Gitar Öğrenmek İsteyen Birine tavsiyeleriniz

mümkün olduğu kadar guitarprodan ve tablardan uzak dur, iyice gitarı ogrendikten sonra kulaktan cıkarmaya başla, tabii gerçek bir müzisyen olmak istiyorsan...guitarpro vs ben de cokkullandım ama kullanmayı bırakınca daha iyi oluyor, kulaktan cıkarmak cok onemli çünkü..
 
fellantis demiş ki:
mümkün olduğu kadar guitarprodan ve tablardan uzak dur, iyice gitarı ogrendikten sonra kulaktan cıkarmaya başla, tabii gerçek bir müzisyen olmak istiyorsan...guitarpro vs ben de cokkullandım ama kullanmayı bırakınca daha iyi oluyor, kulaktan cıkarmak cok onemli çünkü..
ilginç bir yorum, demekki ben gerçek bir müzisyen değilim :) neyse.
adam müziğe yeni başlamış, birçok parçayı çalabilmek için bazı teknikleri bilmesi gerekiyor ve verdiğim linktede bunlar gayet güzel ve öğretici bir şekilde anlatılıyor. ilkokuldan beri gitar çalan biriyim, özellikle üni. yıllarında birçok iyi grup ve birçok ünlüyle gitar çaldım, yaşım 35, verdiğim linkle yaklaşık 1 yıl önce tanıştım keşke daha önce tanışsaymışım dediğim çok oluyor ;) Ama ilginç bir yorum doğrusu :). bununla ilgili başka bişey yazmıycam ;)
 
Vay ahmet 1 yıldır çalıyor bütün Metallica sololarını atıyor, vay mehmet 8 ayda tornado of souls'u çıkarmış tarzı düşüncelerden uzaklaştırın kendinizi. Herkesin yeteneği, kapasitesi, çalışma oranları farklı. Herkes aynı sürede aynı şeyleri yapacak diye bir kural yok. Başkalarıyla değil kendi potansiyelinizle kıyaslayın kendinizi.

Yeni başlayanlara öğüt verebilecek kapasitede biri değilim ama çok önemli bir noktadır ve dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.
 
domokun demiş ki:
Hakan,

Soruna hemen cevap verilmeyisinin nedeni, kisa bir cevapla savusturulamayacak kadar onemli ve aslinda zor bir soru olmasi...

Bahsettigin kosullar altinda gitar calismaya sistematik bir sekilde baslaman mumkun olmayabilir. Ama sorun degil. Olaya birkac degisik acidan yaklasmani onerecegim. Ilk basta bunlar kopuk kopuk parcalar gibi duracak, sonra bulmacanin parcalari gibi, yenilerini ekledikce genel resmi daha net gorebilmeye baslayacaksin. Tum resmi gorebilmen ise yillarini alacak. Muzik ogrenciligine hosgeldin.

George Benson 1980'li yillardan itibaren tamamen ticari kaygilarla hareket etmeye basladigi icin dandik smooth jazz calismalariyla taninir, ama aslinda dinleyenlerin basini dondurebilecek kadar inanilmaz bir gitaristtir. Tekniginin yanisira, caldigi notalarin muzikle etkilesimi de buna katkida bulunur, kendini kaptirdigi zaman caldigi pasajlarin inanilmaz bir derinligi vardir.

George Benson gitarin tellerinin hangi notalara karsilik geldigini bilmez. Muzik egitimi almamistir. Muzik teorisini en ince ayrintisina kadar bilir ve uygular ama sordugun zaman yaptigi seyi sana uygun terminolojiyle anlatamaz. Icinden geldigi gibi caldigini soyler.

George Benson'in alamet-i farikasi (onu digerlerinden ayirt eden sey) solo atarken caldigi notalari ayni anda sesiyle de soylemesidir. Bu yukarida yazdiklarimla ilgili birsey, tesaduf degil. Aslinda ayni seyi bircok diger muzisyen yapiyor, ama sesleri o kadar guzel olmadigi icin produktorler boyle on plana cikarmak yerine gizlemeye calisiyorlar bunu. Charles Mingus'tan McCoy Tyner'a kadar bircok muzisyenin kayitlarinda sololarini dikkatle dinlersen arka planda mirildandiklarini duyabilirsin.

Bu ne demek? Adamlar enstrumanlarina ses telleri kadar hakimler demek. Akillarina gelen bir notayi, agizlarindan soyledikleri kolaylikla enstrumanlarindan cikarabiliyorlar demek.

Bu kolay kazanilacak bir yetenek degil, yillar ister, ama ise kolay parcalari gitarda kulaktan cikararak baslamak iyi bir baslangic noktasi olabilir. Gitarda koru korune parmak egzersizi yapmak belki hizi arttirabilir, ama caldigin seylerin icerigi uzerinde hicbir faydasi olmaz. Calacagin her notayi once kulaginda duymaya calis, sonra cal, bakalim duydugunla caldigin tutuyor mu? Hangi notalari calacagina, belli egzersizlerle sartlanmis parmaklarin degil, kulaklarin karar versin.

Bir taraftan da isin teori kismini internetten ve ulasabilecegin basili kaynaklardan takip etmeye basla. Bu ikisi arasindaki baglantiyi dedigim gibi yillarca kuramayabilirsin. Ama kurdugunda gitar senden korkmaya baslayacak :D

Belki bekledigin oneriler bunlar degildi ama bunlar baslangic olsun, daha ayrintili sorularin oldukca burada bizler de yardimci olmaya calisiriz elden geldigince.

Kolay gelsin!

Gerçekten etkilendim yazını okurken çok güzel anlatmışsın dostum :) bende birkaç şey eklemek isterim :) dostum her gitaristin kendine has tutuşu melodi (başka bir kelime bulamadım :) ) anlayışı farklıdır.Bir santana duygularını gitara yansıtırken gitarla show yaparken doğaçlamayı fazlaca kullanır bir petruccide aynı şekilde gitara duygularını yansıtırken daha melodik daha teknik bir açıdan çalar.Bu tarz şeyler zamanla yerine oturur ve seçtiğin müzik dalı ile de olgunlaşır.Sana tavsiyem ilk önce kafana göre çalışmaktansa guitar pro denilen programı açmak ve internetten edinebileceğin egzersizler yardımıyla çalışmak...Napolyon ne demiş para para para ama bir gitarist içinse zaman zaman zaman :D bazı egzersizler sana biraz hızlı gelebilir ve anlamayabilirsin bununda bir çaresi var...guitar pro da bulunan dolaplı çal seçeneği ile ritmi istediğin hıza ayarlayabilirsin % cinsinden..mesela % 40 % 60 olsun de ;) böyle yani birde çalamamandan hiçbir zaman yakınma bunun yerine hergün öğrendiğin yeni bir tekniğin sevinciyle motive et kendini...fellantis arkadaşım guitar prodan uzak dur demiş...:S bence şu anlık uzak durma çünkü guitar pro senin kulağını geliştirmeyecek bu süreçte sadece parmak alıştırmalarına yardımcı olacak ve ben fellantis arkadaşımın düşündüğü gibi düşünmüyorum guitar pro sayesinde öğreneceğin o kadar çok şey varki... mesela bir şarkının solosunda sweep picking var ne
olacak peki? kulaktan mı çıkartmaya uğraşacaksın o kısmı? daha sweep picking in nasıl yapıldığını öğrenemeden ne yapacaksın? ben bunu diyorum arkadaşım sen git guitar prodan herşeyi öğren sonra kulaktan çıkartırsın herşeyi zaten merak etme sen ;)
 
Geri
Üst