Orhan Pamuk

bayc demiş ki:
Bravo,bravo!!!Yüksek zeka kapasitesi örneği güzel bir örnek.Allahtan sizler gibi yüksek anlama kapasitesine sahip milli menfaat bekçisi gençlerimiz var,yoksa ne olurdu bizlerin hali? :LOL: Bu yüksek anlama ve kavrama yeteneğinizi edebiyat forumlarındaki diğer isimler ile ilgili topiclerde görmek,(milli menfaat bekçiliğinden zamanınız artarsa tabiiki)en büyük temennimiz.Mesala bir Frank kafka,bir George orwell yada zweig,hesse,hamsun hakkında yüksek anlayış kapasitesine sahip değerli yorumlarınız yokmu?yoksa milli menfaatler ile ilgili hakaretlerde bulunmadıkları için bu isimler ilginizi çekmiyormu?(Tabiiki sadece malum konularda kısıtlı fikriniz olduğunu,bu saydığım konulara,yüksek anlayış kapasitenizin yetmediğini düşünmek aklımın ucundan geçmiyor ,inanın) :D Bu yüzden yaşasın nobel edebiyat ödülü,Orhan pamuk ve Dış kaynaklı rock bölümündeki; S.o.a.d başlıkları.Biz forum üyelerine, zeka,anlama kapasitesi ve vatanseverlik seviyemizin ne düzeyde olduğunu gösteriyorlar çünkü...

Biraz konu dışı olacak ama sebep senin saldırgan yazıların; ben senin bir okur olduğuna, yukarıda yazdığın yazarların herhangi bir eserine vakit harcadığına inanmıyorum, yanılıyorsam ve harcamışsan da olması gereken gelişme sende meydana gelmemiş. Yazı yeteneğini geliştirmenin en önemli şartlarından bir tanesi okumaktır. Ancak senin yazılarından anlıyoruz ki daha soru ekinin ayrı yazılacağından bihabersin. Nokta ve virgülden sonra bir karakter boşluk bırakılması gerektiğini bilmiyorsun.

Sana hayatın boyunca işine yarıycak bir ipucu vericem. Bir yazı yazdığın zaman üşenmeden baştan oku. Eğer tez, makale gibi basılacak ve kontrol edilecek bir yazıysa başkalarına da okut. Farkettiğin hataların seni şaşırtacaktır. Niyetim seni aşağılamak değil hemen tepki geliştirme, sadece tecrübemi aktarayım istedim.
 
benim bi sorum daha var bana biraz çelişkili geldi brçok kişi orhan pamuğu 2 sene öncelerde yumurtalarla protesto ediyodu ne olduda aradan iki sene sora roller değişti.ama bu sözlerimde taraf tutmuyorum yalnızca çelişkiye düştüm o açıdan sordum.
 
mesele orhan pamuk'un sözde ermeni soykırımı hakkındaki görüşleri mi yoksa nobel ödülü alması mı? birincisiyse bu hataya düşen milyonlarca insandan farkı yok pamuk'un, ne demiş orhan pamuk; "“Bir milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü. Kimse söylemiyor, bari ben söyleyeyim…” peki soru şu bunlar yalan mı veya ne kadarı yalan? bunu söylemek suç mu? suçsa neden yargı tarafından suçsuz bulundu? sorun nobel almasıysa, nobeli zorla mı aldı? isviçre gazetesine söyledikleri nobeli almak için miydi? kötü bir yazara nasıl nobel verildi? kötü bir yazarın kitabının dünyada bu kadar çok satabilmesinin sırrı nedir? o sırdan bizde faydalanabilir miyiz?
bu konuda tartışılacak çok şey var fakat at gözlüklü kafatası milliyetçiliğiyle bunları masaya yatırmak zor, ermeni soykırımı veya bir milyon ermeninin öldürülmesi gerçek değil elbet, tartışılacak konu bu eksende pamuk'un bunu neden söylediğinden ziyade amerika, fransa, arjantin gibi devletlerin bu yanlışı meclislerinden nasıl geçirdiğidir. pamuk bir birey olarak kurguladığınız etkiye hasıl olabiliyorken, bir devlet olarak bu söylemlerden sonra doğruyu elimizdeki kanıtlanmış verilerle dünyaya anlatamayışımız kimin hatası?
son olarak; düşünce özgürlüğü herkesin sizin gibi düşünmesi değil, herkesin kendi gibi düşünebilmesidir...
 
İmla kurallarını fazla umursamam(noktalama işaretlerini kafama göre koyarım)Ama ifade etmek istediklerimi bir şekilde anlatıyorum,umarım,anlayıp aşağılama girişimlerine bsşlamandan belli oluyor.Hem türkçe dil bilgisi dersleri vermek yerine,bakış açını biraz daha geniş tutmaya çalışsan basit aşırı milliyetçi provokasyonların tuzağına düşerek yada birilerini düşürmeye çalışarak buralarda ucuz ahkamlar kesmeyi bıraksan nasıl olur.Benim dilbilgisi,forum üyelerininde vatanseverlik propogandalarına ihtiyacı yok,burası edebiyat forumu,faşist düşüncelerin yada faşist katillerin foyoğraflarını avatar olarak sergileneceği yer değil.yüksek dilbilgisi kapasitenle birazda edebiyat konuş,çok şeymi istiyorum senden?.(Bak yine bir çok imla hatası yaptım):)
 
Bu ülkeyi birarada tutan tüm nitelikler faşistlik cartlık curtluk senin için zaten. Noktalama işaretlerini önemsememen de edebiyatla bir alakan olmadığının en güzel göstergesi.
 
Konu ikimizin kişisel atışmasına dönüşmesin,sen edebiyat ile ilgili yorum yaparsan forumun amacına hizmet etmiş olursun.ilgilendiğin konular, nobel edebiyat ödülünün siyasi yönden incelenmesi ile ilgili başlıklar diğer forumlarda var zaten.Ayrıca imla kurallarını bilip bilmemek,önemseyip önemsemek,bilinçli olarak sabote etmek yada dilbilgisi kurallarıyla oynamak,edebiyatın kimi yazarlarınında tercih ettiği bir başka alan,tercih edersen bunlarıda konuşuruz ama senin derdin başka gördüğüm kadarıyla ayrıca -cartluk curtluk- tarzındaki kelimeleri kullanman, yüksek dilbilgine ve Türkçe kullanımına yakışmıyor doğrusu.bunu 'Hoca verir talkımı kendi yutar salkımı' durumu olmasın diye eklemek istedim.
 
Nihat Genç'in de dediği gibi madem böyle büyük bir iddia da bulunacaksın çıkıp da söylemekle olmuyor.Aydınsan aydın gibi yazarsın bununla ilgili bir kitap, biz de alırız okuruz.Katılırız veya yine Nihat Genç'in mükemmel yaklaşımı gibi,katılmasak da aklımızda bir çelişki bırakırsın "acaba doğru mu dedikleri" dedirtirsin.Hem yargılanmazsın,yargılansan da önünde kapı gibi kitabın olur,kitabında bunları neye dayanarak söylediğin yazar koyarsın herkesin önüne,hem de aydınlığını herkese kanıtlamış olursun,dediğine inanmayan birisine bile "adam baya bi iyi yazmış arada bir çelişkiye düştüm" dedirtirsin.Ben de seni bu benim aydınım yanlış düşünse de süper bir adam diye överim.Ama tabiki bu şimdi Nihat Genç'den örnek verdim diye bende faşist olacağım değil mi?

Bu ülkede milliyetçiliği,hatta açık yazıyorum belki silinir mesajım Ülkü Ocakları'na girmeyi,onu bunu dövme hakkını elde edebilmek sanan gerizekalılar ve de bütün milliyetçileri bu gerizekalılardan sanıp faişst damgası vuran gerizekalılar olduğu sürece hiçbiryere gidemez bu kadar basit.

Konu sapmasın.Orhan Pamuk "bir şekilde" Nobel'i almıştır.Algılama sorunu yaşayan bazı insanlar da bunu edebiyatçılığına verdiklerini sanmaktan öteye geçememiştir.Ben de iki kitabını okudum Orhan Pamuk'un.Acaba gerçekten iyi yazar olduğu için mi verdiler,okumadan b.k atmayayım diye okudum.Ama fikrim de değişmedi.Orhan Pamuk'a aydın,mükemmel yazar diyenler bunu neye dayanarak söylüyorlar,Orhan Pamuk'un hangi kitabı başucu kitabı olmayı hakeden,okuduğunuzda sizde inanılmaz etki bırakan bir kitaptır, açıklarlarsa ben de bu konuda aydınlanmış olurum..

Saygılarımla...
 
Arkadaşım git at kendini. Kabak tadı vermeye başladın! Kimse sana makale tadında yazı yazmak zorunda da değil ayrıca. Son olarak: burası Edebi bölümdeki Orhan Pamuk başlığı.. Orhan Pamuk ne yaptı ne yapmadı gibi bir başlık zaten başka bir yerde olacaktı.. Ordan devam et.
 
arkadaşım başucu kitabı diye sormuşsun benim için hepsi.ama şu var orhan pamuk sevilmese tüm dünyada kitapları satılmaz tamam?hem iki kitabını okumuşsun diğier kitaplarını alıp okusan...
 
Karar verilmiştir,Orhan pamuk'un iki kitabını okuyan ve bizlerden daha fazla yurtsever olduğuna inanan,insanların zeka seviyesini şıp diye anlayabilecek olağanüstü sezgilere sahip, biraz asabi ama gerçek vatansever gencimiz.Pamuk'un kitaplarının edebi değerinin olmadığını belirlemiş oluyor.Peki neye göre karar verme statüsünde bulunuyor??? Bunuda kendi yanıtlar herhalde,çünkü Orhan pamuk'a edebi yönden yönelttiği ithamlar pek'de yüksek bir IQ ürünü sonuçlar içermiyor ve tatminkar olamıyor açıkcası.Gelelim faşizm ithamına,Eğer bu forumlarda katilliği tescillenmiş,gerçek yurtsever,ilerici ve aydın bir gazetecimizi katletmiş meczubun resmi avatar olarak kullanılmaya başlanmışsa, o ve onun gibiler,edebiyatı sevmekten başka suçu olmayan gençleri kendi kısıtlı zeka ve dünya görüşlerine göre vatan haini olmakla itham ediyorlarsa bende karşılığında kendilerini faşistlik yapmakla itham ederim.Eğer araştırıp akıl ve vicdan seslerini dinlerlerse bu tanıma tamamen uyduklarını görebilirler,tercih ederlerse bir an önce bu tuzaktan kendilerini kurtarabilirler.Unutmayın bu ülke en fazla darbeyi vatansever olduklarını zanneden zeka ve insanlık kapasitesi sınırlı faşo-mafya bozuntusu ağır ağbilerden ve onların temsil ettiği partilerden yedi onlar gerçek yurtseverleri katletti.Umarım hepimizin yakasından bir an önce düşerler.
 
şimdi benim yazımı tekrar okursanız siyasi anlamda hiçbirşey yazmadığımı ve edebi yönden birşeyler anlatmaya çalıştığımı hepiniz farkedeceksiniz.

Orhan Pamuk'un kitaplarını başucu kitabı yapan arkadaş.sen hayatında hiç dünya klasikleri,veya Türk klasikleri okumadın herhalde,okuduysan da karşılaştırma yeteneğinin kısıtlı olduğunu düşünüyorum.

Orhan Pamuk, vatan hainidir veya değildir,bu kısmı beni alakadar etmez zaten.Ama Orhan Pamuk'un edebi yönünün zayıf olduğunu belirledim ya ben "bu zayıf IQ'umla" hani sizde karşı çıktınız buna "dehanızla",O zaman bana lütfen "Hatrısayılır,bu ülke,ve millet içinde yer edinmiş,insanlığa birşeyler katmış,kalıcı eserleri olan"bir yazar,şair,edebiyatçı,edebiyat eleştirmeni,dergi,gazeteci vsvs birisinin Orhan Pamuk'un herhangi bir kitabını öven bir yazısını,eleştirisini gösterin.Ama tırnak içindekilere dikkat edin lütfen saçma birisinin eleştirisini gösterirseniz ben de size katılacağım ozaman.

İstediğiniz takdirde size Orhan Pamuk'un bütün yazı hatalarını,yanlış cümlelerini tek tek gösterebilirim,ama zaten birçok kişi bunları heryerde anlatıyor,söylüyor biraz kulak assaydınız bunları tartışmazdık bile..

Madem iki kitabını okumakla hiçbirşey olmuyor,eğer gzünüz kapalı birşeylere inanmadığınızı bilsem bütün kitaplarını okur öyle yorum yaparım ama ben ençok övülen iki kitabını okudum yeterli sanırım..

Orhan Pamuk bukadar satmazdı iyi olmasaydıo değil mi?Buna cevap bile vermiyorum.

En son noktaya gelince faşist mi diyorsunuz bana??O zaman evet faşistim kabul ediyorum,hiçbirzaman itiraz etmedim.Ama asıl nokta sizler "kültürel faşizmin,medya denen olağanca faşist o kurumun" birer kandırılan insanlarısınız,bunu nezaman anlayacaksınız merak ediyorum..

Bu ülkenin kimlerden en çok zarar gördüğü hakkında yorum yapılmış,ona da cevap vermiyorum çünkü burası Orhan Pamuk başlığı, ve de edebiyat bölümü..

Saygılarımla..
 
Kara kitap 'tamamlanması çok zor puzzle'a benzeyen,her parçasının bizi ayrı bir atmosfere çektiği oldukça farklı bir romandır.İçine girildiği anda melankolik,karmaşık,karanlık bir dünya ile karşı karşıya kalırsınız,birbirine bağlanan bir çok hikaye romanın ana hatlarını oluşturur.Yapıtta, farklı zaman ve mekanlarıyla değişik bir İstanbul tablosu karşımıza çıkar,Yazarın diğer eserlerinde gözlemleyebileceğimiz bu melankolik istanbul tutkusu ve bunu büyük bir zerafetle kaleme dökmesi,kendisine nobel edebiyat ödülü verilmesinin zannımca en önemli edebi sebebidir(Diğer sebepleri yeterince konuştuk zaten).Romandan seçilen ufak bir bölümün 'Gizli yüz' adı altında senaryolaştırılıp filme çekilmesi,romanın derinliği ve cevheri hakkında küçük bir ipucu verebilir.Gizli yüz filmi,Büyük sinemacımız,Ömer kavur'un çektiği,Türk sinema tarihinin en gizemli,rahatsız edici güzellikteki başyapıtlarından biridir.Pamuk'un hikaye anlatıcılığına sinema dünyasından bu tip önemli bir destek gelmesi bir diğer önemli bir refaranstır.(Ömer kavur'un adını binlerce nobel edebiyat ödülüne değişmem)Kendi çapımda Orhan pamuk'un yapıtlarının değerlendirmesine oldukça amatör tarzda bir giriş yaptım. Diğer edebiyatsever dostlar eminimki çok daha önemli noktaları ekleyeceklerdir,bu vesileyle başlığın kirlenmesinden kurtulup,forumun amacına hizmette yeni bir adımı atmış oluruz umarım.
Saygılar.
 
tamam teşekkür ederim açıklaman için.en azından lafın kalmayan arkadaşlar gibi faşistsin sen deyip de kaçmamışsın.benim bu sitede herhangi bir siyasi yazım yok hatta o konulara hiçbirşekilde cevap yazmışlığım bile yok.eğer buradaki yazılarımı da okursanız,başlığı kirletmeyecek şekilde açıklamalar yaptığımı ve görüşlerimi paylaştığımı görmüş olursunuz.ama bundan sonra cevap yazmayacağım,ben sana Orhan Pamuk'un iyi bir edebiyatçı olmadığına dair çok saygın kişilerden çok anlamlı ve mantıklı açıklamalar koyardım buraya ama,boşuna uğraşmamın da bir mantığı yok.sizler kültürel faşizm tarafından beyni yıkanan birkaç insan kendi kendinize burada eğlenin ve gerçek bir yorum yapıldığında ya faşist deyip cevap vermekten kaçmaya ya da,o gerçek yorumların konuyu kirlettiğini düşünmeye devam edin.Edebiyat bölümünde edebiyatla ilgili açıklama yapınca bile faşist oluyorum.burada sizin inandığınız saçmalığa uymayan herşey size forumu kirleten mesaj olarak geliyor,sizin kafanızda olmayan fikirleri kabul etmemek için hertürlü saçmalığın peşinden koşuyorsunuz,gerçek faşist kimdir acaba burada birkez daha düşünmenizi isterdim ama siz bunu da kabul etmeyeceksiniz biliyorum.kendi kendinize yıkanmış beyninizle iyi eğlenceler size bana cevap yetiştirmeye çalışmayın birdaha bakmam buraya.zaten faşist deyip kaçan arkadaşlar tahmin ediyorum ancak bu mesajımdan sonra laf atmaya başlarlar...

saygılarımla...
 
bassmania demiş ki:
tamam teşekkür ederim açıklaman için.en azından lafın kalmayan arkadaşlar gibi faşistsin sen deyip de kaçmamışsın.
.
.
üzerime alındığımdan değil ama yukarıda yazdığım tek cümlelik alıntının bir edebiyat adamına ait olduğunu ve bu tarz bir tartışma içersinden doğduğunu belirtmek istedim. faşistlere faşist diyen faşistlere ithafendir bir nebze.
ayrıca iyi ve kötü yazarlık kavramı taze yazarlar için görece olabilir, sanatsal ve sosyolojik çıkarımlar ve genellemeler için minumum 25 yıl gerekir bu nedenle pamuk'un yazarlığının iyiliği ve kötülüğünün ispatı mümkün değil, sadece beğeni açısından bakılabilir, ben severim okurum başkası sevmez okumaz veya iyi olduğunu, kötü olduğunu düşünür diyelim, işte burada kötü olduğu düşüncesinin sebebi bir röportajında söylediği iki cümle olunca bu davranış faşist bir hareket olarak algılanıyor ister istemez yoksa kimsenin kimseye ne olduğunu söyleme hakkı yoktur...
 
bak arkadaşım ben istediğim kitabı,yazarı başucu vs...yaparım bu seni ilgilendirmez.üslubuna dikkat et tabiki dünya klasikleri ve Türk klasikleri okudum ve lütfen üslubuna dikkat et.
 
Geri
Üst