Tel Önerisi

Elixirin fredlere zarar verdiğini şu an öğrendim açıkçası :confused: şu anki duruma göre ernie ball'a geri dönüş yapıcakmışım gibi duruyor rotosound'u hiç duymadım internette görürsem bi bakayım merak ettim, ernie ball'ın siyah poşetli mi diyim o renkte bir modeli var o nasıldır kullanan var mı? Bir de ayriyetten wah pedalı almayı düşünüyorum 2.el crybaby'nin gcb95 ve 535q-b modeli var en çok tutulanlarda bunlarmış sanırım hangisi daha iyidir hangisini önerirsiniz?
 
standart E akortunda çalıyorsan 0.9 numara ernie ball
standart Eb veya D akortunda çalıyorsan yine ernie ballın 10 numarasını öneririm. tonları ve hissiyatı çok güzel tek dezavantajı diğerlerine göre biraz çabuk kararıyor olması
 
Blue Steeldan uzak durun derim, ömür için dış yüzeyi kaplanmış, aşındığı zaman jilet etkisi yapıyor. En iyi tel çabuk paslanan tellerdir, ne kadar pas o kadar az nikel krom alaşımı. Krom yumuşak bir malzeme değil, nikel teller en yumuşakları fakat tonu sevilmiyor. Ernie ball iyidir 2 3 hafta idare eder. Fretleri yakmamak için ideal :)
 
Blue Steeldan uzak durun derim, ömür için dış yüzeyi kaplanmış, aşındığı zaman jilet etkisi yapıyor. En iyi tel çabuk paslanan tellerdir, ne kadar pas o kadar az nikel krom alaşımı. Krom yumuşak bir malzeme değil, nikel teller en yumuşakları fakat tonu sevilmiyor. Ernie ball iyidir 2 3 hafta idare eder. Fretleri yakmamak için ideal :)

Zevk renk meselesi gerçi ama üç elektro gitarımın ikisinde Rotosound, birinde Ernie Ball nikel tel var. Elim çoğu zaman Rotosound tel takılı gitarlara gidiyor. Gitarın çalım rahatlığı, tonu, tipi vs. si gibi bolca etken var ama "nikel tellerin tonu sevilmiyor" demek bence yanlış. Tel takımı bir gitar üzerindeki en kişisel şeylerden bir tanesi, genelleme yapmak çok da doğru bir şey değil.

Siz bu konuda ne düşünürdünüz? :)
 
Genel olarak baktığınızda gitar sound'ının en balancelı hallerinin pure nickellar hariç biraz daha alaşımlı olanlarından elde edildiğini görebilirsiniz, gitaristlerin kullandığı tellerden, incelemelerden. Gitarınızla iyi geliyor olabilir, ama kendi kullandığım ekipmanla ses bana cılız gelmişti (fender american strat). Tabiki zevk renk meselesi fakat fiyat performans olarak değerlendirirsek, zevki kenara bırakıp, ernie ball teller ucuz ama alaşımlı olduğu için çekme dayanımı, yorulma dayanımı daha fazla.
Çelik tel, nikel telden kopma açısından daha uzun ömürlü, ama pas açısından iyi değil. Kullanım zamanıyla oranlarsanız fiyatı aslında aynı, ernieballar -bence- 3 haftadan daha uzun dayanamıyor, kayıtlarda çok bariz fark oluyor ilk hafta ile 3. hafta arasında.
Çok fazla durum var etkileyen, mesela çelik fretlerle nikel teller daha dengeli tınlıyor orası ayrı, ernie ballar daha cılız oluyor (strata çelik fret taktırdıktan sonra). Ama suhr a ernie ball taktığımda midleri daha güçlü geliyor (aslında tam istediğim bu)
Ama asıl etmenler ağaç kombinasyonu, kullanılan fretler, amfi, tuşe. Nasıl rahat ediyorsanız en iyisi bence o, bana göre 0.10 iyidir başkasına göre 0.08, iyi tınladıktan sonra ikisi de dinlettiriyor sonuçta :)
 
3-4 gidebilen hiç görmedim henüz (elixir dışında)
rotosound'ın 2.5 hafta gideceğine eminim ama. Ernieballar da 2 hafta gider diye düşünüyorum.
 
Gitme durumu diyorsanız ben ilk elektroya başladığımda 4-5 aynı telleri kullandım. Power Slinky kullanıyorum standart akortta. Parmakların canına okuyor ama güçlendirmek için ideal. Gitarın tel yüksekliğini de bilerek yüksek bırakıyorum ki bu hayli zorlaştırıyor ama geçen hafta 0.09 tel takılı bir gitar denedim bend yaparken az daha kopuyordu tel artık nasıl bir güç sarf ettiysem. Ama Regular Slinky favorimdir. Şimdi de RPS olanından aldım deneyeceğim.
 
Dostlar merhaba.

Yıllardır tel konusunda denemediğim marka kalmadı, Daddario'sundan Elixir'ine, Ernie Ball'undan Fender'ine, Dean Markley'ine kadar hemen hemen piyasadaki tüm tel markaları ve çeşitlerini denedim...

Ellerimde aşırı terleme problemi olduğu için orta kalite teller aynı gün içinde, yüksek kalite teller de en geç bir hafta içinde (Her çalım sonrası silmeme rağmen) kararıyor ve paslanıyordu. En sonunda tele para vermekten sıkıldım ve Çin malı en ucuzundan Orphee tel aldım. Genelde yorumlarda gömülmüş bu marka fakat ilk kullandığımdan sonra başka marka kullanamadım sorunum çözüldü. Silmeyi bile unutuyorum bazen ona rağmen ne kararma var ne paslanma. İnanamadım. Bana fazlasıyla yaradı bu ORPHEE ilginç şekilde. Ara sıra bend lerime dayanamıyor aşırı dayanıklı değil fakat kararma paslanma sorunu neredeyse tamamen ortadan kalktı diyebilirim.

Artık ORPHEE'ciyim diyebilirim. 😁😁😁😆😁😆😆

(Orphee'nin yasaklanan reklamı)
 
Geri
Üst