda güneşe tapılmadığı için muhammed bu yeri öpme işlemini çıkarmıştır. yer öpülmeyince de secde hareketi anlamını yitirmiştir.

musa ise yahudiliği mısırlılardan öğrendiği inançlar doğrultusunda şekillendirmiştir. zaten musanın mısırlı olduğu söylenir. mısırlılar bu bilgilere ise sümerlerden ve sabiilikten elde etmişlerdir.
islamiyet öncesi arap inaçlarını okursan eğer islamın bu inançlardan ne kadar çok etkilendiğini görürsün (arap mitolojisi, sabiilik, putataparlık)

not: eklediğin ayetler sabiiliğin en eski din olduğunu yazmasa da en azından kabul ediyor böyle bir din olduğunu. kuranda imrahim peygamberle ilgili ayetleri bulmalısın orada sabiilik lafı geçmiyor fakat üstü kapalı sabiliğin en eski din olduğu anlatılıyor.

secde etmenin islamda önemi büyüktür. Önemsiz olduğunu nerden cıkardın. ?? Ayrıca Hz İsa a.s ve diğer peygamberler de secde etmişlerdir. . Belki bazı küçük farklarla. Ama ortak nokta Allah'a secde etmeleridir. Belirtmek istedim.

İbrahim(a.s) ile ilgili ayetlerde sabiiliğin en eski din olduğu yazmıyor bir kere. İbrahim a.s ın yaşadığı ilk yerde böyle inanışlar geçerlidir. kur'an da bu yazıyor. Hz İbrahim ilk peygamber olmadığı için ilk din sabiilik değil. Kur'an a göre ilk din Hz Adem(a.s) ın dinidir. O da islamdır, tevhid inancıdır.
 
ben önemsiz derken sabiilikteki kadar önemli olmadığını kastettim. bu böyle. kimse neden secde ettiğini sorgulamaz, namazın bir gerekliliği olarak icra eder sadece.

artı sabiilik en eski dindir derken yanlış anlaşılma olmuş veya çarpıtılmak istenmiş, ben oradaki kastım sabiiliğin en eski "kitaplı" din olduğudur. kuranda böyle geçer ayetleri de tekrar bulur yazarım. bu dinin peygamberi ise büyük olasılıkla ibrahim peygamberdir, çünkü kuranda onunda tıpkı sabiiler gibi güneşe aya ve yıldızlara taptığı anlatılır. ayrıca kabe de eski bir sabii tapınağıydı (kabeden başka 6 tapıkları daha vardı) eğer araplara islamiyet öncesinde putataparlığın ve sabiiliğin nasıl geldiğini araştırırsanız ne olduğunu daha net anlarsınız. o toplumların da aslında kuranın getirdiği sözde "yeniliklere" ne kadar alışık olduklarını görürsünüz.
 
Slaytanic demiş ki:
ben önemsiz derken sabiilikteki kadar önemli olmadığını kastettim. bu böyle. kimse neden secde ettiğini sorgulamaz, namazın bir gerekliliği olarak icra eder sadece.

artı sabiilik en eski dindir derken yanlış anlaşılma olmuş veya çarpıtılmak istenmiş, ben oradaki kastım sabiiliğin en eski "kitaplı" din olduğudur. kuranda böyle geçer ayetleri de tekrar bulur yazarım. bu dinin peygamberi ise büyük olasılıkla ibrahim peygamberdir, çünkü kuranda onunda tıpkı sabiiler gibi güneşe aya ve yıldızlara taptığı anlatılır. ayrıca kabe de eski bir sabii tapınağıydı (kabeden başka 6 tapıkları daha vardı) eğer araplara islamiyet öncesinde putataparlığın ve sabiiliğin nasıl geldiğini araştırırsanız ne olduğunu daha net anlarsınız. o toplumların da aslında kuranın getirdiği sözde "yeniliklere" ne kadar alışık olduklarını görürsünüz.

Slaytanic
İbrahim peygambern inançları hakkında çok bilgim yok ancak Kur an da bizlere bildirilen onun mümin olduğudur..
Şuda bana biraz ilginç geldi..
Meksika dinlerinin müslümanlığa benzerliği..
Orta Amerika diye bir yerin ortadoğuda var olduğu bile bilinmezken,yada Meksika daki yaşayan halkların ortadoğudan bile haberi yokken nasıl olurda inançları birbirlerine benzer..

İkincisi de benim çıkardığım sonuc şu..seninkinin tam tersine..
İlkel olduğunu düşündüğümüz en eski dinlerde bile müslümanlığın izlerinin var olması o dinlerin kendilerinden önce gelen ilahi dinlerden bir şekilde etkilenmeleridir..Son din olan İslam ile ilk ilahi dinler arasında bir çok din
ilk ilahi dinlerden etkilenmiş ve onların izlerini taşımaktadır..
Bence bu dinler kendilerinden önce gelen ve temelinde Allah ın ayetleri olan dinlerden etkilenerek sonradan bozulmaya başlamışlar..Bu sadece benim bir düşüncem..
 
crnky demiş ki:
Kur'an a göre ilk din Hz Adem(a.s) ın dinidir. O da islamdır, tevhid inancıdır.

Evet, Yahudilere gore de Musevilik ilk dindir :!: Bende simdi cikip 'uzaylilarin dini' diye bisey atacam ortaya :D "Uzaylilara secde edin, tapin yoksa sizi cehenneme atarlar, onlar herseyi yaratti, bu din son dindir" diye atip tutacam! Acaba bana bunlarin vahiy geldigini mi dusuneceksiniz, yoksa zaten onceden var olan dinlerden, mitlerden etkilenip bunlari uydurdugumu mu soyleyeceksiniz?

Yahu "Islam en son gelen dindir" diye bas bas bagiriyosunuz, sonra biz "diger dinlerden etkilenmistir" dedigimizde kabul etmiyorsunuz :!:
 
Geri
Üst