Ikinci El Gitarlar Ve Yükselen Doların Etkisi (fırsatçılık)

Ben alırken aldığım dolar bazlı fiyattan hesaplıyorum ilan fiyatlarını. En mantıklı olanı bu. Yani alırken 300$ ise satarken de dolar üzerinden fiyat vermek en iyisi. He alırken direk dolar vermiyoruz ama tünelde her mağaza ilk sorduğunuzda dolar olarak fiyatı söylüyor ve o anki kurdan hesaplıyor.
 
Geçenlerde, bir arkadaş elindeki SGR solo 6 yı benim s470 ile takaslamak istemişti. Onun gitarında çizikler ve vuruklar vardı. Benim gitarım da tertemiz. Ve üzerine para istediğimde, alınmıştı arkadaş. Sebep te şu. Kendi gitarı da benim gitarım da sahibindende ₺700 e var. 700 liraya solo 6 ve 700 liraya s470 satana da bir şey diyemem. Lakin dun sattım gitarımı 1100 e. :)

Uygun olan 2. El gitarlardaki yüksek fiyatlar için bir şey diyemem, lakin olması gerekenden çok ucuza satanları anlamıyorum.
 
Doların artması ile ikinci el fiyatınıdna artması normal. Ben çıksam atıyorum, 2000'li yılların başında dolar 1.3 TL iken aldığım 2000 dolarlık usa jacksonu şimdi 2500'e satsam, adam alır ertesi gün 5000 TL'den satar. E nihayetinde enayi durumuna düşerim... Yani dolar artınca ikinci el fiyatının artması veya gayet normal bi durum. İkinci el piyasası ekipmanın anlık sıfır fiyatı üzerinden hesaplanır. Kişinin aldığı fiyattan değil...

Fırstçılık daha doğrusu düzenbazlık; Türkiyede satılmayan veya uçuk fiyatlara satılan bir ekipmanı, "bunun gümrüğü çok meşakatli, gümrük memurluğuna falan gitmeniz gerekiyor, kargosu çok sıkıntılı, kargoda başına bişey gelebilir, kırılabilir, gümrük ürünü teslim etmeden geri gönderebilir" vs. vs. vs. diye insanların gözünü korkutarak, sıfırından daha pahalıya satmaktır. Ben bu tür ilan sahiplerini aklımda tutabildiğim kadar tutuyorum çok uygun fiyatlı bişey satsa dahi dönüp bakmıyorum. Bu mantalitede olan birinin ucuza sattığı ekipmanın altında illaki bi bit yeniği vardır...
 
Gitarlar dolar üzerinden alındıkça, dolar kuruyla orantılı bir şekilde fiyatının değişmesi gayet normal bence ta ki %100 yerli üretim gitarlar üretilene kadar. (Tabii burada kişiye özgü custom gitarlardan ziyade bir Türk firmasının fabrika bazında belirli kalite/kontrol standartlarında maddi anlamda makul sayılabilecek gitarları üretmesini kastediyorum; yoksa custom gitar işinin sonu yok.)
 
Tüm hayatı dolara endeksli ve osuruktan nem kapan tipik bir üçüncü dünya ekonomisiyiz. Hayatın her alanı gibi müzik sektörünün de bundan etkilenmesi oldukça doğal. Ve herhangi bir ürün için ilan açarken fiyatlandırmada ilk kriter o ürünün o anki sıfır fiyatıdır. Yani olayı duygusal algılamamak lazım; şu an misal bir yatak bile alsan emin ol 2 sene öncesine göre %25-30 pahalı alıyorsun.
Herşeyi boşver hadi iyi niyet gösterip eski kurdan makul bir fiyattan sattın diyelim ki ben geçenlerde birkaç kez bunu yaptım. Bu kez senden alan eleman bu fırsatçılığı(!) yapıp yeni kur fiyatından satıyor. Buyur burdan yak :)
 
Sıkıntı doların 1.70`den 2.70`e çok kısa bir sürede gelmesi; bu durum psikolojik bir kırılma yaratıyor. Bu süreç daha uzun yıllara yayılsaydı bu kırılganlık olmayacaktı ve ikinci eline 600 lira istenen bir grg170dx`e içten verilen tepkiler de yaşanmayacaktı. Sıfırı şu an 879 lira olan bu alete 600 lira gibi aslında ikinci el ederi olan bir fiyatı sanırım bu forumda kimse ödemez. Aslında olayı tam olarak kavrayabilmek için şunu düşünebilirsiniz: dolar aniden 1.50 gibi bir rakama düşse şu anda orda burda satışa koyulan kaç tane fender, gibson vb. ilanlar yeni düşük fiyatlarla yayında kalır, kaçı hemen yayından kaldırılır? :)
 
Demek istediğim ikincieldeki fiyat artışına ben hak veriyorum. Elimde severek kullandığım bir classic player 60's stratım var mim, üç sene kadar önce (o zamanın şartlarında) 1100 liraya aldım, o zaman sıfırı 1700-1800 arasındaydı yanılmıyorsam:) şimdi sıfırı 2800'lere dayadı e şimdi ben bu gitarı satmaya kalksam ederi 1000 lira mı olacak, hadı 1000 liraya sattım yerine ne koyabilirim o paraya modifiyeli SX mi :) yok böyle bir dünya, acı ama gerçek, üçüncü dünya ülkesiyiz ve dolara endeksliyiz arkadaşlar :)
Aynen katılıyorum...
 
"Türkiye neden darphanede para basıp borçlarını ödemiyor?" sorusu kadar abes olmuş bence konu.
Arkadaşlar bir sürü cevap yazmış zaten bir de ben tekrara düşmeyeyim ama, en sevdiğim ortak fikir;
Elindekini 5 sene önce aldığın fiyattan satıp bugün aynısını alamıyorsan tartışacak pek fazla bir şey yok bence.
 
Piyasada ikinci el gitarları satmak artık çok zorlaştı.
Özellikle ikinci elde 750 TL üstünde satılan gitarlara talep yok denecek kadar azaldı.
Fender Amerikan gibi 4000TL gitarı 2000TL zor satıyorsunuz.
İkinci el piyasası yavaş yavaş BİT PAZARI tadı vermeye başladı.
 
Anlaşılıyor ki hemen hemen herkesin işine gelen bir durum bu, çünkü örnekler hep uzun zaman aralıkları üzerine yoğunlaşmış. "5 sene önce aldığım gitar" örneklemesi cidden samimi geliyor mu size ? Misal olarak, son 6-7 aylık süreci neden kimse ele almak istemiyor ? Yakın zamanda yapılan fiyat değişiklikleri ya da al-sat işleri neden göz ardı ediliyor toplu şekilde ?
İlk başta verdiğim örnek üzerinden gidince 6 aylık sürede dolar artışı bahanesi ile 3000 küsür lira ilanı olan gitarın fiyatı bir anda 5000 liranın üzerine çıkmış. Peki 6 ay önce dolar fiyatı ne kadardı acaba ? Ben söyleyeyim, 2,3 - 2,4 lira aralığındaydı. Kurdaki fark ile fiyattaki farkı oranlamak için matematik profesörü olmaya gerek yok sanırım, 30 saniyede hesaplayabilirsiniz. Benim gibi, satılık ilanlarını sık gezenler ve hafızası iyi olanlar, bunun gibi bir sürü örnek örnek olduğunu (düşük model, yüksek model ayrımı yapmıyorum) gayet iyi biliyorlar.
Amacım kimseyi zarara uğratmak ya da satışını engellemek değil ama yapım gereği işleyen düzene çomak sokmayı severim. Herkes istediği gibi yorumlamakta ve eleştirmekte özgürdür fakat işin vicdani boyutunu da göz ardı etmemek lazım.
Herkese güzel günler dilerim.
 
O onların fikri, onları bağlar. Ben size cevap verdim. Ne komik bir çelişki içinde olduğunuzu sanırım söylememe gerek yok. :)
Fiyatların neden bold olarak yazıldığını ve neden fiyat konusunda açıklama yazdığımı hiç düşündün mü ? Sence ben, o gitarların o fiyatlara satılabileceğine inanmış olabilir miyim ?
Çelişki ve sitemle karışık verilen bilinçli tepkileri birbirinden ayırmak gerek.
 
..... düşündün mü ?
Çelişki ve sitemle karışık verilen bilinçli tepkileri birbirinden ayırmak gerek.

Ben psikanalizci değilim, sizi tanımam, arada bir siteye girip bu arkadaş nasıl biridir, ne ima etmeye çalışmış acaba da demem. Yani düşündüm mü? Hayır.
Çünkü zerre umrumda değilsiniz. Ama madem bu düzeni sevmiyorsunuz, elinizdeki gitarı 2009 fiyatının altından satışa koyarak düzeni bozmaya bir yerinden başlayabilirsiniz. Zevkle de alırım buyrun. :)
 
Sanırım burada dolar yükselişi inişinden ziyade zihniyete odaklanmamız gerekiyor. Dolar yükselince Türkiye dahilinde fiyatlar yükselir, bence tepki göstermeniz gereken, ucuza mal alıp daha sonra pahalıdan satılması mentalitesi.

Bunun dolarla ilgisi yok, 5 sene önce, doların 1.5 lira olduğu o güzel günlerde bile insanlar piyasa fiyatının altında ürün satmak durumunda kalıyorlardı, o ürünleri de alıp piyasa fiyatından ya da üstünden satmak isteyenler oluyordu, bugün de olacak. Bu konu da mütevellit seferler tartışıldı diğer başlıklar altında. Bir gitarın piyasa fiyatı 3000 lira olabilir, birileri ihtiyaçtan, keyfinden 1500 liraya satabilir, önce yakalayan da bunu alabilir özgürdür. 1500 liraya aldı diye o ve ikinci elde satışta olan diğer gitarların fiyatı 1500 liraya düşmüş değildir, 1500e alan da istediği fiyattan satmakta özgürdür. Bu sizi rahatsız edebilir, haksızlık, fırsatçılık, çıkarcılık olarak görebilirsiniz. Ama malesef alım-satım dinamikleri bunu getirir.
 
Amacım kimseyi zarara uğratmak ya da satışını engellemek değil ama yapım gereği işleyen düzene çomak sokmayı severim.
Çok yoğun olarak alım-satım trafiği içerisinde olan birisi değilim.Tek tük alacağım var ise alıyorum aynı şekilde satacağım varsa da satıyorum.
Bir ürün arıyorsam yaptığım şeyler şu şekilde sıralanabilir;

Ürünü sahibinden'de veya burada araştırırım.
Daha sonra müzik mağazalarında sıfır fiyatını araştırırm.
En mantıklı 2. el fiyatı veren kişi ile irtibata geçerim.
Anlaşırsak alırım.Mevzu biter.

Yani kalkıp ta satıcıya bak kardeşim 6-7 ay önce dolar 2 ,30 du niye böyle yapıyorsun? demem.
Ya da atıyorum ürünün sıfırının 6-7 ay önceki fiyatını araştırmam.

En üstteki alıntıyı da bir tek şey için yaptım.
"Yanlış anlaşılmak istemem AMA........."
"Amacım kimseyi zarara uğratmak değil AMA......."
bu tarz cümlelere "ama" eklenip devamı geliyorsa ilk cümlenin aslında hiç bir anlamı kalmıyor.

Söylediklerimde bilmeden yaptığım can sıkıcı bir ifade var ise affola.
 
Ben psikanalizci değilim, sizi tanımam, arada bir siteye girip bu arkadaş nasıl biridir, ne ima etmeye çalışmış acaba da demem. Yani düşündüm mü? Hayır.
Çünkü zerre umrumda değilsiniz. Ama madem bu düzeni sevmiyorsunuz, elinizdeki gitarı 2009 fiyatının altından satışa koyarak düzeni bozmaya bir yerinden başlayabilirsiniz. Zevkle de alırım buyrun. :)
Eğer benim çelişkili birisi olduğumu söyleyecek cüreti kendinde bulabiliyorsan ve benim ilanım üzerinden bana göndermede bulunabiliyorsan bir zahmet ne anlatmak istediğimi de "anlamak zorundasın". Aksi taktirde sana düşen tek şey konuyu okuyup, yorum yapmadan ekranı kapatmaktır. İçeriği genele yönelik olan bir konuda, başlık sahibine göndermede bulunarak konuyu kişisel boyuta taşıdın ve gereksiz bir kirliliğe sebep oluyorsun, buna devam etmemeni rica ediyorum.
Fiyat konusuna gelince... ben o gitarı 2015 yılı başlarında aldım ve aldığım fiyata da ilanını zaten açtım; malum satış sitesinde halen eski fiyattan satılık ilanı mevcut. Ben bir eylemde bulunacaksam öncesini ve sonrasını düşünerek karar veririm.
 
Çok yoğun olarak alım-satım trafiği içerisinde olan birisi değilim.Tek tük alacağım var ise alıyorum aynı şekilde satacağım varsa da satıyorum.
Bir ürün arıyorsam yaptığım şeyler şu şekilde sıralanabilir;

Ürünü sahibinden'de veya burada araştırırım.
Daha sonra müzik mağazalarında sıfır fiyatını araştırırm.
En mantıklı 2. el fiyatı veren kişi ile irtibata geçerim.
Anlaşırsak alırım.Mevzu biter.

Yani kalkıp ta satıcıya bak kardeşim 6-7 ay önce dolar 2 ,30 du niye böyle yapıyorsun? demem.
Ya da atıyorum ürünün sıfırının 6-7 ay önceki fiyatını araştırmam.

En üstteki alıntıyı da bir tek şey için yaptım.
"Yanlış anlaşılmak istemem AMA........."
"Amacım kimseyi zarara uğratmak değil AMA......."
bu tarz cümlelere "ama" eklenip devamı geliyorsa ilk cümlenin aslında hiç bir anlamı kalmıyor.

Söylediklerimde bilmeden yaptığım can sıkıcı bir ifade var ise affola.
Geçerli bir yöntemdir, saygı duyarım. Ben biraz detaycı ve fazla düşünen bir yapıya sahip olduğum için öncesini ve sonrasını daha derin araştırırım. Bu nedenle mevcut durum beni rahatsız ediyor zaten.
Ben de son kısma küçük bir ekleme yapayım. "ama" ile devam eden cümlelerin anlamsızlaşması durumu, müşteri ile birebir görüşme halinde olacak çalışanların konuşma eğitimlerinde öğretilen bir kuraldır. Amaç, müşteriyi olumsuz düşünmekten uzak tutmak ve kendi istediğimiz sonuca daha kolay yönlendirebilmektir. Günlük dilde "ama" ibaresini çok sık kullanırız ve kullanma amacımız çoğunlukla, yanlış anlaşılması muhtemel ifadeleri destekleme ve tamamlama amaçlıdır. Geneli alıngan yapıya sahip bir toplumda ne yazık ki sıkça ihtiyacımız da oluyor :)
 
Türkiye'den mağazalardan alınan ürünler dolar ya da Euro üzerinden satılmıyor mu?
Ürünün durumuna göre Mağaza sıfır fiyatının üzerinden Euro ya da Dolar olarak 2.el fiyatı belirlenir ve satılır.
2 yıl önce atıyorum dolar 2 TL'yeken 1.000 Dolardan satılan bir gitarı 2.000 TL'ye almış olalım. Satarken de %30 indirimle satalım.
Dolar bazında satarsak 700 Dolar TL bazında satarsak 1.400 TL olur. 700 Dolar şimdi 1.900 TL yapar. Yani TL bazında 2 yıl önce 2.000 TL'lik gitarı şimdi TL bazında 1.800-1.900 TL'ye satış fiyatı koymak gayet normal. Yabancı para üzerinden alıyorsan o para biriminin anlık kur değeri üzerinden TL karşılığı ya da yabancı para karşılığı satışını yaparsın bu kadar basit.
 
Geri
Üst