Piyasanin Durumu

tam şu dakikalarda tvde merkez bankası enflasyon oranlarını açıklıyor külliyen yalan/yanlış, manipüle.. anlamak isteyenler için anlatayım;
türkiyede enflasyon tamamen başbakanlığa ve de iktidara bağlı TÜIK tarafından (eski adıyla T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü) bir sepet yaparak belirlenir. bu sepetteki malların artışına bakılır. bu sepette bedminton topu da vardır, hatta bu iktidar geçen senelerde bu sepetten gıda maddelerini çıkaralım da demiştir. çünkü biz kahvaltıda tenis topun üzerine tereyağı sürüp yiyiyoruz.
 
Enteresan bir döngü. Yıllar içinde gerek döviz gerekse de enflasyon üzerine reel sektörü ciddi anlamda durduracağı öngörülen senaryolar hep küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve dar gelirliyi zor durumda bıraktı. Büyük sermaye şirketleri ve gelir sahipleri krizi fırsatla gelir artışıyla geçirdi. Bu da ekonomik olarak toplumun ve sektörün gelir uçurumunu arttırdı.

Merak ediyorum web sitelerinde günden güne dövizle fiyatlarını arttıran distribütörlerin ellerindeki ürünlerin stoğa girdiği tarihteki maliyeti nedir?
 
Zaten Euro/Dolar üzerinden verilen fiyat TL'nin değer kaybına göre artıyorsa garip, bize uzak bir uygulama. Ancak TL cinsinden verilen fiyat zaman içerisinde kurdaki değişime göre tekrar düzenleniyorsa bu makuldür, aynı üründen bir sipariş daha vermek için aldığınız TL'yi çevirmeniz gerekecek sonuçta.
 
Ürünlerin döviz endeksli olarak TL fiyatları artıyor. Bu artış tel, askı veya düşük fiyatlı ürünlerde (ki bunlar sirkülesi yüksek ürünler olduğu için düzenli tedarik edilen ürünler) çok ciddi bir etki yaratmasa da, 1000 USD/Euro üzerindeki gitar, amfi vb. türev ürünlerde şu an ciddi bir TL artış olmuş durumda. Bu ürünlerin stok devir hızı genelde düşük olduğu için bunlar aşağı yukarı 1 yıldır stokta olan ürünler. 1 sene önce ki kur ile mal edilmiş bir ürünün bugün kü kurla satışı ciddi bir kar marjı yaratıyor olmalı. Dore'nin zuhalin elinde hala 2011 - 2013 arası Gibsonlar, ibanezler vb. mevcut. Bunların elbet sermayenin zaman maliyeti vardır. Ancak TL bazında enflasyon 10 bandını geçmezken bu kur farkından kaynaklanan kar ciddi kazanç sağlıyor olmalı. (Tabi satış yapabiliyorlarsa :) )
 
Örneğin ocak ayında ithal edilen $1 = 2.2 TL gibi iken, $1000 USD = 2200 TL'den piyasaya sürülmüş bir gitarın, 30 temmuz günü $1 = 2.8 TL'yi görmüşken 2800 TL'den değil de hala 2200 TL'den satılmaya devam edilmesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
 
Kesinlikle katiliyorum. Ama asil zor durum bu piyasa sartlarinda gercekten nakit ihtiyacina dusup ekipman satan arkadaslarin durumu. Yok pahasina satilan urunleri gorunce gercekten uzuluyorum.
 
Geri
Üst