Gitarda Köprü, Potans Ve Akort Burgularını Boyama?

Merhaba. Öncelikle konuyu doğru yere açtığımdan pek emin değilim yanlışsa kusura bakmayın.

Elimdeki gitarda bütün hardware denebilecek köprü, potanslar ve akort burguları krom kaplı. Gitarın beyaz olması dolayısıyla kromla pek güzel bir görüntü oluşturmuyor siyah hardware ve beyaz gitarlar çok dikkatimi çekiyor.

Maalesef bütün bu hardware'i siyah olanlarla değiştirmeme bütçem el vermiyor. Aklıma boyama fikri geldi. Fakat bildiğim kadarıyla kromun üzerine boyayamıyoruz. Boyasak bile bikaç güne boyanın attığını okumuştum. İlla krom yüzeyi zımparalayıp öyle mi boya atmak gerekiyor yoksa kromu boyayabileceğimiz bir boya türü varmıdır?

Ayrıca denemiş veya denemek isteyen arkadaşlar da yorumlarını yaparlarsa sevinirim.
Teşekkürler.
 
Siyah plasti dip alıp boyamayı deneyebilirsiniz. 1 hafta parçaları ellemeden kurumaya bırakırsanız kromun üzerinden elle dokununca çıkmayacak hale gelebilir. Topladığım bir gitarın pickguardında denedim. Pena çiziklerine vs. dayanabiliyor ama kromda test etmek lazım ne kadar sağlam olacağını...
 
Araba jantları krom kaplama olduğundan benzer yöntemler izlenir diye düşünüyorum. Jantları asit dolu tanklara atıyorlar. Sonra astar boya atıyorlar ondan sonra elektrostatik boya verilip fırında uygun derecede kurutuluyor. Oto modifiyeciler yardımcı olur bence. Asit tankı yerine sprey boya çözücü-kimyasallar vardır muhtemelen onlarla ilk başta zeminin hazırlanması gerekiyor diye biliyorum.

Tam olarak anlattığım değil ama onun biraz daha ucuzundan yapılmışı var:



Şu video da ise air brush ile boyamış gitar parçası var tabi ki daha iyi referans videosu ama kumlama-taşlama makinesi var. Tel yünden(ince bulaşık teli) zımparalayın filan diyorlar da onu çok iyi yapmak lazım ve biraz daha detay bir iş bu yüzden şu videodaki gibi bulunabilirse bir kumalama makinesinde boyanın iyice çıkartılıp zemini iyice doğrulamak gerekiyor.



Burada misal sadece neck plate var onun bile bir sürü detayı ve ayrıntısı var. Köşe ve kenarları dönüş yerlerinin de iyice zımparalanması gerekiyor ki yeni boyayı tutsun. Bunun bir de FR parçalarına/köprü ve burgu parçalarına uygunlandığını düşünsek saatlerce iş var. O işi yapacağıma part time işe girip para kazanıp yeni ya da 2. el her neyse, istenilen renkten bir hardware set almak bile daha mantıklı geliyor. :) En azından daha az zahmetli olur.

Bu işe girişen var mı bilmiyorum ama bana epey uğraş var gibi geldi. Ayrıca boyanacak parçaların kalitesi çok sorun edilmeyecekse (boyanacak parçalar yine uzakdoğu üretim, ucuzundan parçalar ise) GFS tarzı sitelerden yenisi sipariş edilebilir ya da bildiğimiz Çin malı maudilleri denenebilir. Fiyat olarak oldukça avantajlı olduğu için yazıyorum. GFS'den alıp renk değişikliğine giden ve kullanmayanlar filan var. 2. elde onlar da olabiliyor bazen. Ya da gitarlardan çıkma oldukça temiz ürünler oluyor, bunlara bakılabilir. Kalite çok dert edilmeyecekse forumda hergün sx'ten çıkma sıfır parça satangiller var :) Elbet siyahi denk gelir :) Tabi ki her zaman bulunmayan bir gitarın parçaları ise, ölçü konusunda sıkıntı çıkar onun için ya yeni parça gitara uydurulur ya da gitar yeni parçaya uydurulur. Buna, gitaristin gönlü razı olur mu bilmem.
 
Son düzenleme:
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Anladım hocam ikinize de teşekkür ederim. Şu an benim de kafama pek yatmadı açıkçası baya zahmetli bir işmiş :) En iyisi dediğiniz gibi bir yerlerden temin etmek veya bu şekilde kullanmaya devam etmek.
 
Geri
Üst