Stüdyo Gereçleri

O

orhunsendur

Merhaba arkadaşlar ben foruma yeni katıldım aklımda birkaç soru var. Öncelikle boş evimiz davulumuz gitarlarımız bulunmakta ve küçük çaplı sadece prova yapmak için stüdyo kurmayı düşünüyoruz kayıt falan almayacağız çalıp söyleyip çıkmak için kullanacağız bunları yapmak için nelere ihtiyacımız var (mixer vb..). Ve ayrıyeten 2 tane büyük stun hoparlorümüz bulunmakta yardımlarınızı şimdiden bekliyorum. Teşekkür ederim.
 
Öncelikle odayı yalıtmanız lazım. Dışarı gidcek ses sorun olmasa bile duvarları kısmen kaplamanız yankının azalmasını sağlayacaktır. Eğer bunu yapmaz iseniz sesten durulmaz. Sırf yankıyı kesmek 25-30m2 bir odada 600-700lira olur en az. Davulla birlikte sesini duyurabilmesi için elektro gitarlara 2 adet 50-100 watt amfi ve bir adet de bas gitar için 50-100 wat amfi gerekli. Vokaller için de 2 veya 3 mikron , mikrofon ayağı ve mikser gerekli. Bunların hepsini düzgün kalitede fakat çok üst segment olmayacak şekilde seçersek 6-7bin lira gidiyor kolayca.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3
Öncelikle ilgin için teşekkür ederim amfiler gitarlar ve davul tamam. Tek problemim mikserden farklı birşey almamız gereklimi? Ha birde yalıtım malzemesi ne kullanmamızı önerirsiniz?=
 
Biz ayno sekilde bir sey yapmisyik, kendimiz duvarlari sungerle kaplamistik. Giatarlara 30 watt transistorlu amfi fazlasi ile yeterli olmustu. Gitarla prosesor yada amfi similaroru kullaniyorsa zaten miksere direk girebilirsiniz. Davul cok abanmaz ve gitarlari kisik tutarsaniz az maliyete bu isi gorursunuz. Tabii bu yolla disariya com gurultu gidiyor o ayri.
 
belki sizin istediğiniz bir şey değil ancak yeri gelmişken söyleyeyim, evde kimseyi rahatsız etmeden grup provası almak isteyen arkadaşlar iççin şöyle bir gereç var :
JOYO Technology


benzerleri de var bu sistemlerin, hani bulabilir misiniz bilmem ama bir grubum olsa ve prova sıkıntımız olsa bunlardan olsun isterdim.
 
belki sizin istediğiniz bir şey değil ancak yeri gelmişken söyleyeyim, evde kimseyi rahatsız etmeden grup provası almak isteyen arkadaşlar iççin şöyle bir gereç var :
JOYO Technology


benzerleri de var bu sistemlerin, hani bulabilir misiniz bilmem ama bir grubum olsa ve prova sıkıntımız olsa bunlardan olsun isterdim.

Bu da mantıklı bir çözüm aslında. Çok zor bir sistem de değil. Amfi ve hoparlör kullanılmıyor. Enstrümanlar ufak bir kafa amfiden miksere giriyor tek tek. Ve mikserin çıkışından da herkesin kulaklığına gidiyor sonra. Tabi bateri de elektronik oluyor bu durumda.
 
- Mekan çok büyük ve yankı problemi varsa taşınabilir ayaklı paneller yapın/yaptırın.
(Ahşap panel, cam yünü, astar kumaş ve dış kaplaması için kılıflık kumaş gibi malzemeler gerektirir.)

- Mekan orta büyüklükte ve yankı problemi nispeten azsa işinize yarayabilecek bazı eşyalarla ortamı doldurduğunuz vakit zaten prova için yeterli olacaktır.(koltuk, kitaplık, elbise/malzeme dolabı, mont/ceket askısı, yerlere halı/kilim v.b)

Mekanda yankı sıkıntısı yoksa ve amaç sadece prova yapmaksa elinizdekiler dışında çok fazla birşeye gerek yok sanırım.
Detay olarak belki,
- Topraklama hattı sıkıntısı varsa iyi bir ups güç kaynağı düşünebilirsiniz.
- Ekipmanlarınız sürekli kalacaksa rutubet, nem, v.b ortam içi etkenleri göz önüne alabilirsiniz.

gibi şeyler.
 
Bence size her halükarda pre-amp'leri düzgün bir mikser gerekli. Miksere vokal mikrofonlarını ve var ise klavyeyi girersiniz. Eğer elinizdeki hoparlörler aktif ise ; örneğin Presonus Studio Live tarzı bir mikser işinizi gayet iyi görür. Bu mikser ile gerektiğinde amplileri'de mikrofonlayarak hücum kayıt dahi alabilirsiniz. Ama hoparlörleriniz pasif ise ; bu takdirde bir power mikser almanız icap eder. Yahut pasif mikser+ power ünitesi kombinasyonu yapmanız gerekir.
 
Geri
Üst