Orhan Pamuk

bu kadar eleştirebilmen için orhan pamuk'un bütün kitaplarını okumuş olman gerekiyor, o zaman bir zahmet aç ve oku, kara kitap ilk paragraf, tasvir konusunda güzel bir örnektir. ama neden bu kadar tepki var ben onu çözemedim esas, benimde sevmediğim ve ödül almış onlarca kişi varken gidipte hiçbiri hakkında atıp tutmuyorum, sevmiyorsam kendindende ödülündende banane değil mi?
 
merhaba,

Kimse edebiyatının iyi olduğunu söylemiyor...
Türkiye nin nobeli oldu...tanıtım..reklam oldu diye bakılıyor...
tezatlık hareketlerinde, söylemlerinde, konuşmasında...
hem içerde hem dıraşıda....antireklam yapıyor...
Ama genede edebiyat olarak farklı birşey keşfettiysen o başka...

Hoşçakalın
 
arkadaşım herkes inandığı şeyleri yapar orhan pamuk sana göre vatan hayinidir,iyi bir edebiyatçı değildir,bize göre büyük bir edebiyatçı ve yazar kimse kimseye karışmasın isteyen istediğini okusun,sevsin,desteklesin...
 
Ne demek kimse kimseye karışmasın?
Oh be ne ala dünya, adamlar ülkenin kuyusunu kazsın kimse de beyefendilere karışmasın, rahat bıraksın.
 
adam inandığı şeyleri yazmış,söylemiş olmuşla-ölmüşe çare bulunmuyor maalesef ve tekrar ediyorum kimse kimseye karışmasın isteyen okur isteyen okumaz ki ben hala Orhan Pamuk'a hayranım ve onunla gurur duyuyorum tamam?...madem sen Orhan Pamuk'u sevmiyorsun çevrendekilere,ailene okutmazsın kitaplarını olur biter,ama bana ve burdakilere karışamazsın isteyen istediğini okur...
 
Orhan Pamuk meselesi sadece bir yazar ve onun eserlerinden ibaret değil. Orhan Pamuk KENDİ söylemleriyle uluslarası politika ve mücadeleye malzeme oldu. Bu saatten sonra her Orhan Pamuk konusu açıldığında edebiyat değil söylemlerinin uluslararası mücadeleye ve ülke menfaatlerine etkisi konuşulur kaçınılmaz olarak. Buna sebep olan da kendisi.
 
bu ulke 1 tane edebiyatcının laflarıyla sarsılmaz merak etme. zamanında nazım icin de neler soylendi bugun kendisi milli sairimiz... maalesef millet olarak bazı seylerin degerini gec anlıyoruz ve hatadan pay cıkarmayıp bir dahaki sefere yine aynı hatayı yapıyoruz....
 
ben çok sıkılıyorum diyip de karalnmasından hoşlanmıyorum... Sonuçta okuyup sevenler var... Bana anlamsız gelmiş olsa da kitapları ve konuları...
Diğer özelliklerini de burada konuşmamak, başka bir forumda onla ilgili başlık var orada konuşmak gerektiğini düşünmekteyim
 
şu dünya üzerinde taptığım çok ama çok az sayıdaki insanlardan biri olduğu için kesinlikle objektif bi şekilde anlatamayacağım bir yazar.

türkiye de çok yaygın bir akımdır nedense populer olana bok atma.

türkiye de kaç yazarın eseri neredeyse tüm dünya dillerinde yayımlanıyor?
türkiye de başka hangi yazarın adı her sene nobel ödülü dedikodularında geçiyor? (ilgilenen bilir)
dünya da neden otorite sayılan kişiler orhan pamuk borges ' in öyküde yaptığını romanda gerçekleştiren ender isimlerden biridir diyor? (orhan pamuk bu heriflerin amcaoğlu mu?)
neden her yerde orhan pamuk adı büyük yazarlar oldukları tartışmasız olan umberto eco ve italo calvino' nun adının yanında geçiyor?
bunlar bir insanın başarısıyla ilgili somut şeyler sayılır sanırım...

orhan pamuk' a ilk bok atmalar 98 senesinde başladı. gerizekalı bir prof. "ben kara kitabı okudum, hiç bişey anlamadım" diye atladı meydana ve o güne kadar pamuk' u okumuş ama anlamamış olan ve entellikleri bozulur diye bu sırrı kimseye açmayan insanlar bir anda patladı. "evet evet biz de anlamadık..."

sanki adam prof. ve edebiyattan anlamak zorundaymışcasına dikkate alındı. halbuki ben ne odun prof.lar tanıdım şu kısa üniversite hayatımda. konuşmayı bile bilmeyen, ağzından salyalar fışkıran, aklı sadece elektronik veya matematiğe basan...

sonra bu yazarımız can yayınlarından iletişim' e transfer oldu. basında bir sürü spekülatif haber çıktı. orhan pamuk milyarlarca liraya transfer oldu. bunlar daha sonradan ortaya çıktığı gibi tamamen uydurma haberlerdi. keşke doğru olsaydı, geyik futbocuların milyon dolarları az bulduğu bir ülkede bir düşünce adamının transferi güzel bir şey olurdu kanımca, beyne verilen değeri biraz olsun gösterirdi.
neyse bugünlük bu kadar yeterli daha sonra bi daha coşarım
 
Orhan Pamuk'un kendi kendine bok atması bana da tuhaf geldi. Tabi o meşhur sözünden sonra bir kısım ermeni asıllı insanların ve bu söylemde kendinden bir parça bulan kimi şahsiyetlerin taptığı biri oldu.
 
Nobel ile ilgili yapilmis bunca sayfalik tartismalar cok gereksiz bence. Kara Kitap okudugum ender hikayelerden biriydi. Burada Orhan Pamuk´un edebiyatini tartisanlar arasindan cogunun eline bir kitabini alip da okumuslugundan süphe ediyorum.
Edebiyati disindaki konulara hic girmeyecegim, bu sayfayi da sonsuza kadar uzatmaya niyetim yok.
 
Avatarındaki adamında iğrenç bir tipi var :D eski bir katildi o değilmi,hani aydın bir gazetecimizi katleden.Evet parçalar birleşiyor,anti-pamukçuların bir diğer kimliği ortaya çıkıyor :LOL: (Forumu faşistler basmış kalan kısmı için bkz. S.o.a.d,başlıkları)
 
Benim yandığım şey: burda konuşup duran insanların bir tane bile Orhan Pamuk romanı okumayışı ve sağdan soldan duyduğu bilgilerle -cahilliğin en iğrenci- burada vatan haini cart curt etmesi.. Boşverin kim ne düşünürse düşünsün! Edebi olarak bakın Orhan Pamuk'a.. O bir yazar ve onu öyle eleştirin.. Ve bu yönden bakınca Türkiye'nin en iyi yazarlarındandır Pamuk, ve o ödülü fazlasıyla hak etti! Türke ve Türkçeye önem verdiği, o kadar insan arasında o ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmanın Türkçe oluşuydu.. ve onu herkes dinledi, alkışladı.. Bu gurur vericiydi bence..

Biraz araştırmacı olun arkadaşlar.. Dedikoducu hanımlar gibi ondan bundan duyarak burda millete bilmişlik yapmayın..
 
Bazılarının anlamak istemediği, bazılarının anlayıp da işine gelmediği ve bazılarının da gerekli kapasite yoksunluğundan anlayamadığı konulardan birisi şu; bir insanın bireysel olarak bir konuda başarılı olması, onun mensubu olduğu ülke menfaatlerine ters söylemlerde bulunduğunda, bundan hicap duyan kişilerin tepki göstermesine engel değildir. Ben burada op'un yazarlık yeteneğini konuşmak zorunda değilim. Yine onunla ilgili herhangi bir konuya değinebilirim.

Atmasyon Örnek Olay: Bir okçumuz dünya şampiyonu olduğu gün gazetecilere dönüp "b.ji p.k" der ve V işareti yaparsa, onun dünya şampiyonluğunun veya okçuluk yeteneğinin normal vatandaşlar nazarında bir ehemniyeti kalmayacaktır.
 
Bravo,bravo!!!Yüksek zeka kapasitesi örneği güzel bir örnek.Allahtan sizler gibi yüksek anlama kapasitesine sahip milli menfaat bekçisi gençlerimiz var,yoksa ne olurdu bizlerin hali? :LOL: Bu yüksek anlama ve kavrama yeteneğinizi edebiyat forumlarındaki diğer isimler ile ilgili topiclerde görmek,(milli menfaat bekçiliğinden zamanınız artarsa tabiiki)en büyük temennimiz.Mesala bir Frank kafka,bir George orwell yada zweig,hesse,hamsun hakkında yüksek anlayış kapasitesine sahip değerli yorumlarınız yokmu?yoksa milli menfaatler ile ilgili hakaretlerde bulunmadıkları için bu isimler ilginizi çekmiyormu?(Tabiiki sadece malum konularda kısıtlı fikriniz olduğunu,bu saydığım konulara,yüksek anlayış kapasitenizin yetmediğini düşünmek aklımın ucundan geçmiyor ,inanın) :D Bu yüzden yaşasın nobel edebiyat ödülü,Orhan pamuk ve dış kaynaklı rock bölümündeki; S.o.a.d başlıkları.Biz forum üyelerine, zeka,anlama kapasitesi ve vatanseverlik seviyemizin ne düzeyde olduğunu gösteriyorlar çünkü...
 
yaa cok yerde de gecmiş parası war evet. 10 dile de cevirir satar da ki satamıyo olsaydı bedava da dağıtırdı kitaplarını
ben zekadan kıt, korkak bi edebiyat öğrt. sayesinde bikaç kitabına zaman harcadım. ilk okuduğumun üstünden en fazla 2 sene gecmiştir buna ragmen hiçbirinin adını hatırlamıyorum.
cocukluğunda dunya klasiklerinden özellikle fransızlardan en baba devrim yazarlarını okuyarak büyüdüğü bu yuzden de tartışılamaz bi kültürü olduğu söyleniyo heryerde. eğer warsa bu kültürünü hiç kullanamamş diye düşünüyorum onların adi bi taklidi olmaktan öteye geçememiş bence. ben de okudum o klasikleri ama ne onlardan aldığım zevki aldım okurken ne de onları taklit etmem gerektiğini düşündm. ztn onlar gbi toplumun çürümüş yönlerini eleştirip insanlara göremedklerini göstermek istesem de bunu yalanlarla yapmazdm. şuan toplumda devletin kurumlarında eleştirilecek; hassaslık gösterilmesi, gündemde tutulması gereken o kdr cok şey varken kanımdan söküp atamayacağımız aitliğimizi sağlayan tarihimizi yanlış yorumlamak cok sacma.
herşeyi bilip bilmeden; düşünmeden; olayları, verileri göz önünde tutmadan; önüne geleni eleştirmekle piyasada adını duyurup fazla satmakla olmuyo. zamanında milletin elinden düşmeyen cok satan şuan kimsenin hatırlamadığı bi sürü yazar var.
bu adam tabi ki hatırlanıcak ama bnce tamamen siyasetin, çıkarların bunlardan cok ayrı olması gereken sanatı çevrelemiş olmasından dolayı hatırlanıcak. belki hatırlandığında yine aynı batağın içinde oluruz belki de sanatın düştüğü durumu farketmiş ve ne kadar buyuk hataların yapıldığını görürüz.
 
Geri
Üst