Gitar Öğrenmek İsteyen Birine tavsiyeleriniz

playmaker demiş ki:
Evet, Michael Jackson benim parcalari da almaya kalkti, vermedim :D
30 yasini da geceli 7 sene oluyor nerede ise, dogru kurt ve jimi benim kadar kismetli degillerdi.
Insan bazen bunlari unutuyor, daraliyor, aslinda sadece hayatta olmak bile guzel :)

Tabii ki.

Daha Yoko Ono gibi felaketlerden bahsetmedik bile 8O
 
Harbiden ha...

Stevie Wonder'a sormuşlar "Hiç kör olduğunuz için kaderinize isyan ettiğiniz oldu mu?" diye, "yooo..." demiş, "beterin beteri var, zenci de olabilirdim..."
 
Ön kol kaslarını çalıştıracak bir alet var elimde; bunun gitar çalmama katkısı olur mu?(parmakları güçlendirmek için)
Gitar çalmaya yeni başladım sayılır. Alıştırmaları hızlı yapmam (hızlı yapana kadar çalışmam.) gerekir mi?
Gitardan şu çığlığa benzeyen sesi çıkaramıyorum. Nasıl çıkarılır?
Doğaç yapmam için gitardaki bütün notların yerlerini mi ezberlemem gerekir.Yoksa şablonları mı ezberlemem gerekir?
İlginiz için teşekkürler.
 
parmak kasları boş durmasın diye üretilen aletler var ondan bahsediyorsan, abartmazsan zararı olmaz. arada 10-20 dakika takılabilirsin. ama aletin başına oturup saatlerce çalışacağın yere müzik teorisi çalışsan, gitarının klavyesiyle haşır neşir olsan daha iyi. fazlasının zararı olur şüphesiz.

hız ilk amacın olmasın. desteksiz hızlanırsan ileride çok zorluk çekersin. yavaş ve temiz çalmak hızlı çalmaktan daha zordur! yavaş ve temiz çalabilirsen, hızlandığın vakit her notan inci gibi tane tane ve net gelecektir. bu alıştırmaları metronomla yapman şart unutma. hızlanmak için önünde çok vaktin olacak yani başladıysan yavaş çalış. yavaş ve temiz.

doğaçlama meselesi ise apayrı bir era. zaman içinde klavye üzerinde notaların yerlerini ezberleyeceksin zaten. ama bunu yapman için önce pozisyonları(bahsettiğin şablonları) ezberlemen-ezberlemekten öte refleks haline getirmen gerekir. 5 pozisyonda major scale i klavyede ezberlemen gerek başlangıç olarak. pentatonik ve blues gamına da klavye üzerinde hakim olmalısın.

doğaçlamaya ilk başlayınca seni klavyedeki scaleler sınırlar. yani yaparken scale üzerinde dolaşırsın, ama önce çalar sonra duyarsın. yani ne ses çıkacağını önceden kestiremezsin. zaman içinde kulağın ve reflekslerin geliştikçe, doğaçlama esnasında kafandaki sesleri çıkartırsın ki olması gereken budur. ama çok çalışma ve zaman ister acele etme. bunun sonu yok, ölene kadar gelişeceksin. bu işi yeterli azmi göstren herkes yapabilir. bu yüzden umutsuzluğa kapılma hiç bir dönemde, çalış sadece.
kolay gelsin ;)
 
Nevermore - the river dragon has come'ın 56-70. saniyeleri arasındaki gibi. Acaba gitarın tonuyla alakalı bi şey mi?
pyramind cevabın için çok teşekkürler. Cevabını tek kelimesini bile kaçırmak istemediğim için "era" nın anlamına baktım yeni bir kelime öğrendim. :LOL:
İzninizle bir soru daha soracağım bu şablonları kaç tane?/örneğin major şablonu.) Elimde şöyle iki şey var:
La minör:
t-----------------------------------5-7
a-----------------------------5-6-8----
b------------------------5-7-----------
-----------------5-7-9----------------
----------5-7-8-----------------------
--5-7-8-------------------------------
Do major:
t---------------------------------------7-8-10
a--------------------------------8-10----
b------------------------7-9-10----------
----------------7-9-10-------------------
-------7-8-10---------------------------
--8-10----------------------------------

Bunlardan başka var mı?
 
İzninizle bir soru daha soracağım:
Ben yaklaşık beş yıldır gitar çalıyorum ama son iki aydır adamakıllı(düzenli) çalışmaya(günde 5-6 saat) başladım.Bu kadar çok gaza gelmemin sebebi(eskiden günde 1 saat bile çalışmazdım.) elime steve Vai 'nin bir kaç albümünin geçmiş olması ve In flames in parçalarını çalabilmekti. (daha sonra daha iyilerini yapabilmek) İki aydır çalışmamın sonucunda(parmak ekzersizleri) In flames'in fazla zor olmayan bir parçasının solosunu çalmaya çalıştığımda hüsrana uğradım. Daha çok çalışmam gerektiğini biliyorum ama öğretmen olmadığı(başlarda iyi gitar çalan biri yardım etmişti tabii) için internetten indirdiğim parmak ekzersizlerini yapıyorum. Hatalı parmak çalışması diye birşeyler de duydum.İki sorunum var:
1)Aşağıya yaptığım çalışmalardan 4 tanesini yazdım. Bu alıştırmalardan 704!!! tane var(gtp). Bu 4 tane alıştırmanın 50 şer kombinasyonu falan var.
Ben 200 tanesini falan 140 bpm hızda(nasıl ifade edildiğini tam olarak bilmiyorum ; bir tık sesine iki nota :D )çalıdım. bu da oldukça zamanımı aldı. tabii ki ama yinede çok yavaş .Temiz çalıyorum daha da hızlanmam gerekir mi? ve daha önemlisi bu alıştırmalar bana faydalı olur mu ?(hatalı ekzersiz)yoksa vakit kaybı mı?(daha çok alıştırma yazabilirim.)
(tavsiyeleriniz benim için çok önemli buna göre yeni alıştırma bulacağım yada daha şevkle çalışmaya devam edeceğim.)
2)15-22 perdelerinin arasında diğer pozisyonda çaldığım kadar temiz veya hızlı çalamıyorum ne yapmam lazım.
İlginiz için teşekkir ederim.
1)--------------------------------------- 2) -------------------------------
-----------------------------2---------2- ----------------------------------
------------2-----------3-----------3-- ----------4--------------4--------
--------3------------4----------4- --------------1--------------1----
----4-----------1-------------1--- - -------2--------------2------------
-1------------------------------- ----- ---3-------------3---------------
3)
-----------------------------------
----------------------------------
------------------------------------
-------------------------------1-3-4-2
------------1-3-4-2----------------
-----------------------1-3-4-2-----
--1-3-4-2-------------------------- ........

4)
--------------------------------------------------------------3-
-------------------------------------------3----------------2---
----------------------3-----------------2----------------1-------
-------------------2-----------------1-----------------4---------
----------------1------------------4----------4-1-2-3---------------
-------------4-----------4-1-2-3-----------------------------------
-4--1--2-3--------------------------------------------------------
 
şimdi alıştırmanın güzel veya kötü olmasını belirleyen bir kaç faktör var.

bir alıştırma yaparken o alıştırmanın neyini geliştirdiğini düşünmeye çalış. bi alıştırmaya bakarken" hmm bu yüük ve serçe parmağımın bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlıyor" veya "hmm bu alıştırma pena tekniğim için yazılmış" gibi.

alternate picking meselesini öğrenmen gerke sol elini geliştirdiğin kadar. yani bu alıştırmaları yanlış bir pena tekniğiyle çalışmak sana zarar verir.

ingilizcen varsa "speed mechanics for lead guitar" kitabını edin. orada bir yere sıkıştırılmış, fingeringi belli olmayan amacı belirsiz bin tane alıştırma yerine amacı belli sofistike alıştırmalar bulmak mümkün.

15. perdeden sonra hızlı ve temiz çalmak için yapman gereken şeyi biliyorsun.. daha çok çalışmak... umutsuzluğa kapılma. çalışırsan elbet olacaktır. ancak sabırsızlanma da. çakı gibi gitar çalan birine sorunca "5 aydır çalışıyorum" diyeni hiç görmedim. o çalışındaki profesyonelliği sezdiğin insanlara sorarsan bir kaç yıl ciddi bir şekilde çalıştıklarını göreceksin. devam edersen eninde sonunda olur.

kolay gelsin.
 
İngilizcem iyi değil ama gerekirse öğrenirim. :D
Tavsiye ettiğin kitabı intenetten hemen sipraiş etmek istedim. AMa hiçbir yerde bulamadım. Bu kitabı İstanbul'da bulabileceğim bir yer var mı?
 
istanbulda akmar civarlarına bir uğra... müzik dükkanlarına falan. çok ünlüdür bulursun elbet. "spiid mekaniks for liid gitar" dersen yüzüne ters ters bakmaz, "var" veya "yok" derler ;)
 
Şaka tabii Speed mechanics tabi güzel kitap ama kendi kendime çalışmak zorundayım diyorsan, Jonh Petrucci nin 4 bölümden oluşan video serisi var.

Kazaa dan yada gitarist arkadaşlarında varsa onlardan edinebilirsin. Yeni başlayanlar için çok iyi bi kaynak. Hergün azimle çalışırsan, betonu delersin:)
 
Petrucci'nin serisinden ilk cd dekileri kolaylıkla yaptım. Ama 2. cd de 200bpm de 16lık notalarla çalınan ekzersizler vardı. 1-2 saat denedim yapamayınca bıraktım.Acaba tekrar deniyim mi?
Bir de müzik teorisi öğrenmek için türkçe kitap var mı bildiğiniz?(sıfırdan başlamak üzere.) Acemiye müzik dersleri adlı başlıkta yazanlardan hiçbir şey anlamadım.
Elime Bora Uslusoy'un gitar metodu geçti. Modları öğrenmiş oldum.Müzik teorisi bölümünde 4 sayfayı aralıklara ayırmış.(minor 2'li falan.) Girştede doğaçlamada kullanacağım yazıyor?ne şekilde kullanabilirim?
 
"Acemiye Müzik Dersleri" adlı forum konusunu defalarca oku, bilgi birikimine her bir parça bilgi düştüğünde satırlar arasında yeni şeyler olduğunu göreceksin; piyasada satılan müzik kitaplarından daha fazla bilgi var orada. Yurtiçinde ideefixe.com, yurtdışında da amazon.com adreslerinden müzik kitaplarına ulaşabilirsin.
 
Bende solagım malesef. ama bir de şöyle bir iş var ki .. belli bir yere gel tıkanıyorsun çalacakların çaldıkların duydukların ileri gitmiyor. Değiştir gitarı bak neler oluyor. Benim de küçük bir tavsiyem. Kimse sevmez beni burda ama ben de sevemedim o da ayrı mesele..

Ayrıca asabi görünmek stildir:p
 
Geri
Üst